κεραιες κινητης τηλεφωνιας

George.N.Tzanetis

New member
3 August 2006
11
ειμαι διαχειρηστης σε πολυκατοικια , με πλησιασαν ατομα απο εταιρεια που βαζει κεραίες κινητης τηλεφωνιας , να τοποθετησουν στην ταράτσα. Μου εξηγησαν οτι εχουν χαμηλή ακτινοβολία και οτι αυτο αποδεικνύεται και απο τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Εγω εχω τις αμφιβολίες μου , ως προς την επικινδυνότητα τους ως προς τα θέματα υγείας , αλλά και απο νομικής πλευράς οσον αφορά τους γείτονες. Αν μπορει καποιο μελος να βοηθήσει , εχωντας γνώση επι του θέματος , θα το εκτιμούσα πολύ.

1. Εάν δεν το απαγορεύει ρητά ο κανονισμός της πολυκατοικίας, μπορείς να προχωρήσεις στο 2.
2. Εάν όλα γίνουν νόμιμα, (άδειες, πολεοδομίες κλπ.), τότε μπορείς να προχωρήσεις, αλλά θα βρεις το μπελά σου από τους υπολοίπους ενοίκους, που θα αλαλάζουν γιατί "έχουν παιδιά", (λες και οι άλλοι δεν έχουν). Αν τα βρείτε στη συνέλευση των ενοίκων, μόνον τότε να προχωρήσεις.
3. Έναντι της εγκατάστασης, ζήτα ανταλλάγματα προς όφελος του συνόλου της οικοδομής.

Βασικά θα βγάζετε όλα τα έξοδα τις πολυκατοικίας, δεν θα τρώτε πολύ ακτινοβολία ,μιας και είστε κάτω από την κεραία και εκτός λοβού, αλλά σίγουρα κανείς δεν ενθουσιάζετε με την ιδέα όπως επίσης και οι απέναντι ένοικοι οπού τα τρώνε όλα "στη μάπα".

Ναι, είναι ακίνδυνες σύμφωνα με κάποια όρια που έχουν θεσπιστεί, για τα οποία όμως καμία επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις στην υγεία μας μιας και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από την εγκατάστασή τους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι λίγο η πολύ ,καλό δεν κάνουν.

Πολύ σημαντικό θέμα παιδιά. Κι εμένα στην δουλειά μου στο διπλανό κτήριο στη ταράτσα έχουν βάλει κεραίες. Τελικά τι γίνεται; έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι είναι όντως επικίνδυνες; Σαφώς και επειδή παίζονται εκατομύρια οι εταιρείες κινητής κάνουν ότι είναι δυνατόν για να καθυστερούν ή να μην δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας τέτοιες μελέτες, αλλά έχει πέσει στην αντίληψή σας κάτι χειροπιαστό και όχι "ραδιοαρβύλα;"

Όταν το κινητό μας δεν πιάνει σε κάποιο σημείο, βρίζουμε την εκάστοτε εταιρία τηλεφωνίας.
Κανείς όμως δεν θέλει κεραία κοντά του. Και καλά κάνει δηλ.

Πάντως γενικά ότι εκπέμπει δεν κάνει καλό.
Δεν νομίζω να αμφισβητείται από κανέναν κάτι τέτοιο.

Πολύ σημαντικό θέμα παιδιά. Κι εμένα στην δουλειά μου στο διπλανό κτήριο στη ταράτσα έχουν βάλει κεραίες. Τελικά τι γίνεται; έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι είναι όντως επικίνδυνες; Σαφώς και επειδή παίζονται εκατομύρια οι εταιρείες κινητής κάνουν ότι είναι δυνατόν για να καθυστερούν ή να μην δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας τέτοιες μελέτες, αλλά έχει πέσει στην αντίληψή σας κάτι χειροπιαστό και όχι "ραδιοαρβύλα;"

Υπάρχουν πολλές μελέτες (και αρκετά review) δημοσιευμένες σε ιατρικά περιοδικά οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων σε διάφορους τομείς όπως γονιμότητα, καρκίνος κ.λπ. Δυστυχώς δεν είναι free και δεν μπορώ να τα ανεβάσω. Το πιο πρόσφατο free review που βρήκα είναι αυτό (pdf - 99Kb) αλλά δυστυχώς έίναι λιγάκι παλιό (2000). Θέτει ωστόσο κάποιους προβληματισμούς. Παρακάτω ακολουθεί το abstract του review:

"There is increasing public interest in health risks of mobile phone use. Although there is a vast body of material on the biological effects of radiofrequency fields, current risk assessment is still limited. The article describes several hypotheses and results of biological effects such as thermal effect, genetic and carcinogenic effects and cancer related investigations. Mobile phones transmit and receive waves of frequencies mainly at 800–1800 MHz. Findings on the thermal effect of acute exposure to radiofrequency fields were consistent, resulting in an increase of cellular, tissue or body temperature by 1 °C or more. Guidelines for risk limits are based on this thermal effect. Experimental investigation suggests that radiofrequency fields are not tumor initiators and that if they are related to carcinogenicity, this would be by tumor promotion or by increasing the uptake of carcinogens in cells. Implications of these experimental results on public health concerns are yet unclear. Few epidemiological studies are available on the use of mobile phones or on the radiofrequency exposure and the development of cancer. Most of these studies have no or little quantitative exposure data and they are limited by the small number of observations. Large epidemiological studies are necessary in order to investigate the use of mobile phones on the development of cancer. It should be emphasized that even a small elevated risk may have a large implication for public health, as the use of mobile phones and the exposure is rapidly increasing."

Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει, περισσότερο θέτει προβληματισμούς παρά απαντά σε ερωτήματα. Στις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να διαβάσω κάποια από τα non-free άρθα και να γράψω μια σύνοψη.

η αληθεια εινια οτι κατω απο την κεραια ειναι καλυτερα απο οτι διπλα.
και απο τη στιγμη που αν δεν βαλεις στην δικια σου θα μπει στη διπλανη μαλλον συμφερει να την βαλεις εσυ.
ενδεχομενος και μια μεταλλικη πλακα 4-5 τετραγωνικων κατω απο την κεραια να δρουσε σαν ασπιδα...

Κι άλλο ένα που ασχολείται με την επίδραση γενικά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα παιδιά μας εδώ.

Είναι πολύ ενδιαφέρον για όποιον δεν βαριέται να το διαβάσει (13 σελίδες...).

Abstract:

The Sensitivity of Children to Electromagnetic Fields
Leeka Kheifets, PhD*, Michael Repacholi, PhD, Rick Saunders, PhD and Emilie van Deventer, PhD

* Department of Epidemiology, University of California School of Public Health, Los Angeles, California
Radiation and Environmental Health, World Health Organization, Geneva, Switzerland

In today's world, technologic developments bring social and economic benefits to large sections of society; however, the health consequences of these developments can be difficult to predict and manage. With rapid advances in electromagnetic field (EMF) technologies and communications, children are increasingly exposed to EMFs at earlier and earlier ages. Consistent epidemiologic evidence of an association between childhood leukemia and exposure to extremely low frequency (ELF) magnetic fields has led to their classification by the International Agency for Research on Cancer as a "possible human carcinogen." Concerns about the potential vulnerability of children to radio frequency (RF) fields have been raised because of the potentially greater susceptibility of their developing nervous systems; in addition, their brain tissue is more conductive, RF penetration is greater relative to head size, and they will have a longer lifetime of exposure than adults. To evaluate information relevant to children's sensitivity to both ELF and RF EMFs and to identify research needs, the World Health Organization held an expert workshop in Istanbul, Turkey, in June 2004. This article is based on discussions from the workshop and provides background information on the development of the embryo, fetus, and child, with particular attention to the developing brain; an outline of childhood susceptibility to environmental toxicants and childhood diseases implicated in EMF studies; and a review of childhood exposure to EMFs. It also includes an assessment of the potential susceptibility of children to EMFs and concludes with a recommendation for additional research and the development of precautionary policies in the face of scientific uncertainty.

Απάντηση: Re: κεραιες κινητης τηλεφωνιας

η αληθεια εινια οτι κατω απο την κεραια ειναι καλυτερα απο οτι διπλα.
και απο τη στιγμη που αν δεν βαλεις στην δικια σου θα μπει στη διπλανη μαλλον συμφερει να την βαλεις εσυ.
ενδεχομενος και μια μεταλλικη πλακα 4-5 τετραγωνικων κατω απο την κεραια να δρουσε σαν ασπιδα...

Συμφωνώ και ειδικά με τα bold, αλλά άντε να πείσεις τους υπόλοιπους...

Απο απλη περιεργεια,τι χρηματα σου δινουν για μια τοσο μεγαλη "εξυπηρετηση"? Μια και οι εταιρειες κινητης ειναι οικονομικοι κολοσοι φανταζομαι οτι θα πρεπει να ειναι παρα πολλα τα χρηματα.
(σε διαφορετικη περιπτωση δε νομιζω οτι θα το "συζητουσες" το θεμα)

Απο απλη περιεργεια,τι χρηματα σου δινουν για μια τοσο μεγαλη "εξυπηρετηση"? Μια και οι εταιρειες κινητης ειναι οικονομικοι κολοσοι φανταζομαι οτι θα πρεπει να ειναι παρα πολλα τα χρηματα.
(σε διαφορετικη περιπτωση δε νομιζω οτι θα το "συζητουσες" το θεμα)

Εξαρτάται από το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη περιοχή στον σχεδιασμό του δικτύου της εταιρείας... Δεν θα το ξέρεις όμως αυτό...

Βλέπω σε λίγα χρόνια να ζούμε σε σπίτια-κλωβούς faraday...χμμ..ίσως δεν είναι και άσχημη ιδέα λίγα φύλλα μολύβδου ενδιάμεσα από τους διπλούς εξωτερικούς τοίχους :p

Πρόκειται για αρκετά παλιά μελέτη αλλά είναι το μόνο χειροπιαστό παράδειγμα που έχω και προέρχεται από μετρήσεις που έκανε καθηγητής μου στη σχολή με εμένα βοηθό, μετά από αντιδικία μιας μονής στην Βόρειο Ελλάδα με την Cosmote.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι σχετικά μικρό όσον αφορά την ακτινοβολία που έχει να κάνει με την επικοινωνία της κεραίας με τα κινητά τηλέφωνα. Η Ισχύς δεν είναι τραγικά μεγάλη, ειδικά μέσα στις πόλεις. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο αν η εν λόγω κεραία επικοινωνεί ασύρματα με τις άλλες κεραίες, και με το συνολικό δίκτυο του παρόχου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δεις ότι ο τρόπος που θα στήσουν τα δευτερεύοντα στοιχεία (παλιά είχαν σχήμα στρογγυλού τυμπάνου τώρα είναι πιο διακριτικά σαν όρθια παραλληλόγραμμα) δεν θα τα κάνει να στοχεύουν σε διπλανά κτίρια, εκτός και αν η οικοδομή σου είναι η ψηλότερη στην περιοχή σου. Το πρόβλημα με αυτά τα link παρουσιάζεται στην οριζόντια διάδοση του κύματος, στα 17,5 μέτρα ακριβώς, όπου φαίνεται να υπάρχει ένα τρελό peak ισχύος πιθανότατα λόγω κάποιου στασίμου κύματος. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν κατ' επανάληψη οι μετρήσεις που είχαμε κάνει τότε.

Όσο για το αν η ακτινοβολία είναι επικίνδυνη, με δεδομένα τα υπάρχοντα όρια, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει είτε την επικινδυνότητα είτε το αντίθετο με 100% βεβαιότητα. Σε καμιά 30αριά χρόνια ίσως μάθουμε την αλήθεια.

Η ακτινοβολια του κινητου ΟΤΑΝ μιλαμε ειναι ΠΟΛΥ μεγαλυτερη απο της κεραιας στην αποσταση θα που ειναι. Το προβλημα ειναι τα τηλεφωνα!
Πεταξτε τα! Το κανουμε ομως?

ειμαι διαχειρηστης σε πολυκατοικια , με πλησιασαν ατομα απο εταιρεια που βαζει κεραίες κινητης τηλεφωνιας , να τοποθετησουν στην ταράτσα. Μου εξηγησαν οτι εχουν χαμηλή ακτινοβολία και οτι αυτο αποδεικνύεται και απο τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Εγω εχω τις αμφιβολίες μου , ως προς την επικινδυνότητα τους ως προς τα θέματα υγείας , αλλά και απο νομικής πλευράς οσον αφορά τους γείτονες. Αν μπορει καποιο μελος να βοηθήσει , εχωντας γνώση επι του θέματος , θα το εκτιμούσα πολύ.

Προσωπική μου άποψη που έχω μιλήσει με Διευθυντή τεράστιας εταιρίας παγκοσμίως MAKPIA KAI AΠO XIΛIOMETPA!!!!!!! Tραγικές επιπτώσεις!...
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα θα σου δώσω μόνο για να πάρεις μια ιδέα.
Aν κάποιος άνθρωπος σταθεί μπροστά από μια κεραία αεροδρομίου... εξαυλώνεται...
Mου το είπαν άνθρωποι που ξέρουν πάρα πολύ καλά και τους πιστεύω... Aκόμη οι τεχνικοί της συγκεκριμένης εταιρίας που ο φίλος ήταν Διευθυντής που ανέβαιναν επάνω στις κεραίες ανέβαιναν με EIΔIKEΣ ΣTOΛEΣ! MAKPIAAAA!!!!

Last edited:
Η ακτινοβολια του κινητου ΟΤΑΝ μιλαμε ειναι ΠΟΛΥ μεγαλυτερη απο της κεραιας στην αποσταση θα που ειναι. Το προβλημα ειναι τα τηλεφωνα!
Πεταξτε τα! Το κανουμε ομως?

Ίσως λίγο off topic, αλλά συμφωνώ και να προσθέσω πως το peak είναι ακριβώς πριν χτυπήσει το τηλέφωνο. Η ακτινοβολία εκείνη την ώρα ειδικά είναι πολλαπλάσια της ακτινοβολίας από την κεραία! Γι' αυτό και δεν προτείνεται να τα κουβαλάμε πάνω μας σε τσέπες ή σε θήκες πάνω στη ζώνη.