Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Εγώ πάντως όποτε μπαίνω σε χώρο που ζεσταίνεται από aircondition κοτοπουλιάζω...
Μόνο να κοιμηθώ μπορώ σε τέτοιο χώρο.

Τότε εύχομαι -ούτως ή άλλως - να μη χρειαστεί να νοσηλευτείς σε νοσοκομείο..Με αέρα θερμαίνουν στα καινούρια.
Χωρίς πλάκα τώρα, έχω διαβάσει για τις εμπειρίες σου με τα κλιματιστικά και μου φάνηκαν απλά απίστευτες. Τι στο καλό, στην Αττική είμαστε κι εμείς, γιατί τα δικά μας -τηρουμένων των αναλογιών- δουλεύουν?

Για την λύση 2 σε 1 συζήτησα με πλήρη αυτονόμηση από την πολυκατοικία.

Τώρα για τα ποσοστά δεν ξέρω, η πολυκατοικία είναι ισόγειο και 3 όροφοι 80 τετρ. οικογενειακή.

Η θέρμανση φέτος είναι πονοκέφαλος για πολύ κόσμο.
Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση έχει φέρει τον κόσμο στα άκρα,το εισόδημα πενιχρό ως μηδαμινό για πολλούς.
Γνώμη μου, ότι και το πετρέλαιο να πάει σε τιμή του '10,πολλοί δεν θα βάλουν,γιατί απλά ο μισθός δεν έμεινε στο 2010...αλλά πήρε τον κατήφορο.
Ούτε χρήματα για μόνωση υπάρχουν ούτε για σύνδεση με αέριο κλπ.
Όλοι βλέπουν βραχυπρόθεσμα,μιας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο,τι θα φορολογηθεί,τι θα επιτραπεί.
Και τέλος κάποιοι έδωσαν και τα τελευταία τους χρήματα για να πάρουν μια ξυλοσομπα των 200-300 ευρώ.
Η κατάσταση κάθε βράδυ είναι αποπνικτική,και τώρα που άνοιξε η εξώπορτα και πήρα σημερινή δόση,σίγουρα καίνε ότι να ναι,δεν είναι μόνο ξύλο αυτή η βρώμα.
Η κατρακύλα συνεχίζεται...

Η θέρμανση φέτος είναι πονοκέφαλος για πολύ κόσμο.
Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση έχει φέρει τον κόσμο στα άκρα,το εισόδημα πενιχρό ως μηδαμινό για πολλούς.
Γνώμη μου, ότι και το πετρέλαιο να πάει σε τιμή του '10,πολλοί δεν θα βάλουν,γιατί απλά ο μισθός δεν έμεινε στο 2010...αλλά πήρε τον κατήφορο.
Ούτε χρήματα για μόνωση υπάρχουν ούτε για σύνδεση με αέριο κλπ.
Όλοι βλέπουν βραχυπρόθεσμα,μιας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο,τι θα φορολογηθεί,τι θα επιτραπεί.
Και τέλος κάποιοι έδωσαν και τα τελευταία τους χρήματα για να πάρουν μια ξυλοσομπα των 200-300 ευρώ.
Η κατάσταση κάθε βράδυ είναι αποπνικτική,και τώρα που άνοιξε η εξώπορτα και πήρα σημερινή δόση,σίγουρα καίνε ότι να ναι,δεν είναι μόνο ξύλο αυτή η βρώμα.
Η κατρακύλα συνεχίζεται...

Το να καίνε ότι ναναι δεν είναι μόνο ανθυγειινό αλλά κα εκρηκτικό...
Βουλώνουν σιγά σιγά οι καμινάδες από τις επικαθίσεις των χημικών στα τοιχώματα και οι αναφλέξεις τζακιών είναι θέμα χρόνου...
Αν ο κόσμος δεν δώσει βάση σε μερικά σημαντικά θέματα θα έχουμε δράματα τύπου Καβάλας.

Εν τω μεταξύ και οι ίδιες οι παλιές καμινάδες είναι τελείως ακαταλληλες ως προς τη λειτουργία αλλά και τις δηλητηριάσεις...
Γιατί απλά είναι κατασκευασμένες από αμιαντοσωλήνα...
Έτσι αναφλέγονται και διαλύονται εύκολα, ενώ παράλληλα δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα με ίνες αμιάντου.

Και πρώτους απ' όλους αυτούς που τα ανάβουν..

Γιαυτό πρέπει να ενημερωθεί ουσιαστικά ο κόσμος. Αυτό βέβαια γίνεται από σωστούς επιστήμονες, όχι από ανθρώπους με ατζέντα (οποιοδήποτε χώρου).

Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σωστο αυτο που λες.
Η τιμη πρεπει να πεσει σε πολυ χαμηλα επιπεδα.
Και μην ξεχναμε οτι στις πολυκατοικιες "λαλουν πολλοι κοκοροι" οποτε πρεπει ολοι να μπορουν οικονομικα να συνεισφερουν αλλιως δημιουργει προβλημα στους υπολοιπους.

Η επιδότηση για την εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών και οι αυστηρότεροι έλεγχοι σε καύσιμη ύλη αλλά και σε καυστήρες είναι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη που έχει πνίξει την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Χθες ωστόσο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή και της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη φάνηκε να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Κι αυτό διότι η υφυπουργός έθεσε και το ζήτημα του ακριβού πετρελαίου που απέφυγαν να αγγίξουν από το ΥΠΕΚΑ.
Ενδεικτική είναι και η διαρροή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «οι απόψεις της υφυπουργού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του υπουργείου». Η υφυπουργός υπονόησε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν αν το πετρέλαιο ήταν φθηνότερο. Η χθεσινή σύσκεψη ήταν καθαρά αναγνωριστική και οι υπεύθυνοι απλώς συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπισθεί.

«Τα αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τον περασμένο Νοέμβριο. Αιτία είναι η χρησιμοποίηση χαμηλής ποιότητας καυσίμου: ξύλου και βιομάζας», ανάφερε μεταξύ άλλων η κ. Σκοπούλη. «Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε στον κόσμο να μη ζεσταίνεται. Οσοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να το κάνουν και να μην χρησιμοποιήσουν ξύλο.
Και η Πολιτεία πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν καλής ποιότητας καύσιμο».
Ο κόσμος μπορεί να γύρισε την πλάτη στο πετρέλαιο και να στράφηκε στη φωτιά μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στην εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που απειλεί την υγεία του. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη προειδοποίηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ότι η αιθαλομίχλη – σε συνδυασμό με τους ρύπους από τα αυτοκίνητα – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, στο νευρικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Η εκτίμηση είναι ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.
Αποτέλεσμα της αποπνικτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα μικροσωματίδια να κάνουν… πάρτι, αφού σε ορισμένες περιοχές της Αττικής εμφανίζονται σε υπερδιπλάσιες τιμές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση σε Μαρούσι και Κορωπί, όπου τους δυο τελευταίους μήνες, διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από τα ανώτατο επιτρεπτό όριο (που είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα).
Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ, ότι «αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουμε σε κάθε καύση – μόνο στην περίπτωση του φυσικού αερίου οι εκπομπές είναι πολύ χαμηλές. Το πρόβλημα είναι η τοξικότητά τους». Οπως εξηγεί ο κ. Ιμπραήμ, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η καύση ξύλων με μπογιές και εμποτισμένων με βερνίκια. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα παλιά παντζούρια που ξηλώνονται και ρίχνονται στη φωτιά».

Η λύση. Και τι μπορεί να γίνει; «Να στραφεί ο κόσμος στα ενεργειακά τζάκια και να χρησιμοποιεί καλύτερης ποιότητας ξύλα», συμπληρώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ. «Σε ένα ενεργειακό τζάκι οι απώλειες δεν υπερβαίνουν το 10-20% ενώ κατά τη διάρκεια της δευτερογενούς καύσης καίγονται και τα καυσαέρια της καμινάδας που είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Παράλληλα, ένα ενεργειακό τζάκι χρειάζεται μικρότερη ποσότητα ξύλων για να ζεστάνει τον χώρο».
Σημειώνεται ότι το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού ξεκινά από 1.500 ευρώ.

Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Χωρίς πλάκα τώρα, έχω διαβάσει για τις εμπειρίες σου με τα κλιματιστικά και μου φάνηκαν απλά απίστευτες. Τι στο καλό, στην Αττική είμαστε κι εμείς, γιατί τα δικά μας -τηρουμένων των αναλογιών- δουλεύουν?

80% υγρασία minimum.
Με τον μισό χειμώνα στο 95 - 99% :smile:
Μπροστά στο σπίτι (στα 20 μέτρα) έχω πάρκο. Αριστερά (στα 50 μέτρα) το ρέμα του ποδονύφτη, και πίσω μου (κανένα πεντακοσάρι μέτρα) το υδραγωγείο.
Σε μονοκατοικία με ημιυπόγεια πιλοτή άφτιαχτη (χώμα) που όταν βρέχει γίνεται ιδιόκτητη πισίνα.

Ακόμη και οι 10 βαθμοί με 98% υγρασία (που έχουμε συνήθως) είναι αφόρητοι και με το που κλείνει το aircondition πηρουνιάζει.
Από την άλλη, μάλλον έχω συνηθίσει σε αυτή την υγρασία και όταν βρεθώ σε ξηρό χώρο με πιάνει δύσπνοια.

Ιατρικός Σύλλογος για το νέφος: Φτάνουν τόσοι καρκίνοι στη χώρα μας

«Η υγεία των πολιτών δε μπορεί να διακυβεύεται από την οικονομική κρίση. Η ολιγωρία θα κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή τη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της αιθαλομίχλης, θεωρώντας πρωταρχικής σημασίας μέτρο την επιδοματική πολιτική του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προκειμένου να περιοριστεί το τοξικό αυτό φαινόμενο καύση των βιοανθράκων.

Μιας και το αναφερει και ο Ιατρκος συλλογος ξερει κανεις η τιμη του φυσικου αεριου διεθνως δεν εχει σταθερη τιμη ? Ειναι παντου συνδεδεμενη με την τιμη του πετρελαιου ?

Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ας υποθέσουμε ότι ρίχνουν την τιμή του πετρελαίου στην περσινή τιμή πχ στο 1 ευρώ η και λιγότερο.Είναι σίγουροι οι κυβερνώντες-κουφιοκέφαλοι,ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σαν μ@λ@κες φεσωθήκανε για να βρούνε τρόπο να ζεσταθούνε αγοράζοντας ηλεκτρικές συσκευές-ξυλόσομπες-αερόθερμα τζακιού αυτά με τους σωλήνες-κασέτες μετατροπής κλασσικού τζακιού σε τύπου ενεργειακό,αλλά και από την αρχή ενεργειακό τζάκι,ότι θα τα σβήσουνε για να ανάψουνε καλοριφέρ?
Έχω την εντύπωση ότι μόνο τα θερμαντικά θα σβήσουνε και αυτά λόγω ΔΕΗ.Τίποτα άλλο.Έχω φίλους που έχουν επενδύσει ο ένας από την αρχή ενεργειακό 4000 ευρώ,ο άλλος κασέτα με τοποθέτηση με αεραγωγούς έξτρα μοτέρ γυψοσανίδες 2000 ευρώ,άλλος καυστήρα πέλλετ 5000 ευρώ,άλλος ξυλόσομπα 1500 ευρώ.Άντε κάποιοι να πούνε με αυτά τα αερόθερμα τζακιού με τους σωλήνες που είναι και άσχημα πάει τζάμπα το 300άρι και να μην ανάψουν το τζάκι.Άντε και οι άλλοι που βάλανε κλιματιστικά δεν πάνε χαμένα,κάνουν και για το καλοκαίρι για ψύξη.
Με τι λεφτά θα βάλουν πετρέλαιο?Θα μας τρελάνουν εντελώς?
Όσο και καλά για την πάταξη του λαθρεμπορίου ζει και βασιλεύει,είδα στις ειδήσεις στη Βουλγαρία.Καλά κρασιά κύριοι Άσχετοι!!!

Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Όσο και καλά για την πάταξη του λαθρεμπορίου ζει και βασιλεύει,είδα στις ειδήσεις στη Βουλγαρία.Καλά κρασιά κύριοι Άσχετοι!!!

τί ακριβώς έγινε στη Βουλγαρία;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Βυτιοφόρα από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ φτάνουν στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αγοράσουν βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά στην επιστροφή τους προς τις χώρες τους φροντίζουν να πουλήσουν μέρος της προμήθειάς τους σε Eλληνες καταναλωτές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κερδισμένοι πωλητές και αγοραστές, αλλά να χάνονται σημαντικά έσοδα για την Πολιτεία εξαιτίας της... καραμπινάτης φοροδιαφυγής.

Οι μεν Βούλγαροι και Σκοπιανοί κερδίζουν, διότι πωλούν τα καύσιμα σε τιμή υψηλότερη από τα 0,60 ευρώ το λίτρο που τα αγοράζουν (αφού δεν πληρώνουν το φόρο στο ελληνικό κράτος) από τα διυλιστήρια, αλλά σε πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κερδισμένοι και οι αγοραστές.

συμφωνώ με notist στο μήνυμα 414

Τα θέλει και το κεφάλι μας όμως. Ο από πάνω (στην πολυκατοικία μου, όχι στο νήμα εδώ :) ) έχει 3 αυτοκίνητα, αλλά δεν καίει πετρέλαιο για να κάνει οικονομία (!!!). Έχει κλείσει όλα τα δωμάτια και κάθεται μόνο στο σαλόνι και καίει όλη μέρα το τζάκι (όχι ενεργειακό). Αμφιβάλω αν κάνει οικονομία, αλλά και αν κάνει γιατί; Για να αγοράσει 4ο αυτοκίνητο ή 3ο τάμπλετ;

Εκεί έχουμε καταλήξει. Στον υπολογιστή/κινητό/ενισχυτή/τηλεόραση θέλουμε το καλύτερο και κοιτάμε και την παραμικρή λεπτομέρεια και ατέλεια. Στη θέρμανση (και ας επηρεάζει την υγεία μας) θέλουμε το φθηνότερο και ας είναι το χειρότερο. (Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που όντως δε μπορούν να πληρώσουν, δεν είναι όλοι όμως έτσι).

Επίσης κάτι που δεν έχει πολυαναφερθεί, είναι ότι όσοι καίνε τζάκια (τουλάχιστον τα μη ενεργειακά)σε σύντομο χρόνο μετά το άναμα του τζακιού το σπίτι έχει γεμίσει από το νέφος και τα σωματίδια που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο, αφού ρουφάει συνεχώς αέρα από έξω για να κάψει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Βυτιοφόρα από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ φτάνουν στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αγοράσουν βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά στην επιστροφή τους προς τις χώρες τους φροντίζουν να πουλήσουν μέρος της προμήθειάς τους σε Eλληνες καταναλωτές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κερδισμένοι πωλητές και αγοραστές, αλλά να χάνονται σημαντικά έσοδα για την Πολιτεία εξαιτίας της... καραμπινάτης φοροδιαφυγής.

Οι μεν Βούλγαροι και Σκοπιανοί κερδίζουν, διότι πωλούν τα καύσιμα σε τιμή υψηλότερη από τα 0,60 ευρώ το λίτρο που τα αγοράζουν (αφού δεν πληρώνουν το φόρο στο ελληνικό κράτος) από τα διυλιστήρια, αλλά σε πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κερδισμένοι και οι αγοραστές.

αυτό σημαίνει ότι παραβιάζουν τις μεταλλικές σφραγίδες, άρα δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει συνέργεια Ελλήνων τελωνειακών.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

αυτό σημαίνει ότι παραβιάζουν τις μεταλλικές σφραγίδες, άρα δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει συνέργεια Ελλήνων τελωνειακών.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πχ μια εναλλακτική (και κρυφή) κάνουλα;

Καλα τωρα το φερνετε σαν σοβαρο επιχειρημα τις τελωνειακες σφραγιδες?οταν μεταφερεις 40-50 τονους πετρελαιο αγορασμενο προς 0,6 και μπορεις να πουλησεις ευκολα και με κερδος ,το προβλημα ειναι οι σφραγιδες?
Το εχω αναφερει και παλιοτερα ,σε πρατηριο της Μοναστηριου [με μεγαλο οικοπεδο] πουλουσαν τεραστιες ποσοτητες πετρελαιου στη μιση τιμη,και αρκετες ποσοτητες βενζινης.Το χρημα ειναι πολυ και φθανει για ολους.Γνωστος μου που δουλευε στο πρατηριο αγορασε αυτοκινητο απο την <παραλληλο> εμποριο,ο ιδιοκτητης δεν ειχε ιδεα -μονο στο τελος πηρε κατι χαμπαρι