Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Πιστευω οτι εχει να κανει και με την νοτροπια γενικα λιγο στην Ελλαδα.
Καταλαβαινω απολυτα περιπτωσεις οπως αρρωστων, μικρων παιδιων κλπ στο σπιτι αλλα καταλαβα λιγο και τι λεει ο Dalanik πιο πανω.

Στην Ελλαδα μαθαμε να μην αντιδρουμε στη ριζα του κακου (πολιτικους/κρατος)
Σου κοβουν το μισθο. ? Βρισκουμε ακρη. (φακελλακια, αποδειξεις, μαυρα χρηματα)
Σου ακριβαινουν το πετρελαιο. ? Βρισκουμε ακρη. (θα καψουμε νοβοπαν)

Γενικα ο Ελληνας εχει παρει στους ωμους του την καταντια ενος κρατους προς τον πολιτη και εμαθε να...βρισκει ακρη.
Αυτη η ακρη ειναι που τον κραταει να αμβλυνει λιγο τον πονο απο το νυστερι που του χωνει ενα ανικανο κρατος.

Αν λειτουργουσε ομως πιο συλλογικα, και δεν κατεφευγε στις...ακρες, αρα δεν αμβλυνοταν τιποτα τοσα χρονια, τις οποιες ανικανοτητες ενος κρατους θα τις εβλεπε στις πραγματικες διαστασεις και θα αντιδρουσε παντα με το παραμικρο.
Οποτε μαθημενες ετσι οι οποιοσδηποτε κυβερνησεις, θα το σκεφτοταν πολυ σοβαρα για οποιαδηποτε εκπτωση στην υγεια, παιδεια, αξιοπρεπη ζωη των πολιτων.

Τωρα ζουμε σε μια χωρα οπου η...ακρη ειναι καθεστως και αυτο κανει τους παντες να λειτουργουν σε ατομικο επιπεδο.
Οσο νοιαζεται αυτος που οδηγει ανεξελεγκτα, ή αυτος που φοροδιαφευγει, ή αυτος που με οποιονδηποτε τροπο βρηκε...ακρη να ζει εις βαρος του συνολου αντι να αντιδρασει , τοσο νοιαζεται και αυτος που καιει νοβοπαν για την υγεια του συμπολιτη του.

Τα παραπανω δεν τα ειπα για να χαρακτηρισω οσους χρησιμοποιουν ξυλοσομπες. Τα ειπα παντα με γνωμονα οτι αυτη η ασχημη μυρωδια/κατασταση στην Αθηνα οφειλεται (αν οφειλεται) σε καποιους που λεγεται οτι καινε οτι βρουν.

Δεν εχω παιδια, οποτε ενας γονεας ευκολα θα μου ελεγε: Ας σε κοιτουσαν τα ματακια του μικρου σου παιδιου και να σου ελεγαν κρυωνω και υστερα να δουμε τι θα ελεγες.

Σιγουρα υπαρχουν εξαιρεσεις σε καποια σπιτια οπου καλυτερα να καει ενα νοβοπαν, παρα καποιου να κινδυνευσει η υγεια απο το ψυχος. Ομως, Απο το ρητο ποιοι τα φαγανε, θα παμε στο τελος στο ποιοι τα καψανε.
Ποιοι καινε τα νοβοπαν και τα ξυλα με χημικα. ?
Οι φτωχοι μεταναστες. ? Ελληνες που ζουν παρα πολυ κατω απο το οριο φτωχιας. ? Καποιοι που απλα βρηκαν μια ευκολη ακρη. ?

Δεν κανω μομφη σε κανεναν, αλλα στην ιδια χωρα ζω και βλεπω την νοοτροπια και συμπεριφορα αρκετων Ελληνων στην καθημερινοτητα μου.
Θεωρω οτι μια μεριδα Ελληνων που παντα ζουσε εις βαρος του συμπολιτη του (διαλεξτε παραδειγματα, ολοι εχουμε), σιγουρα αυτη η μεριδα δεν καιει οτι βρει γιατι πεθαινει απο πολικο ψυχος. Απλα το κανει επειδη μπορει, επειδη αδιαφορει για το πως βρωμαει η ρυπαινεται η Αθηνα, και στην τελικη, επειδη ολοι το κανουν. Δεν θα αλλαξει κατι αν αυτος δεν αναψει σομπα. Το κλασσικο επιχειρημα δηλαδη που λεει οποιος θελει να κανει την στραβη. Αν δεν το κανω εγω, θα το κανει καποιος αλλος.
Οποτε ξαναγυρναω σε αυτο που ειπα πιο πανω, η ατομικοτητα (λογω επιβιωσης ή κακης συμπεριφορας ) εχει γινει καθεστως.

Και εγω Αθηνα ζω και ολο τον χειμωνα δεν εχω ανοιξει θερμανση πανω απο 2-3 φορες. Ουτε πεθανα, ουτε επαθα καμια γαγγραινα απο το ψυχος. Και ναι, τα κουφωματα μου μπαζουν ολα κρυο αερα. Ισως τουρτουρησα 2-3 φορες, αλλα δεν θα εβαζα μια σομπα για να καψω μεχρι και σκουπιδια. Κι αν δινω τοπο στην οργη οταν το βραδυ κοιμαμαι και στο κρεβατι μυριζω την μυρωδια της Αθηνας, ηρεμω με τη σκεψη οτι καπου καποιος κρυωνει πολυ σε ανυποφορο βαθμο. Χαλαλι του λοιπον οτι κι αν καιει.
Κρυωνει ομως πολυ, η απλα βρηκε την ευκολη λυση του καιω οτι βρω. ? Και ποσοι ειναι τελικα αυτοι. ? Ειναι τοσο τιγκα η αθηνα σε νοβοπαν στα σκουπιδια και εχουν τοσο υλικο. ?

Επαναλαμβανω οτι ολα τα παραπανω αναφερονται σε αυτους που καινε οτι βρουν. Τελικα ομως σε αυτο οφειλεται το γεγονος ή στο οτι ολοι καινε ακομα και κανονικα ξυλα. ?

Θα ηθελα αντι ο κοσμος να χανει την αξιοπρεπεια του καιγοντας ξυλα προσπαθωντας να ζεσταθει, να λειτουργησει συλλογικα και να αντιδρασει πολυ σε ολους αυτους που του εριξαν το βιοτικο επιπεδο.
Αν και με πολιτικη χροια ολα αυτα, ουδεμια προθεση ειχα.
 
Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ο Μπεχράκης και όποιος άλλος παρουσιάζει το θέμα με τέτοιο τρόπο, αναφέρει τις πτυχές που θέλει. Όχι το ζήτημα ολοκληρωμένα.
μήπως υπάρχει μελέτη ότι δεν κάνει κακό η καύση ξύλου?
Η καύση ξύλου είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και κατ'επέκταση την υγεία μας. Στις ποσότητες που γίνεται σήμερα σε μια πόλη κλειστή με 5 εκ ανθρώπους είναι τουλάχιστον έγκλημα!

Να σε ρωτησω κατι εγω συμφωνω οτι η ατμοσφαιρα ειναι βαρια και αιατια ειναι η αυξημενη καυση ξυλου αλλα η επιβαρυνση της υγειας απο τον ογκο των καυσαεριων απο τα τζακια εχει μελετηθει ξεχωριστα?
Εγω γιατρος δεν ειμαι, ακουω για μικροσωματιδια και για ορια τα οποια εχουν ξεπεραστει κατα πολυ.
Υπαρχει καποια ιατρικη ερευνα που να δειχνει τις επιπτωσεις?
Σε τι ποσοτητες?
Για ποση διαρκεια?
Εντελως πληροφορικα γιατι καλο ειναι να εχουμε ολες τις διαθεσιμες πληροφοριες εαν υπαρχουν.

Το θεμα που εχει προκυψει με τα νοβοπαν τα πλαστικα κτλ το θεωρω δημιουργημα καποιων εντεταλμενων δημοσιογραφων, φυσικα και υπαρχουν αλλα δεν θεωρω οτι αν αυριο ολοι οσοι το κανουν σταματουσαν να τα καινε θα αλλαζε το παραμικρο.

Πως μετρας δηλαδη ρε παιδια αυτους που καινε κατι αλλο εκτος απο καυσοξυλα ιγα να βγαλεις στατιστικο?
Βλεποντας ενα γειτονα λες "πολλοι καινε νοβοπαν?
Ακουγοντας εναν φιλο που ειδε ενα γνωστο που του ειπε οτι ο απεναντι εκαψε βαμενα ξυλα καταληγεις στο συμπερασμα "ολοι οι ελληναρες καινε οτι να ναι"?

Ας μου εξηγησει καποιος το flow chart της σκεψης που καταληγει στο οτι το προβλημα δημιουργειτε επειδη πολλοι καινε οτι να'ναι και οχι απο τον ογκο των καυσοξυλων.
 
Last edited:
Είναι όμως εντελώς ηλίθιο, επιτρέψτε μου την έκφραση, να ανάγουμε το θέμα σε αντιπαράθεση πλούσιοι εναντίον φτωχών.
Και οι δύο επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά οι φτωχοί θα την πληρώσουν πολύ πολύ ακριβά. Οι άλλοι όπως και να χει όχι και τόσο.
Το δικαίωμα στην αυτοκτονία λόγω ανέχειας δεν είναι κάτι που πρέπει να υπερασπιζόμαστε, ΔΕΝ αποτελεί λύση. Είναι στρεβλή λογική με αποτέλεσμα θανάτους και υποβιβασμό ζωών. Τώρα για το ποια είναι η λύση, να πούμε τις γνώμες μας και να οργανώσουμε και κάτι συλλογικό αν μπορούμε. Έστω το ελάχιστο, την οργανωμένη διαμαρτυρία σαν ψήφισμα ή κάτι άλλο τυπικό, αν δεν τα καταφέρνουμε κάτι πιο έμπρακτο. Οι μάχες γραπτών "πλούσιοι vs φτωχοί" δεν βοηθάνε.
 
Ο Μπεχράκης και όποιος άλλος παρουσιάζει το θέμα με τέτοιο τρόπο, αναφέρει τις πτυχές που θέλει. Όχι το ζήτημα ολοκληρωμένα.
μήπως υπάρχει μελέτη ότι δεν κάνει κακό η καύση ξύλου?
Η καύση ξύλου είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και κατ'επέκταση την υγεία μας. Στις ποσότητες που γίνεται σήμερα σε μια πόλη κλειστή με 5 εκ ανθρώπους είναι τουλάχιστον έγκλημα!

Δεν έχω στοιχεία για το πόσοι καίνε ότι να'ναι, ούτε υιοθέτησα κάτι τέτοιο. Λέω ότι όσοι το κάνουν πρέπει να ενημερωθούν και να βοηθηθούν ώστε να σταματήσουν να το κάνουν.
Οι δε, κανίβαλοι που έχουν εναλλακτικές και καίνε τζάκια με 15 βαθμούς κελσίου είναι το βασικό πρόβλημά μου, όπως επίσης η άποψη "τι να κάνουμε? κάπως πρέπει να ζεσταθεί ο κόσμος!"

Η λοιδορία τύπου δώστε στο λαό παντεσπάνι και ο αποπροσανατολισμός απο την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλος απο την ανοχή στους εξουσιαστές και την αδιαφορία για την υγεία μας (όσων καίμε και όσων δεν καίμε) είναι επίσης ένα θέμα.

Με το να κάψεις ξύλα δεν λύνεις το πρόβλημαα Σπύρο. Να γίνει κατανοητό αυτό. Αύριο δεν θα έχεις και για νερό... τι θα γίνει?

H oυσία του προβλήματος είναι πώς 2 στους 10 αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης ..Αυτό είναι το αρχικό και σημαντικό ζήτημα..

Τα υπόλοιπα έπονται...

Και οπως ακριβώς μειώθηκε το επίπεδο παροχής δημόσιας υγείας γενικά και επιστρέψαμε στό 1960 ,τίς ίδιες ακριβώς συνέπειες ζούμε και στα υπόλοιπα.

Η γενική λοιπόν εικόνα ειναι αυτή που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για κάθε χώρα που υφίσταται τις συνέπειες του ΔΝΤ και εντελώς ''ξερά'' σημειώνει πώς ,.Δ.Ν.Τ. και μείωση προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού,πάνε παρέα...


Eπομένως οταν μιλάμε για κανιβαλισμό,πρωτίστως μιλάμε για τον Κυβερνητικό κανιβαλισμό,που εξίσωσε προς τα πάνω το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης και οδήγησε τα πράγματα σε κρίση ατμοσφαιρικής ρύπανσης .Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιδεινώσουν το φαινόμενο. Ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα στραφεί σε καύση ξυλείας και όχι μόνο. ...

Αρα μερικά απλά που μπορούν να γίνουν πρίν οξυνθεί το ζήτημα είναι.

1) Μείωση του φορου πετρελαίου θέρμανσης διευρύνοντας ταυτόχρονα τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τις πληθυσμιακές ομάδες που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

2) παρατηρητήριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με την βοήθεια των ΜΜΕ και φυσικά του internet να οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, να τους επιστήσει την προσοχή για την σχετική επικινδυνότητα του φαινομένου και να περιγράψει τι σημαίνει έκτακτα μέτρα προσαρμογής σε περίπτωση ακραίας αύξησης της ρύπανσης.

3)Να παγώσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος.

4)Να προστατευτούν τα αστικά και περιαστικά δάση απο την λαθροϋλοτόμηση και με νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Αλλη λύση δεν βλέπω,αν και δεν πιστεύω πώς θα κάνουν τίποτα απο τα παραπάνω,γιατι δεν ενδιαφέρονται.

Υ.Γ.
Προσωπικά ακόμα θάβλεπα και την χορήγηση ατόκων δανείων ως πρόγραμμα άμεσης βελτίωσης της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων που έχουν ανάγκη,αλλά μου φαίνεται ουτοπικό νά γινει κάτι τέτοιο απο τις τράπεζες..
 
Last edited:
@Dalanik
Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και θέμα συνείδησης όπως άλλωστε και τα περισσότερα θέματα που έχουν επιδράσεις στο περιβάλλον. Π.χ. Ποιος κοιτάει το θέμα των ρύπων του αυτοκινήτου του κατά την αγορά του; Κανένας. Όλοι (τουλάχιστον μέχρι το 2008) κοιτούσαν την επιτάχυνση 0-100.
Ποιος κοιτάει ή ποιος γνωρίζει τους ρύπους των καυστήρων πετρελαίου μου λες; Ποιος συνητηρεί σωστά τον καυστήρα πετρελαίου και πόσους ελέγχους κάνει το Κράτος για αυτό; Ή μήπως νομίζει ότι η εξάτμιση του καυστήρα βγάζει καθαρό νεράκι; Φυσικά και δεν το νομίζεις διότι δεν είσαι αφελής.

Τις περισσότερες εταιρείες κατασκευής τζακιών και τζακοσομπών με καύσιμο το ξύλο, τις έχει η κεντρική και βόρεια Ευρώπη η οποία όσο και να μην μας αρέσει, έχει αποδεδειγμένα καλύτερη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος σε αστικό επίπεδο από εμάς και πρωτοπορεί σε άπειρα θέματα που το αφορούν όπως ανακύκλωση, κτλ.

Για να μην τα βάζουμε λοιπόν όλα στο ίδιο σακούλι, προσωπικά, φέτος ανήκω σε αυτούς που συναποφάσισαν (ως κάτοικος πολυκατοικίας) να μην βάλουν πετρέλαιο. Από τον προηγούμενο Μάρτη λοιπόν, αγόρασα τζακόσομπα ξύλου (κλειστή/ενεργειακή) νορβηγικής προέλευσης, η οποία μου παραδόθηκε συνοδεία πεντακοσίων πιστοποιητικών και μετρήσεων ρύπων τους οποίους εκπέμπει υπό την προυπόθεση φυσικά ότι καις αυτά που προβλέπονται.
Εκτός του ότι έχω κάνει απίστευτη οικονομία (αφαιρώντας το αρχικό κόστος αγοράς διότι αυτό εξαρτάται από ποικιλία παραγόντων), είμαι πεπεισμένος ότι έχω επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ λιγότερο από κάποιους που καίνε πετρέλαιο και έχουν ασυντήρητο καυστήρα τριάντα ετών ή κάποιους που λάδωσαν για να περάσουν το αμάξι τους ΚΤΕΟ.

Στην παρούσα φάση, προτεραιότητα πολλών είναι η επιβίωση ακόμα και διά της μακρόχρονης οικονομίας, οπότε από εμένα έχουν την απόλυτη συμπαράστασή μου.

εμ αυτό λέω απο την αρχή ρε συ!!!!

αντί να ενημερωθεί ο κόσμος, μη κατακρίνοντας την αλόγιστη καύση ξύλων (και χρήσης/συντήρησης αυτοκινήτου, πετρελαίου, ρεύματος κτλ) λέμε "ε και τι να κάνουν? να παγώσουν?
τι καταφέρνουμε ακριβώς με το να συμπαραστεκόμαστε? θα μου εξηγήσει κάποιος???

Πως αποκτάς συνείδηση? με την ασυδοσία και την εφαρμογή εισπρακτικών μέτρων?
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

[...]
Η εκπομπές πάντως απο την καύση είναι βλαβερές και η καύση ξύλου ότι χειρότερο... [...]

Αυτό δεν ισχύει, μην επιμένεις σε κάτι που εμφανώς δεν γνωρίζεις. Η καύση ξύλου παράγει καυσαέρια όπως παράγει η καύση οποιουδήποτε καυσίμου. Οι σύγχρονες σόμπες έχουν πιστοποιήσεις και μετρημένες εκπομπές όπως όλες οι συσκευές καύσεις, από σπίρτα μέχρι αυτοκίνητα.
Για τις σόμπες/τζάκια και τα ρέστα λοιπόν υπάρχει η κοινοτική οδηγία μετρήσεων EN 13240:2001/AC:2006. Διάβασέ τη και μετά κατηγόρησε όποιον θες.
 
Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Από τον προηγούμενο Μάρτη λοιπόν, αγόρασα τζακόσομπα ξύλου (κλειστή/ενεργειακή) νορβηγικής προέλευσης, η οποία μου παραδόθηκε συνοδεία πεντακοσίων πιστοποιητικών και μετρήσεων ρύπων τους οποίους εκπέμπει υπό την προυπόθεση φυσικά ότι καις αυτά που προβλέπονται.


Μελαμίνες καίει; :Banane0:
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μελαμίνες καίει; :Banane0:

Ήθελα να ήξερα πραγματικά πού στο καλό βρίσκονται τόσες χιλιάδες τόνοι μελαμίνες και καρεκλοπόδαρα πεταμένα και τα μαζεύουν και τα καίνε; Εγώ γιατί δεν έχω δει κανέναν κάδο γεμάτο ή κανέναν να μαζεύει τέτοιες μπούρδες ρε γαμώτο; Ίσως βέβαια επειδή ζω στην εξωτική Κυψέλη που εξακολουθεί κα βάζει πετρέλαιο λόγω του υψηλού μέσου όρου εισοδήματος για τον οποίο είναι διάσημη ως περιοχή.
Από την άλλη όποια μάντρα καυσοξύλων πάρεις είτε δεν έχει να παραδόσει, είτε κάνεις χρυσές δουλειές. Πώς γίνεται αυτό ενώ όλοι καίνε μελαμίνες δεν έχω καταλάβει. Ρε μπας και έρχεται φθηνότερα ο καναπές IKEA από τον τόνο οξυάς και είμαι βλάκας τόσο καιρό;
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ήθελα να ήξερα πραγματικά πού στο καλό βρίσκονται τόσες χιλιάδες τόνοι μελαμίνες και καρεκλοπόδαρα πεταμένα και τα μαζεύουν και τα καίνε; Εγώ γιατί δεν έχω δει κανέναν κάδο γεμάτο ή κανέναν να μαζεύει τέτοιες μπούρδες ρε γαμώτο; Ίσως βέβαια επειδή ζω στην εξωτική Κυψέλη που εξακολουθεί κα βάζει πετρέλαιο λόγω του υψηλού μέσου όρου εισοδήματος για τον οποίο είναι διάσημη ως περιοχή.
Από την άλλη όποια μάντρα καυσοξύλων πάρεις είτε δεν έχει να παραδόσει, είτε κάνεις χρυσές δουλειές. Πώς γίνεται αυτό ενώ όλοι καίνε μελαμίνες δεν έχω καταλάβει. Ρε μπας και έρχεται φθηνότερα ο καναπές IKEA από τον τόνο οξυάς και είμαι βλάκας τόσο καιρό;

Ισχύει όμως... εδώ δεν μένει ξύλο χωρίς να εξαφανιστεί σε μια-δυο ώρες...


Καλή χρονιά btw
 
Τι ισχύει βρε Κλέαρχε; Ότι μολύνεται η ατμοσφαιρα από μελαμίνες;
Μα πόσες μελαμίνες επιτέλους υπάρχουν απόθεμα στην πρωτεύουσα; Είναι απορίας άξιο...
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ισχύει όμως... εδώ δεν μένει ξύλο χωρίς να εξαφανιστεί σε μια-δυο ώρες...


Καλή χρονιά btw

Καλή χρονιά Κλέαρχε αν και δεν το βλέπω...

Ρε φίλε η δική μου σόμπα έχει 85% απόδοση (εξωφρενικά υψηλή by the way) και παρολαυτά χρειάζεται περίπου 1,1 kg / ώρα (εξωφρενικά λίγο by the way) για να διατηρήσει θερμοκρασία εκπομπής εντός προδιαγραφών.
Σε ένα ανοιχτό τζάκι ή σε μια σόμπα του κώλου χρειάζεσαι ένα κιλό ανά τέταρτο. Άρα ΔΕΝ μπορείς να θερμάνεις σπίτι βασιζόμενος στην πεταμένη καρέκλα στο δρόμο. Απλή αριθμητική ρε παιδιά. Απλά δεν υπάρχουν τόσα ξύλα ρε παιδί μου, πώς να το πω. Δεν ζούμε και σε φαβέλες δηλαδή, έλεος.
 
δυστυχώς οι Ελληνικές πόλεις είναι πολύ πυκνοκατοικημένες και τα τετραγωνικά πρασίνου υπολείπονται πολύ σε σχέση με τον Ευρωπαικό μέσο όρο. Νομίζω πως και το καλύτερο ξύλο να καιγότανε σε τόσο μεγάλες ποσότητες πάλι προβλήματα θα υπήρχαν.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Αυτό δεν ισχύει, μην επιμένεις σε κάτι που εμφανώς δεν γνωρίζεις. Η καύση ξύλου παράγει καυσαέρια όπως παράγει η καύση οποιουδήποτε καυσίμου. Οι σύγχρονες σόμπες έχουν πιστοποιήσεις και μετρημένες εκπομπές όπως όλες οι συσκευές καύσεις, από σπίρτα μέχρι αυτοκίνητα.
Για τις σόμπες/τζάκια και τα ρέστα λοιπόν υπάρχει η κοινοτική οδηγία μετρήσεων EN 13240:2001/AC:2006. Διάβασέ τη και μετά κατηγόρησε όποιον θες.

Γιάννη αναφέρομαι στα ανοικτά τζάκια χαμηλής απόδοσης και καμίας περιβαλλοντικής προστασίας... όχι για σύγχρονες ξυλόσομπες ή καυστήρες γενικότερα.
αναφέρομαι στις καύσεις που έχουν πνίξει την Αθήνα αυτό το χειμώνα (έχω κάνει σε ανύποπτο χρόνο αναφορά απο πέρσι στο θέμα...)

Προτείνω λοιπόν αντί να διαβάσω εγώ την κοινοτική οδηγία να διαβάσεις εσύ τις εκπομπές ρύπων απο τα τζάκια (και γενικώς την "ανοικτή" καύση) σε σύγκριση με οποιοδήποτε καυστήρα που συμμορφώνεται με την κοινοτική οδηγία (που προφανώς έχεις διαβάσει και γνωρίζεις) καθώς επίσης και πως τα βλαβερά μικροσωματίδια εισρέουν στα πνευμόνια του παιδιού σου και δρούν ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΑ... δεν θα σου πω τις επιπτώσεις. αξιολόγησε μόνο σου.

Στη Πτολεμαίδα και την Μεγαλόπολη έχουν εμπειρία από την συσσώρευση μικροσωματιδίων πάντως... δεν είναι απο ξύλο αλλά απο ορυκτό οκ...
πάντως αν πας για κανα διήμερο δεν παθαίνεις τίποτα... τα παιδιά μας και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία πάλι... δεν ξέρω...


@Σπύρος.
Συμφωνώ σε όλα, με χειρότερο τρόπο αυτά γράφω απο την αρχή... απλά προσθέτω δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της λειτουργίας τζακιών και όποιων άλλων πολύ ρυπογόνων τρόπων θέρμανσης.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ισχύει όμως... εδώ δεν μένει ξύλο χωρίς να εξαφανιστεί σε μια-δυο ώρες...


Καλή χρονιά btw

Μωρέ σίγουρα τα μαζεύουν αλλά αυτοί που το κάνουν δεν νομίζω να έχουν τζάκια και δεν νομίζω να έχει καμία σχέση με το πετρέλαιο. Μην ξεχνάμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν άστεγοι.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Γιάννη αναφέρομαι στα ανοικτά τζάκια χαμηλής απόδοσης και καμίας περιβαλλοντικής προστασίας... όχι για σύγχρονες ξυλόσομπες ή καυστήρες γενικότερα.
αναφέρομαι στις καύσεις που έχουν πνίξει την Αθήνα αυτό το χειμώνα (έχω κάνει σε ανύποπτο χρόνο αναφορά απο πέρσι στο θέμα...)

Προτείνω λοιπόν αντί να διαβάσω εγώ την κοινοτική οδηγία να διαβάσεις εσύ τις εκπομπές ρύπων απο τα τζάκια (και γενικώς την "ανοικτή" καύση) σε σύγκριση με οποιοδήποτε καυστήρα που συμμορφώνεται με την κοινοτική οδηγία (που προφανώς έχεις διαβάσει και γνωρίζεις) καθώς επίσης και πως τα βλαβερά μικροσωματίδια εισρέουν στα πνευμόνια του παιδιού σου και δρούν ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΑ... δεν θα σου πω τις επιπτώσεις. αξιολόγησε μόνο σου.

Στη Πτολεμαίδα και την Μεγαλόπολη έχουν εμπειρία από την συσσώρευση μικροσωματιδίων πάντως... δεν είναι απο ξύλο αλλά απο ορυκτό οκ...
πάντως αν πας για κανα διήμερο δεν παθαίνεις τίποτα... τα παιδιά μας και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία πάλι... δεν ξέρω...


@Σπύρος.
Συμφωνώ σε όλα, με χειρότερο τρόπο αυτά γράφω απο την αρχή... απλά προσθέτω δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της λειτουργίας τζακιών και όποιων άλλων πολύ ρυπογόνων τρόπων θέρμανσης.

Εντάξει, τώρα το διαχωρίζεις. Δεν υπάρχει όμως κανένας τρόπος καταγραφής της προέλευσης των σωματιδίων και μην συγκρίνουμε την Μεγαλόπολη με τα τζάκια γιατί είναι τουλάχιστον αστείο, έτσι;
Και κάτι ακόμα που δεν πρόσεξα αν σχολιάστηκε. Το φαινόμενο αυτό προέκυψε μια-δυο μέρες ως αποτέλεσμα σύμπτωσης άνω του ενός περιβαλλοντικών παραγόντων. Ήταν αποτέλεσμα υψηλής υγρασίας και μιας "αναστροφής" όπως ονομάζεται που δημιουργείται συχνά κάτω από το ατμοσφαιρικό οριακό στρώμα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι και γενικά εγκλωβίζει τους ρύπους σε χαμηλό ύψος. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να θεωρούμε ότι καθημερινά κινδυνεύουμε από τα σωματίδια και το νέφος και ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα πεθαίνουν καμμιά κατοσταριά την ημέρα από το νέφος. Πιο πιθανό είναι να συμβαίνει αυτό από την πείνα πράγμα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του κ. Μπεχράκη προφανώς.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Να σε ρωτησω κατι εγω συμφωνω οτι η ατμοσφαιρα ειναι βαρια και αιατια ειναι η αυξημενη καυση ξυλου αλλα η επιβαρυνση της υγειας απο τον ογκο των καυσαεριων απο τα τζακια εχει μελετηθει ξεχωριστα?
Εγω γιατρος δεν ειμαι, ακουω για μικροσωματιδια και για ορια τα οποια εχουν ξεπεραστει κατα πολυ.
Υπαρχει καποια ιατρικη ερευνα που να δειχνει τις επιπτωσεις?
Σε τι ποσοτητες?
Για ποση διαρκεια?
Εντελως πληροφορικα γιατι καλο ειναι να εχουμε ολες τις διαθεσιμες πληροφοριες εαν υπαρχουν.

Το θεμα που εχει προκυψει με τα νοβοπαν τα πλαστικα κτλ το θεωρω δημιουργημα καποιων εντεταλμενων δημοσιογραφων, φυσικα και υπαρχουν αλλα δεν θεωρω οτι αν αυριο ολοι οσοι το κανουν σταματουσαν να τα καινε θα αλλαζε το παραμικρο.

Πως μετρας δηλαδη ρε παιδια αυτους που καινε κατι αλλο εκτος απο καυσοξυλα ιγα να βγαλεις στατιστικο?
Βλεποντας ενα γειτονα λες "πολλοι καινε νοβοπαν?
Ακουγοντας εναν φιλο που ειδε ενα γνωστο που του ειπε οτι ο απεναντι εκαψε βαμενα ξυλα καταληγεις στο συμπερασμα "ολοι οι ελληναρες καινε οτι να ναι"?

Ας μου εξηγησει καποιος το flow chart της σκεψης που καταληγει στο οτι το προβλημα δημιουργειτε επειδη πολλοι καινε οτι να'ναι και οχι απο τον ογκο των καυσοξυλων.

Συγκεκριμένη απάντηση για τα όρια ρύπων, τις επιπτώσεις στην υγεία μας, την διαφοροποίηση απο άτομο σε άτομο κτλ δεν γνωρίζω.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι COx SOx κτλ είναι βλαβερά και παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια περιορισμού τους.
Να στο πω κι αλλιώς δε θέλω να μάθω. Θέλω καθαρό περιβάλλον, όσο μου επιτρέπει η εξέλιξη της τεχνολογίας.
το ίδιο απόλυτος, ακραίος να θες, θα ήμουν αν μιλάγαμε για αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή υποβρύχια... όταν υπάρχει τρόπος να περιορίσεις τις εκπομπές εντός πιο ασφαλών ορίων για την εξασφάλιση της υγεία μας, δεν το ψάχνεις παραπάνω. Προσπαθείς να βρεις τρόπους να το επιτύχεις.

εμείς (ως κράτος) δεν κάνουμε αυτό.
αμολάμε τους αρδ για να εκμεταλλευτούμε την περίσταση. εκέι είναι που τρελαίνομαι όταν με τις αντουανέτες πέφτουμε στη λούμπα...

το τι καίνε είναι άλλο θέμα. προσωπικά δε πιστεύω ότι το πρόβλημα δημιουργείται μόνο απο αυτούς που καίνε ότι να ναι... και χωρίς αυτούς (που στο κάτω κάτω θα έχουν σημαντικότερο πρόβλημα και αιτίες από αυτές που συζητάμε...) πάλι δηλητήριο θα αναπνέαμε...

να συζητάμε πάντως για οικονομία και αυριανή ημέρα εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες δηλητηρίου δεν το περίμενα.
οκ το αύριο το σκαπουλάραμε... μεθαύριο τι θα γίνει αν δεν δοθεί λύση? ή υπάρχει κάποιος που ελπίζει ότι μεθαύριο θα επανέρθει το εισόδημά του και θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο? μήπως είναι πιθανότερο να φορολογηθεί και το ξύλο και να μην φτάνει ο παράς και γι'αυτό?
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Γιάννη αναφέρομαι στα ανοικτά τζάκια χαμηλής απόδοσης και καμίας περιβαλλοντικής προστασίας... όχι για σύγχρονες ξυλόσομπες ή καυστήρες γενικότερα.
αναφέρομαι στις καύσεις που έχουν πνίξει την Αθήνα αυτό το χειμώνα (έχω κάνει σε ανύποπτο χρόνο αναφορά απο πέρσι στο θέμα...)

Προτείνω λοιπόν αντί να διαβάσω εγώ την κοινοτική οδηγία να διαβάσεις εσύ τις εκπομπές ρύπων απο τα τζάκια (και γενικώς την "ανοικτή" καύση) σε σύγκριση με οποιοδήποτε καυστήρα που συμμορφώνεται με την κοινοτική οδηγία (που προφανώς έχεις διαβάσει και γνωρίζεις) καθώς επίσης και πως τα βλαβερά μικροσωματίδια εισρέουν στα πνευμόνια του παιδιού σου και δρούν ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΑ... δεν θα σου πω τις επιπτώσεις. αξιολόγησε μόνο σου.

Στη Πτολεμαίδα και την Μεγαλόπολη έχουν εμπειρία από την συσσώρευση μικροσωματιδίων πάντως... δεν είναι απο ξύλο αλλά απο ορυκτό οκ...
πάντως αν πας για κανα διήμερο δεν παθαίνεις τίποτα... τα παιδιά μας και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία πάλι... δεν ξέρω...

Ποσοι συγχρονοι καυστηρες νομιζεις οτι υπαρχουν στην Αθηνα?
Και ποσοι απο αυτους συντηρουνται σωστα?
Η Αθηνα εινα τ ιγκα με κτιρια παλια και ενεργοβαρα με παλιες εγκαταστασεις, μια ουσισατικη ερευνα και οχι λογια του αερα θα σταματουσε μια και καλη αυτο το "debate"
Η στροφη πρεπει να γινει προς το φυσικο αεριο και οχι ως προς το πετρελαιο αλλα αλλο αυτο.

Δεν απαντησες ωστοσο καμια ιατρικη ερευνα που να δειχνει το πως η καπνα απο το τζακι και αυτα τα μικροσωματιδια επιδρουν στον οργανισμο και ποσο υπαρχει?
Δηλαδη δεν παθαινουμε τιποτα απο τα καυσυερια των εκατομμυριων αυτοκινητων της Αθηνας που ρυπαινουν 7/24/365 και θα το παθουμε απο το 10-20 μερες τον χρονο που υπαρχει κρυο+απνοια+υγρασια? Εμενα μου ακουγεται παραλογο.

Το καλοκαιρι η κατασταση με τους ρυπους τον ~1.5 μηνα με 40-42c και υγρασια ειναι καλυτερη δηλαδη για να καταλαβω?

Δεν αμφισβητω τιποτα απλα θεωρω πως λειπουν πληροφοριες ζωτικες για την υποστηριξη των επιχειρηματων καποιων απο εσας.
 
Last edited:
Παίδες, παίδες....

ισχύει ότι εξαφανίζονται τα ξύλα από τους δρόμους...

άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο, να μου και αν καίνε μελαμίνες να μου και αν καίνε και λάστιχα...

και αν πάθω κάτι, να μου κιόλας, αλλά θα κατηγορήσω αυτούς που ανάγκασαν τους ανθρώπους να καίνε ότι βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν...
 
Παίδες, παίδες....

ισχύει ότι εξαφανίζονται τα ξύλα από τους δρόμους...

άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο, να μου και αν καίνε μελαμίνες να μου και αν καίνε και λάστιχα...

και αν πάθω κάτι, να μου κιόλας, αλλά θα κατηγορήσω αυτούς που ανάγκασαν τους ανθρώπους να καίνε ότι βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν...

Μα αυτο ειναι το θεμα οτι για αλλη μια φορα βαραμε το σαμαρι οχι τον γαιδαρο.
Χεστηκε ο αλλος αν θα καψει ξυλα η αν θα ζεστανει μονο τα 2 τετραγωνικα γυρω απο το τζακι αντι για ολο το σπιτι.

Οταν θεριζεις φτωχια σπερνεις μικροσωματιδια, ετσι παει.
 
Εφοσον ειναι αποδεκτο να υποβαθμιζεις την υγεια σου για να κανεις οικονομια καιγοντας ξυλα, με την ιδια λογικη μπορουν να ειναι αποδεκτα και αλλα πραγματα?

Επισης, παλι καταργειται ο διαχωρισμος και τα κανουμε ολα ισιωμα. Δεν ειναι το προβλημα οι καινουριες σομπες, ουτε οι καυστηρες πελλετ. Ουτε φυσικα τα περιοδικα και οι καρεκλες σαν καυσιμη υλη. Αυτα ειναι εξαιρεσεις.
Η μεγαλη πλειοψηφια οσων χρησιμοποιουν την καυση ξυλου μενουν σε καινουρια διαμερισματα με ανοιχτο τζακι. Αυτοι ειτε απο επιλογη, ειτε αναγκαστικα (γιατι δεν συμφωνει ολη η πολυκατοικια) δεν χρησιμοποιουν πετρελαιο φετος. Επειδη η αποδοση ειναι πολυ χαμηλη, αυτοι λοιπον τελικα δεν κανουν και τοση οικονομια, το οποιο μειωμενο κοστος οφειλεται στο οτι θερμαινουν λιγοτερο το σπιτι τους.

Και αυτο γινεται απο αδρανεια, γιατι φυσικα δεν εχουν κατσει καν να μετρησουν ποσα εχουν πληρωσει για ξυλα, και ποσα θα κοστιζε καποιος αλλος τροπος θερμανσης. Απλα καινε ξυλα με την ιδεα μονο οτι κανουν οικονομια. Συμπληρωματικα, ποτε δεν τους ειχε περασει απο το μυαλο οτι το τζακι τους βγαζει κακα καυσαερια, οπως και απο το δικο μου μυαλο δεν ειχε περασει μεχρι το Νοεμβρη.

Τωρα το ποσο κακα ειναι αυτα τα καυσαερια ειναι υπο συζητηση, αλλα δε νομιζω οτι αμφισβητειται το οτι ειναι βλαπτικα.

Κατα συνεπεια, ειναι προφανες το συμπερασμα οτι η λυση ειναι να μειωσουμε την καταναλωση ξυλων, γιατι ειναι επιβαρυντικη για την υγεια. Και μονο αυτο αρκει, ειδικα αν υπολογισεις οτι και η οικονομια δεν ειναι και τοσο μεγαλη τελικα. Η ιδεα "αφου ακριβυνε η κυβερνηση το πετρελαιο, εγω θα κανω ο,τι γουσταρω" σε μενα δεν μοιαζει λογικη.