Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,018
Εκεί ψηλά.....
assets_LARGE_t_942_43458432.JPG



Κι όμως τα τζάκια φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά στην ρύπανση. Επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις, άλλα και σε ανεπίσημο επίπεδο, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος συμφωνούν ότι η εξ ανάγκης "μόδα" των τζακιών, των ξυλόσομπων και των ξυλολέβητων οδηγεί σε αύξηση της ήδη υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικά των πολύ επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Carbosol άλλα και πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ, υπολογίζεται ότι η καύση ξύλου ευθύνεται για το 50-70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με μικροσωματίδια τα οποία, σύμφωνα με την Greenpeace, ευθύνονται με την σειρά τους για τον θάνατο 1.300 ελλήνων το χρόνο και για την δημιουργία χρόνιων προβλημάτων υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες/έτος. Με βάση στοιχεία της Ε.Ε., τα αιωρούμενα σωματίδια κοστίζουν τουλάχιστον 300.000 ανθρώπινες ζωές τον χρόνο στην Ευρώπη των 15 μόνο.
Για την Ελλάδα καταγράφεται και μια τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας που υπολογίζεται από την Greenpeace, με βάση την μεθοδολογία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στο εξωφρενικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από τις βραχυχρόνιες επιπτώσεις υγείας κι άλλα 6,1 δισ. ευρώ από τις μακροχρόνιες! Για όλα αυτά ευθύνονται τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από την χρήση ορυκτών καυσίμων και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τώρα επιβαρύνονται και από την κακής ποιότητας θέρμανση με στέρεη βιομάζα.

Η κρίση οδήγησε στην αύξηση της καύσης ξύλου, ως πιο φτηνής λύσης από το πετρέλαιο θέρμανσης άλλα στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά, τα πράγματα αλλάζουν χωρίς σχέδιο και έλεγχο, προκαλώντας νέα προβλήματα που προστίθενται σε αυτά που επί δεκαετίες η Πολιτεία απέφυγε ή δεν μπόρεσε να λύσει. Οι έλληνες ανακάλυψαν και πάλι τα τζάκια που δημιουργήθηκαν... διακοσμητικά χωρίς να είναι λειτουργικά και τους ξυλολέβητες που εγκαθίστανται χωρίς να πληρούν τις σύγχρονες και απαιτητικές από την Ε.Ε. προδιαγραφές.
Στην Ελλάδα, η περσινή, έπειτα από είκοσι χρόνια άρση της απαγόρευσης καύσης στερεής βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, άφησε ένα παραθυράκι για την χρήση λεβητών πέλετ κλάσης 3 που θεωρούνται ξεπερασμένοι για την υπόλοιπη Ε.Ε. που χρησιμοποιεί κλάση 5 και έχει πάνω από 90% απόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι ελαχιστοποιεί την εκπομπή ρύπων. Τα κλασικά τζάκια εκλύουν 19.3 μg αιωρούμενων σωματιδίων ανά κιλό καύσιμης ύλης, οι παλαιοί λέβητες ξύλου 17.1 μg, οι νέες ξυλόσομπες 12.2 μg, τα ενεργειακά τζάκια 5.1 μg και οι σύγχρονοι λέβητες πέλετ 0.6 μg, με τις τιμές να διαφέρουν όταν η καύσιμη ύλη είναι βαμμένο ξύλο ή μοριοσανίδες.

Σε έρευνες που έγιναν τελευταία φαίνεται πως αν σε κάθε 500.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης καίγονται επιπρόσθετα 50.000 τόνοι καυσόξυλων η ρύπανση της ατμόσφαιρας σε αιωρούμενα μικροσωματίδια διπλασιάζεται. Με άλλα λόγια, τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν σε γενικές γραμμές 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια στο κιλό καύσιμης ύλης από ένα σύγχρονο και καλά συντηρημένο καυστήρα.
Η διαφορά έγκειται στο ότι το ξύλο δεν επιβαρύνει με διοξείδιο του άνθρακα ενώ τα μικροσωματίδια του πετρελαίου είναι πιο τοξικά. Για επίλυση κι αυτού του προβλήματος προτείνονται τα ενεργειακά τζάκια ή οι σύγχρονοι λέβητες πέλετ που εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλά μικροσωματίδια.



Ο μισός και πλέον ελληνικός πληθυσμός πνίγεται καθημερινά στα τοξικά σωματίδια. Στους σταθμούς του ΥΠΕΚΑ και των Δήμων καταγράφονται σημαντικές υπερβάσεις παρά το γεγονός ότι το σύστημα υπολειτουργεί. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο περιλαμβάνονται στο top 10 των πιο επιβαρημένων πόλεων της ΕΕ με τις δυο πρώτες να "μάχονται" κάθε χρόνο για τη πρώτη θέση. Σχετικές μελέτες έδειξαν πως αν η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από τα 20 μg/m³, τότε οι κάτοικοι θα κέρδιζαν ένα χρόνο ζωής επιπλέον. Στην Αθήνα όμως στα δυο τρίτα του έτους καταγράφονται υπερβάσεις άνω των 50 μg/m3.
Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνέβη το 1875 στο Λονδίνο, όπου σημειώθηκαν αρκετοί θάνατοι ανθρώπων και ζώων. Η βιομηχανική επανάσταση, τον 19ο αιώνα, οδήγησε στην εντατική χρήση κυρίως του κάρβουνου και σε μικρότερο βαθμό του πετρελαίου, για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα από τον καπνό και την στάχτη. Το μεγαλύτερο, όμως, επεισόδιο συνέβη στο Λονδίνο το 1952 όταν μια εβδομάδα υψηλών επιπέδων ρύπανσης είχε σαν αποτέλεσμα να συμβούν 4.000 θάνατοι οι οποίοι αποδόθηκαν στην ρύπανση.
Τα δάση καταλήγουν στο... τζάκι
Η αλματώδης αύξηση της ζήτησης φτηνού ξύλου σε συνδυασμό με την υποχώρηση της οργανωμένης και βιώσιμης υλοτομίας και κυρίως την τεράστια αδυναμία των μηχανισμών ελέγχου, έχουν οδηγήσει στην παράνομη και καταστροφική για τον δασικό πλούτο της χώρας υλοτομία.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος παραδέχονται ότι ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αναφέρουν μάλιστα την ύπαρξη κυκλωμάτων που καταστρέφουν ελληνικά δάση λαμβάνοντας ξυλεία η οποία φεύγει παράνομα από τη χώρα για να εισαχθεί μετά με νόμιμους τρόπους στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί και για την καλή ποιότητα των ξύλων αφού δεν γίνονται σοβαροί έλεγχοι και βρίθουν τα βρεγμένα ξύλα που εκπέμπουν ρύπους.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112960958
 
Last edited by a moderator:
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

....
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Carbosol άλλα και πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ, υπολογίζεται ότι η καύση ξύλου ευθύνεται για το 50-70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με μικροσωματίδια τα οποία, σύμφωνα με την Greenpeace, ευθύνονται με την σειρά τους για τον θάνατο 1.300 ελλήνων το χρόνο και για την δημιουργία χρόνιων προβλημάτων υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες/έτος. Με βάση στοιχεία της Ε.Ε., τα αιωρούμενα σωματίδια κοστίζουν τουλάχιστον 300.000 ανθρώπινες ζωές τον χρόνο στην Ευρώπη των 15 μόνο.


.....

Αν το ελεγε κανας αλλος ισως και εδινα βαση
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Αραγε τοσα χρονια που τα τζακια ηταν συμβολο status και χλιδης,δε ρυπαιναν;Δεν εξεπεμπαν αιωρουμενα σωματιδια;Και μη μου πειτε οτι τωρα η καυση ξυλων γινεται μαζικα,μην ξεχναμε οτι εχει αντικατασταθει η καυση ενος αποδεδειγμενα ρυπογονου ορυκτου (πετρελαιο) με αλλη καυσιμη υλη.Και τα ξυλα δεν εκπεμπουν υδρογονανθρακες οπως βενζοπυρενιο που ειναι αποδεδειγμενα καρκινογονο.
Αλλα βεβαια η καθε "επιστημονικη ερευνα" αφηνει επιδεξια εξω μια απο τις πλεον ρυπογονες βιομηχανιες των Βαλκανιων,τη ΔΕΗ.Εκει εχει ντα.Και ασχολουνται με το λαο που για να μην πεθανει απο το κρυο καιει κουτσουρα.
Κανενας φυσικα δεν αναφερει δε,οτι η αυξηση της καταναλωσης ρευματος εχει ως αποτελεσμα τα καζανια του λιγνιτη σε Πτολεμαϊδα,Κοζανη κτλ να κανουν υπερωριες.Δεν εκπεμπουν αυτα βεβαια αιωρουμενα σωματιδια,εκπεμπουν...ευρω!
 
Re: Που πάει η χώρα;

[h=1]Πώς η ομίχλη σκότωσε 12.000 ανθρώπους σε 4 μέρες[/h]
Ένα πυκνό, πράσινο-κίτρινο στρώμα ομίχλης έπνιξε τους δρόμους ακινητοποιώντας τα αυτοκίνητα. Οι μητέρες πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο με μαντήλια και κασκόλ τυλιγμένα στα πρόσωπά τους. Ένας πεζός θυμάται την πρόσκρουση σε ένα μοτοσικλετιστή ο οποίος τον ρώτησε ποιο δρόμο να πάρει για το σταθμό του μετρό χωρίς να συνειδητοποιεί πως βρισκόταν πάνω στο πεζοδρόμιο! Τέτοιες ήταν οι σκηνές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης αιθαλομίχλης του Λονδίνου, η οποία ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια σήμερα. Τότε, ένα παχύ, λιπαρό στρώμα ρυπαρής ομίχλης κατέβηκε και κάλυψε την πόλη σκοτώνοντας 12.000 ανθρώπους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Το Λονδίνο μπορεί στη συλλογικό μας φαντασιακό υποσυνείδητο να είναι ταυτισμένο με την ομίχλη αλλά η κατάσταση δεν ήταν τόσο ρομαντική όπως την φαντάστηκε ο Ντίκενς ούτε οι αναγνώστες του Σέρλοκ Χολμς. Η πόλη είχε κυριολεκτικά παραλύσει και η ομίχλη σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και ζώα που έπαθαν ασφυξία, αποτελώντας τη χειρότερη καταστροφή που είχε γνωρίσει η Βρετανία σε καιρό ειρήνης από την εποχή του Ναπολέοντα.
londino2-570x414.jpg
Το χειρότερο βέβαια είναι πως οι συνθήκες θύμησαν στους Λονδρέζους την εποχή του «Μπλιτζ» το 1940, όταν τα καταδρομικά της Λουφτβάφε ισοπέδωσαν τη βρετανική πρωτεύουσα προκειμένου να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων και να παραδοθούν στα ναζιστικά στρατεύματα που σχεδίαζαν να αποβιβαστούν στο νησί. Τότε οι κάτοικοι είχαν οργανωθεί σε καταφύγια, έσβηναν τα φώτα και ζούσαν με προμήθειες προκειμένου να επιβιώσουν της μεγάλης επίθεσης. Τα τραμ και τα λεωφορεία ήταν ακινητοποιημένα αφού ένα στρώμα λίπους είχε κολλήσει στα παρμπρίζ και δεν μπορούσε να καθαριστεί. Στο Ιστ Έντ οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να δουν ούτε τα πόδια τους. Ωστόσο, οι λιμενεργάτες ανέφεραν ότι, στις καμπίνες των γερανών που ήταν πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος, ο ουρανός ήταν καθαρός. Κάτω από αυτές ήταν το απόλυτο σκοτάδι. Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1952 όταν το κρύο και η υγρασία εγκλώβισαν τη ρύπανση πάνω από τον ουρανό του Λονδίνου. Η αντανακλαστική κίνηση των κατοίκων ήταν να κλειστούν στα σπίτια τους και να ανάψουν το τζάκι προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο και τη ρύπανση. Δεν ήξεραν όμως πως με αυτή τους την κίνηση έκαναν ακόμη πιο αφόρητη την κατάσταση αφού ο καπνός από τις καμινάδες ενίσχυε την ρυπαρή ομίχλη δημιουργώντας ακόμη πιο έντονα αναπνευστικά προβλήματα.
londino6-570x406.jpg
Έτσι σταδιακά το νέφος έγινε ένα θανατηφόρο κοκτέιλ από διοξείδιο του άνθρακα, ντίζελ αναθυμιάσεις και ρύπους από τα βιομηχανικά κέντρα κατά μήκος της Μάγχης οι οποίοι είχαν φτάσει στο Λονδίνο. Η κλίμακα της ρύπανσης ήταν απίστευτη. Κάθε μέρα, 1.000 τόνοι καπνού από τις καμινάδες απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα του Λονδίνου, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα με 2.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, 140 τόνους υδροχλωρικού οξέος και 14 τόνοι φθοριούχων ενώσεων. Ακόμη πιο θανατηφόροι ήταν οι 800 τόνοι θειικού οξέος οι οποίοι σχηματίζονταν όταν το διοξείδιο του θείου που προέρχοταν από τις καμινάδες αναμιγνύετο με την υγρασία του αέρα. Το οξύ έκαιγε το πίσω μέρος του λαιμού, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε πνιγμό ενώ προκάλεσε φλεγμονή των πνευμόνων, ιδιαίτερα σε παιδια, ηλικιωμένους και άτομα με βρογχικές ασθένειες. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέφεραν από τέτοια προβλήματα υγείας, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι άλλοι 8.000 έχασαν τη ζωή τους κατά τους επόμενους μήνες. Μέσα σε λίγες ημέρες, χιλιάδες ασθενείς κατέκλυσαν τα νοσοκομεία ζητώντας πρώτες βοήθειες ενώ η παροχή οξυγόνου έφτανε στα όριά της. Στο θέατρο Sadler Wells, η όπερα La Traviata διακόπηκε υπό το φόβο του πνιγμού, καθώς το νέφος εξαπλώθηκε μέσα στην αίθουσα. Μερικά τρένα βρίσκονταν σε λειτουργία, αλλά σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, ενώ οι μηχανικοί έλαβαν ομολογουμένω ευφυή μέτρα για να αποφύγουν τις συγκρούσεις τοποθετώντας μικρές κροτίδες στις γραμμές προκειμένου να ακούν τον ήχο των τρένων που πλησίαζαν. Μετά από πέντε ημέρες, ο καιρός άλλαξε. Ένα αεράκι καθάρισε τον αέρα, αφήνοντας όμως λιπαρά υπολείμματα στις όψεις των κτιρίων και τα δέντρα. Ήταν σαν η πόλη να είχε ψεκαστεί με μάυρο σπρέι. Μόνο η βροχή κατάφερε να ξεπλύνει τη βρωμιά και να καθαρίσει το Λονδίνο. Η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός και το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε στοιχεία για να αποδείξει ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό.
londino7.png
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός για τη στέγαση ήταν ο Χάρολν Μακμίλαν, μέλος της κυβέρνησης των Συντηρητικών ο οποίος επέπληττε τον καιρό για την ρύπανση και όχι το βιομηχανικό μοντέλο. Μάλιστα, όταν η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν παίρνει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τη ρύπανση, εκείνος απάντησε δια της πλαγίας: «Κάνουμε ό, τι μπορούμε, αλλά φυσικά, οι αξιότιμοι κύριοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο αριθμό των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών παραμέτρων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τους οποίους θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε» Τελικά ο πολιτικός κόσμος κινητοποιήθηκε και οδήγησε στην ψήφιση του Clean Air Act το 1956 το οποίο προέβλεπε τη χρήση άκαπνων καυσίμων στα σπίτια και τη μετεγκατάσταση των σταθμών ενέργειας ακόμη πιο έξω από τα αστικά κέντρα. Το Λονδίνο δεν θα ερχόταν έκτοτε αντιμέτωπο με μία τέτοια καταστροφή.
londino5.png
londino6.png
londino8.png
londino9.png
ΠΗΓΗ: pkool.gr


http://aristipposandreou.wordpress.com/2012/12/06/πώς-η-ομίχλη-σκότωσε-12-000-ανθρώπους-σε-4-μέ/
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Τελικως απο την αυξηση της τιμης του πετρελαιου κερδισε κανεις?
Καταναλωτες, κρατος, εταιριες πετρελαιου, διανομεις, περιβαλλον?
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Σημεία των καιρών… όπως τότε, τον Δεκέμβριο του 1952, στο Λονδίνο, όταν ο καπνός από τα τζάκια κάλυψε για πέντε ολόκληρες ημέρες την πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 πολίτες.

Η τραγική είδηση οδήγησε αργότερα την κυβέρνηση στην απαγόρευση λειτουργίας τζακιών μέσα στην πόλη.

Σε εκείνες τις πέντε ημέρες, όπου η ορατότητα ήταν αδύνατη ακόμα και για τους πεζούς που κρατούσαν φανάρια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και αμέτρητοι άλλοι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα. Για να αποφευχθεί μια παρόμοια τραγωδία στο εξής, θεσπίστηκαν μία σειρά από νόμοι με κυριότερο τη Νομοθετική Πράξη περί Καθαρού Αέρα.

Η σχετική νομοθεσία απαγόρευσε στους κατοίκους αστικών περιοχών και καίνε ξύλα στα τζάκια των σπιτιών τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ που δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα» το Λονδίνο είχε πνιγεί και άλλες φορές στην αιθαλομίχλη, αλλά τα όσα εκτυλίχθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς δεν είχαν προηγούμενο. Ο καιρός ήταν κρύος ήδη από τον Νοέμβριο του 1952 και σημειώνονταν έντονες χιονοπτώσεις. Για να ζεσταθούν οι κάτοικοι του Λονδίνου έκαιγαν μεγάλες ποσότητες ξύλων στα τζάκια και τεράστιες ποσότητες καπνού εκλύονταν στον ουρανό. Υπό κανονικές συνθήκες, ο καπνός θα διασκορπιζόταν στην ατμόσφαιρα.

Ομως ένας αντικυκλώνας που σχηματίστηκε στην ευρύτερη περιοχή πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα δημιούργησε μία θανάσιμη παγίδα. Ο αντικυκλώνας έσπρωχνε τον αέρα προς τα κάτω θερμαίνοντάς τον. Οταν ο αέρας στο έδαφος είναι ζεστότερος από εκείνον υψηλότερα δημιουργείται η λεγόμενη αναστροφή.

Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παγιδεύεται ο ζεστός καπνός που έβγαινε από τις καμινάδες. Εκτός από τον καπνό στα σπίτια, το φαινόμενο της αναστροφής είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν μικροσωματίδια και άλλοι ρύποι από βιομηχανίες, τόσο κοντά στο Λονδίνο όσο και από πιο μακριά, που οι άνεμοι είχαν μεταφέρει στην περιοχή.

Σε συνδυασμό με άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως η ηλιοφάνεια και οι υγροί άνεμοι, δημιουργήθηκε ένα στρώμα αιθαλομίχλης ύψους 100-200 μέτρων. Εως τις 9 Δεκεμβρίου υπολογίστηκε ότι απελευθερώθηκαν στον ουρανό 1.000 τόνοι σωματιδίων, 2.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, 140 τόνοι υδροχλωρικού οξέος και 14 τόνοι φθοριούχων συστατικών. Επιπροσθέτως εκτιμάται ότι 370 τόνοι διοξειδίου του θείου μετατράπηκαν σε 800 τόνους θειικού οξέως.
 
Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Αραγε τοσα χρονια που τα τζακια ηταν συμβολο status και χλιδης,δε ρυπαιναν;Δεν εξεπεμπαν αιωρουμενα σωματιδια;

Ρύπαιναν, και παραπάνω μάλιστα, τα ανοικτού τύπου, όπως είχα παλιότερα. Όμως μέσα σε 6 χρόνια δεν έκαψα πάνω από 200 κιλά ξύλο. Τόσα καίω πλέον σε 2 εβδομάδες το πολύ.
 
Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Σάββατο και Κυριακή γινόταν χαμός... απο δυτική μέχρι ανατολική Αθήνα...

Στις μεγαλουπόλεις είναι απαράδεκτη η καύση ξύλου...

αν εξαρτιόταν απο μένα θα απαγόρευα πρώτα τα μπάρμπεκιου και στη συνέχεια τα τζάκια... με δειγματοληπτικούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες... ίσως και αμοιβή σε ρουφιάνους μιας και δεν κρύβεται η καμινάδα... έτσι απλά...

και μη μου πείτε για πετρέλαιο και αυτοκίνητα... θα έπαιρνα μέτρα και για αυτά...:music-smiley-005:
 
Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Τελικως απο την αυξηση της τιμης του πετρελαιου κερδισε κανεις?
Καταναλωτες, κρατος, εταιριες πετρελαιου, διανομεις, περιβαλλον?

Οι ξυλέμποροι, οι τζακάδες, οι εισαγωγείς σομπών, οι πελλετοπαραγωγοί κλπ κλπ κλπ. Α και το Lidl πήγε τα άσπρα προσανάμματα, από 0,99 στο 1,19 ή και 1,29, εάν δεν κάνω λάθος.
 
Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Οι ξυλέμποροι, οι τζακάδες, οι εισαγωγείς σομπών, οι πελλετοπαραγωγοί κλπ κλπ κλπ. Α και το Lidl πήγε τα άσπρα προσανάμματα, από 0,99 στο 1,19 ή και 1,29, εάν δεν κάνω λάθος.

Nαι αλλα για ποιο λογο εγινε η εξισωση και τι τελικως πετυχε.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Nαι αλλα για ποιο λογο εγινε η εξισωση και τι τελικως πετυχε.


Έγινε με πολύ φιλόδοξα σχέδια πάντως, πρέπει να το παραδεχθείς. Τη διαίρεση με το μηδέν.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Nαι αλλα για ποιο λογο εγινε η εξισωση και τι τελικως πετυχε.

Για να πείσουν τους ξένους ότι θα μαζέψουν λεφτά....... (όπως κι ένα σωρό άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα) .
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

...Και μη μου πειτε οτι τωρα η καυση ξυλων γινεται μαζικα,μην ξεχναμε οτι εχει αντικατασταθει η καυση ενος αποδεδειγμενα ρυπογονου ορυκτου (πετρελαιο) με αλλη καυσιμη υλη....!

Νικόλαε, οι σύγχρονοι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης δεν έχουν αντιρυπαντικές (κατα το δυνατόν) προδιαγραφές ? Η μήπως έχουν αλλά δεν ακολουθούνται για οικονομικούς λόγους? - δηλώνω άσχετος επι των καυστήρων...
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Πάντως εγώ που μένω λίγο πιο έξω από την Ραφήνα, σύνορα Ραφήνα και Ν.Βουτζα, όπου υπάρχουν μόνο μονοκατοικίες που έχουν μεταξύ τους 50-100 μέτρα απόσταση, από το απόγευμα και μετά όταν βγαίνεις έξω μυρίζει έντονα τζάκι.
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Νικόλαε, οι σύγχρονοι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης δεν έχουν αντιρυπαντικές (κατα το δυνατόν) προδιαγραφές ? Η μήπως έχουν αλλά δεν ακολουθούνται για οικονομικούς λόγους? - δηλώνω άσχετος επι των καυστήρων...


Ριξε μια ματια στην εικονα του πρωτου ποστ του νηματος....Ειναι η πιο αντιρυπαντικη λυση μετα τους συγχρονους καυστηρες πελετ.
 
Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Πάντως εγώ που μένω λίγο πιο έξω από την Ραφήνα, σύνορα Ραφήνα και Ν.Βουτζα, όπου υπάρχουν μόνο μονοκατοικίες που έχουν μεταξύ τους 50-100 μέτρα απόσταση, από το απόγευμα και μετά όταν βγαίνεις έξω μυρίζει έντονα τζάκι.

Άλλη η μυρουδιά του ξύλου, και άλλη η κάπνα από μελαμίνες, mdf, χαρτόνια κλπ κλπ.
 
Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Εδώ πρέπει να καίνε και πτώματα πάντως !

κατάντησε αηδία ! εάν νοτιάς και υγρασία τότε πυκτός λευκός θάνατος , έχει και κάτι φώτα κίτρινα ο δρόμος δίπλα , και σε πιάνει η ψυχή σου , νομίζεις ότι είσαι στο Λιβερπουλ στις αρχές του αιώνα και θα βγουν φαντάσματα και αντεροβγάλτες !
 
Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Here it comes..


Να μπει πλαφόν στις ποσότητες καυσόξυλων που θα επιτρέπεται να κόβουν οι πολίτες από τα δάση, ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο προς τις δασικές αρχές, προκειμένου να προστατευθούν τα δάση αλλά και να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.

Το ΥΠΕΚΑ ζητεί, επίσης, να τεθούν κανόνες ως προς το είδος της ξυλείας και τα σημεία που θα επιτρέπεται η υλοτομία, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος, καθώς και να περιοριστούν οι δικαιούχοι στους μόνιμους κατοίκους ορεινών οικισμών.

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=245214
 
Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

Άλλη η μυρουδιά του ξύλου, και άλλη η κάπνα από μελαμίνες, mdf, χαρτόνια κλπ κλπ.

Ένας γείτονας 2 σπίτια παραπάνω έβαλε ξυλόσομπα και μας έχει σκίσει στη κάπνα και στη βρώμα!