KEF LS50 (Meta) Wireless II

Λίγο πιο πριν έβαλα την απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από τη μέτρηση του Πολωνού. Αυτή η μέτρηση βέβαια είναι ψευδοανηχοική, δηλ. πολύ κοντά στο ηχείο έτσι ώστε να μην παίζει (πολύ) ρόλο ο χώρος, και σε διάφορες γωνίες off axis (και on axis βέβαια).

Το θέμα είναι ότι για να επέμβεις στην απόκριση της συχνότητας που είναι μακριά από τα μπάσα (και άρα διορθώνεται εύκολα) θα χρειαστείς δυνατότητα ηλεκτρονικής διόρθωσης. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Τα εργαλεία που δίνει το app της KEF είναι πολύ περιορισμένα.
To app δίνει δυο ρυθμίσεις που παίζουν με τις χαμηλες και χαμηλομεσαιες (wall και desk), καθώς και ένα treble gain.
Διαβαζοντας το άρθρο του Πολωνού, που επιβεβαιώνουν και το white paper της KEF ότι τα ηχεία δε χρειάζονται toe in, αποφάσισα να δοκιμάσω τελείως χωρίς, και όντως είναι καλύτερα. Στο αυτί από οριακά έως καθόλου, στη μέτρηση φτιάχνει η γουβα μεσοχαμηλα και ομαλοποιείται μια μικρή φθίνουσα κλίση στα ψηλά.

Εν τω μεταξύ, αφου μετά από πειράματα κατάλαβα πως το να φτιάχνω τη μέτρηση δε σημαίνει απαραίτητα οτι φτιάχνω τον ήχο μου, τα παράτησα, και εδώ και κάνα 3ωρο ακούω απλά μουσική. Χωρίς να κουράζομαι πλέον, με συνεχείς ωστόσο διακυμάνσεις στην ικανοποίηση, από ενθουσιασμό μέχρι απογοήτευση.

Μάλλον θα γυρίσουν πίσω τα ηχεία, γιατί πολύ απλά δε βλέπω το “wow” που ειχα θέσει σαν όρο για να τα κρατήσω. Ή μάλλον, το βλέπω συχνά, αλλά πολύ λιγότερο στην κλασική που σε κανονικές συνθήκες είναι και το 95% της ακρόασης μου. Καλύτερα να συνεχίσω την αναζήτηση, και βλέπουμε. Ισως να τα αδικώ και να φταίει απλά ο χώρος.

Αδελφέ, το wow για όλα τα μουσικά είδη και σε όλες τις συνθήκες, φοβάμαι ότι δεν θα το βρεις... Παρεκτός και αν δαπανήσεις αρκετά χρήματα για χώρο και μηχανήματα.... και αν τελικά φθάσεις σε μια ' ηχητική νιρβάνα' θα διαπιστώσεις ότι κυνηγούσες μια Χίμαιρα... Πόσο χρόνο από την επόμενη επαγγελματική ζωή σου θα μπορείς να δαπανας, καρφωμένος στο sweet spot και μην συμμετέχοντας στα δρώμενα του σπιτιού, στα της οικογένειας όταν έρθουν και παιδιά, κλπ ?

Εδώ και χρόνια, έχω ασπασθεί την προσέγγιση που περιγράφει ο Σπυράκος ο Α σε διπλανό νήμα...

Για μένα το σημαντικότερο είναι η ευκολία πρόσβασης σε μουσικό περιεχόμενο, που πλέον λύνεται με μια απλή συνδρομή στο πχ. Σποτιφαι και η συνεχής κοινωνία με την μουσική... Το μέσο μου είναι πλέον αδιάφορο... Δύο ζευγάρια πολύ καλά ακουστικά ( over και in ear) και διάφορα συστηματακια ολούθε, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο πισι, σε διάφορα δωμάτια και είμαι μια χαρά...

Όταν είναι να έρθει να σε συναντήσει η συγκίνηση από το ακρόαμα, αυτό θα γίνει όπου κι αν είσαι, όπως κι αν ακούς... Και θα ευθύνεται η μουσική, η σύνθεση, η ερμηνεία ...Όχι ένας πυκνωτής όχι ένα καλώδιο, όχι ένα μεγάφωνο...

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι σου με τα μηχανήματα έχει την πλάκα του και σε προτρέπω να το συνεχίσεις... Απλά, κατά την γνώμη μου ξέχνα το wow... Ακόμη κι αν έρθει θα είναι απατηλό και πεπερασμένο... Σε τρεις μέρες θα γίνει ξε-wow.

ΟΚ, αφού τα θέματα πλέον αφορούν τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες, ας δούμε και κάτι ακόμα.

Επειδή τυχαίνει να είσαι Αμερική που σημαίνει ότι υπάρχει πρόσβαση σε πολλά πράγματα που δεν είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη, είτε αποφασίσεις να προχωρήσεις σε λύσεις room treatment είτε όχι, σε 10 λεπτάκια με το παρακάτω βίντεο του καλού μου φίλου John, θα κατανοήσεις ακριβώς πως λειτουργεί ο ήχος στον χώρο.

Το βάζω κι ας πέσει κάτω που λένε (αν και δεν πρόκειται).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μα δεν είναι μόνο οι με
ΟΚ, αφού τα θέματα πλέον αφορούν τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες, ας δούμε και κάτι ακόμα.

Επειδή τυχαίνει να είσαι Αμερική που σημαίνει ότι υπάρχει πρόσβαση σε πολλά πράγματα που δεν είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη, είτε αποφασίσεις να προχωρήσεις σε λύσεις room treatment είτε όχι, σε 10 λεπτάκια με το παρακάτω βίντεο του καλού μου φίλου John, θα κατανοήσεις ακριβώς πως λειτουργεί ο ήχος στον χώρο.

Πιο απλά δεν μπορούσε να τα εξηγήσει ο κυριούλης
Πολύ καλό βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
Στο θέμα του φίλου η γνώμη μου είναι ότι το σύστημα με τα kef είναι μικρό για τον χώρο του
Umik έχει, με λίγο ως αρκετό διάβασμα θα βρει τι χρειάζεται

Αδελφέ, το wow για όλα τα μουσικά είδη και σε όλες τις συνθήκες, φοβάμαι ότι δεν θα το βρεις... Παρεκτός και αν δαπανήσεις αρκετά χρήματα για χώρο και μηχανήματα.... και αν τελικά φθάσεις σε μια ' ηχητική νιρβάνα' θα διαπιστώσεις ότι κυνηγούσες μια Χίμαιρα... Πόσο χρόνο από την επόμενη επαγγελματική ζωή σου θα μπορείς να δαπανας, καρφωμένος στο sweet spot και μην συμμετέχοντας στα δρώμενα του σπιτιού, στα της οικογένειας όταν έρθουν και παιδιά, κλπ ?

Εδώ και χρόνια, έχω ασπασθεί την προσέγγιση που περιγράφει ο Σπυράκος ο Α σε διπλανό νήμα...

Για μένα το σημαντικότερο είναι η ευκολία πρόσβασης σε μουσικό περιεχόμενο, που πλέον λύνεται με μια απλή συνδρομή στο πχ. Σποτιφαι και η συνεχής κοινωνία με την μουσική... Το μέσο μου είναι πλέον αδιάφορο... Δύο ζευγάρια πολύ καλά ακουστικά ( over και in ear) και διάφορα συστηματακια ολούθε, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο πισι, σε διάφορα δωμάτια και είμαι μια χαρά...

Όταν είναι να έρθει να σε συναντήσει η συγκίνηση από το ακρόαμα, αυτό θα γίνει όπου κι αν είσαι, όπως κι αν ακούς... Και θα ευθύνεται η μουσική, η σύνθεση, η ερμηνεία ...Όχι ένας πυκνωτής όχι ένα καλώδιο, όχι ένα μεγάφωνο...

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι σου με τα μηχανήματα έχει την πλάκα του και σε προτρέπω να το συνεχίσεις... Απλά, κατά την γνώμη μου ξέχνα το wow... Ακόμη κι αν έρθει θα είναι απατηλό και πεπερασμένο... Σε τρεις μέρες θα γίνει ξε-wow.

Εννοείται, πλέον έχω καταλάβει από πρώτο χέρι το ότι αφενός το τι θ'ακούσεις στο σπίτι σου δεν έχει καμία σχέση με το τι άκουσες σε ένα demo, αφετέρου ότι το απόλυτο είναι κάτι το ουτοπικό, με τα προβλήματα να υπάρχουν σε ολόκληρη την αλυσίδα, από την ηχογράφηση μέχρι τον χώρο σου.

Το θέμα είναι πάντα σε συνάρτηση με το κόστος (ηχεία, βάσεις και sub έφτασαν αισίως κάτι ψιλά πάνω από 4Κ). Είναι τεράστια επένδυση αυτή για να ακούς 'καλούτσικα΄, χώρια τους άλλους περιορισμούς που εξαρχής δε μου άρεσαν σαν ιδέα (all in one, δυσκολία επέκτασης σε Atmos, δυσκολία σύνδεσης αναλογικών πηγών, κλπ κλπ κλπ), και είχα πει ότι εντάξει, άμα παίζει καλά, δε ^$#%$#, χαλάλι του.

Οπότε, η σημερινή σκέψη είναι καλύτερα να τα βάλω στην άκρη και να συνεχίσω να ψάχνομαι. Φυσικά έχω ακόμα να δοκιμάσω τον μικρότερο χώρο, ενώ έχω ακόμα 45 μέρες σχεδόν στη διάθεσή μου για περαιτέρω ψάξιμο.

Δεν υπάρχει απόλυτο, υπάρχει σταδιακή βελτίωση βήμα βήμα και απλώς αυτό είναι καλύτερο από το να μην ασχοληθείς καθόλου. Αυτό δεν το λένε τίποτε τυχαίοι. Το λένε άνθρωποι με τεράστια εμπειρία στο αντικείμενο όπως ο Grimani (που έβαλα σε ένα βίντεο πιο πριν).
Με τα demo ειδικά αν είναι δίπλα-δίπλα στον ίδιο χώρο οι διαφορές ακούγονται, θα έλεγα ότι μόνο κουφός δεν θα τις διέκρινε, και ενοείται ότι στο σπίτι το αποτέλεσμα είναι συνήθως και λίγο καλύτερο από εκείνο που άκουσες στο demo, ακριβώς λόγω των παρεμβάσεων που κάνεις - κυρίως λόγω των προτιμήσεων στον ήχο των δικών σου.

Το setup, κυρίως τα συγκεκριμένα ηχεία, δεν είναι για το μεγάλο χώρο σου. Πραγματικά πρόκειται για μεγάφωνo με μικρή διαδρομή και μικρή διάμετρο, αν το ένα από τα δύο ήταν διαφορετικά θα είχες εντελώς άλλο αποτέλεσμα. Αλλά είναι γνωστός αυτός ο κώνος της KEF και μάλιστα είναι και σε μικρή ογκομετρικά καμπίνα. Για παράδειγμα τα Q350 ας πούμε με μεγαλύτερο οδηγό και καμπίνα ακούγονται σαφώς πιο μεγάλα.

Εάν δεν αποφασίσεις να το γυρίσεις σε πολυκάναλο, με όλα τα μπλιμπλίκια ενός επεξεργαστή που πραγματικά βοηθάνε την κατάσταση στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διόρθωσης, κάτι μου λέει πως θα οδηγηθείς σε κάποιο set-up με ηχεία δαπέδου (με ή χωρίς sub αυτό μάλλον θα πάει ως πρόσθετο μετά).

Ο χώρος σου σηκώνει μεγάλο και σοβαρό ηχείο..
Με τα KEF και το σαμπάκι δεν πρόκειται να πάρεις τα σώματα και τον όγκο που χρειάζεσαι.
Εγώ παίζω με βάσης 6.5" σε 9 τετραγωνικά!
Πάρε τα ηχεία που ερωτεύτηκες ή ακόμα καλύτερα το μεγαλύτερο μοντέλο με ένα καλό ενισχυτή που να έχει ενσωματωμένο dac ώστε να ξεκινήσεις και σιγά σιγά θα προσθέσεις ότι άλλο ενδεχομένως σου χρειάζεται.

Εξαιρετικό το βίντεο, αλλά βρε συ, ο λόγος που είπα να ξεκινήσω με το stereo και όχι πολυκάναλο είναι ακριβώς ότι δεν έχω βρεθεί ακόμα στον μόνιμο χώρο μου, για φοβερές εγκαταστάσεις κλπ. Αυτά που λέει ο τύπος είναι παρεμβάσεις ζωής, βήμα βήμα.

Διαφωτιστικό πάντως.

Βρήκα ένα κατάστημα μια ώρα μακριά από δω που ισχυρίζεται ότι έχει/θα έχει σε demo SF Lumina III και V, καθώς και Sonetto II και ΙII. Θα πεταχτώ, που θα πάει. Δυστυχώς με τους ενισχυτές τα πράγματα είναι πολύ μυστήρια, τα specs σου λένε απλά αν ο ενισχυτής σηκώνει το ηχείο, όχι αν το κάνει να τραγουδάει σωστά.

Βρήκα ένα κατάστημα μια ώρα μακριά από δω που ισχυρίζεται ότι έχει/θα έχει σε demo SF Lumina III και V, καθώς και Sonetto II και ΙII. Θα πεταχτώ, που θα πάει. Δυστυχώς με τους ενισχυτές τα πράγματα είναι πολύ μυστήρια, τα specs σου λένε απλά αν ο ενισχυτής σηκώνει το ηχείο, όχι αν το κάνει να τραγουδάει σωστά.
Αυτό είναι μέρος της διαδρομής.
Θέλει ψάξιμο, υπομονή και προφανώς θα χάσεις και λίγα χρήματα στην πορεία.
Στο τέλος θα το βρεις...

προσοχή μην παρασυρθείς από εκδόσεις των SF με δέρματα κλπ.. πανέμορφα δεν λέω, αλλά καλύτερα το έξτρα κόστος να πάει στον ενισχυτή.
(άσε που αν κονομήσεις κανα γατί, ..πάει το δέρμα :LOL: )

προσοχή μην παρασυρθείς από εκδόσεις των SF με δέρματα κλπ.. πανέμορφα δεν λέω, αλλά καλύτερα το έξτρα κόστος να πάει στον ενισχυτή.
(άσε που αν κονομήσεις κανα γατί, ..πάει το δέρμα :LOL: )
Μα τι να τα κάνω που όλα είναι δερματόδετα, ακόμα και τα "φτηνιάρικα" lumina.

Μα τι να τα κάνω που όλα είναι δερματόδετα, ακόμα και τα "φτηνιάρικα" lumina.
Τα Sonetto δεν είναι.
Τα είδα, του δαπέδου, στον αντιπρόσωπο όταν πήρα τα δικά μου τα Venere, πραγματικά πάρα πολύ όμορφα και χωρίς δέρμα.

Εγώ δεν τα σκέφθηκα καν, πέρα από το οικονομικό, έχουν το bass reflex κάτω, να βγαίνει στο πάτωμα. Για αυτό και δεν τα άκουσα, αλλά ως γενική αίσθηση στο ψάξιμο στο ίντερνετ μου έμεινε ότι θεωρούνται ένα επίπεδο πάνω.

Τα Sonetto δεν είναι.
Τα είδα, του δαπέδου, στον αντιπρόσωπο όταν πήρα τα δικά μου τα Venere, πραγματικά πάρα πολύ όμορφα και χωρίς δέρμα.

Εγώ δεν τα σκέφθηκα καν, πέρα από το οικονομικό, έχουν το bass reflex κάτω, να βγαίνει στο πάτωμα. Για αυτό και δεν τα άκουσα, αλλά ως γενική αίσθηση στο ψάξιμο στο ίντερνετ μου έμεινε ότι θεωρούνται ένα επίπεδο πάνω.
μάλλον στις ΗΠΑ εισάγονται μόνο με δέρμα

Απαπαπα... τα έφερα στο γραφείο και δοκίμασα, και εκεί κατάλαβα τι σημαίνει ακουστική τραγωδία. :eek::eek::eek:
Πλέον ακούγονται σα μέσα από πηγάδι ακόμα και αυτά που στο σαλόνι μου κρέμαγαν το σαγόνι στο πάτωμα (vocals, jazz, rock, κλπ)

Αυτό είναι το κακό με τα αμερικανικα σπίτια. Ενώ είναι τεράστια, κι έχεις άπειρους χώρους να παίξεις, είναι αδύνατον να τα "γεμίσεις" με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χαλάει ο κόσμος από ανακλάσεις κλπ. Γι'αυτό και στο σαλόνι με χαλιά, καναπέδες κλπ το σύστημα παίζει άψογα, τουλάχιστον αυτά τα είδη που παίζει άψογα, τώρα για αυτά που θέλω, χμμμ

Last edited:
Απαπαπα... τα έφερα στο γραφείο και δοκίμασα, και εκεί κατάλαβα τι σημαίνει ακουστική τραγωδία. :eek::eek::eek:
Πλέον ακούγονται σα μέσα από πηγάδι ακόμα και αυτά που στο σαλόνι μου κρέμαγαν το σαγόνι στο πάτωμα (vocals, jazz, rock, κλπ)

Αυτό είναι το κακό με τα αμερικανικα σπίτια. Ενώ είναι τεράστια, κι έχεις άπειρους χώρους να παίξεις, είναι αδύνατον να τα "γεμίσεις" με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χαλάει ο κόσμος από ανακλάσεις κλπ. Γι'αυτό και στο σαλόνι με χαλιά, καναπέδες κλπ το σύστημα παίζει άψογα, τουλάχιστον αυτά τα είδη που παίζει άψογα, τώρα για αυτά που θέλω, χμμμ
ευτυχώς που δεν κουβάλησες πολλά κιλά :LOL:

αυτά που θέλεις, χμμμ θα τα βρεις στο άλλο σου νήμα 😝
(ας έχουν και πετσί τριγύρω)

• Haha
Reactions: Maestro
Ωχ ωχ κατάλαβα... αρχίζουν τα καυγαδάκια με τα ηχεία... δεν τα βλέπω να αντέχουν για πολύ :p

Η καλύτερη αγορά είναι εκείνη που σου αρέσει. Νόμος. Αφού τα ερωτεύτηκες και ό,τι κι αν γίνει δεν θα έχεις δεύτερες σκέψεις μετά. Πήγαινε σ' εκείνα που σου άρεσαν από την αρχή.

Υπήρξε χρονική στιγμή που σε άφησαν άφωνο/έπαθες έρωτα κεραυνοβόλο; Ε, θα τις βρεις τις ίδιες συνθήκες και στο δικό σου χώρο με κάποιο τρόπο, δε μπορεί δηλαδή... .

• Haha
Reactions: Maestro
Θα δούμε. Όταν κεραυνοβολήθηκα ήμουν ακόμα ρομαντικός, τώρα έχω γίνει ψείρας. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα ηχεία σχετικά καλοστημένα, σε καλό χώρο, με καλό ενισχυτή. Ίσως με πιο προσεκτική ακρόαση να μη συμφωνήσουμε και με τον έρωτα.

Αλλά νομίζω πως απ'όσα μου λέτε εδώ μέσα και διαβάζω κι εκεί έξω, για κλασική μουσική (που είναι και ο πραγματικός έρωτας, συνειδητός, εδώ και κοντά 30 χρόνια), χρειάζομαι μάλλον παραδοσιακά, μεγάλα ηχεία. Με τους πονοκεφάλους τους, τις παραξενιές τους, τους ενισχυτές τους, τα καλώδια τους, και φυσικά, το χέρι βαθιά (αν και όχι απαραίτητα βαθύτερα) στην τσέπη.

• Like
Reactions: vlad66