Καθαρισμός Ενισχυτών

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα
Είδα σε ένα post ότι κάποιος άνοιξε τους ενισχυτές του για να τους καθαρίσει και με αφορμή αυτό, άνοιξα το συγκεκριμένο thread. Προφανώς θα ήθελε να τους καθαρίσει από τη σκόνη. Προσωπικά καθαρίζω όλα τα μηχανήματα μια φορά την εβδομάδα με ένα ξεσκονόπανο από την πάνω μεριά. Είναι σωστό να ξεβιδώσω τους τελικούς και να τους καθαρίσω και από μέσα ? Η λίγη σκόνη που περνάει μέσα επηρεάζει την απόδοση τους ?

giavra

Senior Member
18 December 2008
446
Καβάλα
Είδα σε ένα post ότι κάποιος άνοιξε τους ενισχυτές του για να τους καθαρίσει και με αφορμή αυτό, άνοιξα το συγκεκριμένο thread. Προφανώς θα ήθελε να τους καθαρίσει από τη σκόνη. Προσωπικά καθαρίζω όλα τα μηχανήματα μια φορά την εβδομάδα με ένα ξεσκονόπανο από την πάνω μεριά. Είναι σωστό να ξεβιδώσω τους τελικούς και να τους καθαρίσω και από μέσα ? Η λίγη σκόνη που περνάει μέσα επηρεάζει την απόδοση τους ?

Πρακτικα οχι 'ομως απο χρόνο σε χρόνο δεν ειναι και δύσκολο να ανοιγεις το καπακι και με πεπιεσμένο αέρα να φυσάς στο εσωτερικό του και με την βοήθεια ενος μαλακού πινέλου να επιμένεις εκει που δυσκολευεσαι.

ika

Supreme Member
20 September 2010
5,566
Αθήνα
Νομίζω οτι είναι προτιμότερη η απορρόφηση της σκόνης από το φύσημα της.

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα
Όταν λες πεπιεσμένο αέρα εννοείς από κομπρεσέρ ? Αυτά δεν πετάνε και πολύ μικρά σταγονίδια μαζί με τον αέρα ?

asvestos1157

AVClub Addicted Member
5 March 2011
2,168
Whitecastleshire
Τους Η/Υ που μαζεύουν πολύ περισσότερη σκόνη λόγω εντονότερης κυκλοφορίας αέρα, τους καθαρίζουν με ηλεκτρικά blower και γίνονται σαν καινούργιοι.
Κάποιο από αυτούς είναι διπλής ενέργειας δλδ και αναροφητήρες.
Για όσους έχουν κομπρεσεράκι υπάρχουν αυτά.

Last edited:

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
Απάντηση: Re: Καθαρισμός Ενισχυτών

Τους Η/Υ που μαζεύουν πολύ περισσότερη σκόνη λόγω εντονότερης κυκλοφορίας αέρα, τους καθαρίζουν με ηλεκτρικά blower και γίνονται σαν καινούργιοι.
Κάποιο από αυτούς είναι διπλής ενέργειας δλδ και αναροφητήρες.
Για όσους έχουν κομπρεσεράκι υπάρχουν αυτά.
Σωστά!!
Εγώ χρησιμοποιώ και τις 2 λύσεις,ανάλογα τα σημεία και την συσσώρευση σκόνης

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,653
Θεσσαλονίκη
προσωπικά ανοίγω τα μηχανήματα για να βγάλω τις τρίχες από γάτα χεχεχε. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τη σκόνη. Σίγουρα οι θερμοκρασίες στα εξαρτήματα ανεβαίνουν πιό εύκολα όταν δεν είναι καθαρά τα μηχανήματα και ειδικά με τις τρίχες φοβάμαι και για άλλα θέματα. Άσε μην αρπάξει καμία φωτιά...

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Tους καθάρισα μετά από 10 χρόνια γιατί όταν τους άνοιξα παραλίγο να πάθω συγκοπή. Ισχύει ότι ο πεπιεσμένος αέρας περιέχει υγρασία γι αυτό θέλει από απόσταση που προλαβαίνει και εξατμίζεται. Εγώ τους πήγα σε βενζινάδικο κι ο ιδιοκτήτης έπαθε πλάκα με το ντουμάνι που έφυγε, μιλάμε για άλλους ενισχυτές μετά απ τον καθαρισμό και για σιγουριά με την υγρασία τους άνοιξα μετά από δύο μέρες και μετά από δύο μήνες με τον καθαρισμό δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ο καθαρισμός ακούγεται;;; :ADFADF1:

Οχι νομίζω, βέβαια αν σκεφτούμε ότι έχουμε καλύτερη απαγωγή θερμότητας κι άρα καλύτερο συντελεστή απόδοσης... Τώρα δεν ξέρω αν είναι ακουστό με το ανθρώπινο αυτί ή αν έχει μετρηθεί κάτι τέτοιο σε εργαστήριο.

giavra

Senior Member
18 December 2008
446
Καβάλα
Re: Απάντηση: Καθαρισμός Ενισχυτών

Νομίζω οτι είναι προτιμότερη η απορρόφηση της σκόνης από το φύσημα της.

Αρκει να μην μαζέψεις και υλικα απο τις πλακέτες.Αλλα οσο και να πεις ακομη και μετα απο αναροφηση αμα περασεις με το δακτυλο σου κάποιο εξαρτημα θα δείς οτι μεζέυεις ακόμη βρώμα.

giavra

Senior Member
18 December 2008
446
Καβάλα
Όταν λες πεπιεσμένο αέρα εννοείς από κομπρεσέρ ? Αυτά δεν πετάνε και πολύ μικρά σταγονίδια μαζί με τον αέρα ?

Εννοώ σπρέυ.Επισης υπάρχουν και φυσερα πλαστικα -ΟΧΙ ηλεκτρικα- με μεγάλη μυτη ευκαμπτη για δύσκολα σημεία http://www.amazon.com/Makita-765009-6-Blow-Out-Bulb/dp/B0002RIC0Q δεν λύνουν το θέμα καθαρισμός απλά βοηθούν

asvestos1157

AVClub Addicted Member
5 March 2011
2,168
Whitecastleshire
Οχι νομίζω, βέβαια αν σκεφτούμε ότι έχουμε καλύτερη απαγωγή θερμότητας κι άρα καλύτερο συντελεστή απόδοσης... Τώρα δεν ξέρω αν είναι ακουστό με το ανθρώπινο αυτί ή αν έχει μετρηθεί κάτι τέτοιο σε εργαστήριο.
Φυσικά και δεν ακούγεται βρε. Προληπτικά τον κάνουμε.

padee

Established Member
7 January 2009
246
Αθήνα
Απάντηση: Re: Καθαρισμός Ενισχυτών

Tους καθάρισα μετά από 10 χρόνια γιατί όταν τους άνοιξα παραλίγο να πάθω συγκοπή. Ισχύει ότι ο πεπιεσμένος αέρας περιέχει υγρασία γι αυτό θέλει από απόσταση που προλαβαίνει και εξατμίζεται. Εγώ τους πήγα σε βενζινάδικο κι ο ιδιοκτήτης έπαθε πλάκα με το ντουμάνι που έφυγε, μιλάμε για άλλους ενισχυτές μετά απ τον καθαρισμό και για σιγουριά με την υγρασία τους άνοιξα μετά από δύο μέρες και μετά από δύο μήνες με τον καθαρισμό δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Φοβάμαι οτι η υψηλή πίεση του αέρα στο βενζινάδικο δεν είναι οτι καλύτερο για τα κυκλώματα! Πελάτες που έτυχε να καθαρίσουν Η/Υ έτσι τους έβγαλαν off! Οπότε ίσως καλύτερα στο spray που είναι ελεγχόμενο η blower με ρυθμιστή έντασης κατα τη γνώμη μου!

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Re: Απάντηση: Re: Καθαρισμός Ενισχυτών

Φοβάμαι οτι η υψηλή πίεση του αέρα στο βενζινάδικο δεν είναι οτι καλύτερο για τα κυκλώματα! Πελάτες που έτυχε να καθαρίσουν Η/Υ έτσι τους έβγαλαν off! Οπότε ίσως καλύτερα στο spray που είναι ελεγχόμενο η blower με ρυθμιστή έντασης κατα τη γνώμη μου!

Μα πρώτα μ αυτά δοκίμασα και δεν είδα δυνατά αποτελέσματα. Εξάλλου όπως είπα αν το ακροφύσιο το έχεις σε μακρινή απόσταση δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί τα οποιαδήποτε σταγονίδια εξατμίζονται πριν φτάσουν στα μηχανήματα, εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα. Σ αυτά που λες εσύ θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί λόγω μικρού όγκου του φιαλιδίου πέφτει γρήγορα η πίεση και παγώνοντας πετάει υγρασία, έτσι την πάτησα εγώ με το λάπτοπ.

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Το κομπρεσέρ είναι επικίνδυνο όντος. Σε ψήκτρες με λεπτά ελάσματα λ.χ. θα τα στραβώσουν όλα. Αλλά όποιος έχει κομπρεσέρ στο μπαλκόνι προφανώς ξέρει να το χρησιμοποιεί , oπότε ας πούμε με ότι για όσους ξέρουν και το χειρίζονται με τη δέουσα προσοχή είναι καλό εργαλείο.

Το blower είναι βολικότατο, με 15 θα βρείτε τα γνωστά κινέζικα. Κατά την άποψή μου είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να το αποκτήσει ο καθένας. Με τα φθηνα φυσικά θέλει πάντα προσοχή να μη δημιουργούμε μόνοι μας πολλές δονήσεις όσο δουλεύει γιατί πάντα υπάρχει περίπτωση η πλαστική φτερωτή να θελήσει να βγει από το καβούκι της.

Φυσικά πάντα αποσυνδέουμε τη συσκευή από το δίκτυο και κάνουμε τη δουλεία στο μπαλκόνι ή την αυλή. Για να μη γεμίσουμε το χώρο μας σκόνες.

Ενώ καλό είναι να αφήνουμε τουλάχιστο ένα τέταρτο της ώρας οποιαδήποτε συσκευή για να έχει κρυώσει, ειδικά εάν κάποιος μέρος της ζεσταίνεται αρκετά. Δηλαδή laptops / HY / τελικούς ενισχυτές. Δε τους φυσάμε ζεστούς!

Τα σπρέι είναι η τελευταία λύση για μεγάλα ξεσκονίσματα άλλα μπορούν να στοχεύσουν πολύ μικρούς κρυμμένους στόχους. Πάντα τα χρησιμοποιούμε κάθετα με τη βαλβίδα προς τα πάνω και με το ακροφίσιο στοχεύουμε όπου θέλουμε. Τα μικρά QConnect με 7 ευρώ είναι προφανώς ακριβά και μικρά. Βρείτε μεγαλύτερη συσκευασία πιο οικονομική. Ισχύουν όλα τα παραπάνω και για τα σπρέι.

Ενώ και ένα πινελάκι πάντα βοηθά.

Α και προσοχή με τις βίδες, μη τις χάσετε ;-)
Αν και όπως έλεγε ο Murphy
H TV δε δούλευε. Ξεβίδωσα τα πάντα την έλυσα, δεν είδα πρόβλημα, την ξανα έδεσα, και δουλεύει! Αν και μου περίσσεψε μια βίδα. Βρε λές? Η βίδα θα έφταιγε!!! :D