Καθαρισμός BenQ w5000 από τον Μανώλη Καστρουνή

Δημήτρης Δημητρακούδης

Πρόεδρος Δ.Σ.
Staff member
Πριν από λίγες μέρες πέρασε μια βόλτα από το σπίτι ο Μανώλης με σκοπό να "καλλωπίσει" τον παλαίμαχο πλέον w5000 μου.

Ο προβολέας έχει "γράψει" περίπου 2700 ώρες, έχοντας αλλάξει λάμπα στις ~2500.

Φυσικά το ότι άλλαξα την λάμπα δεν έκανε τον προβολέα καινούργιο, τη στιγμή που υπάρχουν αρκετά οπτικά στη διαδρομή του φωτός, τα οποία όπως είναι φυσικό μαζεύουν με τις ώρες σκόνη από το περιβάλλον.

Αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ορίστε οι φωτογραφίες:

Ξεκοίλιασμα:

attachment.php

Ο χρωματικός τροχός όπως τον βρήκαμε:

attachment.php

Η διαφορά που κάνει μια δαχτυλιά:

attachment.php

Ξεκινάμε με ειδικό πανάκι:

attachment.php

Δουλειά, δουλειά, δουλειά...

attachment.php

Καταλήγουμε:

attachment.php

attachment.php

Οπότε, χρωματικός τροχός: check!

Πάμε παρακάτω στα υπόλοιπα οπτικά.. αφού αφαιρέθηκε ο φακός βλέπουμε το DMD και τα σχετικά οπτικά. Γίνεται το σχετικό καθάρισμα, με περισσή προσοχή..

attachment.php

Τέλος, αλλάζουμε και το φίλτρο αέρα με ένα καινούργιο. Μαντέψτε ποιο είναι ποιο..:

attachment.php

Το αποτέλεσμα; Για αρχή πήγαμε πάνω ~6% σε φωτεινότητα (από 101 lux στο πανί στα 107 lux) αλλά καθάρισε πάρα πολύ γενικότερα η εικόνα. Όντως, έφυγε ένα "πέπλο" (που λένε και οι HiEndάδες). Εδώ όμως μιλάμε σχεδόν κυριολεκτικά για πέπλο..

Η συνέχεια σε λίγο καιρό με νέο πλήρες calibration..

Ευχαριστώ Μανώλη για τον καινούργιο προβολέα! -bye-

Attachments

• BenQ_w5000_cleanup_1.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_1.jpg
    249.1 KB · Views: 310
  • BenQ_w5000_cleanup_2.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_2.jpg
    166.7 KB · Views: 308
  • BenQ_w5000_cleanup_3.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_3.jpg
    161.8 KB · Views: 307
  • BenQ_w5000_cleanup_4.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_4.jpg
    151.4 KB · Views: 308
  • BenQ_w5000_cleanup_5.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_5.jpg
    192.9 KB · Views: 310
  • BenQ_w5000_cleanup_6.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_6.jpg
    160.5 KB · Views: 307
  • BenQ_w5000_cleanup_7.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_7.jpg
    145 KB · Views: 307
  • BenQ_w5000_cleanup_8.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_8.jpg
    217.4 KB · Views: 309
  • BenQ_w5000_cleanup_9.jpg
    BenQ_w5000_cleanup_9.jpg
    196.3 KB · Views: 308
Δημήτρη, αν θέλεις, γράψε μια-δυο πληροφορίες παραπάνω. Στα 107 lux που πήρατε σε τι mode έπαιζε ο 5000? Η ίριδα που? Η οθόνη πόσες ίντσες είναι και από ποιά απόσταση παίζει ο Benq?

Λοιπόν, ο προβολέας παίζει σε πανί 106" (gain 1.0) από απόσταση περίπου 4.80μ.

Η λάμπα βρισκόταν στο whisper (low) και η ίριδα ήταν τελείως ανοικτή (στο 19) με αποτέλεσμα να παίρνω 101 lux.

Μετά τον καθαρισμό, η λάμπα παρέμεινε στο whisper, αλλά η ίριδα έκλεισε σχεδόν τελείως (στο 2) για να επιτευχθεί ο ίδιος αριθμός lux.

Thanks Jim!!

Τελικά, αυτό το 2,3 στην ίριδα του 5000 είναι must. Οι πιο πολλοί κάτοχοι προτιμούν αυτή τη ρύθμιση για την εικόνα τους. Βέβαια, παίζουν εκ του ασφαλούς αφού η φωτεινότητα του Benq είναι υπεραρκετή...-bye-

Re: Απάντηση: Καθαρισμός BenQ w5000 από τον Μανώλη Καστρουνή

Thanks Jim!!

Τελικά, αυτό το 2,3 στην ίριδα του 5000 είναι must. Οι πιο πολλοί κάτοχοι προτιμούν αυτή τη ρύθμιση για την εικόνα τους. Βέβαια, παίζουν εκ του ασφαλούς αφού η φωτεινότητα του Benq είναι υπεραρκετή...-bye-

Γιάννη και εγώ εκεί την έχω την ίριδα και τη λάμπα επίσης στο whisper (low).
Υπέροχο αποτέλεσμα...

Γιάννη πόσα lux μέτρησα πριν μερικές μέρες?δεν θυμάμαι καθόλου..:bigcry:
Και εγώ στο low παιζω και ίριδα στο 4.
Ωραία δουλειά!!Εύγε Μανώλη!!:award:

Δημήτρη μπορείς να μας πείς διαφορά σε εικόνα και φώς που είδες με την αλλαγή λάμπας (πριν το καθαρισμό)?

Απάντηση: Re: Καθαρισμός BenQ w5000 από τον Μανώλη Καστρουνή

Γιάννη πόσα lux μέτρησα πριν μερικές μέρες?δεν θυμάμαι καθόλου..:bigcry:
Και εγώ στο low παιζω και ίριδα στο 4.
Ωραία δουλειά!!Εύγε Μανώλη!!:award:

Αν θυμάμαι καλά, 117.

Χαρά στο κουράγιο σου βρε θηρίο : διέκοψες τις διακοπές σου για να κάνεις service στο προβόλι!!! :grinning-smiley-043
Αυτός είναι έρωτας λέμε... -bye-

Μια ημέρα διακοπών την θυσιάζω πολύ ευχαρίστως.. :D

Μεγειες!!!

ΥΓ Δεν τον επαιρνες τον Μανωλη να κατεβετε "πακετο" σαντορινη???:2thumb22sup:

Ξεκίνα εσύ το κυρίως ψήσιμο, και του πετάξω και εγώ την ιδέα, και καλά "στο άσχετο".. Που θα πάει.. :D

Δημήτρη μπορείς να μας πείς διαφορά σε εικόνα και φώς που είδες με την αλλαγή λάμπας (πριν το καθαρισμό)?

Βλέπε πρώτο μήνυμα.. Δεν πήραμε πλήρες σετ από μετρήσεις, αλλά για παράδειγμα το φως ανέβηκε στα 107 από 101 lux, και η εικόνα γενικότερα καθάρισε (βελτίωση του ANSI contrast?).

Απάντηση: Re: Καθαρισμός BenQ w5000 από τον Μανώλη Καστρουνή

Μεγειες!!!

ΥΓ Δεν τον επαιρνες τον Μανωλη να κατεβετε "πακετο" σαντορινη???:2thumb22sup:

Εγω το προτεινα, αλλα ο Ντιμης επελεξε τελικα Νεα Μακρη.
Δυσκολη επιλογη οντως! :p

Μανώλη τι πανάκια καθαρισμού χρησιμοποιείς και τι υγρό καθαρισμού;
Εγω πάντως που είχα καθαρίσει τον δικό μου με πανάκια καθαρισμού από οπτικά δεν έμεινα ευχαριστημένος.
Μπορεί στο γυμνό μάτι να ήταν καθαρισμένα τα σημεία, αλλά με μεγενθυντικό φακό είχαν χνούδι.
Παιδεύτηκα πολύ μετά με πινελάκι να τα καθαρίσω εντελώς.

Re: Απάντηση: Καθαρισμός BenQ w5000 από τον Μανώλη Καστρουνή

Μανώλη τι πανάκια καθαρισμού χρησιμοποιείς και τι υγρό καθαρισμού;
Εγω πάντως που είχα καθαρίσει τον δικό μου με πανάκια καθαρισμού από οπτικά δεν έμεινα ευχαριστημένος.
Μπορεί στο γυμνό μάτι να ήταν καθαρισμένα τα σημεία, αλλά με μεγενθυντικό φακό είχαν χνούδι.
Παιδεύτηκα πολύ μετά με πινελάκι να τα καθαρίσω εντελώς.
Νομιζω αφου πρωτα καθαρισεις με το πανακι, μετα με σπρευ αερα ειναι το καλυτερο.Οχι κομπρεσερ γιατι εχει υγρασια μεσα, με κλασικο σπρει απο τα ηλεκτρονικαδικα.πεταει το χνουδι τσακ πατ. το ξερω γιατι που κ που καθαριζω την dslr μου.

Θα ακολουθήσει μέσα στον Σεπτέμβριο calibration οπότε τότε θα έχουμε καθαρή εικόνα.
Αλλά από 101lux σε 107 και από την ίριδα στο 19 στο 2 αυτή και εαν είναι διαφορά.