Κεντρική εγκατάσταση

zabiella

New member
30 July 2009
5
Καλησπερα,
νεος στο φορουμ και ασχετος απο αγκαταστασεις sat.

εχω το εξης ερωτημα.

σε νεόδμητη διπλοκατοικια θελω να κανω κεντρικη εγκατασταση δορυφορικου πιατου με lnb με διπλή έξοδο σε περιπτωση που θελουμε και στα 2 διαμερισματα να εχουμε προσβαση στον δορυφορο.

το θεμα μου ειναι μετα απο το πιατο μεχρι το καθε διαμερισμα πως θα κατεβασω το δορυφορικο σημα.
υπάρχει καλωδιωση δορυφορικη την οποια αυτη την στιγμη την χρεισιμοποιουμε για την κεντρικη κεραια
(σας παραθετω φωτο)

θελω στην ιδια τερματικη πριζα (που τωρα χρεισιμοποιω στην TV) μου να ερχεται και το δορυφορικο σημα

θα χρειαστω καποιο diseq και εαν ναι σε ποιο σημειο.
ποιο diseq προτεινετε?
στην τερματικη πριζα θα χρειστει καποιος διαχωριστης? πως θα εχω και στην TV κεραια και δορυφορικο στον sat receiver.

ευχαριστω

Attachments

• IMAGE_127.jpg
    IMAGE_127.jpg
    33.5 KB · Views: 156
  • IMAGE_128.jpg
    IMAGE_128.jpg
    28 KB · Views: 148
  • IMAGE_129.jpg
    IMAGE_129.jpg
    40.5 KB · Views: 150
Απάντηση: κεντρικη εγκατασταση

Βάζεις το πιάτο με twin LNB.

Τα δύο καλώδια από το LNB, μιξάρονται με δύο Combiner μαζί με την UHF και κατεβαίνουν με το ίδιο καλώδιο που έχεις έως τώρα.
DiSEqC, αφού θα έχεις έναν δορυφόρο, δεν σου χρειάζεται.
Ναι, στην πρίζα στο διαμέρισμα σου θα χρειαστείς διαχωριστή SAT/TV, ο οποίος βγάζει μία έξοδο επίγειας και μία SAT.
Αν για κάποιον λόγο έχεις πρόβλημα με την πρίζα, βάζεις τον διαχωριστή απευθείας στο καλώδιο.

Τυπικά στο σχέδιο έβαλα δύο γραμμές (κόκκινο χρώμα). Εσύ πρέπει να βρεις ποιες είναι οι δύο δικές σου.

attachment.php

Attachments

• IMAGE_127.jpg
    IMAGE_127.jpg
    104 KB · Views: 338
Last edited:
Re: κεντρικη εγκατασταση

Πο ρε συ φιλε ,πολυ κατατοπιστικος σε ευχαριστω για το σχεδιαγραμμα.

απλα να διευκρινησω οτι εξοδοι για τα διαμερισματα ειναι στους διαχωριστες με τις πολλες εισοδους .

εχεις να προτεινεις καποιους συγκεκριμενους διαχωριστες και combiner ,
ή τι speqs πρεπει να εχουν?

Υπάρχουν πολλές μάρκες. Ότι σου προτείνουν από το κατάστημα που θα αγοράσεις.
Να διευκρινήσω και εγώ πως το Combiner και το Splitter για την δουλειά που το θέλεις, είναι το ίδιο "εξάρτημα" απλά το βάζεις "ανάποδα".
Στην μία πλευρά παίρνει την επίγεια κεραία. Στην δεύτερη παίρνει την δορυφορική. Στην τρίτη βάζεις το καλώδια που έρχεται στο σπίτι σου.

1) Θα πρέπει οπωσδήποτε εκεί που παίρνει την δορυφορική, να υποστηρίζει POWER PASS.
2) Θα κοιτάξεις να υποστηρίζει ΙΝ και OUT σε όλες τις υποδοχές, όπως δείχνει και η φωτο. :a0210:

satellite-tv-vhf-uhf-combiner.jpg

Φιλικά... Σάκης!

Re: κεντρικη εγκατασταση

στο λεξικο ,στο λημα σαφεστατος πρεπει να βαλουν μια φωτο σου.....:SFGSFGSF:
σε ευχαριστω

Τα παραλές μου φαίνεται... :2thumb22sup: Χαίρομαι που βοήθησα. :a0210:
Θα περιμένουμε να μας ενημερώσεις όταν θα κάνεις την εγκατάσταση. :ernaehrung004:

Re: Kεντρικη εγκατασταση

Καλησπερα και παλι
μετα απο .... αρκετο καιρο (πριν ενα μηνα) καταφερα και εκανα την εγκατασταση που μου προτεινε στο σχεδιαγραμμα ο sakis.kom και επαιξε απροσκοπτα με πολυ καλο σημα και στο Sat και στο ψηφιακο.

το ερωτημα που εχω τωρα ειναι εαν μπορω απο το ενα καλωδιο που κατεβαινει απο την ταρατσα και κουβαλαει sat & επιγειο σημα , να ανεβασω σημα απο την εξοδο RF του αποκωδικοποιητη, στην ταρατσα ωστε να το στειλω και σε αλλο δωματιο.

thanks

Αποκωδικοποιητής SAT, σωστά? Αν ναι, μόνο με δοκιμή και δεν μπορώ να σου εγγυηθώ κάτι.

Παίρνεις ακόμα 3 TV-Splitter (όχι sat και χωρίς DV-PASS), το ένα να είναι 2σε1 αμφίδρομο, το άλλο από 2σε1 και το τρίτο από 1σε2.
Το αμφίδρομο θα μπει εδώ στην κάτω άκρη...
satellite-tv-vhf-uhf-combiner.jpg

και τα άλλα εκεί που είναι οι πράσινες γραμμές στο σχέδιο (τα δύο καινούρια θα ενωθούν μεταξύ τους).
Ελέγχεις με κάποιο τρόπο άλλα διαμερίσματα, να δεις να μην παίρνουν και αυτοί σήμα του RF! Περίπτωση να πετύχει 50-50.
Εννοείται πως σπίτι σου, εκεί που "ανεβαίνει" το σήμα στην ταράτσα, να μην έχεις πρίζα TV-SAT!

Last edited:
Σάκη γίνεται αύτο που λέει, αλλά με modulator και μίκτη vhf/uhf, και ανάμεσα μίκτες tv/sat. το είχαμε βάλει σε παλαιότερο άρθρο στο περιοδικό. Θα χρειαστείς σχήμα για να το καταλάβεις όμως. Εδώ η λογική είναι να ανεβάζεις ένα δορυφορικό κανάλι στην ταράτσα, σε μορφή αναλογικού και αφού ενισχυθεί να διαμοιραστεί μέσω της υπάρχουσας υποδομής σε όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας. Φυσικά το κανάλι που θα βλέπουν είναι αυτό που έχει συντονισμένο ο δέκτης. Χρησιμοποιούμε modulator στην μπάντα των VHF (συνήθως κανάλι 2 ή 5) και το διαμορφωμένο σήμα περνάει προς τα πάνω από την είσοδο VHF του μίκτη V/U και από την είσοδο TV του μίκτη TV/SAT. από τις άλλες θύρες περνάνε τα άλλα σήματα της εγκατάστασης με φορά προς τα κάτω ή και προς τα πάνω όταν πρόκεται για τις εντολές ελέγχου του LNB.

Το άρθρο το βρήκα, είναι εδώ: http://www.digitaltvinfo.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&id=7738&Itemid=114

αύριο από το γραφείο θα προσπαθήσω να ανεβάσω και το σχήμα (κάθε υποπερίπτωση έχει διαφορετικό σχήμα, αλλά εγω θεωρώ ότι ζητείται η πρώτη)

Στο περίπου το έχω καταλαβει. Το σχήμα όμως φυσικά και θα βοηθήσει.
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι το πως θα διακοπεί η μετάδοση στους ενοίκους που δεν πρέπει να λάβουν σήμα.

Re: Απάντηση: Κεντρική εγκατάσταση

Ναι Αποκωδικοποιητής SAT (η rf εξοδος του novabox)

καταλαβαινω μεσες ακρες το σεναριο (αν και ενα σχεδιαγραμμα θα βοηθουσε)

τα διαμερισματα δεν επηρεαζονται ουσιαστικα ( 2 ειμαστε ).

ευχαριστω παντως θα παω να παρω μερικα σπλιτερακια και θα αρχισω τις δοκιμες.

Re: Απάντηση: Κεντρική εγκατάσταση

Μετά απο άπειρες δοκιμες με διαφορων ειδων σπλιττερς κτλ
Το σεναριο δεν ειναι λειτουργικο (σνιφ..)
με το που κανεις την πρωτη συνδεση δινει σημα εξοδου του SAT σε RF καναλι . μετα απο μερικα λεπτα χανετε ομως και χανει την επικοινωνία και με την κεραια γενικοτερα.
Θεωρητικά παντως ειναι σωστο και ισως με μικροτερη αποσταση να έπαιζε κανονικα
σας ευχαριστω .