Κεντρική εγκατάσταση TV σε πολυκατοικία. Τι προτείνετε;

bazil

New member
22 April 2009
25
Θεσσαλονίκη
Χαιρετώ όλα τα μέλη του forum. Καλώς σας βρήκα.

Θα ήθελα, αν μπορείτε, να με βοηθήσετε στην επιλογή κεραίας και (αν χρειάζεται) ενισχυτή για κεντρική εγκατάσταση σε πολυκατοικία. Η πολυκατοικία αποτελείται από 5 ορόφους και 6 διαμερίσματα συνολικά. Από το δώμα κατεβαίνουν 5 καλώδια (ένα για κάθε όροφο). Οι πρίζες είναι συνολικά 15. Η πολυκατοικία βρίσκεται στην Καλαμαριά, κοντά στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, και έχει οπτική επαφή με τους πομπούς στο Χορτιάτη, από τους οποίους απέχει περίπου 13Km (το μέτρησα με το Google Earth). Δεν παρεμβάλονται εμπόδια ανάμεσα.

Καλέσαμε ηλεκτρολόγο για την εγκατάσταση και αυτός έβαλε μία κεραία αντίγραφο της Televes DAT-45 και έναν (noname) ενισχυτή. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό. Είχα χιονάκια στα περισσότερα κανάλια, είδωλο σε κάποια άλλα (Mega), ενώ σε κάποια η εικόνα ήταν απαράδεκτη. Στην περιοχή που είμαι έπρεπε λογικά να πιάνω τα πάντα τέλεια. Παίξαμε πολύ ώρα με τον προσανατολισμό της κεραίας και την ενίσχυση, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Τελικά, ο ηλεκτρολόγος πήρε πίσω την κεραία και τον ενισχυτή και ανέλαβα να κάνω εγώ την εγκατάσταση.

Σε κατάστημα ηλεκτρονικών μου πρότειναν την Televes DAT-75 (την οποία όμως δεν ξέρω αν χρειάζομαι πραγματικά, λόγω της καλής θέσης μου), χωρίς κεντρικό ενισχυτή, αλλά με ενισχυτές μόνο για τους ορόφους που θα έχουν (αν έχουν) πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ θα ήθελα να αποφύγω τους ενισχυτές, οι οποίοι πάντα εισάγουν θόρυβο στο σήμα (ο συγκεκριμένος μάλιστα που μου έβαλε ο ηλεκτρολόγος είχε αρκετά μεγάλο θόρυβο, 8dB), δεν ξέρω όμως αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε κεντρική εγκατάσταση πολυκατοικίας.

Θα ήθελα τα φώτα μας. Τι μου προτείνετε να κάνω, για να έχω την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας;

Last edited:
O ενισχυτής ήταν ρυθμιζόμενης έντασης; Αν όχι, είναι πολύ πιθανόν ότι αυτός ήταν ο λόγος που είχες πρόβλημα. Εφ' όσον έχεις οπτική επαφή με τους αναμεταδότες, χρησιμοποίησε ενισχυτή με ρυθμιζόμενη ένταση ενίσχυσης. Το ίδιο πρόβλημα είχα κι εγώ στην Αθήνα, μιάς και έχω απ' ευθείας οπτική επαφή με Υμηττό, και χρησιμοποιώντας απλό ενισχυτή είχα υπερβολική ενίσχυση σήματος με αποτελέσματα σαν τα δικά σου (αλλού χιόνια και αλλού είδωλα στην εικόνα).
Χρησιμοποίησα λοιπόν ενισχυτή ρυθμιζόμενης έντασης της Matel, αυτόν στην φωτογραφία (για 8 διαμερίσματα) και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Απλώς θα χρειαστεί να παίξεις λίγο με την ένταση μέχρι να πετύχεις σωστή ρύθμιση.
Matel CA422-2UR.jpg
http://www.matel.gr/greek/productDetails.php?product=01-009-0009

Φίλε Κώστα, ο ενισχυτής είχε ρύθμιση ενίσχυσης (προφανώς αυτό εννοείς όταν λες «ρυθμιζόμενης έντασης») όπως όλοι. Δοκίμασα ακόμη και με την ενίσχυση στο minimum και δεν άλλαξε τίποτα. Το ίδιο και όταν παρέκαμψα εντελώς τον ενισχυτή. Αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα:
1) Στον 4ο όροφο που είμαι (και με μόνο τη δική μου τηλεόραση σε λειτουργία) δε χρειάζομαι ενίσχυση. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει όταν θα μπουν περισσότερες τηλεοράσεις. Θα εξασθενήσει και το δικό μου σήμα;
2) Το πρόβλημα είναι μάλλον στην κεραία. Δεν ξέρω αν με την original Televes DAT-45 θα έχω καλύτερη εικόνα, αν χρειάζομαι την DAT-75 (για ισχυρότερο σήμα ώστε να παρακάμψω τον ενισχυτή), αν θέλω μία απλή, ή ακόμη και μία λογαριθμική (όπως διάβασα σε άλλο thread ότι ενδείκνυται για περιοχές καλού σήματος).

Κάποιος που να μπορεί να βοηθήσει;

Λογικά θες μια χελιδόνα, ή μια λογαριθμική αν έχεις πολύ δυνατό σήμα. Με μια κεραία μόνο, και καλό καλώδιο, η πιο απομακρυσμένη τηλεόραση πως παίζει;

Λογικά θες μια χελιδόνα, ή μια λογαριθμική αν έχεις πολύ δυνατό σήμα. Με μια κεραία μόνο, και καλό καλώδιο, η πιο απομακρυσμένη τηλεόραση πως παίζει;

Δεν ξέρω. Τα διαμερίσματα 1ου, 2ου και 3ου δεν κατοικούνται (δεν έχουν πουληθεί ακόμη). Στο δικό μου διαμέρισμα, στον 4ο, έπαιζε το ίδιο με ενισχυτή και χωρίς.

Με τον ενισχυτή της Matel (με ένταση ενίσχυσης σχεδόν στο min) που ανέφερα σε προηγούμενο post, και με μία κεραία σαν αυτήν εδώ:
keraia.jpg
βλέπουμε στην πολυκατοικία τέλεια εικόνα σε 15 τηλεοράσεις.
-bye-

Γνώμη μου , τη στιγμή που υπάρχει ένα καλώδιο σε κάθε όροφο και το καλώδιο αυτό εξυπηρετεί 3 πρίζες, και με την προυπόθεση ότι το καλώδιο δεν είναι "φτέλι" να βάλεις ένα multiswitch 5-8 πχ της TRIAX που είναι και καλά και οικονομικά , να βάλεις μία γιάνκι με απολαβή 12-15 db , ένα πιατάκι 1,00m να έχετε και δορυφορική σε κάθε όροφο και να μην ανοίγετε τρύπες -καινούρια πολυκατοικία γαρ- και φυσικά να άλλαξετε πρίζες (θέλεις δυο δορυφορικές διελευσεως και μία τερματική για κάθε όροφο). Το multiswitch θα σου δώσει την απαραίτητη ενίσχυση στα επίγεια ισοσταθμισμένη σε κάθε έξοδο ...

Γνώμη μου , τη στιγμή που υπάρχει ένα καλώδιο σε κάθε όροφο και το καλώδιο αυτό εξυπηρετεί 3 πρίζες, και με την προυπόθεση ότι το καλώδιο δεν είναι "φτέλι" να βάλεις ένα multiswitch 5-8 πχ της TRIAX που είναι και καλά και οικονομικά , να βάλεις μία γιάνκι με απολαβή 12-15 db , ένα πιατάκι 1,00m να έχετε και δορυφορική σε κάθε όροφο και να μην ανοίγετε τρύπες -καινούρια πολυκατοικία γαρ- και φυσικά να άλλαξετε πρίζες (θέλεις δυο δορυφορικές διελευσεως και μία τερματική για κάθε όροφο). Το multiswitch θα σου δώσει την απαραίτητη ενίσχυση στα επίγεια ισοσταθμισμένη σε κάθε έξοδο ...

Δε με ενδιαφέρει η δορυφορική (και κανείς ένοικος δεν πρόκειται να δεχθεί το επιπλέον κόστος, ούτε οι ιδιοκτήτες των 2 διαμερισμάτων του 5ου ορόφου που κατοικούνται, ούτε οι οικοπεδούχοι που έχουν 1ο, 2ο, 3ο και προσπαθούν να τους πουλήσουν εδώ και 1,5 χρόνο - και με την τιμή που ζητάνε δεν τους βλέπω να πουλάνε στον αιώνα των άπαντα). Το multiswitch κάνει και ενίσχυση, απ' ό,τι κατάλαβα (αλλά είναι εξοπλισμός δορυφορικής). Αν βάλω μια απλή κεραία Yagi ή X-Yagi (ίσως λίγο μεγαλούτσικη για να έχω μεγάλη απολαβή), θα χρειαστώ κεντρικό ενισχυτή ή είναι πλεονασμός; Για τις κερείες τύπου Televes τι άποψη έχεις; Άλλοι τις παρουσιάζουν ως τέλειες και άλλοι λένε ότι είναι κυρίως για περιοχές με αδύναμο σήμα, ενώ στις «εύκολες» περιοχές εισάγουν θόρυβο.

Last edited:
Νομίζω οι DAT (και τα αντίγραφά τους) εισάγουν είδωλα πάντα. Καλύτερα να πάρεις μια χελιδόνα:

attachment.php

Εγώ είχα μια χελιδόνα πολλά χρόνια, και αγόρασα μια Televes DAT 75 (αυθεντική) ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει την πολύ καλή λήψη μου. Χάρισα και την κεραία σε γείτονα, και έβαλα την DAT. Περισσότερα είδωλα από πριν...
Αν πας στις ιστοσελίδες της televes, θα δεις ότι την προτείνει για λήψη ψηφιακών, και όχι αναλογικών καναλιών.

Ναι το είδα αυτό. Η πλάκα είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουν πως οι ψηφιακές κεραίες πρέπει να είναι πιο πολύπλοκες (και ακριβές) από τις αναλογικές, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η ψηφιακή λήψη είναι σαφώς ευκολότερη. Βέβαια, σε πολύ λίγο καιρό όλα τα κανάλια θα είναι ψηφιακά...

Κι εγώ σε X-Yagi έχω καταλήξει, δεν ξέρω όμως με πόσα στοιχεία και με τι gain. Υπενθυμίζω ότι απέχω 13Km από τους πομπούς του Χορτιάτη, χωρίς εμπόδια ανάμεσα, και η πολυκατοικία έχει 5 ορόφους, με 3 πρίζες ανά όροφο. Το καλώδιο είναι ομοαξονικό, αλλά δεν ξέρω ακριβώς τον τύπο του, θα το κοιτάξω αύριο. Δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω κεντρικό ενισχυτή.

Λέω να βάλω και μια VHF κεραία. Ξέρετε κάποια που να ενδείκνυται και για FM;