Κεντράρισμα στον Astra 19,2 Ε

Δηλαδή τελικά πήγε εκεί ή τα βρήκες χωρίς να κινηθεί το κάτοπτρο από τις 19.2Ε; Αν δεν κινήθηκε, απλά έπιασες κανάλια που βρίσκονται στους Astra στις 19.2Ε.

Κλείδωσε χωρίς να κινήσω το πιάτο... Κούνησα ελάχιστα ώστε να κλειδώσω κάτι λίγο καλύτερο σε σήμα...

Φίλε zeovani, βάλε στον dreambox τις ρυθμίσεις όπως σου τις είπε ο mcelliot στο άλλο thread. Αφού το κάνεις αυτό, δώσε εντολή να πάει το πιάτο στο σημείο 0. Αφού ελέγξεις πως όντως το πιάτο κινείται, πήγαινε δες το που βρίσκεται όταν εσύ του λες να πάει στο σημείο 0. Θα πρέπει η νοητή ευθεία lnb - βάσης πιάτου να είναι ακριβώς κάθετη στη νοητή ευθεία της επιφάνειας του πιάτου. Τότε το μοτέρ είναι στο σημείο 0. Αν όντως είναι στο σημείο 0, τότε δώσε εντολή το πιάτο να κινηθεί σε ένα κοντινό στο νότο σου δορυφόρο, πχ 19,2. Έλεγξε και πάλι αν το πιάτο κουνήθηκε. Θα πρέπει να έχει κουνηθεί προς τα δεξιά, όπως το βλέπεις από πίσω. Μετά δώσε εντολή να πάει στις 13. Έλεγξε και πάλι το πιάτο. Θα πρέπει να έχει κινηθεί λίγο ακόμα προς τα δεξιά.

Αν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν και παρ' ολ' αυτά δε πιάνεις τους δορυφόρους, η ρύθμιση του πιάτου είναι λάθος. Επίσης δε μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν επαγγελματίες που δεν ήξεραν πως να ενεργοποιήσουν το usals σε dreambox.

Αν δε συμβαίνουν και το πιάτο κινείται σπασμωδικά ή καθόλου, τότε ο DM500 που έχεις δε μπορεί να δώσει αρκετό ρεύμα ώστε να κινηθεί το μοτέρ.

Τελικά άλλαξα μόνος μου τις ρυθμίσεις στο μοτέρ. Τις έβαλα 38-》latitude, 52 στο elevation και στο πιάτο 24 μοίρες... Εξακολουθώ να έχω πρόβλημα...
Ενώ στον ASTRA έχω σήμα 95%, στον HOTBIRD έχω πολλά BER... και δεν κλειδώνω καθόλου σήμα...!
Στη συνέχεια αφού είδα κι απόειδα "τσίμπησα" τις ρυθμίσεις πάλι στο μοτέρ 50 elavation και 40 latitude αλλά πάλι αποτέλεσμα δεν είδα... Ακόμη χειρότερα...
Δεν έπιανα ούτε ASTRA ούτε HOTBIRD... Και στις 2 περιπτώσεις έπαιζα με τη βίδα του πιάτου πάνω-κάτω αλλά και full αριστερά - δεξιά μπας και κάνω κάτι αλλά τίποτα...
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω...! Εάν υπάρχει κανένας χριστιανός να με βοηθήσει γιατί αρχίζουν και μου σπάνε τα νεύρα και θα τα ξυλώσω όλα πανώ...! :violent-smiley-030:

Το πιάνω φίλε malakudi όντως υπακούει στις εντολές που λαμβάνει από το δέκτη... Το έχω ελέγξει...

Last edited:
Re: Απάντηση: Κεντράρισμα στον Astra 19,2 Ε

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω...! Εάν υπάρχει κανένας χριστιανός να με βοηθήσει γιατί αρχίζουν και μου σπάνε τα νεύρα και θα τα ξυλώσω όλα πανώ...! :violent-smiley-030:

Το πιάνω φίλε malakudi όντως υπακούει στις εντολές που λαμβάνει από το δέκτη... Το έχω ελέγξει...

Αφού όντως υπακούει στις εντολές, δε σου το έχουν στήσει καλά οι "επαγγελματίες". Πες τους να ξαναέρθουν.

Τώρα, αν θες να προσπαθήσεις μόνος σου, ακολούθα τα παρακάτω βήματα (τα έχω γράψει και σε άλλο post, τα επαναλαμβάνω):

1. Βάλε στο δέκτη τις δικές σου συντεταγμένες για το USALS. Βρες τις συντεταγμένες σου από www.dishpointer.com (χρησιμοποιεί google maps) ή ακόμα καλύτερα αν έχεις κάποιο gps, με το gps
2. Βεβαιώσου πως η βάση του πιάτου είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κάθετη, σε όλες τις πλευρές. Χωρίς αυτό, δε θα καταφέρεις τίποτα.
3. Ζήτα να πάει το moter στη θέση 0. Σιγουρέψου πως σε αυτή τη θέση η γραμμή μοτέρ lnb είναι ακριβώς κάθετη στην ευθεία που ορίζεται από την επιφάνεια του πιάτου. Ρύθμισε το μοτέρ σε σχέση με το γεωγραφικό σου πλάτος, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
4. Μη ψάχνεις τις 23,5. Δεν είναι και ο πιο δυνατός δορυφόρος. Έχοντας συμπληρώσει τις σωστές συντεταγμένες σου, ζήτα από το δέκτη να μετακινήσει το πιάτο σου σε ένα ισχυρό δορυφόρο, πχ Hotbird.
5. Βελτιστοποίησε το σήμα σου στο Hotbird, ρυθμίζοντας ανύψωση πιάτου και μετακινώντας το πιάσιμο του μοτέρ γύρω από τη βάση (ουσιαστικά αλλάζοντας τη ρύθμιση του νότου). ΜΗ μετακινήσεις το πιάσιμο του πιάτου στο μπράτσο του μοτέρ. Αυτό πρέπει να παραμένει σταθερό αν το ρύμισες σωστά στο βήμα 3.
5. Αφού βελτιστοποιήσεις το σήμα, δώσε εντολή να κινηθεί το πιάτο σε αντίστοιχα ισχυρό δορυφόρο αλλά από την αντίθετη πλευρά. Στις 36 έχει κάποιες πολύ δυνατές συχνότητες. Δώσε λοιπόν εντολή να πάει στις 36, και βελτιστοποίησε το σήμα.
6. Επέστρεψε πάλι στο hotbird δίνωντας εντολή από το δέκτη. Έλεγξε ότι οι βελτιώσεις που έκανες στις 36 δε χειροτέρεψαν το σήμα στις 13.
7. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο πηγαίνοντας όλο και σε ποιο μακρινούς από το νότο σου δορυφόρους. Πχ 1W (24,5 δυτικά από το νότο σου) και αντίστοιχα 42Ε (19 ανατολικά από το νότο σου).
8. Αν δεις πως όσο απομακρίνεσαι από το νότο, η στόχευση χάνεται όλο και περισσότερο και πως πχ πρέπει και ανατολικά και δυτικά να ανεβάζεις ή να κατεβάζεις ελαφρά το πιάτο για να μεγιστοποιείς το σήμα, τότε είναι λάθος η ρύθμιση του γεωγραφικού πλάτους στο μοτέρ. Άλλαξέ το κατά λίγο και κάνε την αντίστοιχη διόρθωση στην ανύψωση του πιάτου. Η ρύθμιση του γεωγραφικού πλάτους στο μοτέρ είναι σε άμεση συνάρτηση με την καμπύλη που θα ακολουθεί στον ορίζοντα. Επανέλαβε και πάλι τα βήματα από 4 και κάτω.

Είναι λάθος ρυθμισμένο το σύστημά σου. Αφού πλήρωσες για να στο φτιάξουν, απαίτησε να έρθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ειδάλλως ακολούθησε αυτά που γράφει ο malakudi.

Κλείδωσε χωρίς να κινήσω το πιάτο... Κούνησα ελάχιστα ώστε να κλειδώσω κάτι λίγο καλύτερο σε σήμα...

κενραρισε τον Αstra 19Ε καλυτερα πρωτα
0 του μοτερ να κοιταει τελεια τον asrtra 19
μετα απο πισω οπως εισαι λιγο αριστερα πιασε με τα χερια το ΜΟΤΕR και πηγαινε ολη την εγκατασταση αριστερα λιγο μεχρι να χασεις το σημα απο τον astra 19
βαλε ρυθμισεις disec 1.2 και με μικρες κινησεις ξεκινα να πιανεις τους κοντινους δορυφορους ενεργοποιοντας το disec 1.2 ξεχωριστα καθε φορα για καθε δορυφορο που προσπαθεις
@να προσεξεις οτι η κινιση που εκανες προς αριστερα και χαθικε το σημα απο τον astra θελει μικρορυθμισεις καλη επιτυχια

κενραρισε τον Αstra 19Ε καλυτερα πρωτα
0 του μοτερ να κοιταει τελεια τον asrtra 19
μετα απο πισω οπως εισαι λιγο αριστερα πιασε με τα χερια το ΜΟΤΕR και πηγαινε ολη την εγκατασταση αριστερα λιγο μεχρι να χασεις το σημα απο τον astra 19
βαλε ρυθμισεις disec 1.2 και με μικρες κινησεις ξεκινα να πιανεις τους κοντινους δορυφορους ενεργοποιοντας το disec 1.2 ξεχωριστα καθε φορα για καθε δορυφορο που προσπαθεις
@να προσεξεις οτι η κινιση που εκανες προς αριστερα και χαθικε το σημα απο τον astra θελει μικρορυθμισεις καλη επιτυχια

Διαφωνώ με αυτές τις οδηγίες. Δεν υπάρχει λόγος να βρει στο σημείο 0 άλλο δορυφόρο. Από τη στιγμή που ο δέκτης έχει USALS, πρέπει να δώσει εντολή το πιάτο να πάει στο δορυφόρο που θα χρησιμοποιήσει για την πρώτη στόχευση. Αν θέλει να δοκιμάσει πρώτα με 19, ΟΚ, αλλά όχι το μοτέρ στο σημείο 0.

Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που περιγράφω εγώ, αν έχεις δέκτη με USALS.

Διαφωνώ με αυτές τις οδηγίες. Δεν υπάρχει λόγος να βρει στο σημείο 0 άλλο δορυφόρο. Από τη στιγμή που ο δέκτης έχει USALS, πρέπει να δώσει εντολή το πιάτο να πάει στο δορυφόρο που θα χρησιμοποιήσει για την πρώτη στόχευση. Αν θέλει να δοκιμάσει πρώτα με 19, ΟΚ, αλλά όχι το μοτέρ στο σημείο 0.

Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που περιγράφω εγώ, αν έχεις δέκτη με USALS.

nο problem οπως θελεις εγω ετσι ρυθμισα την εγκατασταση μου
αλλα εδω δεν τιθετε θεμα σωστου τροπου
αυτα τα Moter εχουν δυο τροπους ρυθμισης εσυ πιστευεις οτι το usals ειναι ποιο βολικο εγω πιστευω το αντιθετο
το μελος ας πραξει με οποιο τροπο νομιζει

Το σημείο 0 του μοτέρ πρέπει ΠΑΝΤΑ να κοιτάει ακριβώς στον νότο της περιοχής μας, σε κανένα άλλο σημείο, και σίγουρα όχι στις 19.2Ε εφόσον το γεωγραφικό μας μήκος είναι 23,9Ε (Αθήνα, κάπου στην ανατολική Αττική που είναι ο φίλος Γιώργος).

nο problem οπως θελεις εγω ετσι ρυθμισα την εγκατασταση μου
αλλα εδω δεν τιθετε θεμα σωστου τροπου
αυτα τα Moter εχουν δυο τροπους ρυθμισης εσυ πιστευεις οτι το usals ειναι ποιο βολικο εγω πιστευω το αντιθετο
το μελος ας πραξει με οποιο τροπο νομιζει

Αν ο δέκτης έχει USALS (και ο δέκτης του φίλου έχει), ο τρόπος που αναφέρω είναι ο πιο αξιόπιστος. Αυτό δε σημαίνει πως με το δικό σου τρόπο δε μπορεί να γίνει σωστή ρύθμιση. Μπορεί, αλλά επειδή ενέχει πιθανότητα λάθους (όταν μετακινείς το πιάτο από τις 19,2 για να βρεις το σωστό νότο), ο τρόπος/διαδικασία που περιγράφω εγώ είναι ο πιο αξιόπιστος. Αν δεν έχει USALS, ούτως ή άλλως είναι αναγκασμένος να βρει το νότο είτε σημαδεύοντας σε κάποιο κοντινό δορυφόρο και μετά μετακινώντας το σύστημα όπως λες εσύ, είτε βρίσκοντας το νότο με πυξίδα ή με τα κόλπα με την σκιά του ήλιου.

Η μέθοδός σου όπως την αναφέρεις έχει και λάθος σε ότι αφορά την ανύψωση, αφού στις 19,2 η σωστή τιμή πχ για Ραφήνα (38,02 - 24,00) είναι 45,7 ενώ στο πραγματικό νότο η σωστή ανύψωση είναι 45,9. Άρα για τέλειο τόξο, με τη δική σου μέθοδο πρέπει να φέρει το πιάτο αφού το ρυθμίσει στις 19, και αριστερότερα αλλά και να αυξήσει λίγο (0,2 μοίρες) την ανύψωση.

Για SG2100 για Ραφήνα, το longitude πρέπει να ρυθμιστεί στο 38, και το elevation του πιάτου στο 24.

Last edited:

Κι αν το πιάτο δεν έχει ρυθμίσεις για elevation ; :listen:

Τι εννοείς; Να μην έχει καθόλου ενδείξεις από μοίρες; Έστω μία απλή ένδειξη για το elevation με βήμα ανά 10 μοίρες έχουν όλα!

Δεν θα το έλεγα !

Ε, αν δεν έχει καθόλου ενδείξεις, τότε με το μάτι. Ούτως η άλλως η ένδειξη των γραμμών πάνω στο πιάτο μπορεί να μην είναι ακριβής, και στο συντονισμό με τον πρώτο δορυφόρο θα παίξεις κυρίως με αυτό (το elevation) και με την κίνηση αριστερά - δεξιά γύρω από τη βάση. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως κρατάμε σταθερή τη ρύθμιση του longitude όσο κάνουμε ρυθμίσεις και αυτή την αλλάζουμε μόνο αν, αφού ρυθμίσουμε καλά τους δορυφόρους κοντά στο νότο, χάνουμε το ίδιο (δηλαδή πιο πάνω ή πιο κάτω και από τις δύο πλευρές) στα δύο άκρα του τόξου.

Τhanks Πάνο !
Οπότε η σταθερά του longtitude στην ανύψωση του μοτέρ δεν είναι πανάκεια όπως αναφέρεται σε πολλούς οδηγούς !
Λίγο πολύ ότι ανέφερες χρησιμοποιώ και σε εμένα ,απλά με το satfinder μου δίνω εντολή μετακίνησης του μοτέρ σε ένα κοντινό δορυφόρο με gotox και παίρνω μέγιστη λήψη από αυτό μετακινώντας το πιάτο μόνο.
Έπειτα με μικρορυθμίσεις το φέρνω όπως πρέπει ,απλά σε πολλούς οδηγούς αναφέρεται πως δεν πειράζουμε επουδενί την ανύψωση στο μοτέρ .

Θεωρητικά δε το πειράζουμε ποτέ το longitude. Πρακτικά όμως έχω δει να υπάρχουν αποκλίσεις. Πχ από κατασκευαστικό λάθος στην εκτύπωση πάνω στο μοτέρ της κλίμακας ανύψωσης. Οπότε αν όσο και να ρυθμίζουμε ανύψωση και αριστερά - δεξιά πάντα χάνουμε στα άκρα, τότε και μόνο τότε "παίζουμε" με τη ρύθμιση longitude.

Παιδιά αφού είδα κι αποείδα έβαλα πάλι το πιάτο στις αρχικές ρυθμίσεις της εγκατάστασης καθώς έβλεπα μόνο τον ASTRA.
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι και το HOTBIRD δεν το πιάνω.
Είχα βάλει το μοτέρ στο 38 latitude, 52 elevation και το πιάτο στις 24 μοίρες αλλά δεν έκανα τίποτα...!
Και καταλήγω μήπως τελικά φταίει το πιάτο...

Και κάτι άσχετο...
Επειδή έχω πρόβλημα και στο επίγειο σήμα (θα φωνάξω παπά να αγιάσει την ταράτσα...) ποια επίγεια κεραία μπορείτε να μου προτείνετε να αγοράσω?