Κεραία για περιοχή χωρίς οπτική επαφή με Υμητό ή Πάρνηθα

mezzanine

AVClub Enthusiast
19 June 2006
745
Παιδιά την βοήθεια σας. Δυστυχώς το σημείο που θα μπεί η κεραία είναι πίσω απο την Πεντέλη (περιοχή ντράφι αρκετά χαμηλά), και υπάρχει μπροστά ενα μεγάλο μέρος του βουνού, οπότε δεν υπάρχει οπτική επαφή με Υμητό ούτε με Πάρνηθα. Ο γείτονας μου είπε οτι τα πράγματα είναι πολύ σκούρα αλλα δεν φαίνεται να το έψαξε και πολύ, έβαλε nova. Αξίζει λέτε τον κόπο να προσπαθήσω; δεν θέλω να δώσω και 200 ευρώ σε κεραίες και εξοπλισμούς και τελικά να πάω και εγώ σε nova.
Με μια πρόχειρη δοκιμή που έκανα με φτηνιάρα εσωτερική κεραία και laptop έπιασα όλα τα κανάλια αλλά με άθλια ποιότητα (είδωλα, χιόνια, χανόταν ο ήχος κτλπ) αλλα τα ψηφιακά τα έπιανε μια χαρά , δηλαδή χωρίς σπασίματα.
Τι λέτε αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω; Σκεφτόμουν να πάω στην Televes DAT-75 μαζί με τον δικό της ενισχυτή +13db MRD.
Επίσης αν έχετε να μου προτείνετε κάποιον καλό τεχνικό στην Αττική για να αναλάβει την δουλεία θα με βοηθούσατε. Πρέπει να είναι κάποιος με μεράκι γιατι απο οτι φαίνεται δεν είναι απλή υπόθεση..

Δοκίμασε να στοχεύσεις απέναντι στην Εύβοια για τα αναλογικά...

και εγω αυτό θα πρότεινα.

Αυτό κάνει την ψηφιακή απαραίτητη - τα ειδωλα μάλλον καλό κάνουν στην ψηφιακή λήψη παρά κακο.

κεραίες τύπου πλέγματος και μεγάλο υψος ειναι η λύση για περιοχές οπως αυτή που αναφέρεις. αυτες οι κεραίες απορρίπτουν τα σήματα που ερχονται απο πίσω (λέγε με ειδωλα) και σίγουρα βοηθάνε.

Κοιτα τις ταράτσες των υπολοίπων για μια καλή αναφορά - ολοι δοκίμασαν διάφορες και αφησαν αυτή που επαιζε καλύτερα!!!

Τι λέτε αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω; Σκεφτόμουν να πάω στην Televes DAT-75 μαζί με τον δικό της ενισχυτή +13db MRD...

Πεταμένα λεφτά.....
Οι Televes (original) είνα πολύ καλές αλλά, επειδή έχουν μικρό λοβό, πρέπει να έχεις οπωσδήποτε οπτική επαφή. Αν δεν έχεις δεν κάνουν τίποτε.

Λοιπόν, εχθές δανείστηκα μια κεραία τύπου televes dat-45 και την έστησα πρόχειρα να δώ τι πιάνει, πριν πάρω κάποιον τεχνικό. Η κεραία ηταν συνδεμένη κατευθείαν στην τηλεόραση χωρίς ενισχυτή.
Στις συχνότητες που εκπέμπουν απο Υμηττό πήρα είκονα με φοβερό είδωλο, δηλαδή το σήμα κάθε καναλιού επαναλαμβανόταν απο τα αριστερά μέχρι το τέλος της οθόνης δεξιά, μιλάμε για καμιά 30αριά είδωλα και φυσικά ξεπλυμένα χρώματα κτλπ.
Τώρα απο συχνότητες της Πάρνηθας μπορώ να πώ οτι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Υπάρχει ένα είδωλο σχετικά ασθενές αλλα αρκετό χιόνι, δηλαδή η εικόνα φαίνεται αρκετά καλα με τα χρώματα και τον ήχο μια χαρά απλώς απο πάνω υπάρχει ενα χιόνι.
Να υποθέσω οτι με μια ακόμα καλύτερη κατευθυντική κεραία (μήπως φύγει το είδωλο) και εναν καλό ενισχυτή ιστού (μήπως φύγει το χίονι) θα μπορέσω να πιάσω ικανοποιητικά;
Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Είναι μικρή η κεραία αυτή για λήψη χωρίς οπτική επαφή. Έπρεπε να πάρεις την μεγαλύτερη DAT-75 ή κάποια άλλα μεγαλύτερη. Επίσης, θα χρειαστείς ενισχυτή ιστού και για την DAT-75 υπάρχει και το έξτρα δίπολο MRD.

Με όλα τα παραπάνω που ανάφερα και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσεις. Για να είσαι σίγουρος πριν αγοράσεις οτιδήποτε, ζήτα από τον τεχνικό (εννοείται ότι θα πρέπει να είναι καλός) να σου κάνει πεδιομέτρηση.

και η Παρνηθα σιγουρα δεν ειναι Υμηττος μιας και το σημα ειναι πιο αδυναμο αρα για να βγαλεις σιγουρα συμπερασματα televes 75 + ενισχυτης γραμμης ..

θα χρειαστεις ενισχυτη κεραιας και θα αγορασεις ιστο και κεραια πλεγμα. πλεγμα θα βαλεις. και θα σημαδεψεις εκει που περιπου ειναι οι κεραιες του υμηττου. η ευβοια ειναι στο χαος απο εδω. παντως στην χειροτερη περιπτωση δοκιμασε απο αιγαλεω η αιγινα

Εύβοια δεν πιάνει τίποτα με τις δοκιμές που έκανα, επίσης παρατήρησα ότι κανένας δεν έχει στραμμένη την κεραία του προς τα εκεί.
Ξέχασα να σας πώ οτι ο διπλανός και ο παρα-διπλανός μου έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ότι και να δοκίμασαν δεν βγάλανε καλό σήμα. Ο διπλανός μου συγκεκριμένα έχει και κατευθυντική και πλέγμα, και μετά απο όλα αυτά έβαλε nova για να βλέπει.
Επίσης αυτό που δεν σας είπα είναι ότι όλες τις δοκιμές τις κάνω με μια τηλεόραση 19 ιντσών που συγχωρεί πολλά. Φοβάμαι πως όταν συνδεθεί στην κεραία 37άρα ή 40άρα δεν θα μπορώ να παρακολουθήσω τίποτα.
Μου φαίνεται οτι η nova είναι μονόδρομος μέχρι να γυρίσουμε σε ψηφιακά.

Kαι ποιος σου ειπε οτι με τα ψηφιακα θα πιανεις σιγουρα? Ξεχνας οτι και αυτη η μεταδοση ειναι επιγεια? Εφοσον η μεταδοση γινεται απο τα υπαρχοντα κεντρα μεταδοσης (γεωγραφικα) παλι θα υφισταται το προβλημα της μη οπτικης επαφης. Σου προτεινω, μετα απο το αποτελεσμα της δοκιμης που εκανες, κατευθυνση Παρνηθα με ρυθμιζομενο ενισχυτη σηματος >30db.

Τα ψηφιακά που εκπέμπουν τώρα τα είχα πιάσει κανονικά και χωρίς σπασίματα, πριν μερικές εβδομάδες με laptop και εσωτερική κεραία. Οπότε φαντάζομαι οτι με μια καλή εξωτερική δεν θα υπάρχει θέμα.
Αλλωστε το σήμα που έχω από Υμηττό δεν είναι ασθενές απλώς έρχεται με πολλές αντανακλάσεις και κάνει αυτό το τρελό είδωλο, από όσο ξέρω αυτό δεν επηρεάζει την ψηφιακή λήψη.

Αλλη μία ερώτηση: Τα splitters δορυφορικής και επίγειας λήψης είναι ίδια; Αν κάποιο splitter δουλεύει 5-2400 Mhz δεν κάνει και για τις δύο περιπτώσεις;

Last edited:
Απάντηση: Re: Κεραία για περιοχή χωρίς οπτική επαφή με Υμητό ή Πάρνηθα

Τα ψηφιακά που εκπέμπουν τώρα τα είχα πιάσει κανονικά και χωρίς σπασίματα, πριν μερικές εβδομάδες με laptop και εσωτερική κεραία. Οπότε φαντάζομαι οτι με μια καλή εξωτερική δεν θα υπάρχει θέμα.
Πολύ σωστά. Η λήψη των επίγειων ψηφιακών σημάτων είναι πολύ πιο απλή από την αντίστοιχη των αναλογικών.

Απάντηση: Re: Κεραία για περιοχή χωρίς οπτική επαφή με Υμητό ή Πάρνηθα

Πολύ σωστά. Η λήψη των επίγειων ψηφιακών σημάτων είναι πολύ πιο απλή από την αντίστοιχη των αναλογικών.

Πολυ ευχαριστη διαπιστωση! Ειχα ακουσει το αντιθετο. Δεν εχω εμπειρια απο ληψη ψηφιακων καθοτι κατοικος ........παραμεθοριου.

Επειδή η απόσταση είναι πολύ μεγάλη, δεν γίνεται να βάλεις πλέγμα. Θα μαζέψεις σαβούρα από κάθε πλευρά και δεν θα βλέπεις τίποτε. Το splitter που αναφέρεις στα 5-2400MHz κάνει για επίγεια και δορυφορική μπάντα. Tα επίγεια splitters έχουν εύρος στα 5-862 και τα δορυφορικά στα 900-2150. Δεν ξέρω το σκοπό που θα χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο, πάντως αν είναι για δορυφορικά θα πρέπει τουλάχιστον η μία από τις δύο εισόδους να επιτρέπει διέλευση σημάτων DC, ώστε να περνούν τα σήματα ελέγχου 22kHz και 13/18V.

Οχι το θέλω για να μοιράσω το σήμα από την επίγεια κεραία στα 6 σημεία που θέλω στο σπίτι. Οπότε θα χρειαστώ και έναν ενισχυτή γραμμής αμέσως πριν το splitter έτσι;

Το πρόβλημα εινι συγκεκριμένο και απαιτεί συγκεκριμένη λύση.

Η καταλληλότερη κεραία για το πρόβλημα ειναι πλέγμα, αλλά ποιό πλέγμα? υπάρχουν πλέγματα που αποτελεουνται απο 2 παράλληλα συνδεδεμένα πλέγματα στο οριζόντιο. Κάτι τέτοιο με ελαφρές τροποποιήσεις ειναι ικανό να επιφέρει μεχρι και 30 db απόρριψη αινεπιθυμητων σημάτων. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με εναν ρυθμιζόμενο αρκετά δυνατό ενισχυτή θα επέφερε μεγάλη βελτιωση στην εικόνα.

Οπως και να εχει, ειναι δουλειά για επαγγελματία,εξειδικευμένο σε δύσκολες περιπτώσεις, με τα απαιτούμενα για την περίσταση όργανα (πεδιόμετρο με monitor συγχρονισμού και ανάλυση φάσματος) αλλά και με πολυ, πάααρα πολύ μεράκι....

εναλλάκτικά, με 29,5 ευρώ το μήνα βαζεις νόβα με μόνο τα επίγεια...

Αφου λοιπόν θα γίνει σοβαρή δουλειά, θέλοντας και μή, και αφού εχεις 6 σημεια προς διανομή, τότε ναι, θα μπεί υποχρεωτικά και ο κατάλληλος διακλαδωτής στο σημείο μετά τον (κατα πάσα πιθανότητα "κεντρικό" ενισχυτή.

Αργύρη, οι 2 παράλληλες κεραίες πλέγμα εχουν ουτως ή άλλως την τάση να απορρίπτουν πλευρικά σήματα, καθως αυτά φτάνουν με διαφοετική φάση στις 2 κεραίες. Γι αυτό και τις προτείνω.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Κεραία για περιοχή χωρίς οπτική επαφή με Υμητό ή Πάρνηθα

Πολυ ευχαριστη διαπιστωση! Ειχα ακουσει το αντιθετο. Δεν εχω εμπειρια απο ληψη ψηφιακων καθοτι κατοικος ........παραμεθοριου.

Σπύρο μου, αυτα τα διαδίδουν απατεώνες που προσπαθουν να ξαναπουλήσουν κεραία ακόμα και σε αυτούς που έχουν άψογη εγκατάσταση. Και καθως το κάνουν μόνο σε ασχετους και ημιμαθείς (διότι σε γνώατες σαν τα παιδιά εδω μεσα ΔΕΝ τους παίρνει, ταακούμε να μας φτάνουν στα αυτιά μας απο διαφορες διευθυνσεις.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ψηφιακή εκπομπή σε υπάρχουσα εγκατάσταση ειναι
-αν η υπάρχουσα εγκατάσταση αδυνατει να απεικονίσει αν οχι τέλεια, τουλάχιστο ευπρεπώς την αναλογική εκπομπή

-αν υπάρχει ενισχυτής εγκατεστημένος ο οποίος να ενδοδιαμορφώνει (δηλαδή να μπουκώνει) οπότε αι πάλι ισχυουν τα ως άνω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεραία για περιοχή χωρίς οπτική επαφή με Υμητό ή Πάρνηθα

Σπύρο μου, αυτα τα διαδίδουν απατεώνες που προσπαθουν να ξαναπουλήσουν κεραία ακόμα και σε αυτούς που έχουν άψογη εγκατάσταση. Και καθως το κάνουν μόνο σε ασχετους και ημιμαθείς (διότι σε γνώατες σαν τα παιδιά εδω μεσα ΔΕΝ τους παίρνει, ταακούμε να μας φτάνουν στα αυτιά μας απο διαφορες διευθυνσεις.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ψηφιακή εκπομπή σε υπάρχουσα εγκατάσταση ειναι
-αν η υπάρχουσα εγκατάσταση αδυνατει να απεικονίσει αν οχι τέλεια, τουλάχιστο ευπρεπώς την αναλογική εκπομπή

-αν υπάρχει ενισχυτής εγκατεστημένος ο οποίος να ενδοδιαμορφώνει (δηλαδή να μπουκώνει) οπότε αι πάλι ισχυουν τα ως άνω.

Η εντυπωση αυτη, δεν προερχεται απο φημες επαγγελματιων, αλλα μου δημιουργηθηκε απο τα γραφομενα εδω μεσα.
Οταν ξεκινησε η εκπομπη των ψηφιακων και αρχιζαν να γραφονται τα πρωτα posts, πολλα μελη που επιαναν κανονικα τα αναλογικα, εγραψαν για δυσκολια, κακη ληψη ή καθολου ληψη των ψηφιακων.
Εκτος κι αν τωρα οι συνθηκες εκπομπης, αρα και ληψης, εχουν βελτιωθει.