Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

Re: Απάντηση: Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

Ξέρεται εάν υπάρχει κάποιο μαγαζί που να ασχολήται με το καθάρισμα?και εάν υπάρχει που και πόσο θέλει γιά τον κάθε δίσκο

Παλιότερα το έκανε ο Ορφέας. Σήμερα δεν ξέρω αν παίζει... Μια ερώτηση δεν βλάπτει.

Αλλά και μεταξύ μας δεν μπορεί να γίνει κάτι? Σίγουρα κάποια μέλη έχουν πλυντήριο. Δεν ξέρω όμως αν και κατά πόσο το διαθέτουν για τέτοιο σκοπό.

Βοηθάτε με να το θυμηθώ…
Υπόγειο δισκάδικο σε πεζόδρομο στο κέντρο. Αν δεν κάνω λάθος κατηφορίζοντας τη Μασσαλίας στα δεξιά σου βρίσκεις τον πεζόδρομο. Άλλη είσοδος του πεζόδρομου (γωνιακά) ανηφορίζοντας τη Ναβαρίνου/Σκουφά.

Έχει VPI
Κόστος πολύ μικρό κάποτε (φαντάζομαι κανα ευρώ)

Ένα ευρώ είναι μεγάλο κόστος βρε...
Για να πλύνεις εκεί μία μέση δισκοθήκη θα χρειαστεί να πληρώσεις το κόστος του VPI! :flipout:

Ναι ρε σύ... για δοκιμή και μόνο είναι η υπηρεσία. Άλλωστε είναι καλά παιδιά και σίγουρα αμα θές ποσότητα κάτι καλύτερο θα κάνουν. Αλλά μην τους βάλεις να πλένουνε Σαββατιάτικα το απεχθάνονται αυτό.

Έλα βοήστε να βρούμε το όνομα του μαγαζιού…

(ΥΓ λόγο ελάχιστου ελεύθερου χρόνου δεν μπορώ να σας προτείνω να πλύνω κάτι στο okki nokki … ίσως σε κάνα μήνα).

Τότε στέγνωμα με πιστολάκι που κάνουν τα μαλιά τους οι γυναίκες, με χλιαρό αέρα όμως. Το νερό θα είναι άνευ αλάτων εφόσον θα είναι απεσταγμένο, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ακόμα και στο χλιαρό, υπάρχει παράγοντας επικινδυνότητας για το δίσκο.

Επιμένω, η αναρρόφηση είναι η πλέον ενδεικνυόμενη λύση.

Άλλο αναρρόφηση άλλο πιστολάκι! Πιστολάκι ποτέ κατά την άποψή μου.. αλλά γενικά ποιο λόγο θα είχατε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι?

Παίδες, δυστυχώς, εκτός από το στέγνωμα με αναρρόφηση, όλα τ' άλλα αφήνουν κατάλοιπα./quote]

Αν μου επιτρέπετε πάντως, ο Guybrush έχει δίκιο εδώ. Προσωπικά, πρόσφατα πήρα αυτό, και βρήκα την υγειά μου οικονομικά. Κάνει ακριβώς ότι και τα πλυντήρια με δικό τους μοτέρ, τα οποία είναι ακριβότερα βεβαίως-βεβαίως.

Ακόμα και στο χλιαρό, υπάρχει παράγοντας επικινδυνότητας για το δίσκο.

Επιμένω, η αναρρόφηση είναι η πλέον ενδεικνυόμενη λύση.

OK. Δεν επιμένω.

Έλα ντε, σιγά μην τον κάνουμε και ανταύγειες το δίσκο! :D

Σε αυτό πρέπει να απαντήσω όμως.

Η χημική "αποσύνθεση" (κάτι που είναι αναπόφευκτο, λόγο των υλικών που χρησιμοποιούνται) ενός σωστά φτιαγμένου δίσκου (προσοχή στο σωστά) αρχίζει περίπου στα 100 χρόνια. Και αν αρχίσει κλάφτα.... Αν λοιπόν ένας δίσκος είναι 20 χρονών, έχει φάει περίπου το 1/5 της ζωής του και είτε το θέλουμε είτε όχι έχει προβλήματα ότι και να κάνουμε. Και αν τον έχουμε πάρει από το Μοναστηράκι, τότε ας μην συζητήσουμε τι έχει ο δίσκος από γρατζουνιές κτλ.

Στο θέμα μας τώρα για τις αντάυγιες. Το πολυμερές που χρησιμοποιείτε για τους δίσκους είναι το γνωστό σε όλους μας PVC (αυτό που γίνονται και τα μπουκάλια νερού αν δεν κάνω λάθος) μαζί με κάποια πρόσθετα, για να δώσουν κάποιες ιδιότητες στους δίσκους, όπως αντιστατικά χημικά, plastisizers για να έχει δυνατότητα ευκαμψίας κτλ. Η θερμοκρασία που λιώνει το συγκεκριμένο υλικό είναι περίπου 80 βαθμούς. Με τα πρόσθετα λοιπόν που βάζουν, η θερμοκρασία αυτή ανεβαίνει. Αν εσύ πετάξεις αέρα με θερμοκρασία 20-30 βαθμών τί ζημιά θα κάνεις στον δίσκο?

Και ξαναρωτάω, μπορεί να μου πεί κάποιος τι ακριβώς μπορεί να πάθει ένας δίσκος που το σημείο τήξης του είναι πάνω από 80 βαθμούς αν του διοχετέυσουμε αέρα στους 30 βαθμούς? Και μην μου πεί κανένας ότι αλλοιώνονται τα "αυλάκια" γιατί θα του πώ ότι λέει βλακίες και συγνώμη για την έκφραση.

Τίποτα δεν παθαίνουν οι δίσκοι από αυτές τις θερμοκρασίες. Το μόνο πρόβλημα είναι ο χρόνος ζωής τους και οι γρατζουνιές που επιρεάζουν τον ήχο και φθήρουν την βελόνα. Αυτοί ήταν και δύο βασικοί λόγοι που αποσύρθηκαν, εκτός απο το θέμα ποιότητας ήχου και κόστος. Διότι όπως και να το κάνουμε, ένα μέτρια γραμμένο CD, σε ένα player σε σύγκριση με έναν δίσκο σε ένα πικαπ ίδιας αξίας με το player, και όλα τα άλλα ίδια (ενισχυτές, ηχεία) το CD ακούγεται καλύτερα και με διαφορά.

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε περμανάντ στους δίσκους και να μην πάθουν τίποτα. Και αν δεν θέλει καποιος να κάνει περμανάντ μπορεί να βάλει ηλεκτρική σκούπα για να ρουφίξει τα νερά ή να βάλει τους δίσκους και σε πλυντήριο δίσκων ή πιάτων. Και τα πιάτα στρογγυλά είναι... Μόνο προσοχή αν μπούν σε ρούχων θα υπάρξει πρόβλημα :flipout:

Φιλάκια

Άλλο αναρρόφηση άλλο πιστολάκι! Πιστολάκι ποτέ κατά την άποψή μου.. αλλά γενικά ποιο λόγο θα είχατε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι?

Ο λόγος για το πιστολάκι είναι για να στεγνώσουμε τον δίσκο από το απεσταγμένο νερό, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε διαλύτες για να τον καθαρίσουμε. Και πρώτεινα νεράκι και πράσινο σαπούνι, γιατί ο δίσκος φτιάχνεται από χημικά, πολυμερή συγκεκριμένα και οι διαλύτες ίσως και να μικραίνουν τον χρόνο ζωής των δίσκων.

Απλώς, λόγω της φύσης των αυλακιών, μένει περισσότερο ποσοστό σκόνης άμα τον "φυσάς", παρά άμα τον μουλιάσεις και μετά τον "ρουφάς"...

Απλώς, λόγω της φύσης των αυλακιών, μένει περισσότερο ποσοστό σκόνης άμα τον "φυσάς", παρά άμα τον μουλιάσεις και μετά τον "ρουφάς"...

Αυτό δεν το ξέρω αλλά, ώς έχει, ακούγεται λογικό.

Καλό βράδυ

Με τα πρόσθετα λοιπόν που βάζουν, η θερμοκρασία αυτή ανεβαίνει. Αν εσύ πετάξεις αέρα με θερμοκρασία 20-30 βαθμών τί ζημιά θα κάνεις στον δίσκο?

ΘΑ ΣΚΕΒΡΩΣΕΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΟΠΩς ΕΧΟΥΝ ΣΚΕΒΡΩΣΕΙ ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΗΛΙΟ

επιπλεον το πανακι δεν καθαριζει στο πλυσιμο με τα χερια τα αυλακια του δισκου, αλλα σπρωχνει μερος αυτης της βρωμιας βαθυτερα. Προτιμηστε ενα βουρτσακι καθαρισμου, που πουλανε ολοι οι κατασκευαστες πλυντηριων δισκων.
Το απεσταγμενο νερο δεν χρειαζεται κατα το πλυσιμο. Το ξεβγαζετε καλα με νερο βρυσης και το τελευταιο ξεβγαλμα γινεται με απεσταγμενο νερο.

Εκτος εαν για το πλυσιμο φτιαξετε ενα μειγμα 60% με απεσταγμενο νερο και 40% ισοπροπυλικη αλκοολη και ξεβγαλμα με απεσταγμενο νερο.

Re: Απάντηση: Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

ΘΑ ΣΚΕΒΡΩΣΕΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΟΠΩς ΕΧΟΥΝ ΣΚΕΒΡΩΣΕΙ ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΗΛΙΟ

Έχεις υπ' όψιν σου τι θερμοκρασίες αναπτύσονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο που το βλέπει ο ήλιος. Ένα μαύρο αυτοκίνητο αναπτύσει 70 βαθμούς στο εσωτερικό του αν μείνει στον ήλιο. Σήμερα αγόρασα ένα ψηφιακό θερμόμετρο για το σπίτι, το άφησα στο αυτοκίνητο και το βαρούσε ο ήλιος στο πίσω κάθησμα για μία ώρα μόνο, ίσως και λιγότερο γιατί στην αρχή είχε σκιά και όταν επέστρεψα και το έπιασα στα χέρια μου έγραφε 56 βαθμούς!!! Δεν είναι το ίδιο. Μην λέμε ότι θέλουμε τώρα. Φυσικό είναι να σκεβρώσει ένας δίσκος αν εκτεθεί σε τέτοιες θερμοκρασίες. Στους 20-30 βαθμούς όμως δεν παθαίνει τίποτα. Λογικά πράγματα. Ποιά είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος? Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν δίσκοι καθόλου.

Λοιπόν εγώ δεν απαντάω άλλο στο συγκεκρινμένο θέμα. Όχι τίποτ' άλλο αλλά θα φανώ και μα...κας στο τέλος και ισχυρογνώμον.

Έχεις δίκιο πάντος για το απεσταγμένο. Ένα ξέβγαλμα στο τέλος αρκεί. Και συμφωνώ και με την διαδικασία που περιέγραψες για το πλύσιμο.

Μια είναι η λύση πάντος. CD. Τον θάψαμε τον μακαρίτη, εδω και καμια 10ριά χρόνια.

'Αντε να ρίξουμε και κανέναν ύπνο τώρα. Καιρός είναι.

Last edited:
Μα δεν είπαμε να αρπαχτούμε. Απόψεις παραθέτουμε.
Απλώς, σύμφωνα με τα όσα έχουμε διαβάσει για το καθάρισμα, η αναρρόφηση θεωρείται ο πλέον ενδεικνυόμενος τρόπος.

Για να δώσω και τον αντίλογο, ο Roy Gandy (κατασκευαστής των Rega), υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται απολύτως κανένα καθάρισμα. Ό,τι μαζεύει η βελόνα και μετά τη φυσάμε.

Όσον αφορά το CD, ας μην αρχίσουμε καλύτερα. Έχουν ξεκινήσει 30 συζητήσεις εδώ μέσα και έχουν κλειδωθεί όλες. Προσωπικά, είμαι υπέρ του αναλογικού.
Από εκεί και πέρα, όπως τη βρίσκει κανείς.

Μα δεν είπαμε να αρπαχτούμε. Απόψεις παραθέτουμε.
Απλώς, σύμφωνα με τα όσα έχουμε διαβάσει για το καθάρισμα, η αναρρόφηση θεωρείται ο πλέον ενδεικνυόμενος τρόπος.

Για να δώσω και τον αντίλογο, ο Roy Gandy (κατασκευαστής των Rega), υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται απολύτως κανένα καθάρισμα. Ό,τι μαζεύει η βελόνα και μετά τη φυσάμε.

Όσον αφορά το CD, ας μην αρχίσουμε καλύτερα. Έχουν ξεκινήσει 30 συζητήσεις εδώ μέσα και έχουν κλειδωθεί όλες. Προσωπικά, είμαι υπέρ του αναλογικού.
Από εκεί και πέρα, όπως τη βρίσκει κανείς.

Ναι μωρέ εντάξει... Απλά όταν απαντάς συνέχεια και κοντράρεσαι με όλους μπορεί κάποιος να παρεξηγήσει εύκολα ειδικά στα γραπτά κιόλας που δεν σε βλέπει κανένας. Πάντως με την αναρόφηση δεν διαφωνώ :smile:.

Τέλοσπάντον. Ένας δίσκος είναι και μάλιστα συνήθως είναι και γρατζουνισμένος... και λίγη σκόνη δεν θα κάνει και τόσο μεγάλη διαφορά.

Καλημέρα

Πάντως και εγώ όταν ρώτησα ‛γιατί να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι?’… πραγματικά το εννοούσα.
Το μόνο που μπορεί να ‛προσφέρει’ είναι πιο γρήγορο στέγνωμα … το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο. Δε βιαζόμαστε, υπομονή θέλει το πλύσιμο.
Εάν δεν έχουμε λόγο λοιπόν… γιατί να το χρησιμοποιήσουμε?
Ας αφήσουμε το δίσκο να στεγνώσει κάθετα και μόνος του… όπως στην περίπτωση knosti. Με αυτό τον τρόπο το υγρό που θα τρέξει θα πάρει μαζί του και σωματίδια. Με το πιστολάκι εάν τον στεγνώσεις τα σωματίδια θα κάτσουν μέσα στα αυλάκια. Άρα επαναλαμβάνω, όχι πιστολάκι.

Η rega έχει δίκιο ως ένα σημείο. Το ‛σημείο’ είναι στην ουσία το όριο όπου ο δίσκος όχι μόνο δεν καθαρίζει με τη βελόνα αλλά γίνεται και ζημιά. Λ.χ. δίσκοι με χώμα από τα Μοναστηράκι.

@ mr. jameson
Πώς τα πάει το εργαλείο? Κυρίως με ενδιαφέρει η συμπεριφορά του σε δύο τομείς:
Πόσες περιστροφές κάνεις με αναρρόφηση (2-3)?
Το στόμιο της αναρρόφησης, την τελευταία στιγμή πριν να τελειώσεις με την αναρρόφηση αφήνει στίγμα στο δίσκο (μικρές σταγόνες)?
Αυτό το ρωτάω καθώς η πιο φθηνή λύση σε σύστημα με ενσωματωμένη αναρρόφηση και κινητήρα είναι στα 400 ευρώ.

Στους 20-30 βαθμούς όμως δεν παθαίνει τίποτα. Λογικά πράγματα. Ποιά είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος? Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν δίσκοι καθόλου.

ασφαλως και δεν παθαινουν τιποτα γιατι αυτες ειναι θερμοκρασιες περιβαλοντος και ακομα παραπανω. Το θεμα ειναι οτι ο ζεστος αερας απο το πιστολακι αναπτυσει πολυ μεγαλυτερες απο αυτες.
Τα κεφαλαια γραμματα τα εβαλα για να συστησω προσοχη και οχι για να φωναξω. Ασφαλως και δεν θα τσακωθουμε για ενα τετοιο θεμα.
Παντως και τα cd s δεν ειμαι απολυτα σιγουρος οτι αντεχουν στο χρονο περισσοτερο απο τα βινυλια. Ηδη πολλα απο τα πρωτα εχουν παρουσιασει προβληματα.