Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Εντάξει, τώρα το διαχωρίζεις. Δεν υπάρχει όμως κανένας τρόπος καταγραφής της προέλευσης των σωματιδίων και μην συγκρίνουμε την Μεγαλόπολη με τα τζάκια γιατί είναι τουλάχιστον αστείο, έτσι;
Και κάτι ακόμα που δεν πρόσεξα αν σχολιάστηκε. Το φαινόμενο αυτό προέκυψε μια-δυο μέρες ως αποτέλεσμα σύμπτωσης άνω του ενός περιβαλλοντικών παραγόντων. Ήταν αποτέλεσμα υψηλής υγρασίας και μιας "αναστροφής" όπως ονομάζεται που δημιουργείται συχνά κάτω από το ατμοσφαιρικό οριακό στρώμα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι και γενικά εγκλωβίζει τους ρύπους σε χαμηλό ύψος. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να θεωρούμε ότι καθημερινά κινδυνεύουμε από τα σωματίδια και το νέφος και ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα πεθαίνουν καμμιά κατοσταριά την ημέρα από το νέφος. Πιο πιθανό είναι να συμβαίνει αυτό από την πείνα πράγμα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του κ. Μπεχράκη προφανώς.

απο την αρχή το έχω ξεχωρίσει. Να καις και πυρηνικά, αρκεί να υπάρχει ασφάλεια... δε με νοιάζει!
Η καταγεγραμμένη αύξηση των σωματιδίων είναι defacto απο την ανοικτή καύση. είναι ο μοναδικός παράγοντας που μεταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια.

γλιτώσαμε απο τους ρύπους των αυτοκινήτων, λόγω ακρίβειας και τώρα αναπνέουμε τα τζάκια...

Τα εργοστάσια της ΔΕΗ ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως δρουν σωρευτικά οι ρύποι. Καθόλου αστείο.
Το αν οι ποσότητες είναι μικρότερες ή το είδος των σωματιδίων διαφορετικό (άγνωστο - δεν έχω στοιχεία) είναι αδιάφορο.
Αυτό που κρατάω είναι η δράση των ρύπων και τα αποτελέσματα. Και είναι ίδια ακριβώς η διεργασία, είτε αναπνέεις στην Αθήνα με το νέφος (από οποιαδήποτε πηγή) είτε στη Πτολεμαΐδα...
είναι φανερό (ή τουλάχιστον έτσι νομίζω) ότι οι επιπτώσεις στο δυσμενέστερο ποιοτικά και ποσοτικά περιβάλλον είναι μεγαλύτερες.
εμείς σήμερα προσπαθούμε να προσομοιάσουμε τις συνθήκες της Πτολεμαίδας πάντως...

Τα καιρικά φαινόμενα που αναφέρεις είναι συχνότερα. Τουλάχιστον τρείς φορές δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες (τουλάχιστον τόσες διαπίστωσα προσωπικά). Στις περιοχές που βρισκόμουν περισσότερο ακραίες απο τη φωτογραφία που ανέβασε ο Δημητρακούδης.
Βέβαια καθημερινά η οσμή του "χωριού" είναι εύκολα ανιχνεύσιμη... καθημερινά...

Και αυτο γινεται απο αδρανεια, γιατι φυσικα δεν εχουν κατσει καν να μετρησουν ποσα εχουν πληρωσει για ξυλα, και ποσα θα κοστιζε καποιος αλλος τροπος θερμανσης. Απλα καινε ξυλα με την ιδεα μονο οτι κανουν οικονομια. Συμπληρωματικα, ποτε δεν τους ειχε περασει απο το μυαλο οτι το τζακι τους βγαζει κακα καυσαερια, οπως και απο το δικο μου μυαλο δεν ειχε περασει μεχρι το Νοεμβρη.

Τωρα το ποσο κακα ειναι αυτα τα καυσαερια ειναι υπο συζητηση, αλλα δε νομιζω οτι αμφισβητειται το οτι ειναι βλαπτικα.

Κατα συνεπεια, ειναι προφανες το συμπερασμα οτι η λυση ειναι να μειωσουμε την καταναλωση ξυλων, γιατι ειναι επιβαρυντικη για την υγεια. Και μονο αυτο αρκει, ειδικα αν υπολογισεις οτι και η οικονομια δεν ειναι και τοσο μεγαλη τελικα. Η ιδεα "αφου ακριβυνε η κυβερνηση το πετρελαιο, εγω θα κανω ο,τι γουσταρω" σε μενα δεν μοιαζει λογικη.

ανέφερα προηγουμένως ότι με δυό τόνους ξύλα πέρασαν 1.5 μήνα.
στο ίδιο διάστημα θέλανε 1 τόνο πετρέλαιο
250 vs 1300-1400.
Αυτό δεν είναι οικονομία δηλαδή?

Ακομα ευχες και ιδεες ακουω...

Ξαναρωταω λοιπον,

Μεχρι να γινουν αυτα τα πολυ ωραια μετρα που ολοι προτεινετε με περισση σπουδη τι θα πρεπει να λεει κανεις σε αυτους που καινε οτι βρουν για να ζεσταθουν; Να φανε παντεσπανι;

Μήτσε πες τους ότι το 1,5 Κ που γλίτωσαν θα το πληρώσουν στα νοσοκομεία...
δεν ξέρω βέβαια τη περιοχή, μπορεί να μην είναι ίδιες οι συνθήκες με αυτό που περνάμε ΣΥΧΝΑ πλέον σε κάποιες περιοχές της Αθήνας.

Υπάρχει λύσις: Φόρος στις καμινάδες :fahne90:

http://www.forologoumenos.gr/permalink/22158.html

Ο “καπνικός” φόρος στο Βυζάντιο

“Καπνικόν” ονόμαζαν στο Βυζάντιο τον “καπνικό φόρο”. Ήταν φόρος άμεσος, τακτικός και ιδιαίτερα σημαντικός για τα οικονομικά της Αυτοκρατορίας, αφού βάραινε το κάθε νοικοκυριό. Εκτιμάται ότι ο φόρος αυτός επινοήθηκε περί τα μέσα του 8ου αιώνα.

Μετά την ανατροπή της αυτοκράτειρας Ειρήνης από τον Νικηφόρο, λογοθέτη του γενικού, και την άνοδο του στο θρόνο (ως Νικηφόρου του Α’, στις 31 Οκτωβρίου 802), άρχισε να εφαρμόζεται μια αυστηρή οικονομική πολιτική με βασικό στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων της Αυτοκρατορίας. Για το σκοπό αυτό, πέραν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει η Ειρήνη για τις εκκλησιαστικές και τις μοναστικές περιουσίες, το εμπόριο και τη μεταβίβαση κληρονομιάς, η επιβολή του καπνικού φόρου επεκτάθηκε και στους παροίκους των μοναστηριών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (ορφανοτροφεία και γηροκομεία). Από δε το 810, ο καπνικός φόρος επεκτάθηκε και στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, 8 ετών, δηλαδή από τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του Νικηφόρου.

Ο φόρος αυτός διατηρήθηκε μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια και καταργήθηκε από τους Οθωμανούς.

Ο φοροεισπράκτορας του καπνικού λεγόταν καπνικάριος ή καπνικάρις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωστή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας στην Αθήνα, κτίστηκε τον 11ο αιώνα από κάποιον (εύπορο) φοροεισπράκτορα.

Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ακομα ευχες και ιδεες ακουω...

Ξαναρωταω λοιπον,

Μεχρι να γινουν αυτα τα πολυ ωραια μετρα που ολοι προτεινετε με περισση σπουδη τι θα πρεπει να λεει κανεις σε αυτους που καινε οτι βρουν για να ζεσταθουν; Να φανε παντεσπανι;

Να του πει ότι όσοι του προτείνουν παντεσπάνι έχουν χάσει το νόημα... το παντεπάνι δεν κάνει κακό στη υγεία.

Ρε Στέλιο έγραψε και ο Σπύρος πριν. Να απαιτήσουν μέτρα ώστε να ζεσταθούν. Δεν είναι λογικό να βαράνε το σαμάρι (όλους εμάς δηλαδή που αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα)

250 vs 1300-1400.

Δεν γινεται ενα τζακι (ΟΣΟ και να καψει) να ζεστανει οσο ζεσταινουν τα καλοριφερ.

ΕΚΤΟΣ και αν η εγκατασταση του καλοριφερ που εχουν οι γειτονες σου εχει ενα, αντε δυο σωματα το πολυ και αυτα στον χωρο που ειναι το τζακι και μονο.

Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μήτσε πες τους ότι το 1,5 Κ που γλίτωσαν θα το πληρώσουν στα νοσοκομεία...
δεν ξέρω βέβαια τη περιοχή, μπορεί να μην είναι ίδιες οι συνθήκες με αυτό που περνάμε ΣΥΧΝΑ πλέον σε κάποιες περιοχές της Αθήνας.

υπερβάλλεις.
επειδή καίνε ξύλα στο τζακι θα πάνε νοσοκομείο?

Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Υπάρχει λύσις: Φόρος στις καμινάδες :fahne90:

http://www.forologoumenos.gr/permalink/22158.html

Ο “καπνικός” φόρος στο Βυζάντιο

“Καπνικόν” ονόμαζαν στο Βυζάντιο τον “καπνικό φόρο”. Ήταν φόρος άμεσος, τακτικός και ιδιαίτερα σημαντικός για τα οικονομικά της Αυτοκρατορίας, αφού βάραινε το κάθε νοικοκυριό. Εκτιμάται ότι ο φόρος αυτός επινοήθηκε περί τα μέσα του 8ου αιώνα.

Μετά την ανατροπή της αυτοκράτειρας Ειρήνης από τον Νικηφόρο, λογοθέτη του γενικού, και την άνοδο του στο θρόνο (ως Νικηφόρου του Α’, στις 31 Οκτωβρίου 802), άρχισε να εφαρμόζεται μια αυστηρή οικονομική πολιτική με βασικό στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων της Αυτοκρατορίας. Για το σκοπό αυτό, πέραν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει η Ειρήνη για τις εκκλησιαστικές και τις μοναστικές περιουσίες, το εμπόριο και τη μεταβίβαση κληρονομιάς, η επιβολή του καπνικού φόρου επεκτάθηκε και στους παροίκους των μοναστηριών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (ορφανοτροφεία και γηροκομεία). Από δε το 810, ο καπνικός φόρος επεκτάθηκε και στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, 8 ετών, δηλαδή από τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του Νικηφόρου.

Ο φόρος αυτός διατηρήθηκε μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια και καταργήθηκε από τους Οθωμανούς.

Ο φοροεισπράκτορας του καπνικού λεγόταν καπνικάριος ή καπνικάρις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωστή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας στην Αθήνα, κτίστηκε τον 11ο αιώνα από κάποιον (εύπορο) φοροεισπράκτορα.

Συμφωνώ απόλυτα με το φόρο στα τζάκια που λειτουργούν. Και δημιουργία ταμείου όπου τα έσοδα θα πηγαίνουν άμεσα σε ανέργους για πετρέλαιο και συντήρηση.
Να δημιουργηθεί και κρατική εταιρεία, ώστε να γίνει καλύτερη/αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εσόδων χωρίς μεσάζοντες και συμφέροντα (είναι ικανοί να βάλουν χέρι και σε φιλόπτωχο ταμείο οι κανίβαλοι!)

Δεν γινεται ενα τζακι (ΟΣΟ και να καψει) να ζεστανει οσο ζεσταινουν τα καλοριφερ.

ΕΚΤΟΣ και αν η εγκατασταση του καλοριφερ που εχουν οι γειτονες σου εχει ενα, αντε δυο σωματα το πολυ και αυτα στον χωρο που ειναι το τζακι και μονο.

ωωωχ
βαρέθηκα πιά.

γίνεται.
Το καίνε σχεδόν όλη μέρα.
Με το σύστημα με τους σωλήνες.
Εχουν σταθερά 20 βαθμούς.
Και οι δυό γείτονες.
Το δοκίμασα και εγώ και δουλεύει. Απλά σε μένα επειδή λείπουμε δεν γίνεται να συντηρούμε συνέχεια τη φωτιά και προσωπικά βαριέμαι και δεν αντέχω την διαδικασία του θερμαστή.
Εγώ το κάνω από τις 8-12 και όταν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω από 5 ή βρέχει.

όμως γίνεται.

Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Συμφωνώ απόλυτα με το φόρο στα τζάκια που λειτουργούν.

ναι ...ξέρουμε
το εμπεδώσαμε πλέον.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

υπερβάλλεις.
επειδή καίνε ξύλα στο τζακι θα πάνε νοσοκομείο?

εσύ θα τους πρότεινες να εισπνέουν επι μακρόν αυτό το πράγμα?

Ο Διονύσης ανέβασε και κάτι άλλο πριν μερικές σελίδες που πήγε άκλαυτο.
Οι κατασκευαστές λένε ότι τα τζάκια δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τέτοια ευρεία χρήση και ως κύριο μέσο θέρμανσης...

Ας κάνουν οικονομία και ότι μαζέψουν ας τα ρίχνουν πίσω στο τζάκι για επισκευές - συντήρηση - ανακατασκευές...

Μήτσε κολλάς σε λεπτομέρειες... δεν είναι εκεί το θέμα.

Να απαιτήσουν τη ζωή τους πίσω, αντί να κλαίγονται γιατί έχουν μόνο 20000 στη τράπεζα... αυτό να κάνουν...

ναι ...ξέρουμε
το εμπεδώσαμε πλέον.

Η είδηση για το καπνικό φόρο είχε ξαναειπωθεί, οπότε ο ηλίας προφανώς δεν την είδε, ούτε και την αντιπρόταση βέβαια.
Η επανάληψη φέρνει την επανάληψη... αναγκαστικά!

:ADFADF1:

Last edited:
250 vs 1300-1400.

Αποκλειεται να ζεσταθηκε το σπιτι οπως θα ζεσταινοταν με 1 τονο πετρελαιο. Απλα αποκλειεται. Αν ειναι κλειστο τζακι ή ξυλοσομπα μπορει να ζεσταθηκε επαρκως το μισο.

Επισης, πρεπει υπολογισεις και ποσο θα κοστιζε καποιος αλλος τροπος θερμανσης. 250 ευρω ρευμα, θα εφτανε ανετα για δυο καλα μεγαλα κλιματιστικα.

ωωωχ
βαρέθηκα πιά.

γίνεται.
Το καίνε σχεδόν όλη μέρα.
Με το σύστημα με τους σωλήνες.
Εχουν σταθερά 20 βαθμούς.
Και οι δυό γείτονες.
Το δοκίμασα και εγώ και δουλεύει. Απλά σε μένα επειδή λείπουμε δεν γίνεται να συντηρούμε συνέχεια τη φωτιά και προσωπικά βαριέμαι και δεν αντέχω την διαδικασία του θερμαστή.
Εγώ το κάνω από τις 8-12 και όταν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω από 5 ή βρέχει.

όμως γίνεται.

Αρα ακομα ενα 300αρι ευρω για τους σωληνες.

Και ζεσταινεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σπιτι, ή μονο ο χωρος που ειναι το τζακι...

Anyway, και εγω βαρεθηκα -bye-

Ετσι κι αλλιως αυτα τα συστηματα ειναι η εξαιρεση. Η μεγαλη μαζα που δημιουργει και το προβλημα ειναι τα ανοιχτα τζακια που φτιαχτηκαν για να γινουν πιο ευκολοπουλητα τα διαμερισματα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Συγκεκριμένη απάντηση για τα όρια ρύπων, τις επιπτώσεις στην υγεία μας, την διαφοροποίηση απο άτομο σε άτομο κτλ δεν γνωρίζω.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι COx SOx κτλ είναι βλαβερά και παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια περιορισμού τους.
Να στο πω κι αλλιώς δε θέλω να μάθω. Θέλω καθαρό περιβάλλον, όσο μου επιτρέπει η εξέλιξη της τεχνολογίας.
το ίδιο απόλυτος, ακραίος να θες, θα ήμουν αν μιλάγαμε για αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή υποβρύχια... όταν υπάρχει τρόπος να περιορίσεις τις εκπομπές εντός πιο ασφαλών ορίων για την εξασφάλιση της υγεία μας, δεν το ψάχνεις παραπάνω. Προσπαθείς να βρεις τρόπους να το επιτύχεις.

εμείς (ως κράτος) δεν κάνουμε αυτό.
αμολάμε τους αρδ για να εκμεταλλευτούμε την περίσταση. εκέι είναι που τρελαίνομαι όταν με τις αντουανέτες πέφτουμε στη λούμπα...

το τι καίνε είναι άλλο θέμα. προσωπικά δε πιστεύω ότι το πρόβλημα δημιουργείται μόνο απο αυτούς που καίνε ότι να ναι... και χωρίς αυτούς (που στο κάτω κάτω θα έχουν σημαντικότερο πρόβλημα και αιτίες από αυτές που συζητάμε...) πάλι δηλητήριο θα αναπνέαμε...

να συζητάμε πάντως για οικονομία και αυριανή ημέρα εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες δηλητηρίου δεν το περίμενα.
οκ το αύριο το σκαπουλάραμε... μεθαύριο τι θα γίνει αν δεν δοθεί λύση? ή υπάρχει κάποιος που ελπίζει ότι μεθαύριο θα επανέρθει το εισόδημά του και θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο? μήπως είναι πιθανότερο να φορολογηθεί και το ξύλο και να μην φτάνει ο παράς και γι'αυτό?

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα έτσι. Τεχνολογία για να περάσουμε σε καθαρές μορφές υπάρχει εδώ και καιρό. Τεχνολογία για να μην ρυπαίνουν τα εργοστάσια πάλι υπάρχει. Δεν τους συμφέρει και δεν το κάνουν παγκόσμια. Η καλύτερα το κάνουν όσο πιο σιγά μπορούν. Δες τι γίνεται με το Κιότο, το μόνο που έκαναν είναι να παίζουν τους ρύπους στο χρηματιστήριο. Το αόρατο χέρι καθορίζει πόσο κοστίζει για να αναπνέουμε δηλητήρια. Και αυτά που δεν μυρίζουν και δεν τα καταλαβαίνουμε είναι τα χειρότερα.
Δεν είναι απλά η οικονομία για να διατηρήσουν περιουσία. Πίσω από την οικονομία είναι η ατομική προσπάθεια επιβίωσης με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Το τζάκι το είχαν και αυτό χρησιμοποιούν, αν καταφέρουν να το κάνουν και ενεργειακό ακόμη καλύτερα. Εγώ δεν έχω τζάκι και αναγκαστικά επένδυσα σε ρεύμα γιατί στην πολυκατοικία πετρέλαιο δεν. Με τις αυξήσεις που θα παίξουν φέτος και την απελευθέρωση που θα γίνει στο τέλος μαζί με την πώληση της ΔΕΗ, δεν ξέρω αν θα μπορώ να την βγάλω καθαρή και θα μου μείνουν αμανάτι και αυτά που αγόρασα. Με τέτοιες προοπτικές και εγώ αν είχα τζάκι εκεί θα εστίαζα την ατομική μου προσπάθεια. Τα ξύλα και να τα φορολογήσουν κάπου θα βρεις να φέρεις αν σε αναγκάσουν να μην αντέχεις. Το ρεύμα και το πετρέλαιο δεν το βρίσκεις έξω. Στο ξαναλέω αν νομίζουμε ότι φέτος έχουμε πρόβλημα του χρόνου θα γελάμε κλαίγοντας.

Last edited:
Επισης, πρεπει υπολογισεις και ποσο θα κοστιζε καποιος αλλος τροπος θερμανσης. 250 ευρω ρευμα, θα εφτανε ανετα για δυο καλα μεγαλα κλιματιστικα.

Εγώ πάντως όποτε μπαίνω σε χώρο που ζεσταίνεται από aircondition κοτοπουλιάζω...
Μόνο να κοιμηθώ μπορώ σε τέτοιο χώρο.

Αποκλειεται να ζεσταθηκε το σπιτι οπως θα ζεσταινοταν με 1 τονο πετρελαιο. Απλα αποκλειεται. Αν ειναι κλειστο τζακι ή ξυλοσομπα μπορει να ζεσταθηκε επαρκως το μισο.

+2000 ευρώ δηλαδή...

Anyway, και εγω βαρεθηκα -bye-

εγώ να δεις.
μιλάμε για εξοικονόμηση 1000 ευρώ στον ενάμιση μήνα από Νοέμβρη μέχρι σήμερα. Και έπεται συνέχεια.
Μιλάτε με άλλες λογικές: λεκανοπεδίου.
Προσωπικά αν ζούσα εκεί δεν θα χρησιμοποιούσα κάν θέρμανση. Όταν έρχομαι Αθήνα παίρνω ρούχα μιά εποχή μπροστά.

Aντι να αγορασεις ολοκληρο συστημα με σωληνες και δεν ξερω τι αλλο παιζει ναναι πιο φθηνη η αγορα καυστηρα φυσικου αεριου (οχι και λεβητα)