Καταστροφικό συμβάν

Joe D.

Established Member
9 April 2008
177
ΑΘΗΝΑ
Όλοι οι σκληροί δίσκοι, κάποτε χαλάνε. Το να χάσεις ένα δίσκο 2ΤΒ (ο οποίος περιέχει παααρα πολλές ταινίες) είναι ζημιά. Προσπαθώντας να προλάβω ενα τέτοιο γεγονός, ακολούθησα την εξής λογική :
Αγοράζεις καινούργιο δίσκο, αντιγράφεις αυτά που δεν θέλεις να χάσεις, και τον βάζεις στο ράφι. Επιπλέον έχεις το πλεονέκτημα οτι μπορείς να τον πάρεις μαζί σου σε κάποια επίσκεψη, εκδήλωση κ.λ.π., για να μοιραστείς με τους φίλους σου τις αγαπημένες σου ταινίες. (έχει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο).
Για λόγους οικονομίας εφαρμόζω τη λογική : Μία Βάση (docking station), και πολλοί δίσκοι 3,5 Εσωτερικοί. Κάθε φορά καρφώνω τη Βάση τον δίσκο που με ενδιαφέρει.
Αποφάσισα τελικά να το ξεκινήσω και, ... έβγαλα το μάτια μου μόνος μου.
Γιατί, ενώ έβαλα τον καινούργιο δίσκο στο HTPC, πήγα Disc Management κ.λ.π. κ.λ.π., όταν πάτησα το FORMAT, δεν πρόσεξα οτι το ποντίκι είχε μείνει στον πιο κάτω (καλό, live και ΓΕΜΑΤΟ) ίδιο δίσκο του καταλόγου. Έτσι, άρχισα να φορμάρω ένα 2ΤΒ με εξειδίκευση στην Ε.Φ. (πάνω από 500 ταινίες).:smash:
Το κατάλαβα αμέσως και διέκοψα τη λειτουργία (shutdown γιατί αλλιώς δεν σταμάταγε το φορμάρισμα), αλλά το κακό έγινε. Τώρα βλέπω ένα δίσκο RAW, Primary Partition, no Label).
Πιστεύω οτι τα DATA είναι ακόμα μέσα. Δοκίμασα το "Recover my files", αλλά δεν βρήκε ΤΙΠΟΤΑ.:bigcry:
Υπάρχει κάποια λύση ; ή να αρχίσω να ξανακατεβάζω τις ταινίες ;

Μαλλον επρεπε να αφήσεις να τελειώσει το format..... τα δεδομένα θα τα εκανες ποιο ευκολα ανάκτηση. τώρα με βίαιη διακοπή... άστα... δοκίμασε κι άλλα εργαλεία πάντως όπως το get data back κάποτε με ειχε ξελασπώσει οταν αλλα δεν εβρισκαν τίποτα.

YΣ. το να χάσεις σκληρό με ταινίες είναι το ποιο ανάλαφρο data-loss που μπορεί να έχει κανείς..... τα να χάσεις φωτό/σημαντικά προσωπικά/επαγγελματικά αρχεία εύχομαι να μη το βιώσει κανείς... εκ πείρας..

Last edited:
ειχα παθει κι εγω παρομια ζημια πριν χρονια. κατεβασα τουλαχιστον 10 recovery apps , τα δοκιμασα ολα και μονο ενα (δεν θυμαμαι ποιο) καταφερε και τα εκανε ρεψοωερ.

βεβαια μετα ειχε πολυ δουλεια γιατι πολλα αρχεια / directories χανει τα ονοματα.

τεσπα, αυτο θα σου προτεινα να κανεις μια ερευνα στο ποιο ειναι καλυτερο απ αυτα τα προγραμματα και κατεβασε το

Re: Απάντηση: Καταστροφικό συμβάν

Μαλλον επρεπε να αφήσεις να τελειώσει το format..... τα δεδομένα θα τα εκανες ποιο ευκολα ανάκτηση. τώρα με βίαιη διακοπή... άστα... δοκίμασε κι άλλα εργαλεία πάντως όπως το get data back κάποτε με ειχε ξελασπώσει οταν αλλα δεν εβρισκαν τίποτα.
YΣ. το να χάσεις σκληρό με ταινίες είναι το ποιο ανάλαφρο data-loss που μπορεί να έχει κανείς..... τα να χάσεις φωτό/σημαντικά προσωπικά/επαγγελματικά αρχεία εύχομαι να μη το βιώσει κανείς... εκ πείρας..

Τα data δεν τα ανέκτησα ακόμα. Μάλλον θα αρχίσω να τις ξανακατεβάζω. Εκείνο που με χαλάει είναι μόνο οτι για κάποιες ταινίες ήμουνα ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τροφοδότης (στον συγκεκριμένο διαμοιραστή). Τώρα θα πρέπει να τις βρώ από αλλού. Παραβλέπω το άλλο κομμάτι που με χαλάει, δηλαδή οτι την πάτησα τόσο απλά, εγώ, που λόγω δουλειάς έχω φορμάρει τόσους δίσκους(από την εποχή του MFM) και έχω στήσει τόσα λειτουργικά (από την εποχή του MS-DOS), και μάλιστα την πάτησα στο PC μου.
Τώρα, για το θέμα των Προσωπικών Δεδομένων: Πρώτον δεν τα βάζω στο HTPC (γιατί είναι ανοιχτό στον έξω κόσμο 24ΩΧ360Η). Δεύτερον τις Φωτογραφίες τις καίω και σε CD ή DVD, και τα DOCS τα κρατάω και σε USB-Flash.

Εγώ πάντως έχω ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαφύλαξης των δεδομένων (ταινίες-μουσική). Αντικαθιστώ όλους τους παλαιούς με 2ΤΒ (δεν ανεβαίνω στα 3ΤΒ) και κλείνω στους 4 HDD με data και 1 HDD με το OS (το κουτί δεν χωράει άλλο). Όλοι οι παλαιοί δίσκοι ξαναφορμάρονται, γεμίζουν με επιλεγμένο υλικό και μπαίνουν στο ράφι.
Πιστεύω η οικονομικότερη λύση για ένα συλλέκτη.

Το get data back με έχει βοηθήσει πολλές φορές σε αντίστοιχα περιστατικά. Keep on trying.

ο σκληρος σου ειναι 2τΒ σωστα? αυτη την στιγμη εχεις κανει καποιες ενεργειες ετσι ωστε να βρεισ παλι τισ ταινιες σου? αν ναι τι αποτελεσμα ειχες?ο σκληροσ σου βγαζει σφαλματα?εαν τον βαλεις σ'ενα pc τον βλεπει η οχι?δωσε μου οσο περισσοτερα στοιχεια μπορεις για να σε βοηθησω

Το get data back με έχει βοηθήσει πολλές φορές σε αντίστοιχα περιστατικά. Keep on trying.

+1

ΘΕΙΚΟ SOFTWARE

Καποτε μου εσωσε εναν ολοκληρο δισκο με ταινιες που αποθηκευα χρονια (παλιες) και αντε να τις ξαναβρισκα.....

Κατά καιρούς δοκίμασα διάφορα προγράμματα αλλά...
Το κάθε ένα "παίζει" και με διαφορετικό μέσο (sd, hdd, κλπ).
Η αλήθεια είναι ότι με το get data back, είχα το αποτέλεσμα που ήθελα στην 1 φορά που το χρειάστηκα.

To πρώτο βράδυ, το get data back δεν δούλεψε.
Την επόμενη ημέρα (αφού είχα το δίσκο ξεγραμμένο) έκανα ενα quick format (για να τον δούν τα windows από raw σε NTFS). Χτές το βράδυ έβαλα ξανά το get data back.
Τώρα, που βλέπω από τη δουλειά το PC μου (με Team-Viewer), έχει εντοπίσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αρχεία.
Το απόγευμα θα ξεκινήσω την αποκατάσταση. Εγώ βέβαια περίμενα οτι θα αποκαταστήσει τον ίδιο τον δίσκο, αλλά βλέπω οτι τα αρχεία του προβληματικού δίσκου θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο δίσκο. Αυτό μου βάζει λίγη δουλειά παραπάνω, αλλά πιστεύω οτι βρίσκομαι σε καλό δρόμο.

Απάντηση: Re: Καταστροφικό συμβάν

To πρώτο βράδυ, το get data back δεν δούλεψε.
Την επόμενη ημέρα (αφού είχα το δίσκο ξεγραμμένο) έκανα ενα quick format (για να τον δούν τα windows από raw σε NTFS). Χτές το βράδυ έβαλα ξανά το get data back.
Τώρα, που βλέπω από τη δουλειά το PC μου (με Team-Viewer), έχει εντοπίσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αρχεία.
Το απόγευμα θα ξεκινήσω την αποκατάσταση. Εγώ βέβαια περίμενα οτι θα αποκαταστήσει τον ίδιο τον δίσκο, αλλά βλέπω οτι τα αρχεία του προβληματικού δίσκου θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο δίσκο. Αυτό μου βάζει λίγη δουλειά παραπάνω, αλλά πιστεύω οτι βρίσκομαι σε καλό δρόμο.

Ναι πάντα ανακτούμε σε άλλο δίσκο

Ώστε να μη μολύνουμε/χαλάσουμε περισσότερο τον αρχικό

Καλή η εμπειρία της ανάκτησης, αλλά δεν με βόλεψε καθόλου.
Έχασα πάρα πολλές ώρες για να ελέγχω file names, folder locations κ.λ.π., και τελικά δεν κατάφερα να πάρω ολόκληρη την δομή (ενός δίσκου BR π.χ.) ή όλα τα αρχεία του περιεχομένου ενός "τ00ρεντ". 'Ετσι δεν κατάφερα να γίνω ξανά τροφοδότης των ταινιών στις οποίες είχα απομείνει ο μοναδικός.
Στον επανέλεγχο, αρκετά "τ00ρεντς" χτύπησαν. Τέλος πάντων, υπολογίζω οτι σε 3 μήνες θα έχω ξαναβρεί (έστω και σε χαμηλώτερη ποιότητα) και ξανακατεβάσει όλες τις ταινίες που δεν κατάφερα να ανακτήσω. Άσε που δεν χρειάζεται να αφιερώσω μέρος από το χρόνο μου.
Τα συμπεράσματα από όλη την ιστορία :
Η υπόθεση είναι χόμπυ. Όταν ασχολείσαι, το μυαλό σου αφιερώνεται αποκλειστικά σε αυτήν. Δεν μοιράζεσαι το χρόνο σου με δουλειές του σπιτιού, ή δεν ασχολείσαι με αυτήν στο ενδιάμεσο φαγητού-γλυκού, ή στο ενδιάμεσο κάποιας επίσκεψης.
Φρόντισε για το BACKUP αυτών που σε ενδιαφέρουν, αμέσως μετά την αγορά ή το κατάβασμα. (θα έλεγα πιό πριν, αλλά μην υπερβάλλουμε)
Να ξέρεις πάντα τι έχεις στους δίκους σου (από data έως applications). Αυτό τουλάχιστον το έχω κάνει και καλά μάλιστα : αρχείο ods (openoffice excel) στο dropbox.