Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Για παραδειγμα, αν υποθεσουμε οτι ενας χωρος 40τμ που θερμαινει ενα ανοιχτο τζακι, θερμαινοταν απο κλιματιστικο, τι θα κοστιζε? Για ενα μεγαλο οχι καινουριο, οχι inverter κλιματιστικο, που δουλευει 16 ωρες 50% ON -50% OFF, εχουμε
2KW x 8 ωρες = 16KWh x 0,15e = 2,5 ευρω την ημερα. Το μηνα 75 ευρω. Ποσο λιγοτερο κοστιζουν τα ξυλα δηλαδη? Για ενα τζακι που καιει 16 ωρες?

Δεν ισχύουν τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η σύγκρισή σου. Κατ' αρχάς 16 κιλοβατώρες ημερησίως μόνο για θέρμανση, κάνουν 1920 το τετράμηνο. Δεδομένου το μικρού μεγέθους του διαμερίσματος του παραδείγματός σου, θα υποθέσω ότι καταναλώνει ούτως ή άλλως και άλλες 600 κιλοβατώρες το τετράμηνο παγίως (ψυγείο, τηλεόραση, πλυντήριο, κουζίνα κλπ φαντάζομαι πως έχει). Άρα πηγαίνουμε σε τιμολόγιο 2000-3000 κιλοβατώρες, με τιμή περίπου 18.5 λεπτά/kwh. Μεγαλύτερο διαμέρισμα, που θα έκαιγε πάνω από 3.000 kwh, θα πλήρωνε 20,5 λεπτά την κιλοβατώρα -προ των επερχόμενων αυξήσεων. Άρα κόστος στο παράδειγμά σου, περίπου 3 ευρω την ημέρα.
Έπειτα, για διαμέρισμα τέτοιου μικρού μεγέθους, παίρνεις μια σόμπα που καίει μόλις 7-8 κιλά ξύλα ημερησίως (δεν χρειάζεται παραπάνω). Κόστος 0,13 το κιλό, άρα ημερησίως 0,91-1,04 ευρώ. Μπορείς να πάρεις και αυτές με θερμοθάλαμο που ψήνεις και το φαγητό σου με την ίδια θέρμανση.
Όντως σε τζάκι ανοικτού τύπο θα χρειαζόσουν περίπου 30 κιλά τη μέρα για τέτοιο διαμέρισμα, δλδ περίπου 4 ευρώ.

Aντι να αγορασεις ολοκληρο συστημα με σωληνες και δεν ξερω τι αλλο παιζει ναναι πιο φθηνη η αγορα καυστηρα φυσικου αεριου (οχι και λεβητα)

Με την προυποθεση οτι φτανει το αεριο στην περιοχη

Βεβαια φτηνοτερα θα βγει στους γειτονες κατι τετοιο... :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Στις περιοχές που βρισκόμουν περισσότερο ακραίες απο τη φωτογραφία που ανέβασε ο Δημητρακούδης.
Βέβαια καθημερινά η οσμή του "χωριού" είναι εύκολα ανιχνεύσιμη... καθημερινά...

Αν εκεί έχετε οσμή "χωριού" είστε προνομιούχοι. Την ξέρω καλά αυτή τη οσμή και μου αρέσει..

Εμείς εδώ δεν ξέρω τι καίμε, αλλά η οσμή μας θυμίζει περισσότερο φλεγόμενη χωματερή.

Αν εκεί έχετε οσμή "χωριού" είστε προνομιούχοι. Την ξέρω καλά αυτή τη οσμή και μου αρέσει..

Εμείς εδώ δεν ξέρω τι καίμε, αλλά η οσμή μας θυμίζει περισσότερο φλεγόμενη χωματερή.

Δες την θετικη πλευρα. Συντομα δεν θα εχετε πολλα σκουπιδια.

Χτες πηγα μετα απο κανα χρονο στο Mall της Κηφησιας.Μιλαμε οτι απεξω δεν μπορουσες να ανασανεις.....

Παντως αυτη η "φαση" λογικα θα περασει.....ποσα ακαταλληλα προς καυση υλικα να υπαρχουν ?

Θεωρητικα θα σωθουν καποια στιγμη οποτε τοτε θα δουλεψει το αλυσοπριονο....

Aντι να αγορασεις ολοκληρο συστημα με σωληνες και δεν ξερω τι αλλο παιζει ναναι πιο φθηνη η αγορα καυστηρα φυσικου αεριου (οχι και λεβητα)

???
3000-4000 σε υπάρχουσα εγκατάσταση πετρελαίου

Ας πούμε πως δίπλα κολλητά σε κάθε πόλη (και όχι μέσα σε αυτή ακριβώς) υπάρχει ένα δάσος τέτοιου μεγέθους όσα τα δέντρα που θα καταναλωθούν στη πόλη αυτή όλο το χειμώνα. Ας πούμε πως αυτό το αραιό δάσος πήρε φωτιά το Νοέμβρη και θα σιγοκαίγεται μέχρι το Μάρτη. Τόση είναι η κάπνα και η ρύπανση που θα επιβαρύνει αυτή τη πόλη...

Και μη μιλάτε άλλο για "μυρωδιά χωριού" ρε παιδιά στις μεγάλες πόλεις, θα μου βγουν οι κουραμπιέδες που έφαγα στις γιορτές από τη μύτη από τα γέλια...
Φαίνεται πως επειδή εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυνε και η βενζίνη έχετε πολύ καιρό να επισκεφθείτε τα ...traditional villages τύπου Αράχωβας και Αγ. Αθανασίου στο Καϊμακτσαλάν που γνωρίζετε και θεωρείτε χωριά οι περισσότεροι και έχετε ξεχάσει πως είναι τα χωριά, αν ποτέ τα γνωρίσατε.

Στα χωριά (τα αληθινά, όχι αυτά των ξενοδοχείων) μιλάμε για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες σπίτια στη πλειοψηφία ισόγεια ή δίπατα απλωμένα σε ολόκληρη την έκταση του χωριού, όπου στην πλειοψηφία τους οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν μια απλή σόμπα στη κουζινοκρεβατοκάμαρα ενός δωματίου όπου διαβιούν όλο το χειμώνα. Το ένα ή δυο δωμάτια που χρησιμοποιούν τα ζεσταίνουν με αυτή τη σόμπα που πολλές φορές ήταν σόμπα πετρελαίου τις τελευταίες δεκαετίες, γιατί εκεί δεν το έβρισκαν γραφικό να πίνουν το πότο τους χαζεύοντας τη φλόγα. Κανένα κάστανο μαζί με το κρασί όταν έβλεπαν τηλεόραση, ΟΚ...
Τα νεότερα σπίτια είχαν όλα καλοριφέρ πετρελαίου, λίγα είχαν τζάκια σαν των διαμερισμάτων. Αρκετοί που διέθεταν δικά τους τζάμπα ξύλα από τα κλαδέματα και τα κτήματα, καίγαν τα πιο ξερά που είχαν, περσινά ή προπέρσινα και όχι τα χλωρά που έφερε το φορτηγό της μάντρας και είναι δυο εβδομάδων. Τα ξύλα αυτά δεν τα μετρούσαν με τόνους ατελείωτους, καθώς ήταν ανέφικτο να κουβαλάνε δεκάδες τόνους όπως τα φορτηγά των εμπόρων.
Το βασικότερο όλων, η αναλογία βλάστησης και ακάλυπτου χώρου (χωμάτινου) προς τις τσιμεντένιες ή έστω καλυμμένες με πέτρα επιφάνειες και η ροή του αέρα εντός και γύρω από τον οικισμό δεν έχει καμία μα καμία μα καμία μα καμία σχέση με την πυκνότητα και τις τεράστιες εκτάσεις οριζόντια και κάθετα από μπετόν στις πόλεις και τη μη ροή του αέρα που συνεπάγονται.

Αυτά για τη "μυρωδιά χωριού"... :flipout:

Υ.Γ. (για να μην παρεξηγηθώ επειδή νομίζω αναφερόταν και σε ποστ του Dalanik, οι απόψεις του για το κάψιμο ξύλου στις πόλεις είναι από τις πιο σωστές κατά τη γνώμη μου και πιο ωραία διατυπωμένες)

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Δεν ισχύουν τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η σύγκρισή σου. Κατ' αρχάς 16 κιλοβατώρες ημερησίως μόνο για θέρμανση, κάνουν 1920 το τετράμηνο. Δεδομένου το μικρού μεγέθους του διαμερίσματος του παραδείγματός σου, θα υποθέσω ότι καταναλώνει ούτως ή άλλως και άλλες 600 κιλοβατώρες το τετράμηνο παγίως (ψυγείο, τηλεόραση, πλυντήριο, κουζίνα κλπ φαντάζομαι πως έχει). Άρα πηγαίνουμε σε τιμολόγιο 2000-3000 κιλοβατώρες, με τιμή περίπου 18.5 λεπτά/kwh. Μεγαλύτερο διαμέρισμα, που θα έκαιγε πάνω από 3.000 kwh, θα πλήρωνε 20,5 λεπτά την κιλοβατώρα -προ των επερχόμενων αυξήσεων. Άρα κόστος στο παράδειγμά σου, περίπου 3 ευρω την ημέρα.
Έπειτα, για διαμέρισμα τέτοιου μικρού μεγέθους, παίρνεις μια σόμπα που καίει μόλις 7-8 κιλά ξύλα ημερησίως (δεν χρειάζεται παραπάνω). Κόστος 0,13 το κιλό, άρα ημερησίως 0,91-1,04 ευρώ. Μπορείς να πάρεις και αυτές με θερμοθάλαμο που ψήνεις και το φαγητό σου με την ίδια θέρμανση.
Όντως σε τζάκι ανοικτού τύπο θα χρειαζόσουν περίπου 30 κιλά τη μέρα για τέτοιο διαμέρισμα, δλδ περίπου 4 ευρώ.

επειδή κρατάω στατιστικά
χειμωνιάτικα τετράμηνα καίω 1500 kwh με παντού λάμπες οικονομίας και ελάχιστο θερμοσίφωνο έως καθόλου.
Μόνο μιά χρονιά πέρσι έβαλα λίγο ηλεκτρικό + κλιματιστικό (δεν ζεστάθηκα κι όλας) και είχα επιβάρυνση +2000. Στο βαρύ τετράμηνο.
Το 800 και η κατηγορία αυτή απλά ΔΕΝ υπάρχει.
δηλαδή υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ας πούμε πως δίπλα κολλητά σε κάθε πόλη (και όχι μέσα σε αυτή ακριβώς) υπάρχει ένα δάσος τέτοιου μεγέθους όσα τα δέντρα που θα καταναλωθούν στη πόλη αυτή όλο το χειμώνα. Ας πούμε πως αυτό το αραιό δάσος πήρε φωτιά το Νοέμβρη και θα σιγοκαίγεται μέχρι το Μάρτη. Τόση είναι η κάπνα και η ρύπανση που θα επιβαρύνει αυτή τη πόλη...

Και μη μιλάτε άλλο για "μυρωδιά χωριού" ρε παιδιά στις μεγάλες πόλεις, θα μου βγουν οι κουραμπιέδες που έφαγα στις γιορτές από τη μύτη από τα γέλια...
Φαίνεται πως επειδή εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυνε και η βενζίνη έχετε πολύ καιρό να επισκεφθείτε τα ...traditional villages τύπου Αράχωβας και Αγ. Αθανασίου στο Καϊμακτσαλάν που γνωρίζετε και θεωρείτε χωριά οι περισσότεροι και έχετε ξεχάσει πως είναι τα χωριά, αν ποτέ τα γνωρίσατε.

Στα χωριά (τα αληθινά, όχι αυτά των ξενοδοχείων) μιλάμε για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες σπίτια στη πλειοψηφία ισόγεια ή δίπατα απλωμένα σε ολόκληρη την έκταση του χωριού, όπου στην πλειοψηφία τους οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν μια απλή σόμπα στη κουζινοκρεβατοκάμαρα ενός δωματίου όπου διαβιούν όλο το χειμώνα. Το ένα ή δυο δωμάτια που χρησιμοποιούν τα ζεσταίνουν με αυτή τη σόμπα που πολλές φορές ήταν σόμπα πετρελαίου τις τελευταίες δεκαετίες, γιατί εκεί δεν το έβρισκαν γραφικό να πίνουν το πότο τους χαζεύοντας τη φλόγα. Κανένα κάστανο μαζί με το κρασί όταν έβλεπαν τηλεόραση, ΟΚ...
Τα νεότερα σπίτια είχαν όλα καλοριφέρ πετρελαίου, λίγα είχαν τζάκια σαν των διαμερισμάτων. Αρκετοί που διέθεταν δικά τους τζάμπα ξύλα από τα κλαδέματα και τα κτήματα, καίγαν τα πιο ξερά που είχαν, περσινά ή προπέρσινα και όχι τα χλωρά που έφερε το φορτηγό της μάντρας και είναι δυο εβδομάδων. Τα ξύλα αυτά δεν τα μετρούσαν με τόνους ατελείωτους, καθώς ήταν ανέφικτο να κουβαλάνε δεκάδες τόνους όπως τα φορτηγά των εμπόρων.
Το βασικότερο όλων, η αναλογία βλάστησης και ακάλυπτου χώρου (χωμάτινου) προς τις τσιμεντένιες ή έστω καλυμμένες με πέτρα επιφάνειες και η ροή του αέρα εντός και γύρω από τον οικισμό δεν έχει καμία μα καμία μα καμία μα καμία σχέση με την πυκνότητα και τις τεράστιες εκτάσεις οριζόντια και κάθετα από μπετόν στις πόλεις και τη μη ροή του αέρα που συνεπάγονται.

Αυτά για τη "μυρωδιά χωριού"... :flipout:

Στο δικο μου το χωριο, εκει που ειναι το τζακι το λεμε "χειμωνιατικο".
Προφανως, μιας και τον χειμωνα, μονο εκει μπορουσες να σταθεις/κοιμηθεις.
Το λοιπο σπιτι, ψυγειο.

Τουλαχιστον τοτε...

Υ.Γ. (για να μην παρεξηγηθώ επειδή νομίζω αναφερόταν και σε ποστ του Dalanik, οι απόψεις του για το κάψιμο ξύλου στις πόλεις είναι από τις πιο σωστές κατά τη γνώμη μου και πιο ωραία διατυπωμένες)

Tα εισαγωγικά δεν τα είδατε βρε?
Αναπαραγωγή στο χαρακτηρισμό που έκανε ο kokar (αν δεν κάνω λάθος) κάνω για να μην έχει παράπονο... αυτός βέβαια ζεσταίνεται με τσούσκες - σπιτικές δεν έχει ανάγκη απο ημίμετρα... τζάκια και παπαριές τώρα...

andre ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση, μακάρι να ήταν έτσι αλλά δεν είμαι και τόσο καλός στα λόγια! Ευχαριστώ πολύ πάντως.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

επειδή κρατάω στατιστικά
χειμωνιάτικα τετράμηνα καίω 1500 kwh με παντού λάμπες οικονομίας και ελάχιστο θερμοσίφωνο έως καθόλου.
Μόνο μιά χρονιά πέρσι έβαλα λίγο ηλεκτρικό + κλιματιστικό (δεν ζεστάθηκα κι όλας) και είχα επιβάρυνση +2000. Στο βαρύ τετράμηνο.
Το 800 και η κατηγορία αυτή απλά ΔΕΝ υπάρχει.
δηλαδή υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Το γράφω επειδή είπε για σπίτι 40 τμ, άρα φαντάζομαι για δύο άτομα, οπότε μπορεί άνετα να δει κανείς καταναλώσεις και κάτω από τις 800.
Εγώ με αρκετή χρήση δύο a/c στα δωμάτια, σημείωσα 380 κιλοβατώρες ημέρας και 190 νυχτερινό, για 40νθήμερο (από 20/11). Βέβαια εχω ηλιακό (αν και τέτοια εποχή ελάχιστα κάνει), και χρησιμοποιώ πολύ λάμπες led. Και ο ενισχυτής μου έχει μοντούλες ICE :p
Και από την αρχή της σεζόν έχω κάψει και περίπου 450-500 κιλά ξύλα σε ενεργειακό τζάκι. Αέριο ελάχιστο, πήγα να το λειτουργήσω στα πιο βαριά κρύα, αλλά φαίνεται να έχει θέμα ο κυκλοφορητής του (και βολεύτηκα να πω την αλήθεια με το τζάκι και όλο ξεχνώ να φωνάξω τον τεχνικό).

Το γράφω επειδή είπε για σπίτι 40 τμ, άρα φαντάζομαι για δύο άτομα, οπότε μπορεί άνετα να δει κανείς καταναλώσεις και κάτω από τις 800.
Εγώ με αρκετή χρήση δύο a/c στα δωμάτια, σημείωσα 380 κιλοβατώρες ημέρας και 190 νυχτερινό, για 40νθήμερο (από 20/11). Βέβαια εχω ηλιακό (αν και τέτοια εποχή ελάχιστα κάνει), και χρησιμοποιώ πολύ λάμπες led. Και ο ενισχυτής μου έχει μοντούλες ICE :p
Και από την αρχή της σεζόν έχω κάψει και περίπου 450-500 κιλά ξύλα σε ενεργειακό τζάκι. Αέριο ελάχιστο, πήγα να το λειτουργήσω στα πιο βαριά κρύα, αλλά φαίνεται να έχει θέμα ο κυκλοφορητής του (και βολεύτηκα να πω την αλήθεια με το τζάκι και όλο ξεχνώ να φωνάξω τον τεχνικό).

δεν παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά στο 800άρι.
Το αν έχεις πλυντήριο, θερμοσίφωνο, ψυγείο, τηλεοράσεις, φούρνο, μάτια. Αυτά καίνε. Και είναι τα ίδια σε 40 τετραγωνικά και σε 100.
Η επόμενή μου κίνηση είναι λάμπες led. Ενισχυτικά έχω Τ, μόνο κάτι salas τραβάνε + οι λάμπες του dac....:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οντως η τιμη ανα KWh μπορει να ανεβει εκει. Αλλα και παλι, αν το κλιματιστικο ειναι αποδοτικο και ο χωρος μονωμενος, μειωνεται η καταναλωση.
Tα 40 τμ τα θεωρησα σαν ενα χωρο που μπορει να καλυφθει απο ενα τζακι. Τα περισσοτερα σπιτια ειναι μεγαλυτερα, αλλα ενα μοναδικο μεσο δεν μπορει να τα ζεστανει ολοκληρα.

Σε καθε περιπτωση ομως η συγκριση γινεται με ανοιχτο τζακι και μονο με αυτο, για να υποστηριξω τη θεση μου οτι ειναι αντιοικονομικο εκτος απο ανθυγιεινο. Και επισης πολυ μακρια απο την "μοναδικη εναπομεινασα οικονομικη λυση μετα το ακριβο πετρελαιο". Και επιμενω στη συγκριση με το κλιματιστικο, γιατι ειναι κατι που σχεδον ολα τα σπιτια εχουν πλεον, αρα δεν χρειαζεται ουτε επιπλεον κοστος, ουτε καν μερεμετι.

Και ξαναλεω οτι πολλοι νομιζουν οτι κανουν οικονομια, επειδη απλα δεν εχουν κανει τη συγκριση. Ασε που οι περισσοτεροι βαζουν κλιματιστικο το βραδυ για να κοιμηθουν, επειδη ειναι ηδη παγωμενο το σπιτι.

Κατα τη γνωμη μου, για ενα τυπικο διαμερισμα στην κατω μιση Ελλαδα, ενα 18αρι στο σαλονι και ενα 9αρι σε ενα απο τα μεσα δωματια, βγαζει το κρυο 5μηνο πολυ οικονομικα.

Νομιζω οτι ειναι μια λυση που αφορα πολυ κοσμο, και ειναι αμεσα εφαρμοσιμη.
Ξερω δυο περιπτωσεις που απλα συμπληρωσαν ενα 9αρι στο υπνοδωματιο του παιδιου, οταν η πολυκατοικια δεν μπορεσε να αποφασισει πως θα βαλει πετρελαιο.

μιας και είπες dac θα το δέσεις ποτέ να στο κλέψω για καμια ακρόαση?

Kαλό θα του κάνεις, να γίνει και λίγο οικονομία στο ρεύμα...

(δεν αναφέρομαι στο παίξιμο, αλλά στο χέριασμα...:Banane0:)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Και ξαναλεω οτι πολλοι νομιζουν οτι κανουν οικονομια, επειδη απλα δεν εχουν κανει τη συγκριση.

μπα μη το λές...
απλά ρώτα τη παρέα σου (μου, του κτλ) πόσοι καταλαβαίνουν την ανάλυση του λογαριασμού της ΔΕΗ ή ακόμα καλύτερα τι είναι κιλοβατώρα...

Δε λέω να υπολογίσουν σε σχέση με την απόδοση σε όλο το σπίτι καλοριφέρ / τζάκι... ούτε να σου πουν πόσες ώρες έκαψαν τζάκι.........

θα αλλάξεις γνώμη άρδην για το "πολλοί"...

Αλλά και πάλι το θέμα δεν είναι εκεί, αλλά στο ότι θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε εξασφαλισμένα τα βασικά. Τροφή, στέγη, θέρμανση, παιδεία, νοσηλεία...
Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν πλέον, ούτε με πετρέλαιο, ούτε με ρεύμα, ούτε καν με το τζάκι...

Οι υπόλοιποι (που μας δηλητηριάζουν με ανοικτή καύση και 15 βαθμούς) είναι απλώς κανίβαλοι...

Το οτι <εσπρωξαν > το κοσμο στη χρηση ξυλου κλπ,φαινεται απο το γεγονος οτι κανενας δεν τους προτεινε τη χρηση λεβητων αεριου που δεχονται σαν καυσιμο τοσο το φυσικο αεριο ,οσο και το βουτανιο-προπανιο.Θα μπορουσαν με μια μποτιλια στο μπαλκονι να κανουν μια επενδυνση στο τομεα της θερμανσης που θα ηταν πιο μακροπνοη.Η επιλογη του ξυλου κλπ σαν μεσο καυσης ,αλλα κυριως επενδυνσης στη θερμανση θα αποδειχθει πολυ ικανοποιητικη στα καταστηματα που τα πουλανε.Οταν θα γινει η χρηση του ξυλου ασυμφορη τοτε ολοι θα ξαναλαξουν την πηγη θερμανσης .
Και μια επισημανση ,τα τζακια στα διαμερισματα δεν αποτελουσαν πηγη θερμανσης αλλα ειδος πολυτελειας ,ας μην ξεχνιομαστε

Το ξυλο μοιαζει με την ευκολη λυση. Αλλα ευκολες λυσεις δεν υπαρχουν.

Το πιο απλο ειναι οταν κρυωνεις να ριξεις ενα κουτσουρο στο τζακι (που ηρθε η ωρα να χρησιμοποιηθει).

Αν το δεις με ορους επενδυσης, ξεκινας απο το κελυφος. Μονωση και κουφωματα. Μετα συζητας για το πως θα ελεγξεις τη θερμοκρασια. Αλλα αυτα τωρα σιγα σιγα γινονται εννοιες που αφορουν τον κοσμο. Μεχρι προτινος η εγνοια ηταν "πως θα βγαλουμε γρηγορα την αδεια" και κατα την κατασκευη "τι πλακακια θα βαλουμε".

Στην γειτονιά μου πάντως έχουν αρχίσει και εξαφανίζονται τα δέντρα από τα πεζοδρόμια.

Πάντως για να είμαι ειλικρινείς αν δεν είχα τα Mitshubishi Heavy με απόδοση 5,5 θα πήγαινα δε λύση ατομικού λέβητα αερίου. Από ότι ρώτησα 2000 ευρώ συν την εγκατάσταση στην ήδη υπάρχουσα υποδομή πετρελαίου.

Στην γειτονιά μου πάντως έχουν αρχίσει και εξαφανίζονται τα δέντρα από τα πεζοδρόμια.

Πάντως για να είμαι ειλικρινείς αν δεν είχα τα Mitshubishi Heavy με απόδοση 5,5 θα πήγαινα δε λύση ατομικού λέβητα αερίου. Από ότι ρώτησα 2000 ευρώ συν την εγκατάσταση στην ήδη υπάρχουσα υποδομή πετρελαίου.

Μονο με αλλαγη καυστηρα και χωρις αλλαγη λεβητα να υποθεσω ?

Μονο με αλλαγη καυστηρα και χωρις αλλαγη λεβητα να υποθεσω ?

Ο ατομικός είναι 2 σε 1. Μάλλον εννοεί να αποσυνδεθεί από την κεντρική της -πολυκατοικίας να υποθέσω?- και να συνδέσει στο κολλεκτέρ του τον αερίου, συν μια παροχή νερού.
Αν πρόκειται για πολυκατοικία, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του 50% +1 -ειδικά και μόνο για το αέριο- ανεξαρτήτως του τι γράφει ο κανονισμός.