Κεφαλή για Rega Planar + απορίες.

Ok! Μήνυμα για grado, ελήφθη!

Ως προς τις μουσικές, θέλω να κινηθώ προς κλασική + τζαζ του 60, μεριά. Αλλά ακούω και σόουλ-φανκ, κυρίως νέο φανκ, ελέκτρο κλπ. Με το ροκ πήραμε διαζύγιο, πλην εξαιρέσεων...
Με δεδομένο, ας πούμε, το mm phono της πριμαλούνα (που συνιστά κεφαλές όχι κάτω από 0,2 mv) ποιο θα ήταν ένα top-3 για την περίπτωσή μου;

Aν και θα φύγει κάπως το κόστος, αλλά επειδή όσες φορές εμένα με έπιασε η τσιγκουνιά τελικά πλήρωσα ξανά (και ξανά...) βάλε στα υπόψη και μια Benz Ace και για phono τα Tricord Dino (ικανό για όλες σχεδόν, ρυθμιζόμενο θα σου λύσει τα χέρια) και κάποιο από τα Lehmann και μάζεψε και άλλες ιδέες φυσικά.

Last edited:
Aν και θα φύγει κάπως το κόστος, αλλά επειδή όσες φορές εμένα με έπιασε η τσιγκουνιά τελικά πλήρωσα ξανά (και ξανά...) βάλε στα υπόψη και μια Benz Ace και για phono τα Tricord Dino (ικανό για όλες σχεδόν, ρυθμιζόμενο θα σου λύσει τα χέρια) και κάποιο από τα Lehmann και μάζεψε και άλλες ιδέες φυσικά.

Παρότι είναι καλή περίπτωση και από την άποψη της εξόδου (2,5 mv) ξεφεύγουμε αρκετά... νομίζω ότι είναι γύρω στα 450 ευρώ (η καλή τιμή της αγοράς).

OK.ας πούμε ότι κινούμαστε στό όριο των 300e,και κάτω.Denon dl160.Benz mc20 ή καποια Ortofon.Η πρώτη είναι πρός την ευφωνική μεριά,οι ortofon πρός την ουδέτερη και οι benz κάπου στην μέση.Συνυπολόγισε πάντως,την ύπαρξη λαμπάτου ενισχυτή(καλορίζικος)και spendor.Ενδεχόμενα η ευφωνική κεφαλή να μελώσει πολύ το τελικό άκουσμα και μιά ουδέτερη να σού καθήσει καλύτερα.Your choice,anyway.Ετσι γιά να σε μπερδέψω λίγο ακόμα, η Rega με την υπερυψηλή της έξοδο μάλλον θα δώσει τρελλά δυναμικά,ενώ αν ρωτάς την προσωπική μου επιλογή......denon.:SFGSFGS5:

Λοιπόν. Denon dl160 και Benz mc20 είναι στην κατηγορία κάτω από 150 ευρώ.
Η Denon είναι στο 1,6 mv, υψηλοέξοδη για mc αλλά κάτω από τα 2 που είναι το ζητούμενο για το phono της primaluna. Μπορώ να παίζω με τα τρανσφορμάκια.
Η Benz mc20e2 δεν καταλαβαίνω τελικά ποια έξοδο δίνει.

Η ortofon rondo red γύρω στα 300, είναι χαμηλοέξοδη (0,5mv)

Προσωπικά, ζώντας πολλά χρόνια με αυτό το πικάπ έχω να προτείνω τα εξής:

1) Στήριξη. Σκληρό υλικό (γρανίτης, μάρμαρο κλπ)...
2) Η ανακαλωδίωση είναι κάτι που έπρεπε να γίνει ούτως η άλλος...
3) Σαν κόστος θα κοιτάξεις κεφαλή + phono... Ορίζεις το ποσό σου και μετά κινείσαι. Μην μπεις στο τρυπάκι να αγοράσεις π.χ. την Denon 304 αν δεν υπολογίσεις ότι θέλεις και ένα καλό χρηματικό ποσό για ένα καλό Phono stage...
Το Cambridge Audio π.χ. είναι ένα phono stage στα 130 ευρώ το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις τις περισσότερες κεφαλές του εμπορίου πάνω του (0,4mv ευαισθησία).

Κατά τα άλλα... welcome to the world of tweaking... -bye-

Ευχαριστώ πολύ boss. Καλώς σας βρήκα.
Μήπως ξέρεις μπάι δε γουέι, πού θα βρω μαύρο, κατάμαυρο γρανίτη;
(όπως του μαύρου πάνθηρα ένα πράγμα...:flipout:)

Γιατί μαύρο; :blink:

Υποθέτω σε μαρμαράδικα που την αράζουν έξω από νεκροταφεία...
Πρόσεχε μόνο μη σου πουν καμία περίεργη τιμή γιατί με 160 ευρώ περίπου παίρνεις το ground it της project!

Αλλά κατάμαυρο μόνο από όνυχα θα πάρεις και δεν νομίζω να θες να πας εκεί πάνω σε κόστος... :BDGBGDB55:

Ξανασκέψου το πάντως για το θέμα phono stage... Αυτό με την ευαισθησία στα 2mV θα σε προβληματίσει αργότερα...

Γιατί μαύρο; :blink:

Υποθέτω σε μαρμαράδικα που την αράζουν έξω από νεκροταφεία...
Πρόσεχε μόνο μη σου πουν καμία περίεργη τιμή γιατί με 160 ευρώ περίπου παίρνεις το ground it της project!

Αλλά κατάμαυρο μόνο από όνυχα θα πάρεις και δεν νομίζω να θες να πας εκεί πάνω σε κόστος... :BDGBGDB55:

Ξανασκέψου το πάντως για το θέμα phono stage... Αυτό με την ευαισθησία στα 2mV θα σε προβληματίσει αργότερα...

Προς το παρόν δεν κάνω καμία κίνηση για phono μέχρι να σταθεροποιήσω την άποψη μου για το "πακέτο" κεφαλής+phono όπως ακριβώς προτείνεις.
Ο μαύρος γρανίτης είναι κάπως σπάνιος.
Είχα ρωτήσει στην περιοχή μου στα μαρμαράδικα και έχουν κάτι γκρίζους, ξέξασπρους πολύ άχαρους. Η φάσα που φαίνεται δηλαδή είναι μονίμως σαν να έχει πιάσει σκόνη. Το μαύρο ταιριάζει με το πικάπ που είναι κατάμαυρο.
Η τιμή πέρισυ ήταν λογική. 50 ευρώ για τη διάσταση που ζητούσα.

Για αυτό είπα ότι κατάμαυρο δύσκολα να βρεις σε λογικό κόστος μάναμ...

Δεν ξέρω αν φταίει το υλικό ή ο τρόπος που το επεξεργάζονται αλλά pitch black δεν έχω δει ποτέ μου εκτός όνυχα...

Για αυτό είπα ότι κατάμαυρο δύσκολα να βρεις σε λογικό κόστος μάναμ...

Δεν ξέρω αν φταίει το υλικό ή ο τρόπος που το επεξεργάζονται αλλά pitch black δεν έχω δει ποτέ μου εκτός όνυχα...

Μα τι κόσμος είναι αυτός; Ολόκληρος Αρχιερέας Συντονιστής Κατηγορίας, μέγας Μάγιστρος του αντισκέιτινγκ, και δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν θεοσκότεινο γρανίτη, μαύρο-κατάμαυρο σαν την νύχτα δίχως άστρα; Τσ, τσ, τσ!

Ανάμεσα στο προηγούμενο ποστ και σ' αυτό, μεσολάβησε μια αγορά ενισχυτή!
Ρίγη με διαπερνούν.
Ψώνισα το μηχάνημα Τρίτη και 13, ενώ μπήκε στο σαλόνι μου 13 και 30!
Τώρα φοβάμαι να το ανοίξω και για ξεκάρφωμα γράφω αυτές τις μπούρδες!

Μετά από δύο χιλιάδες τριακόσιες ώρες σκέψης κατέληξα στον legendary primaluna dialogue two! Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Αμήν.

Μα τι κόσμος είναι αυτός; Ολόκληρος Αρχιερέας Συντονιστής Κατηγορίας, μέγας Μάγιστρος του αντισκέιτινγκ, και δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν θεοσκότεινο γρανίτη, μαύρο-κατάμαυρο σαν την νύχτα δίχως άστρα; Τσ, τσ, τσ!

Να πει κι ο ψείρας κατιτίς;

Μαύρος γρανίτης δεν υφίσταται, εκτός κι αν τον βάψεις. Θέμα φύσεως. Ο γρανίτης είναι πάντα ασπρο-μπεζ, με μαύρα στίγματα, που είναι οι κρύσταλλοι χαλαζία.

Αυτός που λέμε μαύρο γρανίτη, είναι ο γάββρος (με δυο β κι όχι με υ, προσοχή).
Επίσης μαύρος είναι κι ο βασάλτης, αλλά είναι πολύ πιο ευτελές πέτρωμα, αφήστε που τρίβεται κιόλας...

Ψώνισες εεε ; Με γειέςςςς. Καλώς ήρθες στο σκοτεινό κόσμο της αμφιβολίας :flipout: Δεν πειράζει σε μερικά χρόνια και με μερικές καταθέσεις ακόμα δεν θα έχεις αμφιβολίες, θα θες να πας για κυνήγι, ψάρεμα και άλλα outdoor avtivities :flipout:(πλάκα κάνω)

Καλά τα μάρμαρα (εμένα δε μου αρέσουν) αλλά θα πρέπει να αλφαδιαστεί κιόλας το Rega (αναγκαίο) . Με τα δικάτου πόδια δεν γίνεται και το να αλαφαδιάσεις όλο το Rack δεν είναι εύκολο, εγώ δεν το κατάφερα ποτέ.

Θα έλεγα να φτιάξεις ένα χοντρό κόντρα πλακέ θαλάσσης και να βάλεις από κάτω 3 (και μόνο) τέτοια http://www.goldring.co.uk/perfect_sound/cones.htm

έχουν και την τρύπα που βοηθά στο στρίψε για να το φέρεις.

Θα έλεγα να μην βγάλεις τα λαστιχένια πόδια του Rega με αυτά καλό θα ήταν να πατάει πάνω στο ότι και να είναι αυτό. Βρε παιδιά ένα χοντρό κόντρα πλακέ ή το να φτιάξει ένα ρηχό κουτί από κόντρα παλκέ και να το γεμίσει πχ με άμμο ή σκάγια κλπ δεν είναι καλύτερο; είναι καλύτερα τα σκληρά υλικά;

Αν θες να κανεις καλη δουλεια πρεπει να δωσεις καποια λεφτα σε κεφαλη + phono stage. Εαν εχεις και καλη στηριξη τοτε αυτα τα δυο καθοριζουν κατα 80% τον ηχο που ακους...

Θα σου πω τι εκανα εγω οταν βρεθηκα στην ιδια θεση με εσενα. Ειχα ενα παλιο Mitchell Mycro με RB300 το οποιο αποφασισα να αναστησω πριν απο 1 χρονο. Αφου προχωρησα σε ανακαλωδιωση του βραχιονα αγορασα την φοβερη Dynavector Karat D2 και το phono stage Lehmann Black Cube SE (η κορυφη εως τα 1000 Ευρω με δευτερο το Trichord).

Αυτη η κινηση σου δινει τη δυνατοτητα να αλλαξεις καποια στιγμη το πλατω σου (εγω σκοπευω να παρω καποια στιγμη το Scheu Premier) και να κρατησεις την κεφαλη και το βραχιονα που ανηκουν σε σαφως ανωτερη κλαση απο το πλατω, σε συνδυασμο με ενα πολυ καλο phono το οποιο επισης σε καλυπτει για υψηλοτερης κατηγοριας πλατω.

Απλως χρησιμοποιω αυτη τη στιγμη το εσωτερικο phono του προενισχυτη μου (που ειναι καλυτερο απο το Lehmann και εστειλε το προηγουμενο phono στις αγγελιες μεταχειρισμενων!)...

Last edited:
Ολόκληρος Αρχιερέας Συντονιστής Κατηγορίας, μέγας Μάγιστρος του αντισκέιτινγκ, και δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν θεοσκότεινο γρανίτη, μαύρο-κατάμαυρο σαν την νύχτα δίχως άστρα; Τσ, τσ, τσ!

Και νέος και νέος... :flipout:
BTW αν έχεις αλλάξει τα πόδια του Planar με ακίδες μπορείς να του βάλεις από κάτω μπίλιες από όνυχα αν έχεις τέτοιο κόλλημα με το κατάμαυρο...
Αν δεν τις έχεις αλλάξει, άλλαξε τις... :p

Με γειά τον καινούργιο ενισχυτή βρε! Τι λέει; Πες τίποτα! -bye-

Να πει κι ο ψείρας κατιτίς;

Σπασικλάκι... :flipout:

Παιδιά ευχαριστώ άπαντες για το χρόνο και τις συμβουλές.
Μου φαίνεται μεγάλη περιπέτεια σε χρόνο και χρήμα. Δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα, ιδίως αν έχεις ξεκινήσει με την προοπτική να ακούς μερικά βινύλια πότε-πότε. Δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω τόόσο μεγάλη εμβάθυνση. Σε πρώτη φάση ψάχνω μια κεφαλή κατάλληλη για την περίπτωση και σε δεύτερη ένα phono...αυτά, τουλάχιστον 400 ώρες μέχρι να στρώσει ο ενισχυτής.
Υπό το κράτος των εντυπώσεων του οποίου γράφω...

@tzimisce:
Τρομερή αίσθηση πολυτέλειας και από τη συσκευασία ακόμα. Διπλό κουτί, γάντια για βραδινή έξοδο (και αλλαγή λάμπας)...Ο ενισχυτής δεν σηκώνεται (αν προσπαθήσεις αφηρημένος). Η αίσθηση που αφήνει είναι ενός συμπαγούς όντος κλεισμένου στον εαυτό του, χωρίς βίδες ή συναρμολόγηση. Το τηλεκοντρόλ είναι για χρήση από τις δυνάμεις καταστολής κατά των εχθρών του έθνους.
Μουσικά είναι απίστευτος...με κάποιο τρόπο τα έχει όλα. Δύναμη (οδηγεί καλύτερα από τον προ+δύο τελικούς Rotel) έλεγχο στο μπάσο, σώμα, έκταση, ταχύτητα τρανζίστορ και ευγένεια/ ροή λάμπας. Πολύ κοντά στο πνεύμα του Copland. Out of the box και σε χτυπάει αέρας / δύναμη / εύρος.

Κάνει και μερικά άλλα σύγχρονα κόλπα: Σηκώνει πέντε έξι διαφορετικές λάμπες τις οποίες καταλαβαίνει και ρυθμίζει αυτομάτως, (τώρα παίζω με el-34), κάνει αλλαγή από τρίοδο σε πέντοδο on the fly...
Η συνεργασία με το spendor είναι άριστη στα σημεία που φοβόμουνα (οδήγηση / έλεγχο) αλλά έβγαλε στην επιφάνεια αυτή τη φωτεινότητα την οποία διαπιστώσαμε και στο σπίτι σου. Νομίζω ότι υπάρχει τώρα μια ανισορροπία σε σχέση με τα συνοδά μου...το player της advance μοιάζει φτωχό...
Αυτά σε πρώτη φάση. Θα επανέλθω με νεώτερα...Και όπως είπαμε: γρανίτης πιο μαύρος από μαύρο πάνθηρα στη σπηλιά του, σε ασέληνη νύχτα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει. Τι κάνει η βιομηχανία hi-end επιτέλους!

Θάνο μεγειά ο κούκλος

πότε θα έρθω ??

Ή θα ροβολήσεις τώρα σύντομα, πριν πιάσει τις 50 ώρες ή, πολύ αργότερα (μετά τις 250-300) γιατί από ό,τι μου λένε θα πέσει δραματικά ο ήχος και θα ξαναφτιάξει...[Να μην εκτεθώ, καταλαβαίνεις :flipout:]

Μυστήρια πράγματα οι λάμπες. :BDGBDGB53: