Κεραία (επιλογή και εγκατάσταση.)

Δημήτρη, Σχεδιαζω κεραιες με ζητουμενο ευρος ζωνης, κέρδος και λοιπά χαρακτηριστικά κατα παραγγελία εδω και 10 χρόνια.

Μου εχουν ζητηθει κεραίες τοσο UHF οσο VHF και FM και εχω πετυχει χαρακτηριστικά οπως τα ήθελα σε καθε λογής κεραιες. Χρησιμοποιω αλγόριθμους NEC-2 και NEC-4. Ξερω απο τι ειναι φτιαγμένες οι κεραίες..

Μην μου λες οτι επειδη εχει μια εταιρεια ISO και εργοστασιο, οπως και καλό τμήμα μαρκετινγκ οτι πρέπει να λαβουμε εκ προοιμίου το οτι οι κεραίες της ειναι θεικές. Οι ενισχυτες της τελεβες εχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά οσον αφορά την μεγιστη στάθμη εισόδου προ ενδοδιαμόρφωσης (-1 db) και επίσης άψογες, βαρέου τύπου θωρακίσεις, που σε συνδυασμό με σωστά στημένη καλωδίωση εξαλείφει την πιθανότητα αυτοταλαντωσεων, κάτι στο οποιο ειναι πολύ επιρρεπεις οι no-name ενισχυτές με το πλαστικό τους περίβλημα.

Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνουμε ένα σήμα 65db για τον ant1, και έχουμε μια καλή εικόνα στην συσκευή μας, τότε σύμφωνα με την δικιά σου θεωρία(τα περί ανάλυσης) αν εγώ ανέβαζα το σήμα βάζοντας μία μεγαλύτερη κεραία, θα ανέβαζα και την ανάλυση της εικόνας

Αυτό, που το ειδες γραμμένο στα λεγόμενά μου?

σκοπός ειναι να λαμβάνεις το φάσμα εκπομπής οπως εκπέμπεται. Κάθε ειδωλο που εμφανόζεται στο σήμα μειωνει την ανάλυση, καθως αντικαθιστά ωφέλιμη πληροφορία με πληροφορία κάποιου (ανάλογα με την καθυστέρηση που εχει το σημα που προκαλει το ειδωλο σε σχέση με τη εικόνα) προηγουμενου σημείου της εικόνας. Περι της αμέσου αυξησης της ανάλυσης σε σχέση με το σήμα, ΠΟΥ το ειπα εγω και δεν το κατάλαβα?

κοιτα, Δημήτρη, η αντιπαράθεση εναι off-topic και δεν ωφελει τους αναγνώστες του φορουμ. Αν εχεις να προτείνεις λυσεις, κάντο, αλλιώς μην ασχολείσαι, σε παρακαλώ με το νήμα.

Επίσης, ο κακόμοιρος ο Ιάπωνας Yagi, το 1930 που τοποθέτησε τον πρώτο ανακλαστήρα σε διπολο hertz για να ακολουθήσει με κατευθυντήρα, φαντάζομαι θα δοκίμασε να φτιάξει και την τρίαινα και θα απέτυχε.... μονο ετσι θα εξηγουσα στο γιατι την yagi την υποκαθιστά η Televes....

Last edited:
Δεν ειπα επίσης πουθενά οτι η Collinear ("ψάθα" κατα τα λεγόμενά σου) εχει μεγαλύτερο κέρδος. Σίγουρα όμως εχει (η συγκεκριμένη που χρησιμοποιώ) καλύτερη απόκριση, γιατι αν δεν ειχε θα εκαιγε τους πομπούς. Γιατι 9 db ripple ισοδυναμεί με 7:1 στάσιμα και ο πομπός θα μας άφηνε χρόνους.

Ειναι πολλές , σίγουρα, οι παραμετροι που επηρεαζουν την τηλεοπτική λήψη.

η κάθε περίπτωση απατει να αναλυθουν ξεχωριστα οι παράμετροι που την επηρεάζουν και να βρεθεί η βέλτιστη λυση με την επιλογή της κατάλληλης κεραίας.

Π.Χ. στα ανατολικά σπίτια της λεωφόρου Αντιστάσεως στο Ηράκλειο, οπου το κέντρο εκπομπής φερνει
12 db περισσότερο σήμα στον λόφο πίσω απο τα σπίτια και τα ιδια τα σπίτια δεν εχουν οπτική επαφή με το κέντρο εκπομπής, αν δεν βάλεις Collinear -Grid δεν βλέπεις εικόνα που να χτυπιέσαι.

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του αγαπημένου μου avclub.

To παρόν thread ξεκίνησε με την προοπτική να είναι ιδιαίτερα διδακτικό και ενδιαφέρον και κινδυνεύει να γίνει πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Θα παρακαλούσα όλους τους ενδιαφερόμενους να μείνουμε στο ενημερωτικό κομμάτι και να μην συνεχίσουμε το θέμα "επί προσωπικού"

Για να επιστρέψουμε στην ουσία του θέματος θα βάλω παρακάτω μια λίστα με κάποια θέματα με τυχαία σειρά που θεωρώ σημαντικά γύρω από το χώρο των κεραιών για tv.

1. Οι πρίζες τοίχου είναι πολύ συχνά κακό πράγμα
2. Οι πρίζες διελεύσεως είναι πολύ χειρότερες
3. Οπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδέσεις f-type (ακόμα και με μούφα) να το προτιμήσεις.
4. Οι κεραίες και οι ενισχυτές αναφέρουν στις προδιαγραφές τους για το μέγεθος των εγκαταστάσεων που προορίζονται.
5. Οι "μακριές" κεραίες είναι πιο "κατευθυντικές" στη λήψη από ότι τα "πλέγματα"
6. Το καλύτερο μέρος να ρωτήσεις για τον τύπο της κεραίας που σου ταιριάζει, αλλά και τον τρόπο τοποθέτησης, είναι οι ταράτσες των γειτώνων (αν υπάρχουν)
7. όσο πιο καλά καλώδια χρησιμοποιήσεις (από πλευράς θωράκισης) τόσο καλύτερα.
8. απόφυγε όπου μπορείς ενώσεις διακλαδώσεις κλπ
9. Ιδανικά ένα καλώδιο από την κεραία σε κάθε τηλεόραση.
10. Θλιβερή διαπίστωση: Σπάνια εως ποτέ δεν έχω δει σε οικοδομή πενταόροφη εργολαβική εγκατάσταση που να δουλεύει χωρίς προβλήματα
11. Καμιά κεραία και κανένας ενισχυτής δεν έχει την ίδια συμπεριφορά σε 'ολες τις συχνότητες και σε όλες τις περιοχές

Έχω μια απορία: Ο κεντρικός χάλκινος αγωγός μερικές φορές φαίνεται να έχει μια επίστρωση (αντιδιαβρωτική;). Ισχύει αυτό; Το "καθαρίζουμε" πριν κάνουμε την σύνδεση;
Επίσης, γιατί το F-type βύσματα προτείνονται;

Έχω μια απορία: Ο κεντρικός χάλκινος αγωγός μερικές φορές φαίνεται να έχει μια επίστρωση (αντιδιαβρωτική;). Ισχύει αυτό; Το "καθαρίζουμε" πριν κάνουμε την σύνδεση;
Επίσης, γιατί το F-type βύσματα προτείνονται;

Δεν μου έχει τύχει καλώδιο που ο κεντρικός αγωγός να έχει κάποιου τύπου μη αγώγιμη επικάλυψη.
Οι συνδέσεις με τύπου f-type βύσματα αν τις σφηνώσεις σωστά (άντε και με λίφη μονωτική) γίνονται αθάνατες, αντίθετα τα βύσματα αρσενικό-θυληκό που έρχονται μαζί με τις συσκευές μας πολύ συχνά δεν κάνουν σωστή επαφή με αποτέλεσμα να αλλάζει η ποιότητα λήψης με το κούνημα του καλωδίου.

Πολύ σπαστικό πράγμα αν έχεις κάνει και δυο τρεις συνδέσεις σε ενισχυτή και κατανεμητή, άντε να βρεις τι φταίει όταν θα δεις τα πρώτα χιονάκια

Γι αυτό προτείνω διακλαδωτές f-type.

Οχι, δεν καθαρίζουμε την επίστρωση. Το νικέλιο ηλεκτρολύεται πολύ πιό ευκολα με τον χαλκό απ ότι με τον κασσίτερο. Το αποτέλεσμα θα ειναι πρασινίλες (οξειδειο του χαλκου) που εχει τεράστια αντίσταση.

επίσης, οι επιστρώσεις με την πολυ μεγαλύτερη αντοχή τους σε οξειδωση απο τον χαλκό επιτρέπουν χαρη στο επιδερμικό φαινόμενο μια πιο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες δίοδο για το σήμα, που στις RF συχνότητες εχει την τάση να "γλείφει" εξωτερικά τον αγωγό, σε αντίθεση με το DC που πε´ρνά απο το κέντρο του αγωγού.

Mιας και το έφερε το τόπικ, θα ήθελα να ρωτήσω μια λεπτομέρεια για λήψη από Υμηττό.

Μετά που έζησα 6 χρόνια σε αυτό το διαμέρισμα με εσωτερικές κεραίες (!!!!!!!), αποφάσισα επιτέλους να βάλω εξωτερική αφού μετά που πήρα προβολέα η εικόνα με την εσωτερική κεραία ήταν χάλια στο μεγάλο μέγεθος εικόνας.

Έβαλα σαν μια της πιο πάνω φώτο που πήρα από το Πράκτικερ με τα "χελιδωνωτά" στοιχεία.

Τράβηξα καλώδιο (σύνολο κοντά 20μ) από την κεραία και το έφερα κατευθείαν στο διαμέρισμα (χωρίς διακλαδωτές, κουτιά κλπ).

Οπτική επαφή με τις κεραίες στο Υμηττό υπάρχει από το σημείο που έβαλα την κεραία στην ταράτσα, αλλά λίγο πιο χαμηλά από τις κεραίες παρεμβάλλεται ο Λυκαβηττός (μένω κέντρο κοντά στο Σταθμό Λαρίσης). Στο δεξιά-αριστερά έχω στοχεύσει το κέντρο της συστοιχίας των πολλών πομπών που βρίσκεται μαζεμένο προς την αριστερή πλευρά του Υμηττού.

Η 1η μου ερώτηση είναι:
Είναι καλύτερα να δώσω κλίση προς τα πάνω στην κεραία, ούτως ώστε να "στοχεύει" στο πάνω-κάτω τις κεραίες στον Υμηττό???? Όταν είναι οριζόντια, τότε στοχεύει το Λυκαβηττό στην ευθεία και οι πομποί στον Υμηττό είναι λίγο πιο ψηλά.

2η ερώτηση:
Ο πομπός του Σταρ που στο δι@#ο βρίσκεται πάνω στον Υμηττό???
Έχω άψογη λήψη σε όλα τα κανάλια, εκτός από το Σταρ που έχω σκιά.
Έχω δει 1-2 "αδέσποτους" πομπούς στη δεξιά πλευρά του βουνού. Μήπως του Σταρ είναι ένας από αυτούς?

3η Ερώτηση:
Από τους παλιούς κατασκευαστές καιραιών, η κορυφαίες Αγγλική Antiference και η Γερμανική Wisi υπάρχουν ακόμα??? Ξέρει κανείς????

Last edited:
http://www.wisi.de/
http://www.wisi.de/online_katalog/english.php?/frame_main/terrestrial_antennas.html
http://www.antiference.tv/

google always your friend...

εννοειται οτι αν την σηκώσεις θα εχεις το βελτιστο αποτέλεσμα, αφου θα την ευθυγραμμίσεις με το κέντρο εκπομπής. Ο τρελός ειναι ψηλός και ζητά ανύψωση.

δεν κατεχω απο που βγαινει το σταρ, όμως ειναι η πρώτη φορά που το ακούω. Σίγουρα το μαζευεις στο 29 ???

Last edited:
@ Ultra-One

Αν και έχω φύγει κατι χρόνια απο Αθήνα και δεν ξέρω τι γίνεται , γιατί δεν δοκιμάζεις απο Πάρνηθα ?

Και για να ακουστεί μια επιπλέον γνώμη, πιστευω ότι οι κεραίες της Κατραϊν είναι από της πιο ποιοτικές και ανθεκτικές και θα έπρεπε να τις λάβει κανείς υπ' όψιν του.

Last edited:
Αύριο θα πάω να αγοράσω κεραία και τα συναφή για να κάνω μια καινούρια εγκατάσταση.
Για κεραία έχω καταλήξει στην televes Dat45( Η περιοχή είναι πολύ εύκολη στη λήψη)
Λέω τώρα να βάλω και έναν κεντρικό ενισχυτή για καλύτερα αποτελέσματα μιας και θα δίνω σήμα σε 3-4 αποδέκτες.
Παρατηρώ οτι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες. Με μεταλλικό περίβλημα και πλαστικό.
Φυσικά με μεταλλικό είναι και ακριβότεροι.
Είναι σημαντικό να είναι το περίβλημα μεταλλικό;
Τί παραπάνω θα προσφέρει;
Μιλάνε για καλύτερη θωράκιση.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα που βρήκα εδώ.
Mε πλαστικό

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17318&cat=458&page=1

http://www.antenna-shop.gr/terrestrial_amplifiers/CBA-204S.html

Με μεταλλικό
http://www.antenna-shop.gr/terrestrial_amplifiers/CBS- 734.html
Ξεφεύγουμε πολύ σε τιμή.

Υπάρχει και αυτό
http://cpc.gr/index.asp?mod=eshop_item&p=3209&ref=pathfinder

Τι λέτε ρε παιδιά να πάρω;
Θα προτιμούσα να έχει 2-3 εξόδους με ξεχωριστή ρύθμιση ισχύος για την κάθε μια.

Δηλαδή η televes δεν είναι καλή; Τι είναι η davar; Υπάρχει κάποιο λινκ;
Επίσης, από ενισχυτή τι προτείνετε;
Βασικά έχω μια DAT 75, αλλά έχω μικρά είδωλα σε κάποια κανάλια. Και ενδοδιαμόρφωση στον ΣΚΑΙ (από άλλο κανάλι). Για τα είδωλα θέλει σίγουρα μικρο-ρύθμιση στο που βλέπει η κεραία. (Τώρα πως το κάνεις αυτό χωρίς όργανα άλλη υπόθεση). Για την ενδοδιαμόρφωση δεν υπάρχει εύκολη λύση. Αλλά γενικά, και ο ενισχυτής που έχω είναι ένας best της πλάκας...
Βασικά από ότι έχω καταλάβει με έναν προγραμματιζόμενο ενισχυτή διορθώνονται αυτά τα πράγματα. Εγώ για τέτοιο πράγμα κοιτάω.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=586104#post586104

Ο ενισχυτής που έχεις επιλέξει για να αγοράσεις (CBA 204 S) εξωτερικά είναι πλαστικός και εσωτερικά θωρακισμένος είναι πολύ κάλος αν τον επιλέξεις ζήτησε και τερματικά φορτία 75Ω για της εισόδους που δεν θα χρησιμοποιήσεις άλλη κεραία ,πάρε και έναν διακλαδωτή με σύνδεσης τύπου F ¼ .Κάνε και μια ρύθμιση τον ενισχυτή και είσαι έτοιμος

ξέρει κανείς τι διαφορά έχει η κεραία της televes v-range από την dat45 ???

Default.aspx

televes_dat45.jpg

οπτικα αυτο.....αλλα στην ουσια δεν ξερω-bye-

Πριν δυο μέρες έκανα εγκατάσταση νέας κεραίας με τα παρακάτω υλικά.

Κεραία alcad
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17383&cat=454&page=1

ενισχυτής επίσης alcad
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17318&cat=458&page=1

Καινούργια καλώδια.

Τα αποτελέσματα απογοητευτικά και αυτό φαίνεται σε μικρές τηλεοράσεις 14 και 28 ιντσών.
Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν βάλω σε λίγες μέρες τηλεόραση 52 ιντσών. Θα πάει χαμένη η τηλεόραση.

Δεν το έχω ψάξει ακόμα καλά αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι οτι τα μισά κανάλια μοιάζουν να παρεμβάλλεται από κάτω άλλο κανάλι άρα πρέπει να μειώσω την ένταση ενώ τα άλλα μισά μοιάζουν να έχουν λίγο σαν χιόνι και πρέπει να δυναμώσω την ένταση του ενισχυτή.
Τι να διαλέξω;
Τα κανάλια που λέω μοιάζουν να δέχονται παρεμβολές δείχνουν μια κάθετη λουρίδα πάχους 5 εκ που γυρίζει γύρω γύρω στην οθόνη. Μπαίνει απο τη δεξιά πλευρά φεύγει από την αριστερή και ξανά το ίδιο συνέχεια.
Στην περιοχή εκπέμπουν οι σταθμοί από δυο διαφορετικά σημεία και τα περισσότερα κανάλια εκπέμπουν σε 3-4 συχνότητες.
Η ΕΤ 1 δεν βλέπεται από τα πολλά χιόνια.
Τι γίνεται εδώ πέρα;
Έχει καμιά ιδέα κανείς;

Παιδια πολυ καλα τα λεει ο Μακρής
Η televes ειναι μουφα για τα λεφτα τους
Καποτε και εγω εκανα τοποθετησεις για το χαρτζιλικι , παντα χρησιμοποιουσα χελιδονωτη (αναλογα με την περιοχη παει και το μηκος της κεραιας) χωρις κανενα προβλημα και παντα μεταλλικό f type splitter .
οταν υπαρχει ειδωλο χρησιμοποιεις φιλτρο +-9 (κατα παραγγελια) για να το εξαλειψεις
ενισχυτη χρησιμοποιεις μονο σε ειδικες περιπτωσεις (καλυτερα να τον αποφυγεις γιατι κατι θα σου φτιαξει και κατι θα σου χαλασει) ,θελει πολυ καλη και σχολαστικη (χρονοβορα για εναν ερασιτεχνη) ρυθμιση.

Αλλο πραγμα ο ενισχυτης και αλλο το f type splitter
Εγω εχω 5 τηλεορασεις με μια κεραια και ενα splitter

Last edited: