Κεραια κ υλικα

skylos28

New member
15 August 2008
12
Αθηνα
Καλησπερα σας!Ο κολητος μου θελει κεραια για δυο tv.Του προτεινα μια televes.Η γνωμη σας?Τι αλλο θα χρειστω?Ενισχυτη...?Περιοχη Ηρακλειο αττικης.

Η επιλογή της κεραίας εξαρτάται από τις συνθήκες.
Περιοχή με εύκολη ή δύσκολη λήψη?
Αν το σήμα είναι ισχυρό και μια φθηνή κεραία του κάνει.

Συμπληρωματικά θα χρειαστεί έναν ενισχυτή ιστού για να τροφοδοτήσει τις δύο τηλεοράσεις. Πόσα μέτρα καλώδιο θα χρησιμοποιήσει? Με ποιον τρόπο θα οδηγηθεί το σήμα στις δύο τηλεοράσεις?

Γεία σας (και ξεχαστε την τελεβες)

οπτική επαφη με Υμηττό εχει η ταράτσα του?

με μία (αλλ´οχι τελεβες) οποιαδήποτε μεγάλη κεραία (χελιδόνα ή κλειστών διπόλων) θα εχι αψογη λήψη μεχρι 2 ορόφους κάτω και με εναν διακλαδωτη f-typε 1 προς 2 να χωρίσει το σήμα σε καθε τηλεόραση.

Αν βάλει τελεβές,
>το κόστος θα εκτιναχθει
>μάλλον θα χρειαστεί ενισχυτή
>θα μενει με την απορία γιτι οι γείτονες βλέπουν χωρς ενισχυτη και αυτός με ενισχυτή όχι.

Αν βάλει τελεβές,
>το κόστος θα εκτιναχθει
>μάλλον θα χρειαστεί ενισχυτή
>θα μενει με την απορία γιτι οι γείτονες βλέπουν χωρς ενισχυτη και αυτός με ενισχυτή όχι.

Τόσο κακή είναι η τελεβές; Έχω βάλει και εγώ μια DAT75, αλλά δεν ξέρω να σας πω, γιατί είχα ήδη ενισχυτή...
Ποια θεωρείς καλύτερη;
Εγώ είμαι Ασπρόπυργο, και δεν βλέπω κανένα πομπό (οπτικά).
Όχι ότι έχω κακή (συνολικά) λήψη, αλλά έχω "ειδωλάκια" σχεδόν σε όλα τα κανάλια...

χμ.

ακριβως αυτά τα "εδωλάκια" ειναι το μεγα πρόβλημά της κεραίας αυτής.

κάθε "collinear (ΣΥΜΦΑΣΙΚΗ _ ΣΥΓΓΡΑΜΙΚΗ) διάταξης τρίαινας" αποσκοπεί σε μια αυξηση 5 db του κέρδους παραλληλίζοντας 3 κεραιες.

Η τελεβες στο γνησιο σχεδιο της θα ηθελε να παραλληλήσει 3 κεραίες, αλλά θα ηθελε και 3 ενεργά στοιχεία.
καθως αυτό κανει την κεραία τεράστια ,
το συστημα τροφοδοσίας πολύπλοκο και πανάκριβο
και την κατασκευή βαρύτερη,

επιλεχθηκε ενας συμβιβασμός πυ λέει οτι και οι 3 κεραίες κοιτάνεστο ίδιο δίπολο.

αυτό ομως εχει σαν αποτέεσμα οι2 κεραίες που δεν κοιτουν άμεσα τον πομπο αλλά η μια πάνω και η άλη κάτω απο αυτόν, να μαζευουν σήματα πυ εχουν ανακλασθεί και εχουν διαφρά στν χρόνο αφιξης,
και να τα προσθέτει στο επιθυμητό.

Αυτό καταστρέφει την ποιότητα εκόνας ακόμα και σε περιοχές με εντονο πεδίο απο τα κέντρα εκπομπής, ρίχενι την μέγιστη εφικτή οριζόντια αναλυση της εικόνας, και δινει τρελά μεγάλη επιρρέπεια σε ειδωλα.

ΚΑΜΙΑ τρίανα δεν δουλει σωστά, .-

οποιαδήποτε άλλη κεραία με ανακλαστήρα και είτε χελιδόνα είτε κλειστό δίπολο, μήκους μεγαλπύτερ απο 1.20 μ δουλευει καύτερα απο οποιαδήποε τρίαινα, και αν χρειαστεί ενίσχυση πάλι καλύτερη εικόνα θα τροφοδοτήσει απο τη αρχή στον ενισχυτή ωστε αυτος να κάνει την δουλειά του σωστά.

Τώρα αν σου πω ότι μου φαίνονται απόλυτα λογικά αυτά που λες;
Αλλά δυστυχώς, τώρα την πλήρωσα :flipout:
Την πάτησα δηλαδή :flipout:
Και μου αρέσει που έχει γεμίσει ο τόπος αντίγραφα της dat...
(Και να σκεφτείς, νόμιζα ότι απλά δεν την είχα βάλει καλά, και με λίγο προσεχτικό προσανατολισμό θα έφτιαχνε... Αλλά εδώ το πρόβλημα είναι σχεδιαστικό...)

χμ.

ακριβως αυτά τα "εδωλάκια" ειναι το μεγα πρόβλημά της κεραίας αυτής.

....

ΚΑΜΙΑ τρίανα δεν δουλει σωστά, .-

Πολύ απόλυτος είσαι. Έβαλα στον γείτονα μιά τρίαινα λίγο μεγαλύτερη από την 45 της Televes, συν έναν κεντρικό ενισχυτή Fracarro να μοιράζει σε 2 κατεβασιές από 3 πρίζες η κάθε μία (της Legrand) και δείχνει άψογα στην 29άρα CRT του, ούτε είδωλο, ούτε χιονάκι. Από βδομάδα θα έχω συνδέσει και την δικιά μου, οπότε θα δω τι κάνει και στην 42άρα μου...

Ολα ειναι σχετικα κυριοι. Οι κεραιες τυπου "τριαινα", ειναι καταλληλες για περιοχες με αδυναμα σηματα, διοτι εκμεταλευονται στο επακρον και το παραμικρο υπαρχον σημα, εστω και με ειδωλο, γεγονος προτιμητεο απο το "καθολου σημα". Σε περιοχες με καλο σημα οι κεραιες αυτες ειναι πλεονασμος, προσθετοντας και τον κινδυνο εμφανισης ειδωλων για τους λογους που εξηγησε παραπανω ο φιλος που ειναι σχετικος με το αντικειμενο. Αν καποιος εχει αυτο ακριβως το προβλημα σε περιοχη με δυνατο σημα, θα πρεπει να αφαιρεσει απο την τριαινα τον κατω κατευθυντηρα, που "μαζευει" και "σκουπιδια".
Για να γινει μια αριστη εγκατασταση κατευθυντικης κεραιας, πρεπει ο τεχνικος να γνωριζει, εστω και κατα προσεγγιση, τα υψομετρα των κεραιων εκπομπης και ληψης, προκειμενου και βαση μαθηματικου τυπου να δωσει στην κεραια ληψης την καταλληλη γωνια σε σχεση με τον οριζοντιο αξονα.

Ρε παιδιά τι εννοείτε 'οποιαδήποτε άλλη κεραία με ανακλαστήρα και είτε χελιδόνα είτε κλειστό δίπολο..' Ποιές κεραίες είναι αυτές...? ανακλαστήρα εννοείς κάτι σαν..πιάτο? Χελιδόνα ? κλειστό ´διπολο τί είναι ??:nounder:
Sorry αλλά αν μπορείτε θέλω μια βοήθεια ...
Στο κέντρο της θεσ/νικης που είμαι, υπάρχει δυνατό σήμα, αλλά η κεραία είναι παλιά, δεν υπάρχει ενισχυτής, και το καλώδιο έχει και 1-2 προεκτάσεις + οτι ´δίνει ´σε 2 τηλεοράσεις με εναν απλό παλιό διακλαδωτή (ταφ)...Στο σήμα το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω είναι στο MEGA που φαίνεται αχνό ´είδωλο´σε όλη την εικόνα...επειδή άμεσα περιμένω νεα HDTV σε 55´και θέλω να βελτιώσω όσο γίνεται τις τηλεοπτικές λήψεις, τι μου προτείνεται ?
:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Κεραια κ υλικα

Ολα ειναι σχετικα κυριοι. Οι κεραιες τυπου "τριαινα", ειναι καταλληλες για περιοχες με αδυναμα σηματα, διοτι εκμεταλευονται στο επακρον και το παραμικρο υπαρχον σημα, εστω και με ειδωλο, γεγονος προτιμητεο απο το "καθολου σημα". Σε περιοχες με καλο σημα οι κεραιες αυτες ειναι πλεονασμος, προσθετοντας και τον κινδυνο εμφανισης ειδωλων για τους λογους που εξηγησε παραπανω ο φιλος που ειναι σχετικος με το αντικειμενο. Αν καποιος εχει αυτο ακριβως το προβλημα σε περιοχη με δυνατο σημα, θα πρεπει να αφαιρεσει απο την τριαινα τον κατω κατευθυντηρα, που "μαζευει" και "σκουπιδια".
Για να γινει μια αριστη εγκατασταση κατευθυντικης κεραιας, πρεπει ο τεχνικος να γνωριζει, εστω και κατα προσεγγιση, τα υψομετρα των κεραιων εκπομπης και ληψης, προκειμενου και βαση μαθηματικου τυπου να δωσει στην κεραια ληψης την καταλληλη γωνια σε σχεση με τον οριζοντιο αξονα.
+15 τετρακισκατομμύρια.

απο το να ενισχυει ειας ενισχυτής τον θόρυβο, καλλιά να βγάζει και λίγο είδωλο.

Απλα, καθως στην Ελλάδα ειμαστε κάθε 15 χιλιόμετρα και κέντρο εκπομπής, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΕΣ οι περιπτώσεις που μια τρίαινα θα κάνει την διαφορά (πισω απο εαν λόφο ας πούμε, η ενα τεράστιο κτίριο.

ο απόλυτος θάνατος της κεραίας τρίαινας, βέβαια, ειναι οταν εχει θάλασσα απο κάτω. Εκεί, ο κάτω λοβός μαζευει n = n+1 ειδωλα! κάθε απόσταση λ =μηκος κύματος επιφάνειας θαλάσσης δημιουργεί και ενα είδωλο.

Καλημερα παλικαρια!!Οντως καποιες τεχνικες ορολογιες ειναι αγνωστες με αφηνουν αδιαφορο αλλα κανουν τη διαφορα!!Επειδη ομως οταν θα παω στο μαγαζι δεν θα ζητησω χελιδονια κ κοτσιφια θα ζητησω μια απλη κεραια μαρκας "δωστε μου μπανανα"??εκτος αυτου χωρις ενισχυτη δεν δουλευουν?

ευχαριστω alex!ωραια δουλεια του μακρη!!την καλημερα μου στη θεσσαλονικη που ειναι κ η καταγωγη μου!!