Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

αυτούσια η ερώτηση που έκανα μέσω του γραφείου στο οποίο εργάζομαι στο ΥΠΕΚΑ στις 22/07/2011 μέσω email:
5) Ως προς τη χρήση λέβητα πέλετ, καταχωρώντας λέβητα πέλετ στο πρόγραμμα του ΤΕΕ (χρήση βιομάζας ως καύσιμο) τα παραγόμενα CO2 της εγκατάστασης πέφτουν πολύ σε σχέση με λέβητα πετρελαίου ή αερίου αλλά η κατάταξη του κτιρίου δεν είναι υψηλή. Συγκεκριμένα οι λέβητες πέλετ έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης. Υπάρχουν πολύ λίγοι που βάσει προσπέκτ (χωρίς σήμανση CE όμως) μπορούν να ανταγωνιστούν το κτίριο αναφοράς. Κατά συνέπεια δεν είναι εφικτή η προδιαγραφή τους παρόλο που θεωρητικά είναι «οικολογικοί». Ακόμη, βάσει της ΚΥΑ 10315/93 φεκ 369/Β/24.05.1993 φαίνεται πως στο νομό θεσσαλονίκης τα μόνα επιτρεπόμενα καύσιμα για κεντρική θέρμανση είναι τα αέρια καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό ισχύει? Σε ατομικές εγκαταστάσεις είναι δυνατή η προδιαγραφή λέβητα πέλετ?

λινκ από τη σχετική νομοθεσία:http://www.eetemlar.gr/epaggelmatika/mixanologoi/nomo8esia/kaysaeria.pdf (παράγραφος 2)

και παρακάτω το αποτέλεσμα της ερώτησης μου...
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=1251&language=el-GR
κάπου θυμάμαι πως τελικά το περάσανε όντως.

Ορισμένες φορές είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς... Όχι τίποτα, νιώθω και τύψεις τώρα.

Όταν μιλάμε για "σχεδιασμό"...

edit: το λινκ για το υπεκα δε δουλεύει. Κάντε copy paste τη σελίδα στον browser

Last edited:
η λογική λέει οτι όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να θέτονται στη σωστή τους βάση,

όταν ολόκληρες περιοχές της ελλάδας "σαπίζουν" και δεν ανοίγει μύτη είναι λίγο "υποκριτικό" να γίνεται το θέμα των τζακιών το σουξέ των ημερών ...

Αν πούμε ότι το βλέπουμε πληθυσμιακά, μάλλον είναι πιο σοβαρό το θέμα με τα τζάκια.. Εμένα τουλάχιστον αυτή η εντύπωση μου έχει δοθεί.

Επίσης δεν θα το έλεγα "σουξέ" τη στιγμή που το πρόβλημα είναι σαφέστατα υπαρκτό και (κυριολεκτικά) οφθαλμοφανές τις "κακές μέρες"..

σαφώς και είναι θέμα που πρέπει να λυθεί, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά που χρονίζουν χωρίς να ασχολείται ουσιαστικά κανείς ....

Δεν διαφωνώ, αλλά στα άλλα σοβαρά θέματα μάλλον αξίζουν και άλλα ενδιαφέροντα νήματα..

πληθυσμιακά ?

γιατι να μην το δούμε ποσοτικά ?

τα τζάκια θα καψουν 2-3 μήνες τον χρόνο και οι δύσκολες μέρες θα είναι καμιά 10αριά ο Ασωπός-η πτωλεμαίδα-η Μήλος κλπ κλπ και οι κάτοικοι τους αργοπεθαίνουν χρόνια τώρα ... καθημερινά .......
πρόσφατα βρέθηκε χρώμιο στην Κόρινθο και στο Λουτράκι, να θυμίσω οτι εκεί βγαίνουν και εμφιαλωμένα .....
άσε που αν φυσήξει αεράκι μια χαρά θα αναπνέει ο αθηναίος, οι υπόλοιποι όμως ? τι πρέπει να γίνει ?

δεν νομίζω να μπορεί να μπει κριτήριο στην καταστροφή του περιβάλλοντος ... ειδικά αν αυτή είναι ανεπανόρθωτη ......

εκτός και αν αρχίσουν οι σοφοί να παίρνουν μέτρα για να το σώσουν και αυτό ............

Last edited:
πληθυσμιακά ?

γιατι να μην το δούμε ποσοτικά ?

τα τζάκια θα καψουν 2-3 μήνες τον χρόνο και οι´δύσκολες μέρες θα είναι καμιά 10αρία, ο Ασωπός-η πτωλεμαίδα-η Μήλος κλπ κλπ και οι κάτοικοι τους αργοπεθαίνουν χρόνια τώρα ... καθημερινά .......
πρόσφατα βρέθηκε χρώμιο στην Κόρινθο και στο Λουτράκι, να θυμίσω οτι εκεί βγαίνουν και εμφιαλωμένα .....
άσε που αν φυσήξει αεράκι μια χαρά θα αναπνέει ο αθηναίος, οι υπόλοιποι όμως ? τι πρέπει να γίνει ?

δεν νομίζω να μπορεί να μπει κριτήριο στην καταστροφή του περιβάλλοντος ... ειδικά αν αυτή είναι ανεπανόρθωτη ......

εκτός και αν αρχίσουν οι σοφοί να παίρνουν μέτρα για να το σώσουν και αυτό ............

+1000000 :SFGSFGSF:

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με τα τζάκια και ως ελληναρες πέταξαμε τη μπάλα στην εξέδρα με συμψηφισμούς πτολεμαΐδας κλπ.και αφορισμούς για βπ, αθηναίους κλπ
Έλεος ρε παιδιά για τα τζάκια που καινε ανεξέλεγκτα μιλαγαμε και το κακό στην υγεία όλων μας.

ευκαιρία ήταν λοιπόν να ακουμπήσουμε και άλλα θέματα περιβάλλοντος και υγείας ...

εκτός και αν, σαν ελληνάρες, νοιαζόμαστε μόνο για την πάρτη μας ....

Πέτυχα αυτό:
http://bioenergyexpo.gr/wordpress/wp-content/uploads/2011/12/tsatsis.pdf από μια ημερίδα σε έκθεση για τη βιομάζα. Ο εισηγητής είναι χημικός μηχανικός του ΕΜΠ, δεν προκύπτει ότι έχει κάποιο θεσμικό ρόλο αλλά αν μη τι άλλο δεν είναι ο κάθε άσχετος.
Η εισήγηση πραγματεύεται μόνο το πελλετ και είναι αρκούντως διαφωτιστική για την ποιότητά του ως καύσιμο.
Με λίγα λόγια για τις εκπομπές κατά την καύση: μικροσωματίδια, μονοξείδιο και οξείδια του αζώτου πιο πολλά από την καύση πέλλετ απ' ότι από το πετρέλαιο.
Διοξείδιο και οξείδια του θείου λιγότερα από το πετρέλαιο (διαφάνεια 16).
Προϋπόθεση για τα παραπάνω, τελευταία τεχνολογία λέβητα καύσης και πολύ καλή ποιότητα καυσίμου.
Για το ξύλο μάλλον δεν χρειάζεται να συζητάμε καθόλου.

Προσωπικά, μετά την εμπειρία του Βερολίνου της δεκαετίας το '90, όπου χιλιάδες σπίτια έκαιγαν .. κάρβουνο (σε σόμπες, συσκευασμένο ),ακόμα και η τωρινή μας κατάσταση στην Αθήνα δεν μου φαίνεται τοοοόσο τρομερή.

Δημήτρη έτσι είναι, η Αθήνα να μην πάθει τίποτα και η υπόλοιπη Ελλάδα στον Καιάδα......

πώς ξεμείναμε στην τσιμεντούπολη που λέγεται αθήνα είναι το ερώτημα .....

ποτέ δεν είναι αργά όμως ... :grandpa:

Και μιας και θυμήθηκα το Βερολίνο του '90, από αρχείο του 1999:
Σε παλαιές πυκνοδομημένες περιοχές (δήμοι) του κέντρου του δυτικού τομέα της πόλης υπολογίζεται το ποσοστό τους από 10-30% (ανάλογα την περιοχή).
Στον ανατολικό τομέα, υπάρχουν περιοχές με έως 50% θέρμανση με κάρβουνο και κάποιες, όχι στο κέντρο που φτάνουν μέχρι 30%

Για τους γερμανομαθείς, από την επίσημη σελίδα του τοπικού "υπουργείου" ανάπτυξης της πόλης και περιβάλλοντος (αδόκιμη μετάφραση, επίσης το Βερολίνο είναι πόλη-κρατίδιο, δεν μου έρχεται τίποτα καλύτερο από το υπουργείο σε εισαγωγικά για τον όρο Senatsverwaltung).

Αυτά που έγραψα πιο πάνω, είναι σε πρόχειρη απόδοση το περιεχόμενο της 7ης και 6ης παραγράφου από το τέλος. Στη 2η και 3η από το τέλος επαναλαμβάνονται και συνοπτικά.

http://www.stadtentwicklung.berlin....splanung/de/versorgung/waerme/erl/index.shtml

Last edited:
άσχετο-σχετικό:

πήρα για το μαγαζί μια ξυλόσομπα λίγο πιο... σύγχρονη από μια παλιά που είχα.

Η παλιά ήταν με πυρότουβλο και εμαγέ λαμαρίνα, παλαιού τύπου.

Η καινούργια είναι "ενεργειακή" με αυλούς αέρα κλπ κλπ

Σήμερα το πρωϊ την έβαλα μπρος την καινούργια, δεν το πίστευα.

Εκτός του ότι δε μυρίζει, δε καπνίζει τρομερή εντύπωση μου έκανε το πόσο "κρατούσε" τα ξύλα η σόμπα.

Ειλικρινά αν πω ότι έχω περισσότερη ζέστη με τα μισά ξύλα δεν θα είναι ψέμα.

Δεν φταίνε τα τζάκια για τους ανθρώπους που καίνε ότι να'ναι ...
Οσο για τα μικροσοματίδια , είχα διαβάσει , ότι ναι είναι λιγότερα από το πέλλετ , αλλά είναι το μέγεθος τους τέτοιο που είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο , τώρα πού το διάβασα , δυστυχώς δεν κρατάω αρχείο ...
Οι λύσεις που δώθηκαν από τους ανθρώπους που δεν πληρώνονται σε πρώτη φάση , και δεν έχουν δουλειά σε δεύτερη φάση , και προσπαθούν να ζεσταθούν σε τρίτη φάση , είναι καύση ότι καίγεται και το βρίσκει δωρεάν ... Φυσικά δεν συμφωνώ με την τροπή που έχει πάρει , αλλά η ενστικτώδης ανάγκη για επιβίωση είναι ισχυρό αίσθημα ...

Με γειά σου!

Και εγώ πήρα φέτος μια μικρούλα σόμπα ενεργειακή και είναι όπως τα λες!
Πολύ ζέστη, τέλεια εκμετάλλευση του ξύλου και των καυσαερίων!
Αν προσέξεις όταν ανάψει καλά η σόμπα (έχει πιάσει καλή θερμοκρασία μέσα), αν πας και δεις την καπνοδόχο έξω από το σπίτι δεν καταλαβαίνεις ότι είναι αναμμένη!
Καίνε και τα καυσαέρια (το 30% της θερμικής ενέργειας είναι εκεί) και για αυτό πετυχαίνουν μεγάλους συντελεστές απόδοσης (80.3% η δικιά μου)

Με υγεία λοιπόν και καλή ζέστη.

Σόρι για το εμβόλιμο στο μήνυμά σου, αλλά ήθελα να σχολιάσω την τελευταία παράγραφο.

Και έτσι να ειναι όπως τα λες τα ωφέλη απο την καυση μπριγκέττας αντι για κοινο ξύλο στο τζάκι ειναι ΠΟΛΥ περισσότερα.

Πηρα 10kg χθες και ξεκινώ τις δοκιμές...

Και έτσι να ειναι όπως τα λες τα ωφέλη απο την καυση μπριγκέττας αντι για κοινο ξύλο στο τζάκι ειναι ΠΟΛΥ περισσότερα.

Έτσι είναι. Κι εσύ έχεις δίκιο όταν γράφεις για καύση μπρικέτας αντί ξύλου. Καλή χρονιά και καλές δοκιμές..

Ανυπομονώ να γράψεις τις εντυπώσεις σου, πραγματικά!
Αν θες γράψε απο που, πόσο κ διάρκεια καύσης. :a0210:

www.hellenicecofuel.com/index.php/arxiki-a/brigketes/schweighofer-ruf-briquetes-detail

χρησιμοποιω προσφατα αυτες μαζι με ξυλα.
μεχρι στγμης συμπερασματα.

μικρο μεγεθος εξαιρετικη συμπιεση. πχ με ξυλοπριονο δυσκολα κοβεται. αυτο σημαινει και ελαχιστη εως καθολου υγρασια.
καιγεται αργα αναβει ευκολα και δεν σβηνει ευκολα.
καθε τουβλακι εχει βαρος 800 γραμμαρια περιπου και διαστασεις 15*6*5 με το ματι.
αποθηκευονται πανευκολα, κουβαλιουνται στοιβαζονται δεν δημιοργουν εξτρα κενο ογκο δεν βρωμιζουν τον χωρο. 10 κιλα το πακετακι στα 3 ευρω σε τιμη λιανικη. στον τονο βγαινει πιο φτηνα.
δεν καπνιζουν αφηνουν ελαχιστη σταχτη.
ειναι ευκολα στο κουμανταρισμα μεσα σε δυσκολα τζακια οπως το δικο μου.
ενα τουβλακι κραταει στο καψιμο πανω απο ωρα. δεν εχω μετρησει ακριβως αλλα ριχνουν πολυ καλο boost αλλα και διατηρουν φωτια η την ξεκινανε.
αξιζουν πιστευω κυρια για τις ευκολιες και την λειτουργικοτητα τους