Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Δραμα...οπως επισης οτον προσπαθώ να εξηγήσω οτι περισσότερη οικονομία κανεις στο πετρέλαιο αν εχεις τον θερμοστάτη μόνιμα και πάντα σε μια άνετη για εσένα θερμοκρασία. Καλυτερα να μιλάω στο σκάμπο απέναντι μου.

Αυτό είχα ακούσει και ατυχώς έπραξα όταν για πρώτη φορά στη ζωή μου χρειάστηκε να ζήσω σε σπίτι με λέβητα πετρελαίου. Αποτέλεσμα να κάψω 800 λίτρα σε διάστημα 25 ημερών χωρίς ιδιαίτερα βαρύ κρύο... Αυτό που δεν μου είχαν πει είναι ότι για να δουλέψει οικονομικά αυτή η μέθοδος χρειάζεται να υπάρχουν χαμηλές θερμικές απώλειες στο σπίτι (δλδ θερμομόνωση, σωστά κουφόματα, να μην είσαι πάνω από πιλοτή ή στον τελευταίο όροφο κλπ κλπ κλπ).

Αυτο ισχυει γενικα σε οτι και να καις. Μην σου πω οτι οταν χρησιμοποιεις κλιματιστικα που η ζεστη τους.....ψοφαει ευκολα ειναι ακομα πιο απαραιτητο.

Αυτό είχα ακούσει και ατυχώς έπραξα όταν για πρώτη φορά στη ζωή μου χρειάστηκε να ζήσω σε σπίτι με λέβητα πετρελαίου. Αποτέλεσμα να κάψω 800 λίτρα σε διάστημα 25 ημερών χωρίς ιδιαίτερα βαρύ κρύο... Αυτό που δεν μου είχαν πει είναι ότι για να δουλέψει οικονομικά αυτή η μέθοδος χρειάζεται να υπάρχουν χαμηλές θερμικές απώλειες στο σπίτι (δλδ θερμομόνωση, σωστά κουφόματα, να μην είσαι πάνω από πιλοτή ή στον τελευταίο όροφο κλπ κλπ κλπ).
Αν το σπίτι μπαζει απο παντού και δεν έχει ίχνος μόνωσης τοτε δυστηχως θαύματα δεν γίνονται! Η σωστη τακτική πάντως για ενα σπίτι με τυπική μόνωση είναι σταθερή θερμοκρασία στον θερμοστάτη όσο είμαστε μέσα και 2-3 βαθμούς χαμηλότερη το βράδυ.
Τώρα αν λειπουμε όλη μέρα σπό το σπίτι εξυπακούεται οτι δεν υπάρχει λογος να έχουμε αναμενο καλοριφέρ, αφού η ενέργεια που χρειάζεται για να το ξαναζεστανουμε είναι σίγουρα λιγότερη από αυτή που θα καιγαμε όλη μέρα.

όσο λιγότερη μόνωση έχει το σπίτι, συμφέρει λειτουργία του στυλ ζεσταίνω το χώρο για όσο είμαι μέσα και μόνο.

Αν υπάρχει καλή μόνωση αρχίζει να συμφέρει πιο συνεχόμενη λειτουργία σε σταθερές θερμοκρασίες και πάλι υπό προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω μεγενθύνονται όταν η θέρμανση είναι από air conditions ή αντλίες θερμότητας γενικότερα, αφού η θερμότητα που αποδίδουν σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουν έχει τεράστιες διακυμάνσεις και εξαρτάται από εξωτερική θερμοκρασία και το φόρτο με τον οποίο δουλεύουν

Φίλος πάντως που έκαψε πέρυσι ξύλα αντί για πετρέλαιο το μετάνιωσε πικρά.
Αντί για 600 λίτρα πετρέλαιο που ήθελε για τον χειμώνα του, έκαψε 4 τόνους ξύλο χωρίς τελικά να μπορέσει να ζεστάνει το σπίτι του, οπότε χρησιμοποίησε και aircondition.
Το συζητούσαμε το Σαββάτο το βράδυ περιτριγυρισμένοι από την αιθαλομίχλη των άστεγων της Φιλοθέης...

- Σύμφωνα με το Ν.3986/2011, η ΕΠΑ υποχρεούται να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς αερίου τη χρέωση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και να την αποδίδει στο Κράτος. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται σε 1,5 /Gigajoule ή 0,0054 /kwh (1 Gigajoule = 277,7778 kwh), υπόκειται σε ΦΠΑ και εφαρμόζεται επί της κατανάλωσης αερίου (αναλογικό τέλος) από 01/09/11 και μετά.

- Σύμφωνα με το Ν.2093/92, άρθρο 9 (παρ.5,6,7), η ΕΠΑ υποχρεούται να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς αερίου την χρέωση για το Ειδικό Τέλος (5‰) και να την αποδίδει στο Κράτος. Το Ειδικό τέλος (5‰) εφαρμόζεται επί των υπαγομένων σε ΕΦΚ χρεώσεων προσαυξημένων με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (αναλογικό τέλος + ΕΦΚ) και δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

- Σύμφωνα με το Ν.4001/2011, άρθρο 73 και την απόφαση της Ρ.Α.Ε. (ΦΕΚ Β' 2536/23.09.14) η ΕΠΑ υποχρεούται να συνεισπράττει με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς αερίου την χρέωση για το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού και να την αποδίδει στον Διαχειριστή ΕΣΦΑ. Το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού (Τ.Α.Ε.) ανέρχεται σε 0,00048 /kWh για τους προστατευόμενους καταναλωτές και σε 0,00018 /kWh για τους μη προστατευόμενους καταναλωτές, υπόκειται σε ΦΠΑ και εφαρμόζεται επί της κατανάλωσης αερίου στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς αερίου που εκδίδονται από 1/11/14 και μετά ενώ υπολογίζεται επί των καταναλωθέντων ποσοτήτων από 1/10/14 και μετά.

Καλά τα λέτε για τη Βιομάζα. Λοιπόν εξηγήστε μου εάν θέλετε τα παραπάνω, που αφορούν την καθαρότερη πηγή ενέργειας για οικιακή θέρμανση, το ΦΑ, και μετά ξαναμιλάμε. Τέλη για ό,τι πιο καθαρό μπορεί να κάψει κανείς, και μάλιστα και ΦΠΑ επί των τελών. Και ειδικό τέλος επί των τελών!!!!!!!!

Και αν δεν κάνω λάθος, χωρίς επίδομα θέρμανσης.

Last edited:
Το βασικό ερώτημα που τώρα πλέον δεν απαντάται, είναι ΓΙΑΤΙ έχουν τζάκι, ΟΛΑ τα διαμερίσματα στις πόλεις.
Και αν αυτό συμβαίνει σε άλλη χώρα στον πλανήτη...

Το βασικό ερώτημα που τώρα πλέον δεν απαντάται, είναι ΓΙΑΤΙ έχουν τζάκι, ΟΛΑ τα διαμερίσματα στις πόλεις.
Πάντως εδώ στην Τσεχία ΔΕΝ υπάρχουνε τζάκια στα περισσότερα, για να μην πω σε όλα τα διαμερίσματα. Αλλά ακόμη και σε ατομικά σπίτια-μονοκατοικίες, λίγα τζάκια υπάρχουνε. Στην Τσεχία για λόγους οικονομίας ακόμη χρησιμοποιείται σαν θερμαντικό καύσιμο "cerne a hnede uhli" (το μαύρο και καφέ κάρβουνο) στα περισσότερα σπίτια, τα δε διαμερίσματα στις πολυκατοικίες κατά κύριο λόγο θερμαίνονται από την θερμότητα των υδρατμών που μεταφέρονται μέχρι τις πολυκατοικίες, και στις πολυκατοικίες μετατρέπονται σε θερμό νερό που ρέει μέσα στα καλοριφέρ.

Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Διότι ο ΝεοΕλλην δεν μπορεί να κανει δίχως τζακι, έτσι έχει μαθει από το χωριό του.

...θερμαίνονται από την θερμότητα των υδρατμών που μεταφέρονται μέχρι τις πολυκατοικίες...

Απο που προέρχονται οι υδρατμοί αυτοί ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Διότι ο ΝεοΕλλην δεν μπορεί να κανει δίχως τζακι, έτσι έχει μαθει από το χωριό του.

Δεν έχει παλιώσει λιγάκι η επιχειρηματολογία περί "Νεοελλήνων" και άλλων θηλαστικών (ή μαλακίων), τη στιγμή που έχει φτάσει να παγώνει κόσμος και να πεθαίνει από τα μαγκάλια;

Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Έτσι. Που να φανταζόταν ότι μια μέρα θα το χρησιμοποιούσε όντως για θέρμανση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν έχει παλιώσει λιγάκι η επιχειρηματολογία περί "Νεοελλήνων" και άλλων θηλαστικών (ή μαλακίων), τη στιγμή που έχει φτάσει να παγώνει κόσμος και να πεθαίνει από τα μαγκάλια;

Ναι, σαφώς και έχει παλιώσει, αλλά εδώ μιλάμε για τα origins του Αθηναϊκού τζακιού.. ;)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ πάντως αν ήμουν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορώ να ζεστάνω το σπίτι μου και τα παιδιά μου, θα προτιμούσα να γίνω κλέφτης παρά να καίω νοβοπάν και βερνίκια. Καλύτερα εγκληματίας παρά δολοφόνος του εαυτού μου και των παιδιών μου. Έτσι σκέφτομαι τώρα, εκ του ασφαλούς ομολογουμένως.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Να σου πω την αλήθεια, και το επιχείρημα οτι πεθαίνει κόσμος απο το κρύο έχει παλιωσει επίσης. Ειλικρινά δεν έχω ακούσει ουτε ενα περιστατικό για κάποιον που πέθανε απο το κρύο. Έχει καταντησει κλισέ.

Να σου πω την αλήθεια, και το επιχείρημα οτι πεθαίνει κόσμος απο το κρύο έχει παλιωσει επίσης. Ειλικρινά δεν έχω ακούσει ουτε ενα περιστατικό για κάποιον που πέθανε απο το κρύο. Έχει καταντησει κλισέ.

να πεθαίνει ίσως όχι (ιδίως εκεί όπου αντλούμε πληροφόρηση οι περισσότεροι ....αλλού σίγουρα).
Αλλά να έχει κακή διάθεση, κακή υγεία, άρρωστα παιδιά και γενικώτερα χαμηλότερη ποιότητα ζωής αναμφισβήτητα.

Απο που προέρχονται οι υδρατμοί αυτοί ?

Πρόκειται για το ονομαζόμενο "Dalkove vytapeni" (θέρμανση από μακριά-η αλλιώς τηλεθέρμανση).
Η τηλεθέρμανση εδώ στην Τσεχία είναι ο βασικός τρόπος θέρμανσης κύρια στις πόλεις για την θέρμανση των πολυκατοικιών. Η πηγή θερμότητας βρίσκεται εκτός του θερμαινόμενου χώρου σε εργοστάσια έξω από τις πόλεις. Η μεταφορά θερμότητας χρησιμοποιεί σαν μέσο ανταλλαγής θερμότητας τους υδρατμούς με υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης έχει πλεονέκτημα για την θέρμανση σε μεγάλες πόλεις, η πηγή θερμότητας έχει μεγάλη ισχύ, ώστε να λαμβάνει χώρα η καύση σε υψηλότερη θερμοκρασία, και οι εκπομπές ρύπων να μπορούν να μειωθούν σημαντικά με φίλτρα ποιότητας.

Η πηγή θερμότητας βρίσκεται εντελώς έξω από την μητροπολιτική περιοχή, και για αυτό δεν έχει μεγάλη επιβάρυνση των επιβλαβών εκπομπών για τους κατοίκους των πόλεων. Η τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται κυρίως σε συνδυασμό με τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Δηλαδή με λίγα λόγια εδώ στην Τσεχία υπάρχουνε πολλά θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κύρια πηγή το κάρβουνο, που παράλληλα παράγουνε ταυτόχρονα υδρατμούς υψηλής θερμοκρασίας που μεταφέρονται με τεράστιους αγωγούς στις πόλεις για διανομή κατευθείαν στις πολυκατοικίες.

dat_01_g1.png

να πεθαίνει ίσως όχι (ιδίως εκεί όπου αντλούμε πληροφόρηση οι περισσότεροι ....αλλού σίγουρα).
Αλλά να έχει κακή διάθεση, κακή υγεία, άρρωστα παιδιά και γενικώτερα χαμηλότερη ποιότητα ζωής αναμφισβήτητα.

στο σπίτι που μεγάλωσα μεχρι τα mid-20'ς ,2ου οροφου παλια κατασκευή με ταράτσα απο πάνω, δεν ειχαμε καλοριφερ, air condition κτλ, μονο 2 σομπες υγραερίου με αποτέλεσμα να σηκώνομαι το πρωί για σχολείο και το τζιν που φόραγα ήταν σαν πάγος. Το σπίτι μέσα σπάνια ειχε πανω απο 16 βαθμους τις κρύες μερες του χειμώνα με τις σόμπες αναμμένες.

Παρολα αυτά που εγώ ούτε η υπόλοιπη οικογένειά μου είχε (εχει γιατι εκει ακομα ζουν οι γονείς μου) κακή διάθεση, ποιότητα ζωής και υγεία. Αρρωσταίναμε οπως ο υπόλοιπος κοσμος στα πιο ζεστά διαμερίσματα ,δηλαδή στις επιδημίες ιώσεων κτλ κτλ.

Στην Ελλάδα ζούμε φιλε μου, δεν ειναι τοσο τραγικά τα πράγματα... τα πραγματικά κρύα ειναι λιγες μερες τον χρόνο. Κατα τα'λλα θέμα να το κάνουμε και να εχουμε να ασχολούμαστε...

mid 20's? :7SFGSFG:

εγώ μεγάλωσα στα mid 60's και είχαμε σε σπίτι 100 τμ μιά σόμπα πετρελαίου μόνο. Που με στέλνανε 10 χρονών να κουβαλήσω πετρέλαιο με μπετόνι 15 λίτρων. Στο σπίτι είχαμε και ένα δωμάτιο κλειστό όλο το χειμώνα, που το λέγαμε ψυγείο.

Αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχω κρυώσει περισσότερο.
Τα πρώτα χρόνια στη σημερινή μου κατοικία (2000) έκαιγα 2.5-3 τόνους πετρέλαιο και πλήρωνα γύρω στα 1000 ευρώ.
Με περσινές τιμές ήθελα γύρω στα 5000 ευρώ.
Με φετεινές 3000.

Μην βάζετε στη ζυγαριά μόνο το πετρέλαιο. Υπάρχουν χίλιες δυό αφαιμάξεις που κάνουν τα πράγματα τρις χειρότερα.
Ξέρω γείτονα που δεν έχει καθόλου θέρμανση διότι προτίμησε να μην καταθέσει πινακίδες και ζεί σε σπίτι με 12 και 13 βαθμούς την μέρα....

Πρόκειται για το ονομαζόμενο "Dalkove vytapeni" (θέρμανση από μακριά-η αλλιώς τηλεθέρμανση).
Η τηλεθέρμανση εδώ στην Τσεχία είναι ο βασικός τρόπος θέρμανσης κύρια στις πόλεις για την θέρμανση των πολυκατοικιών. Η πηγή θερμότητας βρίσκεται εκτός του θερμαινόμενου χώρου σε εργοστάσια έξω από τις πόλεις. Η μεταφορά θερμότητας χρησιμοποιεί σαν μέσο ανταλλαγής θερμότητας τους υδρατμούς με υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης έχει πλεονέκτημα για την θέρμανση σε μεγάλες πόλεις, η πηγή θερμότητας έχει μεγάλη ισχύ, ώστε να λαμβάνει χώρα η καύση σε υψηλότερη θερμοκρασία, και οι εκπομπές ρύπων να μπορούν να μειωθούν σημαντικά με φίλτρα ποιότητας.

Η πηγή θερμότητας βρίσκεται εντελώς έξω από την μητροπολιτική περιοχή, και για αυτό δεν έχει μεγάλη επιβάρυνση των επιβλαβών εκπομπών για τους κατοίκους των πόλεων. Η τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται κυρίως σε συνδυασμό με τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Δηλαδή με λίγα λόγια εδώ στην Τσεχία υπάρχουνε πολλά θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κύρια πηγή το κάρβουνο, που παράλληλα παράγουνε ταυτόχρονα υδρατμούς υψηλής θερμοκρασίας που μεταφέρονται με τεράστιους αγωγούς στις πόλεις για διανομή κατευθείαν στις πολυκατοικίες.

dat_01_g1.png

Τηλεθέρμανση υπάρχει στην Κοζάνη πάνω απο 20 χρόνια τώρα, στις Σέρρες και απ ότι ξέρω ξεκινά ή ξεκίνησε και στην Φλώρινα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καύση ξύλων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Έγραψα "παγώνει κόσμος" (αληθεύει, εννοείται με τη μεταφορική έννοια του παγώνω, προφανώς δεν αναφέρομαι στη μετατροπή ατόμων σε αγάλματα), και "πεθαίνει από τα μαγκάλια" (επίσης αληθεύει), όχι "πεθαίνει από το κρύο". Τουλάχιστον στα όσα γράφω φροντίζω πάντα να είμαι ακριβής μέχρι τελείας.