Κεφαλη για πικαπ dual cs 505-3?

Καλημέρα και χρόνια πολλά!!

Εδώ και λίγες ημέρες έβγαλα από την αποθήκη το 505-4 μου.
Με αφορμή αυτή τη κουβέντα που ανακάλυψα τυχαία σε αναζήτηση που έκανα σε θέματα σχετικά με το pickup αυτό, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ρωτήσω 2-3 πράγματα.
Η κεφαλή που φορούσε ήταν η Ortofon ULM 168 η οποία απότι φαίνεται έχει καταργηθεί.
Ποια βελόνα πιστεύεται πως ταιριάζει σε αυτή τη κεφαλή; Και γενικότερα πως μπορώ να ελέγχω το ποιες βελόνες ταιριάζουν στη κάθε κεφαλή αλλά και ποιες κεφαλοβελόνες ταιριάζουν στο pickup αυτό?
Για την ώρα είχα μέσα στο συρτάρι μου μια καινούρια κεφαλή και βελόνα Shure M44-7 την οποία έβαλα. Παίζει πάρα πολύ ωραία.
Το συγκρίνω βέβαια σε σχέση με τις (χαλασμένες και προς αντικατάσταση πλέον βελόνες) Stanton truckmaster V2 που έχω στα Mk2 καθώς και με μια stanton500. Δεδομένου πως είναι Dj cartridges και οι 4. Η ortofon όμως, ούτε που θυμάμαι πως έπαιζε μετά από 20 χρόνια που έχω να την ακούσω.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τη ρύθμιση του βραχίονα όσων αφορά το βάρος του αντίβαρου. Το συγκεκριμένο αντίβαρο (και υποθέτω πως και τα δικά σας ίδια θα είναι) δεν έχει μονάδα μέτρησης επάνω του. Άρα πως το ρυθμίζουμε; Απλά φέρνουμε σε ισορροπία το βραχίονα με τη κεφαλοβελόνα επάνω και μετά δίνουμε από κάτω όσα γραμμάρια χρειάζονται βάση των specs της όποιας κεφαλής;

Καλωσόρισες στο φόρουμ! καλό θα ήταν να πάρεις μιά καινούρια κεφαλή για το πικάπ σου, αλλιώς βελόνα για την παλιά σου ortofon θα βρεις εδώ. Πάντως μιά αλλαγή κεφαλής στη συνιστώ γιατί οι κεφαλές dj δε λένε για χρήση στο σπίτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια Ortofon ή Grado. Πόσα χρήματα θες να διαθέσεις;

Απάντηση: Re: Κεφαλη για πικαπ dual cs 505-3?

Καλωσόρισες στο φόρουμ! καλό θα ήταν να πάρεις μιά καινούρια κεφαλή για το πικάπ σου, αλλιώς βελόνα για την παλιά σου ortofon θα βρεις εδώ. Πάντως μιά αλλαγή κεφαλής στη συνιστώ γιατί οι κεφαλές dj δε λένε για χρήση στο σπίτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια Ortofon ή Grado. Πόσα χρήματα θες να διαθέσεις;
Γύρω στα 200 σκεφτόμουν. Η βελόνα που βλέπω στο link είναι imitation να υποθέσω;
Όμως γιατί δε λένε οι dj κεφαλές;
Επίσης θα ήθελα να μου πεις εάν γνωρίζεις για το εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο όσων αφορά το τι κεφαλή ταιριάζει σε πιο πικάπ, βραχίονα κλπ.

Κάτω από 200 ευρώ υπάρχει η ortofon 2m-blue. Την έχω στο δικό μου dual 505-2 και παίζει ικανοποιητικά. Όσο αναφορά για τη ρύθμιση του αντίβαρου στο βραχίονα θα χρειαστείς μια ζυγαριά ακριβείας (αν θέλεις να είσαι απόλυτα σωστός με το βάρος ανάγνωσης της κεφαλής σου).

Re: Απάντηση: Re: Κεφαλη για πικαπ dual cs 505-3?

Γύρω στα 200 σκεφτόμουν. Η βελόνα που βλέπω στο link είναι imitation να υποθέσω;

Ναι.

Όμως γιατί δε λένε οι dj κεφαλές;

Γιατί σχεδιάζονται με κριτήριο την αντοχή και όχι την ηχητική πιστότητα. Δεν είναι κακό αυτό, άλλες ανάγκες έχει το club και άλλες το σαλόνι μας.

Επίσης θα ήθελα να μου πεις εάν γνωρίζεις για το εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο όσων αφορά το τι κεφαλή ταιριάζει σε πιο πικάπ, βραχίονα κλπ.

Θίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα. Γενικά δεν ταιριάζουν όλες οι κεφαλές σε όλους τους βραχίονες. Το ταίριασμα εξαρτάται από τη μάζα του βραχίονα, το βάρος της κεφαλής και ένα μέγεθος που λέγεται ενδοτικότητα (αγγλιστί "compliance") της βελόνας. Oι βαρείς βραχίονες θέλουν κεφαλές με χαμηλή ενδοτικότητα, οι ελαφροί κεφαλές με υψηλή ενδοτικότητα. Στο δικό σου πικάπ ο βραχίονας έχει μάζα 8.5 γρ. και ταιριάζουν ελαφριές κεφαλές με ενδοτικότητα από 20-30. Γι αυτό σου πρότεινα κεφαλές Grado (π.χ η Red) ή ortofon (π.χ. η 2M Blue).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεφαλη για πικαπ dual cs 505-3?

Θίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα. Γενικά δεν ταιριάζουν όλες οι κεφαλές σε όλους τους βραχίονες. Το ταίριασμα εξαρτάται από τη μάζα του βραχίονα, το βάρος της κεφαλής και ένα μέγεθος που λέγεται ενδοτικότητα (αγγλιστί "compliance") της βελόνας. Oι βαρείς βραχίονες θέλουν κεφαλές με χαμηλή ενδοτικότητα, οι ελαφροί κεφαλές με υψηλή ενδοτικότητα. Στο δικό σου πικάπ ο βραχίονας έχει μάζα 8.5 γρ. και ταιριάζουν ελαφριές κεφαλές με ενδοτικότητα από 20-30. Γι αυτό σου πρότεινα κεφαλές Grado (π.χ η Red) ή ortofon (π.χ. η 2M Blue).
Τις Grado δε τις γνώριζα. Ελλάδα μπορώ να τις βρω κάπου; Θα με ενδιέφερε να τη δοκιμάσω.
Ο βραχίονας μου θεωρείται μέσου μεγέθους; Γνωρίζεις αν δέχεται επιπλέον ρυθμίσεις πέρα από το βάρος; πχ VTA.

Απάντηση: Re: Κεφαλη για πικαπ dual cs 505-3?

Στην Ελλάδα τις φέρνει η Orpheus Audio. Περισσότερες πληροφορίες για το πικάπ σου και για πολλά άλλα πράγματα σχετικά με το βινύλιο μπορείς να βρεις στο vinylengine .
Ευχαριστώ.
Σε αυτές τις μεριές κινούμαι τις τελευταίες ώρες.

Καλημερα και χρονια πολλα,

Στο 505-3 της DUAL μπορουν να μπουν οι εξης κεφαλες

AudioTechnica - AT 120 E
Grado - Prestige Blue
Grado - Prestige Red
Grado - Prestige Silver1
Grado - Prestige Gold1
Ortofon - 2M Blue
Ortofon - 2M Red
Ortofon - 2M Bronze
Οrtofon - OM 10 Super
Ortofon - OM 20 Super