Κεφαλή υψηλής ή χαμηλής εξόδου;

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,989
127.0.0.1
Στήνω ένα πικάπ και είμαι στο τελικό δίλημμα...

Η μία περίπτωση είναι:
Κεφαλή χαμηλής εξόδου (Dynavector 17 ή Benz Micro Ace L)
Προενισχυτής MC (Σκέφτομαι για τον Trichord Dino)

Η άλλη είναι:
Κεφαλή υψηλής εξόδου (μάλλον κάποια Clearaudio Maestro)

Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί σαν phono stage το ενσωματωμένο του Copland CTA 405...

Η διαφορά στην τιμή είναι στα 800 ευρώ μαζί με το IC.

Αν επιλέξω την πρώτη περίπτωση (ακριβή) θα πάρω πίσω τα λεφτά μου σε ποιότητα;

Το πικάπ που θα μπει επάνω είναι το Champion Level II με βραχίονα έναν Customized RB250.

Τελικά ποιά είναι τα ηχητικά υπέρ μίας χαμηλοέξοδης σε σχέση με μία υψηλοέξοδη; (ποτέ μου δεν είχα χαμηλοέξοδη! ) :bigcry:

Η χαμηλοέξοδη έχει πηνίο με λιγότερες σπείρες, άρα μικρότερη κινούμενη μάζα και μικρότερη αυτεπαγωγή. Θεωρητικά αυτό σημαίνει καλύτερα μεταβατικά και ίσως πιο εκτεταμένη και ομαλή απόκριση συχνότητας.

Για χαμηλοέξοδη θα πρέπει να πληρώσεις για phono γενναία.
Tο Dino άριστο αλλά δεν ξέρω αν φτάνει για μια karat 17 D που είναι μεν φοβερή έχει δε τρομέρες απαιτήσεις. Το gain μονο δε φτάνει.

Η ίδια η dynavector έβγαζε αυτό το phono

http://www.dynavector.com/products/amp/e_pha200.html

The Dynavector PHA-200 phono head amplifier is a unique current amplifier that offers the best performance for most moving coil cartridges. The PHA-200 is a complete redesign of our PHA-100, using new circuitry and the most advanced, highest quality components
.

και τώρα βγάζει αυτό
http://www.dynavector.com/products/amp/e_p75mk2.html

Τη 17D την είχα στησει παλια που ήταν 0,15 mV εκεί να δείς παλούκι, δεν την «έφερα» πλήρως ποτέ. Δεν μου έκανε έκπληξη που πήγε μετά στα 0,3. Να σου πω πάντα ήθελα να τη ξαναστήσω στην 0,3 έκδοση αλλά το σκέφτμαι ακόμα. Μου είχε μέινει όμως αξέχαστη.

Εχω βολευτεί με μια ACE αλλά με τρώει μια dynavector

Last edited:
Re: Απάντηση: Κεφαλή υψηλής ή χαμηλής εξόδου;

Η χαμηλοέξοδη έχει πηνίο με λιγότερες σπείρες, άρα μικρότερη κινούμενη μάζα και μικρότερη αυτεπαγωγή. Θεωρητικά αυτό σημαίνει καλύτερα μεταβατικά και ίσως πιο εκτεταμένη και ομαλή απόκριση συχνότητας.

Eίμαι υπέρ της χαμηλοέξοδης, όμως δεν την γλυτώνεις φτηνά, πρέπει να τα χώσεις χοντρά για phonostage.
Είδες το δικό μου.
Σκέψου ότι παίρνει και περισσότερη τροφοδοσία.....:HTEHETH63:

Ψηφίζω και εγώ χαμηλοέξοδη, γιά τους λόγους που ανέφεραν και οι
υπόλοιποι! Το Phono stage, σίγουρα θα πρέπει να είναι πιό προσεγμένο στην
περίπτωση της χαμηλοέξοδης, γιά να μην πω τίποτα και γιά τα Interconnect!
Δεν υπάρχει περίπτωση δοκιμής στον χώρο σου, επιτόπου?

Για πολλους ο συνδιασμος Dynavector Karat με το phono stage Black Cube SE της Lehmann ειναι κορυφαιο value for money. Περασε καποια στιγμη απο το σπιτι μου να το ακουσεις (το πλατο μου ειναι σαφως κατωτερο απο το δικο σου, ενα παλιο Mitchell Mycro αρα σε σενα θα παιξει κλασεις καλυτερα).

Οποτε Μιχαλη μην το ταλαιπωρουμε δεν υπαρχει και αντιθετη αποψη.
Απλως αυτο που λενε και οι συνδοιποροι οι χαμηλοεξοδες οντως θελουν κορυφαιο φονο, γιατι οσο πιο χαμηλη η εξοδος τοσο περισσοτερο πολλαπλασιαζεται η ηχητικη υπογραφη του.

Το Dino της Trichord δηλαδής δεν; O.o
Μιλάμε για ένα phono stage της τάξης των 500 ευρώ που παίρνει σαν αναβαθμίσεις διάφορα εξωτερικά τροφοδοτικά...
Δεν παίζει να ανέβω παραπάνω σε κόστος phono stage...
Εξάλλου αυτό έχει ευαισθησία 0,1mv και τις ρυθμίσεις:

Αντίσταση: 33Ω, 100Ω, 1kΩ, 47KΩ
Gain: 0.1 - 0.25mV 74dB, 0.25 - 0.4mV 70dB, 0.4 - 0.6mV 63dB, ,2 - 3mV 52dB, 3 - 5mV 48dB

Η εσωτερική καλωδίωση του βραχίωνα είναι της Audio Note (το προτίμησα αντί για της VDH), από το πικάπ προς τον phono stage έχω το Frey της Nordost και από το phono stage προς τον ενισχυτή θα μπεί μάλλον ένα Heimdall της Nordost πάλι...

Να τολμήσω την Dynavector τελικά;

@Geopolitis Ποιο είναι το κόστος αυτού του phono stage;

@Guybrush Θα δείξει... Αν δεν έχω το πικάπι μέχρι τότε... :flipout:

Άρα πρακτικά μου λέτε όλοι, χαμηλοέξοδη δαγκωτό ε;
Τελικά τι παραπάνω, κατά γενική ομολογία, δίνει η χαμηλοέξοδη από την υψηλοέξοδη;

Οπως σ' όλα,παίζει το κατά πόσο ο ένας συνδυασμός παίζει καλύτερα απο τον άλλον,σε σχέση με αυτά που θα δώσεις για αγορά.

Ηγουν,μια κορυφαία mm με τον Copland σε σχέση με μια μέτρια mc + μέτριο εξωτερικό phono,πόση ποιοτική διαφορά έχουν;

Δεδομένων,των πολύ καλών λόγων,που έχω διαβάσει για το στάδιο του ενισχυτή σου,εγώ δεν θα ήμουν και πολύ σίγουρος πρίν ακούσω ιδίοις ωσί...

Εγώ δεν είπα δαγκωτό, είπα υπό προυποθέσεις και μάλιστα αυστηρές.

Τελικά τι παραπάνω, κατά γενική ομολογία, δίνει η χαμηλοέξοδη από την υψηλοέξοδη;
Θα το έλεγα αυτό που μερικοί ψάχνουν να βρούν σε μονόδρομα ηχεία και μινιμλαστικά συστήματα.

Το phono είναι κατά τη γνωμη μου μια προέκταση της κεφαλής, θα πρέπει να το εξετάζεις σαν ένα ενιαίο σύνολο. Το gain που το Dino δίνει απλόχερα δεν ξέρω αν αρκεί για να πάρεις το optimum από τη 17. Ζήτα για ένα demo και το p75 της dv

Καλή συνέχεια.

Το phono είναι κατά τη γνωμη μου μια προέκταση της κεφαλής, θα πρέπει να το εξετάζεις σαν ένα ενιαίο σύνολο.

Από πλευράς ηλεκτρικών χαρακτηριστικών εννοώ, (όχι από πλευράς κατασκευαστή)

Το Dino της Trichord δηλαδής δεν; O.o
Μιλάμε για ένα phono stage της τάξης των 500 ευρώ που παίρνει σαν αναβαθμίσεις διάφορα εξωτερικά τροφοδοτικά...
Δεν παίζει να ανέβω παραπάνω σε κόστος phono stage...
Εξάλλου αυτό έχει ευαισθησία 0,1mv και τις ρυθμίσεις:

Αντίσταση: 33Ω, 100Ω, 1kΩ, 47KΩ
Gain: 0.1 - 0.25mV 74dB, 0.25 - 0.4mV 70dB, 0.4 - 0.6mV 63dB, ,2 - 3mV 52dB, 3 - 5mV 48dB

Η εσωτερική καλωδίωση του βραχίωνα είναι της Audio Note (το προτίμησα αντί για της VDH), από το πικάπ προς τον phono stage έχω το Frey της Nordost και από το phono stage προς τον ενισχυτή θα μπεί μάλλον ένα Heimdall της Nordost πάλι...

Να τολμήσω την Dynavector τελικά;

@Geopolitis Ποιο είναι το κόστος αυτού του phono stage;

@Guybrush Θα δείξει... Αν δεν έχω το πικάπι μέχρι τότε... :flipout:

εγω οταν αναβαθμισα το παλιο μου πικαπ ρωτησα τον Βαγγελη το Ριτσο για κεφαλες. Μου ειπε οτι η Dynavector Karat ειναι απο τις αγαπημενες του και κατα τη γνωμη του ισαξια με κεφαλες των 2000 Ευρω (ονοματα δε μου ειπε). Απλως ισως ηταν too much για το πικαπ μου. Για αυτο πηρα την Karat D2. Για phono stage τοσο αυτος οσο και ο Sirius μου ειπαν οτι ειναι το καλυτερο στα λεφτα του (700 Ευρω).

Ο αντιπροσωπος το ειχε και επαιζε με το πικαπ Scheu Premier (κατηγορια 3000 Ευρω+) και ο ηχος ηταν εξαιρετικος . Παντως το εχω δει να πουλιεται στις αγγελιες στον Ηχο και Hitech.... Ριξε μια ματια....

Το Trichord δε το εχω ακουσει για να ξερω εαν ειναι καλυτερο η χειροτερο...

Ηγουν,μια κορυφαία mm με τον Copland σε σχέση με μια μέτρια mc + μέτριο εξωτερικό phono,πόση ποιοτική διαφορά έχουν;

Καλέ κύριε αυτή ήταν δική μου ερώτηση! :flipout:

Δεδομένων,των πολύ καλών λόγων,που έχω διαβάσει για το στάδιο του ενισχυτή σου,εγώ δεν θα ήμουν και πολύ σίγουρος πρίν ακούσω ιδίοις ωσί...

Τα πράγματα είναι δύσκολα με τις κεφαλές...
1) Δεν υπάρχουν πολλές ασφράγιστες για να δοκιμάσω και δεν νομίζω ότι κάποια εταιρία δίνει demo...
2) Μέχρι να στήσεις την επόμενη κεφαλή έχεις ξεχάσει τι άκουσες! Άσε που είσαι πάντα με το ερώτημα αν τις έστησες σωστά και τις δύο! :(

Από ότι βλέπω το phono stage της Dynavector δεν έχει διαφορά τιμής από το Dino... Βρε λες; Είναι και της ίδιας εταιρίας, γιατί να μην είναι απόλυτα ματσαρισμένο για την κεφαλή;

..

Το διάβασα αυτό...
Απλά είμαι από τους βλαμμένους και προτιμούν κάτι του στυλ "Πιο στακάτο μπάσο, περισσότερα δυναμικά, ανάλυση, διαφάνεια, υγρές μεσαίες, τοποθέτηση οργάνων στο χώρο..." :flipout:

Από ότι βλέπω το phono stage της Dynavector δεν έχει διαφορά τιμής από το Dino... Βρε λες; Είναι και της ίδιας εταιρίας, γιατί να μην είναι απόλυτα ματσαρισμένο για την κεφαλή;

Η ασφαλεστερη επιλογη εαν εχεις καταληξει στη συγκεκριμενη κεφαλη....
Εαν αλλαξεις ομως στο μελλον?

Να σε πω μανίτσα μου; Βαλτός είσαι;

Για να ξεμπερδευτώ το σήκωσα το θέμα. Όχι για να μπερδευτώ περισσότερο! :flipout:

Έτσι που πάει η κουβέντα τελικά με βλέπω να παίρνω μία υψηλοέξοδη για να βολευτώ μέχρι να έχω λεφτά να σκάσω για καλύτερο phono stage και κεφαλή...

Απάντηση: Re: Κεφαλή υψηλής ή χαμηλής εξόδου;

Να σε πω μανίτσα μου; Βαλτός είσαι;

Για να ξεμπερδευτώ το σήκωσα το θέμα. Όχι για να μπερδευτώ περισσότερο! :flipout:

Έτσι που πάει η κουβέντα τελικά με βλέπω να παίρνω μία υψηλοέξοδη για να βολευτώ μέχρι να έχω λεφτά να σκάσω για καλύτερο phono stage και κεφαλή...

Μπράβο.Συμφωνώ.Ενα λουκούμι στον κύριο.-bye-