Κεντρικό Ηχείο

Victor240

Established Member
26 April 2011
251
Καλησπέρα,

Ηρθε η ωρα για το επόμενο βημα προς την ολοκλήρωση του χτισίματος του 5.1 Home Cinema. Προς το παρoν εχω εναν Pioneer VSX-521 με ενα ζευγος Jamo S506.

Σκεφτόμουν μηπως μπορω να παω σε κατι καλύτερο απο τo S50 http://www.jamo.com/speaker-types/center/?sku=S50CEN που ειναι το ηχείο του σετ.
Απο την εταιρια εχω δει και το S52 http://www.jamo.com/speaker-types/center/?sku=S52CEN το οποιο στα χαρακτηριστικά φαίνεται να υπερέχει μονο στην ισχυ που ειναι 100W εναντι 80W.

Θα μπορουσα να ταιριαξω καποιο αλλο κεντικο ηχειο αλλης εταιρίας ή δεν θα κατσει καλα με τα δυο Jamo?

Ηχεία υπαρχουν αρκετα που σιγουρα θα ειναι ποιοτικότερα αλλα και ακριβότερα απο το Jamo, το θεμα ειναι να παω σε κατι που να ταιριάξει στο συνολο και να μην ξεχωρίζει ή να εχω ενα κεντρικο που να ουρλιάζει μπροστα στα αλλα δυο.

stavroslam πολυ καλη περίπτωση φαινεται το monitor audio αφου το εχεις δοκιμάσει κιολας!ειναι λιγο ακριβούτσικο βέβαια.

Πολλά ηχεία μπορεί να είναι και πολύ καλύτερα απο τα Jamo, το θέμα όπως είπες είναι να ταιριάξει με τα front. Λαχείο είναι, θα το ρισκάρεις; Μόνο αν εχει δοκιμάσει κάποιος όπως πχ ο Στάυρος μπορεί να εκφέρει ασφαλή γνώμη και πάντα με βάση τα γούστα του. Εγω στη θέση σου σίγουρα θα έπαιρνα ακριβώς το κεντρικό ήχείο της σειράς....Ακόμα και να ταιριάζει κάποιο άλλο θεωρώ οτι η τριάδα μπροστά πρέπει να ειναι της ίδιας εταιρείας/σειράς και το θεωρώ απαράβατο κανόνα.

Last edited:
Εφόσον δεν είναι εφικτή η δοκιμή (που πάντοτε προτιμάται) μπορούμε να μικρύνουμε το ρίσκο στην επιλογή κεντρικού ηχείου εξετάζοντας
1) την αντίστασή του (Οhm),
2) τη συχνότητα μετάβασης απο τις χαμηλές στις υψηλές συχνότητες (crossover) και
3) την τονικότητα του ηχείου (αν ρέπει προς προς τις χαμηλές ή τις υψηλές).

Δευτερευόντως κοιτάμε και τα db, αλλά αυτά μπορούν να έρθουν με ισοστάθμιση απο τον AV Eνισχυτή.

Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία ταιριάζουν με αυτά του ζεύγους των μπροστινών ηχείων, έχουμε κάποιες σχετικά καλές πιθανότητες επιτυχίας στο ταίριασμα.

Το S52 θα ''πέσει'' μικρό στο σύστημα σου. Με 87 db και 100 watt δεν θα μπορεί να φτάσει σε ένταση τις κολώνες οι οποίες είναι δύο. Χρειάζεσαι μεγαλύτερο κεντρικό.

Εμένα μου φαινόταν στεγνό να το πω και για αυτο το αλλαξα.παντος είδα αρκετη διάφορα προς το καλυτερο με πιο στακατο μπάσο πιο καθαρή φωνή χωρις βουητα που είχα με το jamo....
Το συστεινω άνετα παντος στον φίλο και ειναι και ευαίσθητο που δεν ζοριζει τον ενισχυτη...!!!

Re: Απάντηση: Κεντρικό Ηχείο

Εφόσον δεν είναι εφικτή η δοκιμή (που πάντοτε προτιμάται) μπορούμε να μικρύνουμε το ρίσκο στην επιλογή κεντρικού ηχείου εξετάζοντας
1) την αντίστασή του (Οhm),
2) τη συχνότητα μετάβασης απο τις χαμηλές στις υψηλές συχνότητες (crossover) και
3) την τονικότητα του ηχείου (αν ρέπει προς προς τις χαμηλές ή τις υψηλές).

Δευτερευόντως κοιτάμε και τα db, αλλά αυτά μπορούν να έρθουν με ισοστάθμιση απο τον AV Eνισχυτή.

Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία ταιριάζουν με αυτά του ζεύγους των μπροστινών ηχείων, έχουμε κάποιες σχετικά καλές πιθανότητες επιτυχίας στο ταίριασμα.

Συγκρίνοντας το Monitor Audio με τα Jamo εχουμε αντίστοιχα:
Frequency Response : 60Hz - 30kHz και 45-20kHz
Sensitivity (1W@1m): 90dB και 89dB
Nominal Impedance: 8 ohms και 6 ohms
Crossover frequency: 3.2 kHz και δεν βρισκω για τα Jamo

Εκτος απο την ευαισθησία που ειναι κοντα στα υπολοιπα δειχνουν να διαφέρουν, δεν μπορω βεββαια να βρω το Crossover των Jamo. Απο την αλλη το ηχητικο αποτελεσμα δειχνει να ειναι καλο οπως περιγραφει και ο stavroslam.
Σιγουρα το καλυτερο θα ηταν να μπορουσα να τα ακουσω αλλα δεν νομιζω να υπαρχει τετοια δυνατότητα σε καποιο μαγαζι..

και να το βρείς το crossover τι ακριβώς θα καταλάβεις ? Το ηχητικό αποτέλεσμα δεν μπορείς να το αντιληφθείς από τα νούμερα. Το μόνο που μπορείς να διαπιστώσεις είναι σε τι ένταση μπορεί να φτάσει.

Το αποτελεσμα ειναι πιο κοντα οταν τα ηχεια παιζουν απο ιδιου ειδους μοναδα τις ιδιες συχνοτητες. Εχει ηχεια που τα 2κ τα παιζουν απο τουιτερ και αλλα που τα παιζουν απο woofer. Αλλη αμεσοτητα και αλλη διασπορα

Τo crossover δείχνει πιο ηχείο παίζει συγκεκριμένες συχνότητες.
πχ τα rear μπορεί να παίζουν τα 2,2KHz απο ένα τουίτερ μίας ίντσας και το κεντρικό απο δύο φουφερ 5 ιντσών...

Xωρίς να είναι ο αποκλειστικός παράγοντας η μετάβαση των συχνοτήτων στις μονάδες είναι σημαντικό θέμα στη καλό ματσάρισμα του ΗC.

Aντίθετα τα db (πλην ακραίων περιπτώσεων λιγότερο σημαντικός, γιατί εύκολα μπορείς να κατεβάσεις τη στάθμη των front (αν πχ αυτά είναι πολύ υψηλότερα)
Tο θέμα του μεγέθους του woofer και πάλι μικρό ρόλο παίζει (εκτός ακραίων περιπτώσεων πάλι) αφού συνήθως τα κεντρικά έχουν δύο και όχι ένα woofer.

Aν κάποιος ακολουθήσει τους γενικούς κανόνες που προανάφερα έχει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην επιλογή.

Δυστυχώς για τα συγκεκριμένα μοντέλα που αναφέρθηκαν δεν έχω γνώμη, μιας και στοιχεία λείπουν και δεν τα έχω ακούσει...
Εμπειρικά και έχοντας μια μικρή ιδέα για την φιλοσοφία των εταιρειών, θα έλεγα ότι αν μη τι άλλο δεν μοιάζει για αταίριαστος συνδυασμός.

Να ρωτίσω και εγώ κάτι; Γιατί πρέπει ντε και καλα το κεντρικό ηχείο να ταιριριάζει ως προς τις συχνότητες με τα 2 κύρια; Αφού πάιζουν εντελώς άλλους ήχους. Τα μπροστά παίζουν κατά 90% μουσική και κατά 10 % κάποια εφέ αραιά και που, ενώ το κετρικό παίζει κυρίως ομιλίες και εφέ και καθόλου μουσική. Περισσότερο μου φάινεται να έχει νόημα να ταιριάξεις το κεντρικό με τα περιφεριακά παρά με τα μπροστά καθώς η συνεργασία μεταξύ αυτών στα εφέ είναι πιο έντονη, ή να ταιριάξεις τα μπροστά με τα περιφεριακά για την μουσική. Εκεί που βλέπω πως έχει νόημα το ταίριασμα των μπροστινών με το κεντρικό, τουλάχιστο από την δική μου εμπειρία είναι στην ένταση το οποίο έρχεται με την ισοστάθμηση αρκεί βέβαια το κεντρικό να μην είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με τα άλλα.

Άμα δεν είναι το εμπρός πεδίο ομοιογενές... βράστα κι άστα.
Υπ' όψη, πλέον το ομοιογενές μπροστινό πεδίο αποτελείται από περισσότερα των τριών ηχείων, σύμφωνα με τις δυνατότητες των μοντέρνων AV.

Και στο παραπάνω δεν βάζω καν τη μουσική. Και μόνο στις ταινίες ακούς τον πρωταγωνιστή να μιλάει και λες και είναι μέσα από πηγάδι ο ήχος όταν το κεντρικό δεν ακολουθεί τα κύρια.

Ο ήχος που προέρχεται εκ των όπισθεν, έχει έτσι κι αλλιώς διαφορά στο πως τον αντιλαμβανόμαστε. Αλλιώς ο εγκέφαλός μας θα δυσκολευόταν να τον ξεχωρίσει τοπικώς. Λέτε να έχουμε την ίδια ευαισθησία στα πρίμα όταν ο ήχος προέρχεται από πίσω; Δεν νομίζω.

Τo crossover δείχνει πιο ηχείο παίζει συγκεκριμένες συχνότητες.
πχ τα rear μπορεί να παίζουν τα 2,2KHz απο ένα τουίτερ μίας ίντσας και το κεντρικό απο δύο φουφερ 5 ιντσών...

Xωρίς να είναι ο αποκλειστικός παράγοντας η μετάβαση των συχνοτήτων στις μονάδες είναι σημαντικό θέμα στη καλό ματσάρισμα του ΗC.

Aντίθετα τα db (πλην ακραίων περιπτώσεων λιγότερο σημαντικός, γιατί εύκολα μπορείς να κατεβάσεις τη στάθμη των front (αν πχ αυτά είναι πολύ υψηλότερα)
Tο θέμα του μεγέθους του woofer και πάλι μικρό ρόλο παίζει (εκτός ακραίων περιπτώσεων πάλι) αφού συνήθως τα κεντρικά έχουν δύο και όχι ένα woofer.

Aν κάποιος ακολουθήσει τους γενικούς κανόνες που προανάφερα έχει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην επιλογή.

Δυστυχώς για τα συγκεκριμένα μοντέλα που αναφέρθηκαν δεν έχω γνώμη, μιας και στοιχεία λείπουν και δεν τα έχω ακούσει...
Εμπειρικά και έχοντας μια μικρή ιδέα για την φιλοσοφία των εταιρειών, θα έλεγα ότι αν μη τι άλλο δεν μοιάζει για αταίριαστος συνδυασμός.

Έτσι όπως το έθεσες με το crossover συμφωνω, έχει λογική, αν και νομίζω ελάχιστοι θα το κοιτάξουν. ΘΑ διαφωνήσω όμως στο μέγεθος των woofer για τον παρακάτω λόγο. Το εμβαδόν των woofer δεν λειτουργεί αθροιστικά όσο αναφορά το κάτω άκρο του συχνοτικού εύρους. Δηλαδή αν θέλεις ένα ηχείο να παίξει χαμηλότερα σε συχνότητες δεν αρκεί να του προσθέσεις ένα ίδιο γούφερ, αλλά να αυξήσεις την διάμετρο του. Όσο μικρότεροι οι οδηγοί τόσο πιο ρηχό ακούγεται. Το κεντρικό δεν πρέπει να ακούγεται ρηχό γιατί μαζί με το sub είναι τα σημαντικότερα στο HC. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα 6 1/2 woofer. Δύο θα είναι ιδανικά. Επίσης αν φτάσεις στο σημείο να χαμηλώσεις σε ένταση τα front, για μένα έχεις κάνει λάθος αγορά. Το κεντρικό πρέπει να φτάνει άνετα σε τέτοια ένταση ώστε σε σκηνές δράσης να μπορεί να ''κρατηθεί'' στο προσκήνιο και να μην καλύπτεται από τα front.

Συμφωνούμε στο θέμα χαμηλώματος των front... το θεωρώ ασφαλέστερο από το να δώσεις db στο κεντρικό, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο σε κανα τσακίρ κέφι με τις παραμορφώσεις που σηκώνουν οι ΑVR να πάρεις κανα τουίτερ στο χέρι... για αυτό και το ανάφερα.
Έχεις δίκιο όμως ότι δηλώνει λάθος αγορά. Απλά το αναφέρω ως μια λύση αναγκης.

Για τα γούφερ δεν θα διαφωνήσουμε, πλην ακραίων περιπτώσεων, όπως ανέφερα.
Δεν θα έβαζα κεντρικό με δύο 4άρια και front me 10άρι, εννοείται ότι θα είναι μεγάλο το ρίσκο.
Δύο πεντάρια όμως θα τα ταίριαζα χωρίς δισταγμό με 8άρι φροντ.

Ρηχό γιατί να ακουστεί το κεντρικό? (τι εννοείς ρηχό?:D)

+++
Όλα αυτά που συζητάμε είναι λύσεις για κάποιον που δεν θα ακούσει αλλα θα διαβάσει κατάλογο, εννοείται.
Το μικρότερο ρίσκο ψάχνουμε.

Και όπως είπε ο Λεωνίδας αυτό είναι η ομοιογένεια κτλ... βάζεις το κεντρικό της σειράς και καθάρισες.
Ειδικά αν έχεις βάσεως μπορείς να βάλεις και ένα τρίτο και δεν σου μιλάει κανένας :flipout:

Συμφωνούμε, διαφωνούμε μετά ξανασυμφωνούμε..... γενικά είναι ωραία να ανταλλάσουμε απόψεις..... :2thumb22sup:

Εντάξει πάντα προσπαθούμε να πιάσουμε το ιδανικό. και εγώ τα γράφω αυτά ίσως και λίγο παρασυρόμενος από αυτό που έχω και έχει συνηθίσει το αυτί μου.......

plc150.jpg

Το οποίο το οδηγεί και ένας τελικός 300 watt. Οπότε ότι μικρότερο έχω ακούσει..... ξέρεις μου φαίνεται κάπως..... ότι κάτι λείπει.....

Προφανως το συστημα μου δεν ειναι τετοιου επιπεδου, ουτε τα ηχεια ουτε και ο ενισχυτής.

Αποτι καταλαβαινω ειναι πολυ ρισκο (και χρηματικο) η υπόθεση και μαλλον χωρις ιδιαιτερο λογο..θα προσπαθήσω να ακουσω τον συνδυασμό με το Monitor Audio μιας και ειναι ο μοναδικος που εχουμε μια βαση οτι ταιριάζει, αλλιως θα παω για το κεντρικο της Jamo.
Περιμενω και ενα φιλο μηπως μπορει να μου δανείσει το δικο του Crystal Audio THX να δω πως κάθεται μιας και εχει και ελκυστική τιμη!

εγω εκανα διαφορα τεστακια για να δω την ομοιογενεια.πιο χαρακτηριστικο ειναι αυτο με το αεροπλανο που κανει κυκλους για να δεις τα ηχεια ενα ενα και οντος παιζοντας με την ενταση το εφερα εκει που επρεπε και διαφορα δεν μπορουσες να καταλαβεις σε ηχο και ποιοτητα καθος περνουσε απο ολα τα ηχεια....
επισης δεν εχει bass reflect οποτε απεφυγα τα βουητα που ειχα μερικες φορες με το jamo και εχει και μεγαλυτερη καμπινα και εχω καθαρο μπασο στους διαλογους και σε σκηνες εντονης δρασης το ακους καθαρα χωρις να τσιριζει και να τρυπαν τα αφτια το τουιτερ....
φοβηθηκα και εγω στην αρχη για το ταιριασμα αλλα τελικα σταθηκα πολυ τυχερος και μου εκατσε λαχειο να το πω.....
μακαρι να ημουν αθηνα να μπορουσα να τον φερω για ακροαση....

εγω εκανα διαφορα τεστακια για να δω την ομοιογενεια.πιο χαρακτηριστικο ειναι αυτο με το αεροπλανο που κανει κυκλους για να δεις τα ηχεια ενα ενα και οντος παιζοντας με την ενταση το εφερα εκει που επρεπε και διαφορα δεν μπορουσες να καταλαβεις σε ηχο και ποιοτητα καθος περνουσε απο ολα τα ηχεια....
επισης δεν εχει bass reflect οποτε απεφυγα τα βουητα που ειχα μερικες φορες με το jamo και εχει και μεγαλυτερη καμπινα και εχω καθαρο μπασο στους διαλογους και σε σκηνες εντονης δρασης το ακους καθαρα χωρις να τσιριζει και να τρυπαν τα αφτια το τουιτερ....
φοβηθηκα και εγω στην αρχη για το ταιριασμα αλλα τελικα σταθηκα πολυ τυχερος και μου εκατσε λαχειο να το πω.....
μακαρι να ημουν αθηνα να μπορουσα να τον φερω για ακροαση....

Αυτό το ηχάκι με το αεροπλάνο που μπορούμε να το βρούμε και εμείς για να τεστάρουμε το σύστημα;