KEF LS50 (Meta) Wireless II

Αν το κάνει και η JBL που είναι ματσαρισμένη και σίγουρα κροσαρισμένα τα μεγαφωνάκια της πιο ψηλά σε σχέση με το KEF, τότε είναι του χώρου.

Δεν χάνεις βέβαια και τίποτε να μεταφέρεις πιο ψηλά το cross μια και προς τα εκεί συνάδουν οι μετρήσεις και τα specs των ηχείων, αλλά θα το λύσεις με άλλη τοποθέτηση στο χώρο κυρίως.

Το πιο "εξώφθαλμο" είναι αυτό το βύθισμα στα 100Hz. Δεν έχει σχέση με το sub αφού το cross είναι στα 70Hz. Ιδέες;

http://tripp.com.au/sbir.htm

http://www.mh-audio.nl/Acoustics/SG.html

δες με τα calculators αυτά αν συμπίπτουν διαφορετικές ακυρώσεις κοντά στα 100 Hz και αθροίζονται,
αν συμβαίνει και τέτοιο ίσως με κάποιες αλλαγές στην τοποθέτηση καταφέρεις να το σώσεις σε σημαντικό βαθμό

H χωροθετηση του ηχειου εχω την εντυπωση οτι αλλαζει την αποκριση συχνοτητας του σε δεδομενη θεση (sweet spot) στις χαμηλες συχνοτητες. Και μην ξεχναμε και την ακυρωση του πισω τοιχου που δεν ειναι καθολου ευκολα αποφευξιμη. Αν και αλλαζοντας αποσταση μπορείς να παιξεις με αυτο. Αν με τη χωροθετηση πεσει στους 80 θα εισαι καλα.

Δεύτερο sub που να χτυπιέστε, δε μπαίνει :ROFLMAO: . Για τα 4 στο επόμενο σπίτι όταν με πετάξει έξω η σύζυγος. Ήδη το ότι κατάφερα να έχω δύο (μαζί μ'αυτό της JBL) το θεωρώ νίκη.

Έπαιξα λίγο με το cross και, ενώ έπαιζε λίγο η γούβα πάνω κάτω, συνέχιζε να υπάρχει. Θα δοκιμάσω λίγο με τη θέση. Υποτίθεται ότι όσο κοντά πάω τα ηχεία στον τοίχο (όχι να ακουμπήσω, ας πούμε μεταξύ 1 και μισού μέτρου) κερδίζω σε μπάσο, σωστά;

One is bad, two is OK, four is good. :p

Την παλεύει το sub αν μπει επάνω στο στάσιμο αλλά δεν φτάνει.

Ήρθε το umic1 κι έκανα μερικές δοκιμές, κυρίως για να καταλάβω λίγο πως λειτουργεί.

Παρακάτω βλέπετε στη θέση ακρόασης (~ισόπλευρο τρίγωνο 2m), με την κίτρινη γραμμή το σύστημα KEF+SVS (high=low filter=70Ηz) και με την κόκκινη την JBL Bar 9.1 (αφού βρίσκεται ήδη εκεί στημένη :D)

View attachment 184571

Το πιο "εξώφθαλμο" είναι αυτό το βύθισμα στα 100Hz. Δεν έχει σχέση με το sub αφού το cross είναι στα 70Hz. Ιδέες;
Για να γίνει μια κάποια αξιολόγηση , θα χρειαστούν για ΑΡΧΗ 3 βασικές μετρήσεις
All spl, spectrogram και rt60
Ακολούθα τα παρακάτω limits και smoothing των photo ( στο spectrogram βάλε 20-200 hz και όχι 20-20000 που κατά λάθος έχω στην photo)
Στην ενότητα RT60 οι μπάρες να οριστούν από το εικονίδιο Controls σε εύρος 1/3 οκτάβα

Attachments

• 0583B93B-0139-49A9-865C-DB5573ADA2B3.png
    0583B93B-0139-49A9-865C-DB5573ADA2B3.png
    561.7 KB · Views: 20
  • F55478F8-9388-416C-B116-73A8D41E936F.png
    F55478F8-9388-416C-B116-73A8D41E936F.png
    1.3 MB · Views: 20
Αυτό το σαμπακι της JBL μπορεί δοκιμαστικά να μπει σαν δεύτερο στο σύστημα kef/ svs ?

Για να γίνει μια κάποια αξιολόγηση , θα χρειαστούν για ΑΡΧΗ 3 βασικές μετρήσεις
All spl, spectrogram και rt60
Ακολούθα τα παρακάτω limits και smoothing των photo ( στο spectrogram βάλε 20-200 hz και όχι 20-20000 που κατά λάθος έχω στην photo)
Στην ενότητα RT60 οι μπάρες να οριστούν από το εικονίδιο Controls σε εύρος 1/3 οκτάβα
Θα το κοιτάξω, ΣΚ τέλος οπότε τα κεφάλια μέσα πάλι... 😭

Αυτό το σαμπακι της JBL μπορεί δοκιμαστικά να μπει σαν δεύτερο στο σύστημα kef/ svs ?
Δυστυχώς είναι όσο proprietary δεν πάει (δεν έχει ούτε ένα κουμπί/θύρα, απλά συνδέεται αυτόματα ασύρματα). Αλλιώς εννοείται θα το'χα δοκιμάσει ήδη, εξάλλου, στις 10 ίντσες μόνο σαμπάκι δεν το λες!

Σχετικό - άσχετο, αλλά σίγουρα off-topic: τέτοιες τρύπες μπορούν να διορθωθούν με συστήματα τύπου Dirac?

Όχι.
Δεν διορθώνονται με software/hardware πέραν προσθήκης sub.

Όχι.
Δεν διορθώνονται με software/hardware πέραν προσθήκης sub.
Θαενκς.

Κάτι άλλο, για να οργανώσω πιο αποδοτικά τις μετρήσεις μου, συνήθως τέτοιες γούβες είναι αποτέλεσμα της θέσης των ηχείων ή της θέσης ακρόασης; Τα ηχεία έχουν τη δυνατότητα να πάνε μισό μέτρο μπρος-πίσω, ή αριστερά - δεξιά.

Εφ' όσον έχεις το μικρόφωνο γιατί δεν δοκιμάζεις με το sub στη θέση ακρόασης και διάφορες θέσεις γύρω γύρω για να βρεις την καλύτερη;

Επίσης να θυμάσαι ότι η συχνοτική λακούβα, εκτός από την διαφορετική τοποθέτηση των ηχείων/sub διορθώνεται και με την διαφορετική τοποθέτηση της θέσης ακρόασης.

Λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο πίσω μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

room acoustics.jpg

H προσθήκη επιπλέον sub μόνο καλό μπορεί να κάνει. Το ένα καλύπτει εκεί που δεν μπορεί το άλλο συχνοτικά και με τα δυο μαζί έχεις περισσότερο smooth response (και λίγο παραπάνω headroom) αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει ότι μπορείς να καλύψεις καλύτερα τα κένα.

multiple subs.jpg

Το είχα κάνει το subwoofer crawl πριν πάρω το μικρόφωνο, μετρώντας από ένα ντεσιμπελόμετρο του... iPhone, και έβαλα το sub στη θέση που είχα το πιο δυνατό και καθαρό σήμα. Όμως η γούβα είναι σε σημείο πέραν του ορίου λειτουργίας του sub.

Πέρα απ'την πλάκα, η σύζυγος είναι πολύ συνεργάσιμη με το hobby, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το θέμα είναι αν αγοράσω 2 και 3 sub και πάει το budget στα 5-6Κ, τότε ποιος ο λόγος να μην πάω σε κανονικά μεγάλα ηχεία (τύπου Lumina V ή Sonetto III) με ενισχυτές, να μην έχω πονοκεφάλους για ταιριάσματα με subs κλπ, και να απελευθερωθεί και η θέση ακρόασης;

Θυμίζω ότι επί του παρόντος, το σύστημα είναι καθαρά για μουσική.

Το είχα κάνει το subwoofer crawl πριν πάρω το μικρόφωνο, μετρώντας από ένα ντεσιμπελόμετρο του... iPhone, και έβαλα το sub στη θέση που είχα το πιο δυνατό και καθαρό σήμα. Όμως η γούβα είναι σε σημείο πέραν του ορίου λειτουργίας του sub.
Τώρα που έχεις καλύτερο μετρητικό, μπορείς να δεις καλύτερα τις λακούβες (και τους λόφους). Επίσης το ηχείο σου καθώς φαίνεται δεν μπορεί να βγάλει πολλή ενέργεια κάτω από τα 100Hz σε αυτή την απόσταση. Μη διστάσεις να ανεβάσεις το sub να παίζει και στα 100Hz.
Με αυτό και την απομάκρυνση από τον τοίχο νομίζω ότι θα το καταφέρεις. Ή τουλάχιστον, θα έχεις μεταφέρει το πρόβλημα σε συχνοτική περιοχή όπου μπορείς να το παλέψεις πιο εύκολα.

Στην άλλη σου ερώτηση σχετικά με τα «μεγάλα ηχεία». Υπακούουν και αυτά στους ίδιους κανόνες της... μπασορουφήχτρας των στάσιμων κυμάτων. Άρα έχουν και αυτά τα ίδια θέματα αν πέσουν εκεί.
Με τα sub έχεις τον πονοκέφαλο μεν της χρονικής ευθυγράμμισης που θα πρέπει εσύ να το κάνεις (ενώ αυτή τη δουλειά την έχει κάνει για σένα ο μηχανικός που σχεδίασε το μεγαλύτερο ηχείο) αλλά τα κέρδη είναι πολλαπλάσια εφ' όσον τα καταφέρεις. Κυρίως γιατί για να έχεις εκεί κάτω χαμηλά την πληροφορία δεν θα τα καταφέρεις με κανένα τυπικό ηχείο δαπέδου.

Στο δικό μου χώρο είχα κι εγώ αντίστοιχα παλιότερα ηχεία δαπέδου και στις ίδιες θέσεις είχαν τα ίδια θέματα. Δεν αλλάζει η ακουστική του δωματίου με διαφορετικά ηχεία δυστυχώς, στις δύσκολες συχνότητες (μπάσα).

Επίσης, από μια σειρά βίντεο που έχουν κάνει οι Audioholics με τον Grimani, θα πρότεινα να δεις αυτό που ασχολείται με την τοποθέτηση και εξηγεί με ποιο τρόπο βελτιώνεις την απόκριση με διαφορετική τοποθέτηση, bass management ή/και πολλαπλά sub.
Χωρίς να καταπιάνεται με room treatment (που είναι το θέμα άλλων βίντεο).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Maestro
επειδή είμαι σε παρόμοια φάση και ψάχνομαι,
αν και άσχετος,
έχω καταλάβει ότι πιθανότατα οι ιδανικές θέσεις των sub είναι διαφοερικές από τους δορυφόρους
και με μεγάλα ηχεία αναλόγως θέσης που θα μπουν, οι ακυρώσεις μπορεί να υπάρχουν εξίσου έντονες,
πιθανώς σε άλλες συχνότητες

δες με ta calculators που έβαλα παραπάνω, αν εξηγείται εύκολα η βύθιση στα 100 και παίξε λίγο με τις θέσεις (στο calculator) για να δεις τι αλλάζει