Κεφαλές κινητού μαγνήτη, κινητού σιδήρου και κινητού πηνίου

Απάντηση: Re: Κεφαλές κινητού μαγνήτη, κινητού σιδήρου και κινητού πηνίου

πολυ καλη προταση.

και για να συμπληρωσω την σχετικη μοντα, εαν καποιος εχει ορεξη μπορει να βαλει και 2 σταγονες εποξικη κολλα αναμεσα στο generator και το αλλουμινενιο κελυφος η το ξυλινο. δενει καλυτερα και βελτιωνετε η εικονα.

εχω ακουσει αλλα δεν εχω δοκιμασει και το κολυμα της βελονας στο generator (τυπου στιγμης πχ logo).. η γνωστη γερμανικη εταιρεια που πουλαει την κεφαλη 10 φορες απανω κολαει την βελονα.. (ισως να το κανει για να μην μπορει ο καθενας να την αλλαξει με την μαμησια παμφθηνη ΑΤ)

Όσο ζεις και διαβάζεις avclub μαθαίνεις!!

.. η γνωστη γερμανικη εταιρεια που πουλαει την κεφαλη 10 φορες απανω κολαει την βελονα..

Λενε πουθενα τι βελονες βαζουν στην ΑΤ-95 ;

Οσον αφορα το κελυφος,με εξαιρεση το εξτρα βαρος που προφανως αλλαζει την μαζα , δεν θεωρω το πλαστικο τοσο κακο.

Αντιθετα,θα εχει πιο αποτελεσματικο damping στην επαφη της με τον βραχιωνα,λιγοτερο ringing και λιγοτερους κινδυνους με θεματα ground εφόσον η γεννητρια δεν θα ακουμπα το κελυφος του βραχιωνα.

Last edited:
Μάλιστα... σίγουρα και το πλαστικό έχει πλεονεκτήματα και το ξύλο έχει πλεονεκτήματα... το αλουμινένιο έχει τα πιο άμεσα και απότομα δυναμικά... το ξύλο έχει τον πιο γλυκό ήχο... μπορείτε να διαλέξετε...

Πολύ σωστά και η σταγόνα logo ανάμεσα στο μαμά πλαστικό... σωστή και η εποξική ρητίνη...

Η βελόνα που μπορείτε να βάλετε για να απογειωθεί είναι όπως είπα σε πιο παλαιό ποστ η (Jico) shibata ... http://www.lpgear.com/product/LPGATN95SA.html

Ανεβαίνει το κασέ στα 200 συνολικά περίπου... αλλά μετά φυσάει σε πολύ υψηλά επίπεδα...

Η ουσία είναι όμως ότι αυτά επηρεάζουν μια καλή κεφαλή προς το καλύτερο... και ότι το ακριβότερο δεν είναι το καλύτερο...

Οι βελόνες που βάζουν οι διάφοροι "κατασκευαστές" είναι επί το πλείστον (για να μην πω όλοι) "elliptical" δηλαδή μαμίσιες...

.. το αλουμινένιο έχει τα πιο άμεσα και απότομα δυναμικά... ...

Οπως το μεταφρασει καποιος. Εχει τον "φωτεινοτερο & ξηροτερο" ηχο,ειναι μια αλλη "μεταφραση."

Τα δυναμικα οπως και πολλα αλλα στοιχεια στον ηχο μιας κεφαλης,ειναι κυριως δουλεια μιας καλυτερης ακιδας σε συνδιασμο με μια πολυ καλα μελετημενη αναρτιση και οχι τοσο του υλικου του κελυφους.

Μια ακιδα/αναρτηση που καταφερνουν να ελαττωσουν τους αχρειαστους θορυβους και να αναδειξουν περισσοτερη γνησια πληροφορια απο τον δισκο ειναι αναγκαια και κατα πολυ πιο αποτελεσματικα στο resolution/definition της μουσικης.

Και μην ξεχναμε το στελεχος,που ειναι υπευθυνο για την ταχυτητα ,μειωση χρωματισμων/resonances και βελτιωμενες δυναμικες,οπου το boron πχ υπερεχει του αλουμινιου κατα πολυ χωρις καμια αμφιβολια.

Τελος,τα χαρακτηριστικα του generator και κυριως το inductance , παιζουν σημαντικοτατο ρολο στο τελικο αποτελεσμα.

Η "εκδοση" της ΑΤ95 που περιγραφεις , ιδιαιτερα με την βελονα της LP Gear/Jico shibata, σαφως θα ειναι καλυτερη απο την κανονικη ΑΤ95,και πιστευω οτι καπου τοσο θα επρεπε να κοστιζει μια μοντιφαρισμενη ΑΤ95 απο οποιον δηποτε "κατασκευαστη".......

Η "εκδοση" της ΑΤ95 που περιγραφεις , ιδιαιτερα με την βελονα της LP Gear/Jico shibata, σαφως θα ειναι καλυτερη απο την κανονικη ΑΤ95,και πιστευω οτι καπου τοσο θα επρεπε να κοστιζει μια μοντιφαρισμενη ΑΤ95 απο οποιον δηποτε "κατασκευαστη".......

μιλωντας για μετατροπες ΑΤ...http://www.ebay.de/itm/CLEARAUDIO-M...?pt=Plattenspielerzubehör&hash=item5899a01608

Σωστά συμφωνώ... πολλοί κατασκευαστές έχουν την ίδια γεννήτρια και αλλάζουν στέλεχος και κέλυφος...

Η αξία του κάθε πράγματος είναι συνάρτηση ουσίας(πράξης/αποτελέσματος) και γνώσης... η clearaudio ξέρουμε πόσο τις πουλάει... αν οι κεφαλές αυτές δεν έπαιζαν, δεν θα τις πουλάγανε τόσο...

Σωστά συμφωνώ... πολλοί κατασκευαστές έχουν την ίδια γεννήτρια και αλλάζουν στέλεχος και κέλυφος...

Η αξία του κάθε πράγματος είναι συνάρτηση ουσίας(πράξης/αποτελέσματος) και γνώσης... η clearaudio ξέρουμε πόσο τις πουλάει... αν οι κεφαλές αυτές δεν έπαιζαν, δεν θα τις πουλάγανε τόσο...

Αν ακουγες την A&R σου με το κελυφος μαγνησιου(MG version) και την δικη τους βελονα και την συγκρινες με αυτην που εχεις με το πλαστικο κελυφος και την SAS/boron ποια νομιζεις οτι θα παιζει καλυτερα;

Ο

Και μην ξεχναμε το στελεχος,που ειναι υπευθυνο για την ταχυτητα ,μειωση χρωματισμων/resonances και βελτιωμενες δυναμικες,οπου το boron πχ υπερεχει του αλουμινιου κατα πολυ χωρις καμια αμφιβολια.

Τελος,τα χαρακτηριστικα του generator και κυριως το inductance , παιζουν σημαντικοτατο ρολο στο τελικο αποτελεσμα.

θΑ ήθελα να ρωτήσω το εξής: το διαμαντένιο cantilever της Dynavector karat 17D3 είναι καλύερο και από το boron?

Αν ακουγες την A&R σου με το κελυφος μαγνησιου(MG version) και την δικη τους βελονα και την συγκρινες με αυτην που εχεις με το πλαστικο κελυφος και την SAS/boron ποια νομιζεις οτι θα παιζει καλυτερα;

Θα προτιμούσα να άκουγα την A&R με το κέλυφος μαγνησίου με την SAS... -bye-

θΑ ήθελα να ρωτήσω το εξής: το διαμαντένιο cantilever της Dynavector karat 17D3 είναι καλύερο και από το boron?

Θεωρητικα μαλλον ναι. Νομιζω ειναι σκληροτερο απο το boron αλλα δεν ξερω για την μαζα.
Οπως και ναχει ειναι τοσο κοντο στην 17 που η μαζα του θα ειναι μικρη.

Δεν ξερω ομως γιατι δεν το χρησιμοποιουν και στις πιο ακριβες κεφαλες τους.

Πες μας λοιπόν... αφού ξέρεις ότι δεν τις έχω δοκιμάσει... που βλέπεις ότι υπερτερεί και που υστερεί η κεφαλή με το κέλυφος μαγνησίου?

Πες μας λοιπόν... αφού ξέρεις ότι δεν τις έχω δοκιμάσει... που βλέπεις ότι υπερτερεί και που υστερεί η κεφαλή με το κέλυφος μαγνησίου?

Δεν ειπα οτι υπερτερει η μειονεκτει καποια απο τις δυο.Απλως ειπα οτι το πλαστικο δεν ειναι κατ'αναγκη χειροτερο επειδη ειναι πλαστικο,για τους λογους που αναφερα.

Μετα,μεταξυ των δυο υπαρχει μια διαφορα στο βαρος και αυτη ειναι μικρη,περιπου 0.6-0.7 γρ. που θα επηρεασει πολυ ελαφρα και την συχνοτητα συντονισμου νοουμενου οτι η συγκριση γινεται στον ιδιο βραχιωνα.Ισως να ακουγεται υπερβολικο αυτο,αλλα με τις δυνατοτητες μιας SAS/boron ειναι πιθανον να ειναι κατι που ακουγεται.

Η διαφορες ειναι περιπου αυτες που περιγραφεις με τον τροπο σου,η αυτες που περιγραφω με τον δικο μου.

Στο συστημα μου η MG ακουγεται πιο στεγνη σε σχεση με την πλαστικη που εχει περισοτερο αερα παντου.
Στα αυτια μου ακουγεται αυτο που περιεγραψα πιο πριν,οτι δηλαδη το πλαστικο κελυφος προσφερει καλυτερο damping στην επαφη μεταξυ του και του βραχιωνα,κατι που προσωπικα μεταφραζω βασει του τι ακουω σαν περισοτερο αερα και αρμονικες,οχι με την εννοια της πλαδαροτητας,αλλα του πιο ολοκληρωμενου envelope.

Οι πιο πανω διαφορες ομως,πρεπει να πω οτι ειναι σχετικα μικρες συγκρινομενες με την διαφορα που κανει η original JICO mm-1 και αυτο δεν εχω αμφιβολια οτι ωφειλεται στα χαμηλοτερης αντιστασης πηνια(κατα περιπου 30% χαμηλοτερη) και καλυτερα γενικα generator specs.

Εκει ακριβως για μενα ειναι οι μεγαλυτερες διαφορες που προσωπικα εκτιμησα τοσο,οσο χρειαζοταν ωστε να καταστει η κυριως κεφαλη που ακουω εδω και πολυ καιρο.

Τελος,μην παραγνωριζεις το γεγονος οτι ακριβως επειδη ενα κελυφος ειναι μεταλικο, εχει καποια θεματακια με γειωσεις/loops κλπ,ασχετα με το αν αυτα δεν οδηγουν στα ακρα προκαλωντας βομβο η αλλα εντονα ακουστικα "προβληματα".

Ολα ακουγονται καλυτερα οταν δεν εχεις τετοιες ενωσεις/επαφες.Και ακριβως εδω θα ελεγα οτι ειναι και ο μονος λογος μαζι με το θεμα mechanical damping , που θεωρω ενα πλαστικο η ξυλινο κελυφος "καλυτερο" και προτιμοτερο για μενα.

Chris,για να μην δωσω και λανθασμενη εντυπωση,ξερεις οτι μου αρεσει η ΑΤ-95Ε ετσι ??? :ernaehrung004:

Τελος,μην παραγνωριζεις το γεγονος οτι ακριβως επειδη ενα κελυφος ειναι μεταλικο, εχει καποια θεματακια με γειωσεις/loops κλπ,ασχετα με το αν αυτα δεν οδηγουν στα ακρα προκαλωντας βομβο η αλλα εντονα ακουστικα "προβληματα".

Αυτο το λεω κυριως για κεφαλες ΜΜ οπου το shielding can ,ειναι γειωμενο μεσω του --- ενος καναλιου,επομενως με ενα μεταλικο κελυφος αυτοματως προκυπτει και (εξτρα) επαφη μεταξυ --- του ενος καναλιου και ground του βραχιωνα.

Αυτο σε αρκετες περιπτωσεις μπορει να οδηγησει και σε δυνατους βομβους κλπ,αναλογα με τον τροπο γειωσης καποιου βραχιωνα η phono pre η και τα δυο σε συνδιασμο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεφαλές κινητού μαγνήτη, κινητού σιδήρου και κινητού πηνίου

Εγώ δεν κατάλαβα τι έφτιαξες... το λινκ παραπέμπει σε datasheet ολοκληρωμένου... κατά τα άλλα συμφωνώ...:a0210: ... άργησα και εγώ να τα μάθω...

Ανοίγοντας το αρχειάκι του dasheet του lt1028 και στην σελίδα 15 πάνω-πάνω, έχει ένα απλό κυκλωματάκι ενεργής προενίσχυσης για κεφαλές ΜΜ.
Εγώ χρησιμοποίησα το ΟΡΑ637.
Αντίσταη εισόδου 50ΚΩ και στην τροφοδοσία έβαλα παράλληλα πυκνωτές τανταλίου. Αντιστάσεις Vishay-dale 0,1% και πυκνωτές Vishay-dale 1%-2%.
Αποτέλεσμα πολύ καλό και για την Nagaoka αλλά και για τον συνδυασμό Shelter-jico. Περιμένω με αγωνία την Jico-Puretone mm-1.
Έχω δοκιμάσει διάφορα κυκλώματα και βρίσκω αυτά με την ενεργητική ισοστάθμιση περισσότερο του γούστου μου.

Θέλοντας να συνεισφέρω στη συζήτηση και να αιτιολογήσω το επιχείρημά μου ότι δεν είναι όλοι οι συντάκτες γκουρού που προσπαθούν να κατευθύνουν συνειδήσεις και τσέπες ,θα αναφερθώ ξανά στο φιλο-αναλογικό περιοδικό Hi-Fi World ,που προσωπικά ξεχωρίζει όχι μόνο για τις μόνιμες αναφορές του στην αναλογική αναπαραγωγή (από το πρώτο τεύχος είχε μόνιμες στήλες) αλλά και γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι το να χαρείς τα βινύλιά ή τα άλλα αναλογικά σου αποθηκευτικά μέσα , δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία και επειδή το παρακολουθώ απ το πρώτο τεύχος ,όπως και την πορεία ορισμένων reviewers του,θα προσθέσω την πρόταση του στα standars :
audio technica AT-F3/III :Great Value entry level moving-coil with detail and grip you just can't get from similarly priced moving magnets.
Είναι απ τα λίγα έντυπα που δεν έχουν κατηγορηθεί για τις υπερβολές ορισμένων 'στιγματισμένων ' στο χώρο.
Και ένα link για τις εντυπώσεις ενός αγοραστή.Βέβαια και γω τη βρήκα φθηνότερα και το σκέφτομαι...
http://www.hi-fiworld.co.uk/index.php/letters/363-july-2011.html?start=4

audio technica AT-F3/III :Great Value entry level moving-coil with detail and grip you just can't get from similarly priced moving magnets.

Δεν θα το κανουμε βεβαια και θεμα , ο καθενας εχει την αποψη του.

Τα ειπαμε πολλες φορες περι mm & mc αλλα και περιοδικα..............

Οσοι ξερουν η ακουσαν την συγκεκριμενη ΜΜ στην οποια αναφερομαι,γνωριζουν.

Πιστευω οτι μεταξυ αυτων μαλλον δεν θα υπαρχουν reviewers ........

H audio-technica εχει κατα την αποψη μου καλυτερες ΜΜ απο την AT-F3

Last edited:
Δεν θα το κανουμε βεβαια και θεμα , ο καθενας εχει την αποψη του.

Τα ειπαμε πολλες φορες περι mm & mc αλλα και περιοδικα..............

Οσοι ξερουν η ακουσαν την συγκεκριμενη ΜΜ στην οποια αναφερομαι,γνωριζουν.

Πιστευω οτι μεταξυ αυτων μαλλον δεν θα υπαρχουν reviewers ........

H audio-technica εχει κατα την αποψη μου καλυτερες ΜΜ απο την AT-F3

Το link,όπως και την πρόταση του περιοδικού,που τυγχάνει να εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο των reviewers που εργάζονται,τα έθεσα προς κοινή διαβούλευση,για να θυμίσω ότι υπάρχουν και reviewers,που προτείνουν φτηνές λύσεις ,άσχετα με τη γνώμη που έχει ο καθένας όσο ακλόνητη και να είναι...
Να θυμίσω ,ότι υπάρχουν ξένα περιοδικά αλλά και forums που τρώνε μεγάλο κράξιμο από τους αναγνώστες τους για τις δοκιμές σε κυρίως εξωτικά προϊόντα,(μπορώ σαν συλλέκτης που είμαι να παραθέσω τα Queries άλλου Βρετανικού περιοδικού,θυμάστε π.χ.τον κ.Kesler να προτείνει Audio TECKNIKA??)την απουσία tweaks αναβάθμισης,για να μην αναφερθώ και στα δικά μας που ένα απ αυτά ξεκίνησε τα τεύχη του με απλησίαστα ,σχεδόν ονειρικά μηχανήματα,και ξαναδιαβάζοντάς τα τώρα μετά 10 χρόνια,σου έρχονται συνειρμοί για τα επακόλουθα της φούσκας που ζούμε,ενώ και τα υπόλοιπα 2 άρχισαν να συμβιβάζονται με το ότι οι καταναλωτές μουσικόφιλοι,δεν είναι όλοι πάμπλουτοι..τουλάχιστον τώρα πια.
Από κει και πέρα οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός από εμάς όσον αφορά τις ΜΜ η MC ,πιστεύω ότι πρέπει να είναι σεβαστές.
Επιτρέψτε μου όμως να ξαναπώ ότι υπάρχουν και reviewers /συντάκτες που έχουν στα συστήματά τους μέτριου κόστους κεφαλές και έχουν ακούσει και μηχανήματα που κοστίζουν λίγα και με διάφορους τρόπους το λένε.Και να αναφέρω το παράδειγμα ενός δικού μας γκουρού που εργάζεται σ ελληνικό περιοδικό και του οποίου είχα την τύχη να δοκιμάσω τον πατενταρισμένο προενισχυτή, καθώς τα δικαιώματα ζητούσε μεγάλη εταιρία και ξαφνιάστηκα όταν στην Έκθεση αρχές 2000 κάποιον προ ,ή phono (τηλεχειριζόμενο) της Creek,κατά λέξη μου είπε πάρτον και μετά θα τον 'φτιάξεις'.
Σαν επίλογο το σύστημα του συγκεκριμένου περιοδικού το άκουσα με τα DIY ηλεκτρονικά και ηχεία τα Living Voice Avatar και φτηνή κεφαλή ,αλλά και μέχρι το χιλιάρικο (lyra) αν θυμάμαι καλά.