Κεραία (επιλογή και εγκατάσταση.)

Θωμάς1

AVClub Addicted Member
26 June 2006
1,760
Θεσσαλία
Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια ένα πλέγμα που έχω, έχει σκουριάσει εντελώς και πρέπει να γίνει εγκατάσταση νέας κεραίας.

Στην κεραία θα συνδεθούν τρεις τηλεοράσεις, αλλά θα πρέπει να δώσω σήμα και σε ένα dvd recorder και στο HTPC. Στην ουσία θα είναι 5 αποδέκτες.
Θα είναι αρκετή μια κεραία με ενισχυτή;
Ποιά κεραία θα πρέπει να προτιμήσω;

Η λήψη νομίζω είναι εύκολη. Έχω οπτική επαφή με δύο πομπούς (Πήλιο και Ντουμπρούσι κάπως έτσι) Θεσσαλία.
Και οι δύο πομποί είναι περίπου στην ίδια κατεύθυνση με μικρή απόκλιση.Παρατηρώ οτι εξαιτίας των δυο πομπών πιάνω σχεδόν όλα τα κανάλια σε δύο συχνότητες. Αυτό δεν πρέπει να είναι καλό γιατί πέφτει ο ένας σταθμός πάνω στον άλλο ή ακριβώς δίπλα με αποτέλεσμα να επηρεάζει το ένα το άλλο.
Όπως είπα έχω κεραία πλέγμα με μεγάλο εύρος λήψης.
Άρα σε αυτή την περίπτωση καλύτερη επιλογή είναι μια κατευθυντική κεραία;

Ας το κρίνουν οι συντονιστές.

Δε με λετε, πόσες μοιρες διαφορά εχουν Πήλιο και Δοβρούσι απο την γωνία που βρίσκεστε?

εχετε μετρια αλλά ίδια λήψη και απο τα 2 κέντρα?

http://www.editthis.info/greektv/Πήλιο συχνότητες Πηλιου

http://www.editthis.info/greektv/Δοβρούτσι συχνότητες Δοβρουσιου

ποιά πιάνετε καλύτερα? με ποιά διαφορά?

Απ ότι βλέπω στους πίνακες, δεν υπάρχουν αλληλοπαρεμβαλλόμενα κανάλια απο τα 2 κέντρα, οπότε τυχούσες παρεμβολές ερχοναι απο άλλα κέντρα. Ποσα χιλιόμετρα απόσταση απο το ένα και το άλλο εχετε?

μια κεραία με μήκος περίπου 1μ κατευθυντική θα ταίσει εναν ενισχυτή με μεγάλη σταθμη εξόδου , σωστά ρυθμισμένο, για αψογη εικόνα σε όλα Προτιμήστε τους πομπους του Πηλιου - ταιζονται οι πιό πολλοί απο λινκ και εχουν σίγουρα καλύτερη εικόνα απ οτι αυτοι που ταιζονται απο Νοβα απο δοβρουσι.

Last edited:
Εκτιμώ οτι έχουν περίπου 20 με 25 μοίρες. Αν στοχεύσω στη μέση τα πιάνει και τα δύο.
Καλύτερο σήμα έχει του Πηλίου.
Απόσταση από Πήλιο περίπου 70 χιλιόμετρα.
από Δοβρούσι 7 με 10 χιλιόμετρα.

Η λήψη τώρα είναι μέτρια και με διάφορα τεχνουργήματα παλιότερα θυμάμαι ήταν πολύ καλό το σήμα.
Τώρα και η τηλεόραση και η εγκατάσταση είναι 20 χρόνων.
Το δε πλέγμα της κεραίας κατάμαυρο από τη σκουριά.
Πόσα db πρέπει να βγάζει στην έξοδο ο ενισχυτής για να επαρκεί το σήμα για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση;

112dbμV. ή περισσότερο. Εχεις 5 τηλεοράσεις να ταίσεις.

θα τα αλλάξεις όλα να βρεις το φως σου. Αν μπορεις και δυνασαι άλλαξε και τα καλώδια εντός της οικίας. Οι απαιτήσεις με τα 20κάτι κανάλια που βγάζει το πήλιο ζορίζουν τον ενισχυτή και οι ανομοιομορφίες στην στάθμη ισχύος εκπομπής προκαλουν ενδοδιαμορφωσεις - αφου εχεις 5τηλεοράσεις ανσυμβιβαστείς θα το βρεις μπροστά σου.

Χρησιμοποιήσε μια κεραία 1.20 σαν κι αυτή

broadband-uhf-tv-antenna-011027.jpg

Στόχευσε πήλιο.

Πως ειναι η καλωδίωση σου στο σπίτι?

Η καλωδίωση είναι κι αυτή αρχαία.
Θα τα αλλάξω όμως όλα.
Στην πράξη δεν θα δουλεύουν ποτέ συγχρόνως 5 συσκευές. Το πολύ 3.
Αυτό δεν παίζει ρόλο;
Τώρα κάτι άλλο οι συσκευές θα παίρνουν το σήμα από την έξοδο του τροφοδοτικού έτσι δεν είναι;
Συνήθως αυτά δίνουν δύο εξόδους. Μετά θα χρησιμοποιήσω σπλίτερ για να πάρω 5 εξόδους;

Αν είναι δύσκολα τα πράγματα μήπως να έβαζα δύο κεραίες;
Μια αποκλειστικά για το σαλόνι (tv dvd και HTPC) και τις άλες δύο tv από την άλλη έχω και έναν ενισχυτή.

Γιατι δεν πας κατευθειαν για Televes 75 που ειναι κορυφη?

αν δεις, απλά να δεις, εικόνα απο Televes και την συγκρίνεις με την εικόνα που σου δίνει η απόλυτη κεραία συγκρισης που χρησιμοποιω Davar TN 600, και δεις τι παθαινει η ανάλυση και η καθαρότητα των χρωμάτων, θα μου πείς γιατι οχι Televes.

Βέβαια ο Δαβαρης δεν ειναι για ταράτσες αλλά για...βουνά, οπότε συμβιβάζομαι με χελιδόνες, αλλά σιγουρα οχι με τελεβέ.

ο διακλαδωτής θα ειναι 5 εξόδων, f-type, UHF, με μεταλλική θωράκιση και όχι αυτοι στα πλαστικά κουτάκια.

Δηλαδή η televes δεν είναι καλή; Τι είναι η davar; Υπάρχει κάποιο λινκ;
Επίσης, από ενισχυτή τι προτείνετε;
Βασικά έχω μια DAT 75, αλλά έχω μικρά είδωλα σε κάποια κανάλια. Και ενδοδιαμόρφωση στον ΣΚΑΙ (από άλλο κανάλι). Για τα είδωλα θέλει σίγουρα μικρο-ρύθμιση στο που βλέπει η κεραία. (Τώρα πως το κάνεις αυτό χωρίς όργανα άλλη υπόθεση). Για την ενδοδιαμόρφωση δεν υπάρχει εύκολη λύση. Αλλά γενικά, και ο ενισχυτής που έχω είναι ένας best της πλάκας...

Μια ματιά που έριξα εδώ γύρω στις ταράτσες, όλοι έχουν μικρές κεραίες της πλάκας.
Και είμαι σίγουρος οτι όλοι έχουν σήμα καμπάνα.
Η περιοχή είναι εύκολη έχουμε καλό σήμα.
Αυτό που με προβληματίζει είναι οτι θα πρέπει να δώσω σήμα σε 5 συσκευές, κατά τα άλλα δεν τίθεται θέμα.

Διαβάζω με προσοχή αυτά που γράφεται γιατί με ενδιαφέρει πολύ το θέμα "κεραίας" Βέβαια μένω σε άλλο μέρος (περιοχή Χαλκίδα, αλλά σε "δύσκολο"¨μέρος και θέλω να σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό για σας θέλω να βάλω ένα διακλαδωτή που να βγάζει σε 4. Πια μάρκα θεωρείται καλύτερη; (ο διακλαδωτης να έχει μεταλλική θωράκιση;;;;) Σε πολλά κανάλια πιάνω είδωλο και λίγο χιόνι. Να αλλάξω καλώδιο;;;;; Θα χρειαστώ κάπου στα 35 μέτρα καλώδιο (είναι κάπου 5-6 χρόνων το καλώδιο) Τι καλώδιο να πάρω;;; Πια μάρκα είναι το καλύτερο με τις λιγότερες απώλειες;;;; Κεραία έχω μια με πλέγμα αρκετή μεγάλη αλλά δεν θυμάμαι μάρκα....
Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εικόνα της τηλεοράσεως μου;;;;;;;;;

Μετά από μικρή έρευνα σε καταστήματα νομίζω βρήκα τι ακριβώς χρειάζομαι για την περίπτωσή μου.

Κατ´αρχήν η κεραία της televes DAT 45 είναι υπέρ αρκετή αφού σήμα στην περιοχή υπάρχει πολύ καλό.
Επειδή όμως αυτό το σήμα θα μοιράζεται σε 5 συσκευές θα πρέπει να τοποθετηθεί κεντρικός ενισχυτής όπως αυτοί που βάζουν σε πολυκατοικίες ο οποίος θα έχει 5 εξόδους και αν γίνεται η κάθε έξοδος να ενισχύεται ξεχωριστά.

Μήπως μπορείτε να προτείνεται κάτι ανάλογο σε καλή ποιότητα;

Attachments

• κΡραία.jpg
    κΡραία.jpg
    29.6 KB · Views: 56
Αν βρήκες τα τελεβες πάρε και εναν τελεβές ενισχυτή να τελειώνεις. Εχει κάτι ενισχυτές με ωραια ομολογουμένως θωράκιση που ισως και να ναι το μονο προιόν τελεβες που συμπαθω.

Re: Απάντηση: Κεραία (επιλογή και εγκατάσταση.)

Διαβάζω με προσοχή αυτά που γράφεται γιατί με ενδιαφέρει πολύ το θέμα "κεραίας" Βέβαια μένω σε άλλο μέρος (περιοχή Χαλκίδα, αλλά σε "δύσκολο"¨μέρος και θέλω να σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό για σας θέλω να βάλω ένα διακλαδωτή που να βγάζει σε 4. Πια μάρκα θεωρείται καλύτερη; (ο διακλαδωτης να έχει μεταλλική θωράκιση;;;;) Σε πολλά κανάλια πιάνω είδωλο και λίγο χιόνι. Να αλλάξω καλώδιο;;;;; Θα χρειαστώ κάπου στα 35 μέτρα καλώδιο (είναι κάπου 5-6 χρόνων το καλώδιο) Τι καλώδιο να πάρω;;; Πια μάρκα είναι το καλύτερο με τις λιγότερες απώλειες;;;; Κεραία έχω μια με πλέγμα αρκετή μεγάλη αλλά δεν θυμάμαι μάρκα....
Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εικόνα της τηλεοράσεως μου;;;;;;;;;

αν τα καλώδια σου εχουν πάρει υγρασία ξεκινάς αλλάζοντάς τα. ο δακλαδωτης σου απαραίτητα να χει μεταλλική θωράκιση και να συνδέεται με φις F-type - ολα τα άλλα ειναι για μαστροχαλαστές. Εχω παει για επισκευή, εχω αλλάξει διακλαδωτή και εχω φύγει με τον πελάτη τρελά χαρουμενο..
Μάρκες απο συνήθειο δεν προτείνω (δεν ξέρω και αν θα τα βρεις εκεί)
αν εισαι σε "σκιερό" μέροςβρες μια μεγάλη. Αν εχεις ειδωλα σε όλα τα κανάλια ισως να πρεπεινα προτιμήσεις πλέγμα.

οσον αφορά την κεραία, Δες τι εκαναν οι γείτονες για να βλέπουνε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεραία (επιλογή και εγκατάσταση.)

Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Γιάννης Μακρης δεν έχει ιδέα από κεραίες, κιόμως έχει άποψη και την υποστηρίζει. Προτείνει μια κεραία στην Φώτο που είναι μια μαϊμουδια του κερατά made in ag.varvara, και βγάζει άχρηστη την televes που αν μη τι άλλο είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κεραιών με iso και τεχνικά χαρακτηριστικά στις κεραίες αλλά και στους ενισχυτές, από τα καλύτερα. Γιαυτό αλώστε και η τριπλή pro 45 έχει 15απομοιμήσεις μόνο στην Ευρώπη. Στην συνέχεια μιλάει για την davar που είναι καθαρά για επαγγελματική λήψη για τους υποσταθμούς. Και κάτι τεχνικό: ΠΟΤΕ μια κακή λήψη δεν επηρεάζει την ανάλυση της εικόνας και τα χρώματα, χιόνι και είδωλο θα δεις σε μια κακή λήψη όχι μειωμένη ανάλυση, μην τρελαθούμε κιόλας.

κι εγω εχω την εντύπωση οτι κανεις ανώνυμος δε μπορεί να εκφέρει γνώμη για κάποιον επώνυμο.

Η τελεβες ειναι δοκιμάσμένη σε διαφορες περιοχές της κρήτης με λίαν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Ντρέπομαι να δω στα ματια ανθρωππους που τους την τοποθέτησα, και εικόνα δεν ειδαν , για να την αντικαταστήσω με made in ag. varvara οπως λέει ο φίλος κεραία και ειδαν το φως τους.

μια φανφαρονιά ειναι και τιποτε άλλο, οπως θα αποδείξει και το spectrum analyzer της advantest που χρησιμοποιησα για να συγκρίνω την τελεβε με άλλες αντιστοιχες.

ακόμα και οι αντιγραφές της ρίχνουν στα αυτιά

>σε γραμμικότητα frequency response (το ripple που καταδεικνύει ειναι μεχρι...9db σε αντίθεση με αντιγραφές της που δειχνουν σαφέστατα λιγότερο)

το πλαστικό της αν δοκιμάσεις να την συντηρήσεις ...θα σπάσει σε κομμάτια μετα απο εκθεση 3 χρονων στον κρητικό ηλιο, καθως το χρωμα της το καθιστα ημιδιαφανες στην υπεριωδη ακτινοβολία του ηλιου, με αποτέλεσμα το πλαστικό να ψηνεται, να σκληραινε και να σπάει
σε αντίθεση, το μαυρο πλαστικό των αντιγραφωνειναι αδιαπέραστο στην υπεριωδη και αντέχει 10ετίες.

και το πιό σημαντικό - η τρίαινα παραμορφωνει τον λοβό στο κάθετο επίπεδο, καθιστα τον λογο f/b (front to back) πολύ μικροτερο με αποτέλεσμα την αυξηση την ειδώλων, και εχει μεγαλη επηρρεπεια τόσο στις παρεμβολές απο troposheric ducting, καθως μαζευει απο γωνία μεχρι 15 μοιρες ανύψωση, οσο και απο παραμορφώσεις φρεσνελ που προκύπτουν απο επίπεδες επιφάνειες εκατερωθεν της κεραιας, με αποτελεσμα θολώσεις της εικόνας που δε συμβανουν σε επαγγελματκά στήστηματα λήψεως σαν αυτά που χρησμοποιώ.

Θα σε παρακαλουσα να αποφευγεις τους προσωπικους χαρακτηρισμους, προτου ζητήσω την παρεμβαση της διαχείρησης.Εγω να βοηθήσω με 19 χρόνια πειρα θελω. Οχι να τα ακουω.

οσο για την μαιμουδιά της αγιας βαρβάρας

το url της εικόνας ειναι

http://blogs.indiewire.com/steve.rosenbaum/archives/broadband-uhf-tv-antenna-011027.jpg

ποιά μαιμουδια? ποιάς αγιας βαρβάρας???????

εγω με τον δαβαρη (πανελ εκπομπής) - που τον χρησιμοποιουν για την τροφοδοσια αναμεταδοτών (ξερουμε και καλύτερα απο τους τεχνικους εκπομπής τωρα) αξιολογώ τις απόλυτες επιθόσεις (φάσμα, ripple, f/b μιας κεραίας.) Ετσι με μαθανε στην σχολή - πιασε το επαγγελματικό, βαλτο αναφορά και δες τα ερασιτεχνικά.

εχω πλειαδα επαγγελματικών κεραιων (κεραια LPDA με radome της Kathrein UHF, μονοκάναλες με radome της Aldena και πολλές άλλες.

Last edited:
Και κάτι τεχνικό: ΠΟΤΕ μια κακή λήψη δεν επηρεάζει την ανάλυση της εικόνας και τα χρώματα, χιόνι και είδωλο θα δεις σε μια κακή λήψη όχι μειωμένη ανάλυση, μην τρελαθούμε κιόλας.
ενας συντονιστής να το σβήσει αυτό, θα το διαβάσει κανένας σοβαρός και θα μας κοροιδευουνε...

Απάντηση: Re: Κεραία (επιλογή και εγκατάσταση.)

Στο μόνο που έχεις δίκιο, είναι τα πλαστικά και αυτό γιατί έχεις την κακή εμπειρία από παλαιότερα μοντέλα. Τα σημερινά πλαστικά είναι σαφώς βελτιωμένα. Για το spectrum, θα σου απαντούσα ότι κακός περιμένεις να δεις γραμμικότητα στο analyzer, καμία yagi κεραία δεν έχει γραμμικότητα, γιαυτό και όλες δίνουν από 10 έως 13db γιατί είναι χάλια μαύρα στην γραμμικότητα. Κοίταξε να δεις: ή παίρνουμε στα σοβαρά αυτά που λένε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε μάρκας,ή αναπτύσσουμε δικές μας θεωρίες βασιζόμενοι μόνο στην εμπειρία μας, νομίζοντας ότι αυτό είναι και το σωστό. Π.χ. όλα τα τεχνικά βιβλία λένε ότι το πάνελ έχει ανοιχτό λοβό και 9-12db, και οι yagi έχουν στενό λοβό λήψης και 11-14db. Αυτό το παίρνουμε ως δεδομένο και προορούμε στην ερευνά μας. Τώρα αν για τον χ.ψ. λόγο ο μαστρο μήτσος δοκιμάζοντας τις δύο κεραίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψάθα είναι πιο δυνατή’’ από την yagi αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα ανατρέψει την θεωρία. Αυτός όμως(ο μαστρο μήτσος) μέχρι που να πεθάνει, θα πιστεύει ότι ανακάλυψε την Αμερική.
Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνουμε ένα σήμα 65db για τον ant1, και έχουμε μια καλή εικόνα στην συσκευή μας, τότε σύμφωνα με την δικιά σου θεωρία(τα περί ανάλυσης) αν εγώ ανέβαζα το σήμα βάζοντας μία μεγαλύτερη κεραία, θα ανέβαζα και την ανάλυση της εικόνας. Εάν τώρα έβαζα και έναν καλό ενισχυτή και ανέβαζα τα db στα 90 τότε λογικά θα έφτανα τα 720p. Το κακό με τα ηλεκτρονικά είναι ότι ενώ όλοι διαβάζουμε τα ιδία βιβλία, καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα.

ΔΗΜ.ΤΣΙΟΡΤΑΣ
Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ