Κέντρο ή περιφέρεια?

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,862
Λιβαδιστάν...
Να μην μιλήσω για την ποιότητα ζωής. Με το ποδήλατο έχεις τελειώσει σε ένα πρωινό με εφορία, 2-3 τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητή, χαλαρά χωρίς εκνευρισμό και σου έχει περισσέψει και χρόνος. Όχι σαν εδώ που πρέπει να κάνεις ολόκληρο πλάνο εκστρατείας για ένα χαρτί από το δημόσιο.

Έχει χρειαστεί να τρέξω για δουλειές και στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία και αυτό είναι αλήθεια...

Re: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Στην επαρχία παίδες υπάρχουν δουλειές και ευκαιρίες περισσότερες από την Αθήνα. Απλά είναι το κλασσικό παραμύθι για να μένεις στα αυγά σου και να μην τολμήσεις. Είναι ένα ωραίο άλλοθι δηλαδή. Η Αθήνα απλά σου προσφέρει σχετικά εύκολα το ελάχιστο. Δηλαδή μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα. Για παραπάνω λεφτά είναι το ίδιο είτε Αθήνα, είτε Θεσσαλονίκη, είτε επαρχία. Αν βάλεις το μειωμένο κόστος διαβίωσης στο παιχνίδι (τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα για μια τριμελή οικογένεια, πιθανότατα είναι περισσότερα) τότε οικονομικά δεν υπάρχει σύγκριση.

Ειναι δυνατον να υπαρχουν σε μια πολη 50.000-100.000 ανθρωπων περισσοτερες ευκαιριες απο μια πολη 500 εκ οπου εχουν συσσωρευτει ολες οι εταιρειες κλπ ? Για τι ειδους ευκαιρειες μιλαμε ? Να ειναι καποιος ελευθερος επαγγελματιας και να εχει γνωριμιες λογω οικογενειας πχ ? Ποιο κοστος διαβιωσης ? Ειναι μικροτερο στην επαρχια ? Γιατι εγω βλεπω οτι θελουν να ψωνισουν (απο ηλεκτρικα μεχρι ρουχα και..τροφιμα) απο την Αθηνα..(Οι μετακινησεις ?Σιγα..)

Last edited:

Όταν μιλάμε για κόστος διαβίωσης δεν λέμε για τηλεοράσεις και hi end.

Λέμε για μετακινήσεις (εμπρός ποδαράκια μου), καθημερινά αγαθά, ήδη πρώτης ανάγκης κλπ.

Όταν μιλάμε για κόστος διαβίωσης δεν λέμε για τηλεοράσεις και hi end.

Λέμε για μετακινήσεις (εμπρός ποδαράκια μου), καθημερινά αγαθά, ήδη πρώτης ανάγκης κλπ.

Αυτο ειπα και εγω Τζιμ.Δεν εννοω hi-end.Πχ καθημερινες συσκευες , που θα αγορασεις , που θα σου χαλασουν , που θα χρειαστει ενα ζευγαρι οταν ανοιγει ενα σπιτι πχ.Δεν ειναι και αυτα ειδη αναγκης ? Ο ρουχισμος δεν ειναι ειδη αναγκης ? Στα παντα ειναι η επαρχια πιο ακριβη τωρα.Το μονο που κραταει το κοσμο ειναι αυτο που συζηταμε οτι συχνα εχει ενα σπιτι και η απροσωπη , ψυχοφθορα και συχνα επικινδυνη (περισσοτερο ) ζωη της πρωτευουσας.

Last edited:

Αυτο ειπα και εγω Τζιμ.Δεν εννοω hi-end.Πχ καθημερινες συσκευες , που θα αγορασεις , που θα σου χαλασουν , που θα χρειαστει ενα ζευγαρι οταν ανοιγει ενα σπιτι πχ.Δεν ειναι και αυτα ειδη αναγκης ? Ο ρουχισμος δεν ειναι ειδη αναγκης ? Στα παντα ειναι η επαρχια πιο ακριβη τωρα.Το μονο που κραταει το κοσμο ειναι αυτο που συζηταμε οτι συχνα εχει ενα σπιτι και η απροσωπη , εξαντλητικη και συχνα επικινδυνη (περισσοτερο ) ζωη της πρωτευουσας.

Οι καθημερινές συσκευές δεν είναι πιο ακριβές. Υπάρχουν παντού αλυσίδες. Έτσι κι αλλιώς όμως όταν πλέον πολλά μεταφορικά είναι δωρεάν, το κόστος είναι ίδιο. Για τα ρούχα επίσης. Υπάρχουν και τα κινέζικα αλλά και τα ακριβά. Το ίδιο είναι.

Επίσης μη ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση στα αυγουλάκια, πουλερικά, ντομάτες, πατάτες και άλλα που σε μεγάλες πόλεις ξοδεύει κάποιος ένα σημαντικό ποσό σχεδόν καθημερινά....

Για τις μετακινήσεις τα είπαμε.

Εγω παντως επιμενω σε αυτο που ειπα :) .Kαι προσθετω οτι στην επαρχια εχεις συνηθως και καποιον δικο σου ανθρωπο να σου κραταει τα παιδια οσο δουλευεις.Ειναι και αυτο πολυ σημαντικο η αληθεια ειναι.:smile:

Last edited:

ΤΟ μεγαλύτερο εμπόδιο της διαμονής στην επαρχία είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Απάντηση: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

φίλος μου καλός απο την επαρχία, άντεξε μόλις 5 χρόνια στην Αθήνα όταν πήγε σε μια πολλή καλή δουλειά με πάρα πολύ καλά λεφτά....
και μου έλεγε χαρακτηριστικά..
εδώ δεν ζουν.. τρέχουν.. τρέχουν και δεν φτάνουν.. συνεχώς!

τελικά έφυγε για Ελβετία και ησύχασε.

Εγώ πάντως (Κατερίνη) δεν αλλάζω με τίποτα τη ζωή μου εδώ για μεγάλη πόλη. Καταρχάς λόγω επαγγέλματος, εφόσον ως ελεύθερος επαγγελματίας εννοείται ότι θα επέλεγα την πόλη μου, λόγω κύκλου γνωστών κλπ. Θεσσαλονίκη έζησα ως φοιτητής 5 χρόνια. Αθήνα δεν έζησα, αλλά κατεβαίνω συχνά σε φίλους. Είναι πολύ ωραία για να βγαίνω, να βλέπω θέατρα, μουσεία κλπ. Αλλά την ποιότητα ζωής (για μένα) που προσφέρει η επαρχία, στα ίδια χρήματα πάντα, δεν μπορεί να στην δώσει η Αθήνα. Μένω σε σπίτι ιδιόκτητο (πριν νοίκιαζα), 7 λεπτά με τα πόδια από το γραφείο μου και 7 επίσης από το κέντρο της πόλης και τα μπαράκια κλπ. Έχω θάλασσα σε 15-20´ με το αυτοκίνητο, βουνό σε 30´ και Θεσσαλονίκη σε 45´ (αμάξι ή προαστιακός). Έχω τους γονείς μου σε χωριό (στα 15´), και όλο το χρόνο ζαρζαβατικά, αυγά κλπ! Αν κάνω παιδιά έχω τους γονείς για βοήθεια. Το γραφείο της γυναίκας μου (είναι αισθητικός) είναι στα 3´ με τα πόδια. Ειλικρινά το μόνο που ζηλεύω από την Αθήνα είναι αυτά που προανέφερα και μας λείπουν εδώ: θέατρα, μουσεία, εκθέσεις, εναλλακτικές μορφές εξόδου. Κατά τα άλλα Κατερίνη και πάλι Κατερίνη!
Υ.Γ. Όποιος περάσει από εδώ να κάνει στάση, κερνώ ψαράκι και τσιπουράκι (με γλυκάνισο)!

....Ειλικρινά το μόνο που ζηλεύω από την Αθήνα είναι αυτά που προανέφερα και μας λείπουν εδώ: θέατρα, μουσεία, εκθέσεις, εναλλακτικές μορφές εξόδου. Κατά τα άλλα Κατερίνη και πάλι Κατερίνη!

Υ.Γ. Όποιος περάσει από εδώ να κάνει στάση, κερνώ ψαράκι και τσιπουράκι (με γλυκάνισο)!

Ούτε να τα σκέφτεσαι φίλε μου. Σε πάρα πολλούς από μας εδώ κάτω, δε λείπουν πια. Την είδαμε την Αθήνα να μεταμορφώνεται με αυτούς τους προκλητικούς Συντελεστές Δόμησης σε τερατούργημα. (Τουλάχιστον όσοι γεννηθήκαμε εδώ.) Τι να μας προσφέρει; Πιο πολλές φορές θα φύγουμε εκτός, (Επίδαυρο για παράδειγμα) παρά θα "περπατήσουμε" να πάμε που; Μία δίωρη έξοδος, μπορεί να σου βγει 3ωρη ή και παραπάνω. Τι είδους χαλάρωση είναι αυτή; Εντάξει, παίζει ρόλο και η ηλικία, αλλά μετά τα 40, δε γουστάρεις να ξεκινάς από νωρίς και να τρέχεις για να διασκεδάσεις. Περιμένουμε πώς και πώς τον Αύγουστο:grinning-smiley-043 για να νιώσουμε χαλαροί και να απολαύσουμε τις βόλτες μας. Τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις ΔΕΝ πληρώνονται με τίποτα. Να 'σαι καλά να τα χαίρεσαι εσύ και οι δικοί σου.

Nίκο , ο Γιώργος έχει δίκιο. Η ποιότητα ζωής σου είναι δύο επίπεδα πάνω από τη δική μας. Μη μας ζηλεύεις καθόλου.
Έχετε και το Λιτόχωρο κοντά ,τον Όλυμπο κ.τ.λ.
Σούπερ.

Nίκο , ο Γιώργος έχει δίκιο. Η ποιότητα ζωής σου είναι δύο επίπεδα πάνω από τη δική μας. Μη μας ζηλεύεις καθόλου.
Έχετε και το Λιτόχωρο κοντά ,τον Όλυμπο κ.τ.λ.
Σούπερ.

:grinning-smiley-043

Δημήτρη, διάβασα πιο πάνω ότι έχεις ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια οικοδομή. Είμαστε σ' αυτή τη σκέψη με τη γυναίκα μου. Να το κάνουμε ή θα γεράσουμε πριν την ώρα μας;
Για μονοκατοικία μιλάω.

Υ.Σ. Νομίζω ότι είναι λίγο :offtopic: αυτή η ερώτηση. Ας σβηστεί αν δεν πρέπει να υπάρχει.

Εγώ πάντως (Κατερίνη) δεν αλλάζω με τίποτα τη ζωή μου εδώ για μεγάλη πόλη. Καταρχάς λόγω επαγγέλματος, εφόσον ως ελεύθερος επαγγελματίας εννοείται ότι θα επέλεγα την πόλη μου, λόγω κύκλου γνωστών κλπ. Θεσσαλονίκη έζησα ως φοιτητής 5 χρόνια. Αθήνα δεν έζησα, αλλά κατεβαίνω συχνά σε φίλους. Είναι πολύ ωραία για να βγαίνω, να βλέπω θέατρα, μουσεία κλπ. Αλλά την ποιότητα ζωής (για μένα) που προσφέρει η επαρχία, στα ίδια χρήματα πάντα, δεν μπορεί να στην δώσει η Αθήνα. Μένω σε σπίτι ιδιόκτητο (πριν νοίκιαζα), 7 λεπτά με τα πόδια από το γραφείο μου και 7 επίσης από το κέντρο της πόλης και τα μπαράκια κλπ. Έχω θάλασσα σε 15-20´ με το αυτοκίνητο, βουνό σε 30´ και Θεσσαλονίκη σε 45´ (αμάξι ή προαστιακός). Έχω τους γονείς μου σε χωριό (στα 15´), και όλο το χρόνο ζαρζαβατικά, αυγά κλπ! Αν κάνω παιδιά έχω τους γονείς για βοήθεια. Το γραφείο της γυναίκας μου (είναι αισθητικός) είναι στα 3´ με τα πόδια. Ειλικρινά το μόνο που ζηλεύω από την Αθήνα είναι αυτά που προανέφερα και μας λείπουν εδώ: θέατρα, μουσεία, εκθέσεις, εναλλακτικές μορφές εξόδου. Κατά τα άλλα Κατερίνη και πάλι Κατερίνη!

Σε γενικες γραμμες, τα ιδια ισχυουν και για την Κορινθο. Μερικα πραγματα δεν εχουν τιμη.
-bye-

Με μια διαφορα, στη θαλασσα παω με τα ποδια...

Γιώργο αξίζει τον κόπο. Πολύ φθηνότερα από τα έτοιμα ,με έλεγχο των υλικών και συνεργειών αλλά πολύ τρέξιμο.
Εγώ ολομόναχος. Ρώταγα για τα πάντα, έπαιρνα 5 προσφορές για τα πάντα.
Θα πρέπει βέβαια να ομολογήσω πως μετά από αυτή την εμπειρία έγινα άντρας κανονικός.:drummer:-bye-
Ολοκληρώθηκα.

Υ.Γ. Αν έχεις το οικόπεδο είναι η μόνη λύση. Δεν θα έδινα ποτέ λεφτά ,να πάω να μείνω σε πολυκατοικία. Τολμήστε το. Και αν χρειαστείς ποτέ κάτι, call.

Ευχαριστώ Δημήτρη. Μεγάλωσα σε μονοκατοικία (Μενίδι). Ύστερα από μία περίοδο 7 χρόνων (..................) ξαναγύρισα Μενίδι. Τώρα ζούμε σε διώροφο με τα πεθερικά στο ισόγειο. Ετοιμαζόμαστε να ξ ανοιχτούμε γιατί δεν λέει. Όσοι το έχουν ζήσει ξέρουν. Θέλουμε και πάρα πάνω χώρο.
Πάντα για μονοκατοικία. Θα σε ενοχλήσω. Ευχαριστώ ούτως ή άλλως.

Eσυ οντως μενεις σε εναν απο τους δυο παραδεισους της Ελλαδας. (ο αλλος ειναι το Καρπενησι).

Και δεν εχεις μονον την θαλασσα και τον Ολυμπο. Εχεις και τον Ενιπεα ενα απο τα πιο ομορφα ποταμια της χωριας για να χαρεις.

Οσο για τις "παροχες" της Αθηνας μια ψευδοκατασταση ειναι . Μια εβδομαδα τον χρονο ειναι αρκετη.

Εχτισες ή αγορασες ?

Σε γενικες γραμμες, τα ιδια ισχυουν και για την Κορινθο. Μερικα πραγματα δεν εχουν τιμη.
-bye-

Σε όλη την επαρχία ισχύουν αυτά. Οι τιμές των αγαθών στην επαρχία έχουν ΕΛΑΧΙΣΤΗ διαφορά από ότι στην Αθήνα. Στην τελική για 2-3 φορές που θα χρειαστεί έρχεσαι μια βόλτα Αθήνα ψωνίζεις ότι θέλεις και το συνδυάζεις με κάτι άλλο. Προσωπικά σε πολλές αγορές δεν μου αρκεί ούτε καν η Αθήνα και παραγγέλνω από το εξωτερικό. Αυτό το έχω μειώσει για λόγους στήριξης της αγοράς μας.

Σούπερ μάρκετ, μαναβικά, κρέατα, ψαρικά είναι ίδιες τιμές ή καλύτερες και στα είδη μαναβικής, κρεάτων (ψαριών αν είσαι κοντά σε θάλασσα) έχεις και καλύτερη ποιότητα.

Μηδενική μόλυνση.
Μηδενική εξάρτηση από το αυτοκίνητο.
Χαμηλότερη εγκληματικότητα.
Εγγύτητα στην εξοχή είτε είναι βουνό είτε θάλασσα.
Πολύ λιγότερο άγχος!!!!

Όσο για τις δουλειές. Κάποιος είπε ότι μια πόλη 5 εκατομ. έχει περισσότερες ευκαιρίες από ότι μια 50.000. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τις αναλογίες να κοιτάμε.

Πόσοι δικηγόροι είναι ανά κάτοικο στην επαρχία και πόσοι στην Αθήνα?
Πόσοι γιατροί ανά κάτοικο στην επαρχία και πόσοι στην Αθήνα?
Πόσοι μηχανικοί, πόσοι έμποροι, πόσοι υπάλληλοι, κτλ. κτλ. Αυτό είναι που έχει σημασία.

Η Αθήνα υπερτερεί σε "σπάνια" επαγγέλματα που έχουν εφαρμογή σε βιομηχανίες, στον καλλιτεχνικό χώρο κτλ. Εκεί συμφωνώ ότι έχει πλεονέκτημα. Αυτά αφορούν όμως ένα μικρό ποσοστό.

Για το σπίτι πάλι.

Αν το χρήμα υπάρχει, ένα σπίτι (με τρέξιμο) μπορεί να τελειώσει σε 12-18 μήνες. Τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα οφείλονται σε έλλειψη χρημάτων.

Αν αξίζει? 1000 φορές από το να αγοράσεις το απαράδεκτο κουτί του εργολάβου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα έχεις φτιάξει ένα ίδιας ποιότητας κουτί αλλά θα σου έχει στοιχίσει πολύ λιγότερο και δεν θα έχεις τα μειονεκτήματα της πολυκατοικίας.

Last edited:
Απάντηση: Στεγαστικά δάνεια - Το μπούμερανγκ

Παιδιά δεν είναι και έτσι ακριβώς.Εγώ μένω στην Παλλήνη που κάποτε ήταν εξοχικός προορισμός,και τώρα έχει γίνει σαν την Κυψέλη μην πω και χειρότερα.Εγώ μεγάλωσα εδώ σε μονοκατοικία,αλλά οι καταστάσεις το φέρανε έτσι που αναγκαστήκαμε να το δώσουμε αντιπαροχή,και να πάρουμε από ένα διαμέρισμα.Και είμασταν από τις τελευταίες μονοκατοικίες ανάμεσα στα 4ώροφα θηρία,σαν κουκίδα.Δεξιά αριστερά πολυκατοικίες και ανάμεσα εμείς.Αγοράσαμε με την γυναίκα μου το ισόγειο μετά από δική της επιμονή,με δάνειο για 40 χρόνια,να το αφήσουμε στην κόρη μας,όπως είπε και ένας φίλος παραπάνω.Εγώ ήμουν κατά της αγοράς από την αρχή.Τι να αφήσεις?Μετά από 40 χρόνια,που θα το έχουμε χρυσοπληρώσει?Και τι αξία θα έχει τότε?Ποιός ζει ποιός πεθαίνει μέχρι τότε.Τέλως πάντων έχουμε ένα εξοχικό στην Εύβοια,και συγκεκριμένα στα Νέα Στύρα,που σκεφτόμαστε να το κάνουμε μόνιμη κατοικία.Παιδιά 2 το ένα 4 ετών το άλλο 8 μηνών.Ωραία εγώ ζητάω μετάταξη και πάω στον Δήμο εκεί,και η γυναίκα μου μεγαλώνει τα παιδιά και ασχολείται με τις κότες και τα κατσικάκια.Πρώτο πρόβλημα.Έχει 1 νηπιαγωγείο και 1 δημοτικό σχολείο,τα οποία έχουν 5 έως 10% ελληνόπουλα και τα υπόλοιπα είναι ξένα.Μετά το δημοτικό που θα πάνε που δεν έχει γυμνάσιο και λύκειο?Δεύτερο πρόβλημα.Αν χτύπα ξύλο πάθεις κάτι έχει μόνο ένα αγροτικό ιατρείο.Στην Κάρυστο που είναι 45 χλμ.απόσταση,έχει ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί,και μετά στην Χαλκίδα σε μεγαλύτερη απόσταση.Έχει συμβεί να χτυπήσει γνωστός μας από προπέλα μηχανής μεκίνδυνο να χάσει το πόδι του,και τον πήγανε στο λιμάνι,και περιμένανε το φέρι μπόατ να φέρει το ασθενοφόρο,να τον παραλάβει,να μπει ξανάστο φέρι να τον φέρει Αθήνα νοσοκομείο..ήμαρτον δηλαδή.Όσο για τις τιμές αφήστε τα καλύτερα.Εγώ που τους έχω εκεί,κάθε ΠΣΚ που πάω τους πηγαίνω συνέχεια τα πάντα.Ενδεικτικά για να μην κουράζω:Μωρομάντηλα πακέτο 3 μαζί εδώ 4,60 εκεί 7,90.Γιαουρτάκια advance τα 2 εδώ 1,82 εκεί 2,20-2,25.Πάνες pampers το μεγάλο εδώ 18,90 εκεί τόσο κάνει το μικρό!!!!Σε τίποτα παιδιά δεν είναι φθηνότερα.Ωραίος ο καθαρός αέρας η θάλασσα,καλύτερη ποιότητα ζωής σίγουρα,αλλά δεν είναι εύκολο.Ίσως γλυτώσεις κάποια χρήματα εκεί μόνο και μόνο επειδή δεν έχει πειρασμούς mall saturn και τα σχετικά.

ΤΟ μεγαλύτερο εμπόδιο της διαμονής στην επαρχία είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

καλά αυτό ισχύει εν μέρη, γιατί αν πέσει το ασθενοφόρο (αν βρεις) σε μποτιλιάρισμα απλά δεν φτάνεις ποτέ στο νοσοκομείο (τουλάχιστον ζωντανός).

Πόσοι δικηγόροι είναι ανά κάτοικο στην επαρχία και πόσοι στην Αθήνα?
Πόσοι γιατροί ανά κάτοικο στην επαρχία και πόσοι στην Αθήνα?
Πόσοι μηχανικοί, πόσοι έμποροι, πόσοι υπάλληλοι, κτλ. κτλ. Αυτό είναι που έχει σημασία.

Eγω το ειπα :)
Δεν κοιταμε μονο αυτο.Κοιταμε και αλλα πολλα.Οπως αν η περιοχη ειναι αγροτικη η οχι , και ποσες επισης επιχειρησεις υπαρχουν σε καθε νομο.Γιατι ο μηχανικος (κλπ ) στην Αθηνα αν δει τα ζορια του ανταγωνισμου στο ελευθερο επαγγελμα θα κανει και μερικα βιογραφικα σε μεγαλες εταιρειες.Στην επαρχια τι θα κανει ? Εκει και αν η αναλογια πεφτει δραματικα (κατοικων-μεγαλων εταιρειων)

Last edited:

-bye-

Τυχερούλη! Στη στροφή μας έφαγες...