ΚΕΡΑΤΕΑ - 2010 - ΧΥΤΑ in Greece...

Σήμερα είναι η συνάντηση...

Κρίσιμη συνάντηση της Τ.Μπιρμπίλη με τον Δήμο Λαυρεωτικής για την Κερατέα

Κρας τεστ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική αποτελεί η συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη με τη δημοτική αρχή Λαυρεωτικής για το θέμα της Κερατέας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο ραντεβού μετά την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και των κατοίκων από τα μπλόκα της περιοχής.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα 99,5 εμφανίστηκε ανοιχτή στο διάλογο για τις τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στα αντίστοιχα εργοστάσια, αλλά επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο αναθεώρησης του υφιστάμενου περιφερειακού ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Λαυρεωτικής διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας και στη συνάντηση θα επιμείνει στην πρόταση για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε έκταση του ΒΙΟΠΑ Κερατέας.

Η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο θέμα» την αλλαγή χωροθέτησης στην Κερατέα, για το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να πειστούμε για την εφικτότητά του».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231105597
 
:music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005:

Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για οριστική λύση.
28/04/2011 By admin

Αποκλείστηκε από τη νέα χωροθέτηση το Οβριόκαστρο!
Οι πρώτες γερές βάσεις ουσιαστικού διαλόγου για μια μοντέρνα μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων, τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση συνεργασίας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μεταξύ της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη και εκπροσώπων του Δήμου Λαυρεωτικής.
Το Οβριόκαστρο, ως σημείο χωροθέτησης οποιασδήποτε εργοστασιακής δραστηριότητας τέθηκε οριστικά εκτός ατζέντας, δικαιώνοντας τον σκληρό αγώνα που έδωσαν επί 130 ημέρες οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής. Η αρχαιολογική περιοχή του Οβριοκάστρου, θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο αναψυχής και πολιτισμού για τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Λαυρεωτικής, θα πρέπει να γίνει με σύγχρονη τεχνολογικά μέθοδο και όχι με αυτή των ΧΥΤΑ, μέθοδο ξεπερασμένη και ιδιαίτερα ρυπογόνα που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής. Μια εφιαλτική προοπτική που ευτυχώς η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί.
Η υπουργός Περιβάλλοντος είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ολοκληρωμένη πρόταση των κατοίκων και φορέων της Λαυρεωτικής, για την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ της Κερατέας, όπου έχει εξευρεθεί από πλευράς του δήμου αλλά και του φορέα διαχείρισης ο κατάλληλος χώρος για την υλοποίησή του.
Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη, όπου και θα αποτυπωθούν στο χαρτί όλες οι αλλαγές και οι οριστικές προτάσεις για την νέα μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων στην Λαυρεωτική, η οποία και θα είναι μέθοδος κοινά αποδεκτή μεταξύ πολιτείας και κατοίκων.

http://lavreotiki.com/archives/2669
 
Η αρχαιολογική περιοχή του Οβριοκάστρου, θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο αναψυχής και πολιτισμού για τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Τωρα κανουμε πλακα αλλα ας ειναι :D

Αντε να δουμε ποτε θα μπει σε εφαρμογη το νεο σχεδιο....
 
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά είμαι περίεργος αυτό που προτείνουν οι κάτοικοι περιλαμβάνει τη διαχείριση μόνο των δικών τους απορριμάτων (πράγμα που αναφερόταν σε προηγούμενες δηλώσεις τους) ή και αυτών που θα πήγαιναν στην αρχική θέση; Έχει μία αρκετά μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο...
 
Διαφωνίες διασπούν τους κατοίκους της Κερατέας

Διαφωνίες οι οποίες δημιουργούν ρήγμα και μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση, έχουν προκύψει μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λαυρεωτικής. Το «φυτίλι» που ανάβει τη φωτιά, φαίνεται ότι είναι η διάθεση του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή και άλλων μελών της Επιτροπής να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Κερατέα.

Οι διαφωνούντες θεωρούν ότι ο αγώνας των κατοίκων δεν έγινε για να μπει στη ζυγαριά η χωροθέτηση αλλά επιμένουν ότι στην Κερατέα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) της περιοχής. Με αυτή τη..............
θέση στοιχίζονται τοπικοί παράγοντες και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνούντες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν άμεσα τις απόψεις τους, ίσως και μέσα στην Παρασκευή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι «έπεσε» κατά τη δεύτερη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τον κ. Λεβαντή και μέλη της Επιτροπής το βράδυ της Τετάρτης. Η «ομάδα» της Κερατέας εμφανίστηκε διασπασμένη καθώς την ώρα των διαπραγματεύσεων έγιναν δύο προτάσεις. Η μία από τον κ. Λεβαντή και η άλλη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΒΙΟΠΑ κ. Φώντα Ζαβιτσάνο.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής υπέδειξε στον χάρτη που είχαν «στρώσει» στο τραπέζι των συζητήσεων την περιοχή Αμπέλια, μια δημοτική γεωργική έκταση, κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας για την κατασκευή του ΧΥΤΥ και το ΒΙΟΠΑ ως χώρο για την κατασκευή της μονάδας δυναμικότητας περίπου 60.000 τόνων τον χρόνο. Πρότεινε επίσης να κατασκευαστεί δίπλα στον ΧΥΤΥ μια μικρή μονάδα ξήρανσης λάσπης και μια μικρή μονάδα που θα επεξεργάζεται τα ογκώδη απορρίμματα πριν σταλούν στο ΒΙΟΠΑ. Ετσι, η μονάδα στο Βιοτεχνικό Πάρκο θα είναι μικρής κλίμακας και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στις βιομηχανίες.

Ωστόσο, ο κ. Ζαβιτσάνος διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κ. Λεβαντή γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ των μελών της Συντονιστικής για δύο λόγους. Αφενός διότι εμφανίστηκαν ανοργάνωτοι και εκτέθηκαν στην υπουργό και στον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλία Λιακόπουλο και αφετέρου διότι είχαν προσυμφωνήσει να μην αναφέρουν τίποτε για ΧΥΤΥ αλλά ούτε για τη δυναμικότητα της μονάδας.

Η κυρία Μπιρμπίλη, άρπαξε την ευκαιρία και δήλωσε στους συνομιλητές της ότι δεν μπορεί να δεχθεί δύο προτάσεις και θέλει μια γραπτή ολοκληρωμένη πρόταση. Υπερασπίστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και επέμεινε στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μικρότερης έκτασης.

Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν την κυβέρνηση και όπως έλεγαν στελέχη της, δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα... τέρας το οποίο απειλεί να γίνει ανεξέλεγκτο. «Σήμερα παραμένει στην περιοχή ένας σκληρός πυρήνας κατοίκων οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ούτε μία σπιθαμή», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ραγκούσης υποστηρίζει ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, ώστε να μην γίνει η Αττική σε δύο τρία χρόνια Νάπολι. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και οι μονάδες που θα γίνουν στη Κερατέα.

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2011/05/blog-post_6169.html
 
Στην «πυρά» ο αγώνας της Κερατέας;


Της Βάλιας Μπαζού

Τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων προτείνει επί της ουσίας η δημοτική αρχή της Λαυρεωτικής, στέλνοντας στην «πυρά» τον πολύμηνο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο Κώστα Λεβαντή, ο οποίος πέταξε στο τραπέζι των συζητήσεων εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης όπως την πυρόλυση και την αεριοποίηση.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πυρόλυση και αεριοποίηση είναι η μοντέρνα διατύπωση της καύσης των απορριμμάτων και σύμφωνα με ανεξάρτητους επιστήμονες –και όχι εκείνους που έχουν σχέση εξάρτησης ή φλερτ με εταιρείες που προωθούν αυτές τις τεχνολογίες- πρόκειται για τις πιο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μεθόδους αλλά και τις πιο ακριβές.

Και για να μην ξεχνιόμαστε τις τεχνολογίες αυτές προωθούν στην Ελλάδα οι ίδιες εταιρείες, τα ίδια συμφέροντα που αρχές και κάτοικοι της Κερατέας κατήγγειλαν για το σχεδιαζόμενο «έγκλημα» στην αρχαιολογική και αναδασωτέα περιοχή του Ομβριοκάστρου.

Η Κερατέα βοά ότι έχει αρχίσει να παίζεται ένα επικίνδυνο παιγνίδι στις πλάτες των κατοίκων με στόχο να περάσει από την πίσω πόρτα η μοντέρνα εκδοχή της «καύσης» των απορριμμάτων. Επικίνδυνο παιγνίδι που τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια για πρόληψη, περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών, ανακύκλωση.

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι η επιλογή της δημοτικής αρχής να προωθήσει πανάκριβες και επικίνδυνες λύσεις, θέτει υπό αμφισβήτηση την πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική δυναμική που της έκαναν δώρο οι κάτοικοι με την μαζική συμμετοχή τους στα μπλόκα και τις επί τετράμηνο συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.

Και το ερώτημα είναι εάν η δημοτική αρχή μπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό και κοινωνικό πλεονέκτημα που έχει δανειστεί από τους κατοίκους. Εάν μπορεί με σοβαρότητα και όχι με επικίνδυνα «πυροτεχνήματα» να αποδείξει ότι είναι σε θέση να προτείνει την καλύτερη λύση, κλείνοντας τα στόματα αρμοδίων και αναρμοδίων που περιμένουν στη γωνία για να χλευάσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

http://www.topontiki.gr/article/16464
 
Που σημαινει οτι η κυβερνηση των δοσιλογων ηταν παρανομη... και χαθηκε και ενα εμβρυο απο την ριψη χημικων. Και εβγαιναν οι φασιστοφατσες και κοροιδευαν τον λαο για αναρχια...
 
Κερατέα ώρα μηδέν!


Από το lavreotiki.com, μέσω "Οβριόκαστρο Κερατέας"

Τα ψέματα τελείωσαν

Ώρα με την ώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει υποχωρήσει ούτε σπιθαμή από την ειλημμένη απόφασή της να κατασκευάσει χωματερή στην αρχαιολογική περιοχή του Οβριόκαστρου. Όλα τα άλλα ωραία περί δήθεν συναινετικής λύσης και ειλικρινούς διαλόγου των κατοίκων με την πολιτεία, είναι στάχτη στα μάτια των «ιθαγενών» της Λαυρεωτικής, για να κάμψουν την αγωνιστικότητά τους και να κοιμίσουν όλους όσοι έδωσαν το αίμα και την ψυχή τους για να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου μας. Το είχαμε πει σε ανύποπτο χρόνο και το ξαναλέμε πλέον ανοιχτά χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Η πολιτεία υποχώρησε ατάκτως στην περίπτωση της Κερατέας, όχι γιατί πραγματικά δείλιασε, αλλά γιατί ο αγώνας των κατοίκων της Λαυρεωτικής, είχε πάρει εμβληματικό χαρακτήρα, ήταν σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Ήταν το χειρότερο παράδειγμα αγώνα και αντίστασης για μια κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων, που ήθελαν μια...ολόκληρη κοινωνία από τον Έβρο και το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και την Κρήτη, να καθυποτάξουν με το «δόγμα του σοκ» στα δεσμά του μνημονίου. Ήθελαν τους Έλληνες αποχαυνωμένους, ζαλισμένους, μουδιασμένους και δειλούς από τα απανωτά χτυπήματα της προπαγάνδας για την απειλή της επερχόμενης χρεοκοπίας που ζούμε μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα. Ήθελαν τους Έλληνες πειθήνια όργανα για να υποταχθούν στην πολιτική της οικονομικής εξαθλίωσης και η Κερατέα, ήταν τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγήν, για το πώς αντιμετωπίζει μια ενωμένη κοινωνία την αδικία, το προκλητικό ψέμα, την πολιτική υπεροψία, την απάτη και την φασιστική πολιτική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός προχωράει κανονικά


Η κυβέρνηση στην υπόθεση της Κερατέας, έκανε πίσω προφασιζόμενη την έναρξη διαλόγου με τους εκλεγμένους φορείς της Λαυρεωτικής.

Ισχυρίστηκαν ότι ο αγώνας των κατοίκων ήταν τελικά δίκαιος και ότι η εμπεριστατωμένη και κυρίως υλοποιήσιμη πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής, για την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων όχι στο Οβριόκαστρο, αλλά στην περιοχή Φοβόλες, ήταν αποδεκτή.
Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις τους όμως, ο σχεδιασμός που είχαν καθορίσει με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου, προχωράει χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση!!! Όλα υλοποιούνται βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν εξαγγείλει από την αρχή χωρίς την παραμικρή τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για αλλαγή χωροθέτησης.

Τον Αύγουστο, το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ μετά από διυπουργική σύσκεψη, δημοσίευσε την προκαταρτική προκήρυξη για την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τους υποψήφιους εργολάβους που θα «χτυπήσουν» τα έργα και ίσως τους επόμενους κιόλας μήνες θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο!!!

Ελικόπτερα ξανά πάνω από το Οβριόκαστρο

Κι όλοι εμείς οι κάτοικοι της Κερατέας, ως απλοί παρατηρητές, απορούμε με την παρουσία των ελικοπτέρων που πετάνε τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν καθημερινά πάνω από το Οβριόκαστρο. Ελικόπτερα όπως αυτά της αστυνομίας που έκαναν εναέρια αυτοψία τότε, τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν εισβάλουν τα μηχανήματα με τις ορδές των ΜΑΤ.

Οι επιβάτες των σημερινών ελικοπτέρων που πετάνε πάνω από το Οβριόκαστρο, δεν είναι αστυνομικοί -άλλωστε η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί μέχρι εκατοστού από την ΕΛ.ΑΣ.- είναι υποψήφιοι εργολήπτες που πρέπει πρώτα να δούνε το χώρο για τον ΧΥΤΑ και μετά να κάνουν την οικονομική πρότασή τους. Δεν τολμάει κανείς εργολάβος να πάει στο χώρο με τζιπ και όλοι προτιμούν την εναέρια περιήγηση στο χώρο. Αυτή είναι η αλήθεια όσο στενάχωρη κι αν ακούγεται για τους εκλεγμένους άρχοντες του τόπου που πιστεύουν ακόμα αφελώς, ότι η συμμετοχή τους σε ανεπίσημα ραντεβού με τους πολιτικούς απατεώνες, είναι η λύση του κορυφαίου προβλήματος που αποτελεί εφιάλτη για ολόκληρη την Λαυρεωτική.

Όταν δεν υπάρχει κάποια γραπτή δέσμευση, τότε όλα είναι στον αέρα, κυριολεκτικά στον αέρα. Οι προφορικές δεσμεύσεις, κύριοι άρχοντες του τόπου, είναι λόγια του αέρα που διαστρεβλώνονται και αναιρούνται την επόμενη κιόλας στιγμή. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και για το τεράστιο ζήτημα του χρέους που είναι θέμα ζωής και θανάτου για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών, ψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται μέρα παρά μέρα, τότε τι να σκεφτεί κανείς για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική;

Το ψέμα και την πολιτική απάτη την νοιώσαμε στο πετσί μας και στα διαλυμένα σωθικά μας, από τα καρκινογόνα χημικά που έριξαν κατά χιλιάδες σε άντρες γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η «Μεσόγειος» σύμβουλος του Παπακωνσταντίνου!!!

Τι να υποθέσει κανείς επίσης, όταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες – συμβούλους του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι ο Τάσος Χωμενίδης. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Τάσος Χωμενίδης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Μεσόγειος, που ένα μεγάλο μετοχικό μέρος της ανήκει στην τράπεζα Eurobank. Η εταιρία Μεσόγειος είναι η εταιρία που ανέλαβε την αποτυχημένη εργολαβία για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, και ήταν αυτή που έφερε τα καμένα πλέον μηχανήματα στην κορυφή του Οβριόκαστρου. Έτσι απλά είναι τα πράγματα και ας μην εθελοτυφλούμε. Τα ψέματα τελείωσαν. Ο λύκος είναι με τους δήθεν φίλους μας. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 που αναφέρεται στην διαπλοκή των σκουπιδιών στην Αττική.
Η τελική λύση

Το σχέδιο άλωσης του Οβριόκαστρου, από εδώ και πέρα είναι ιδιαίτερα απλό και αποτελεσματικό. Πρώτα θα ματώσει οικονομικά όλη η Ελλάδα και όταν πια η εξαθλίωση θα αγγίξει σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών, τότε θα έρθει η σειρά της Λαυρεωτικής, κάτι που δεν θα αργήσει και πολύ. Το καταλυτικό επιχείρημα θα είναι ότι, «…δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να λιμοκτονεί και η χώρα να μην μπορεί να βάλει στα ταμία της την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, γιατί μερικές εκατοντάδες «αλήτες» αντιδρούν στην διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.»

Προκλητικά προσβλητικό επιχείρημα που το έχουμε όμως ξανακούσει, αλλά αυτή τη φορά η οικονομική ανέχεια θα του προσδώσει νέα «πατριωτική» διάσταση. Κάνουν όμως ένα ουσιώδες λάθος. Ο δίκαιος αγώνας της Κερατέας, έχει περάσει στο υποσυνείδητο του Έλληνα και δεν αργεί να ξυπνήσει το DNA της αντίστασης στην βαρβαρότητα. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς. Άλλωστε είπαμε ότι πλέον τα ψέματα τελείωσαν οριστικά.

http://antixyta.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html?spref=bl
 
ΚΕΡΑΤΕΑ vs ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ 1-0

Το χρονικό της αντίστασης

Μια βουβή ταινία ντοκιμαντέρ που καταγράφει το χρονικό του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α στο Οβριόκαστρο.
Μια κοινωνία ενώνεται και νικά στην πρώτη μάχη, ενάντια σε ένα πάνοπλο κράτος.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Ο λαός της Κερατέας
Οπερατέρ:Γρηγόρης Οικονομίδης, Βάϊος Σύρρος
Μουσική – Αυτοσχεδίασαν ζωντανά οι:
Λάμπρος Πηγούνης – βιολί, live electronics
Νίκος Γιούσεφ – μουσικά πριόνια
Ειρήνη Τηνιακού – πιάνο
Τηλέμαχος Μούσας – Theremin
Art Resistance Festival – κάμερα: Θωμάς Γκίνης
Φωτογραφίες:Σπύρος Τσακίρης, Σάκης Παπαδόπουλος, Σταμάτης Παπαθανασίου
Μοντάζ – post production: Μαρίνος Μουζάκης
Υποστήριξη παραγωγής: Σπύρος Τσακίρης
Τεχνική επεξεργασία: Tsiri Home Studio
Παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2011 σε συνεργασία με το www.lavreotiki.com

http://vimeo.com/30983716
 
Σέρρες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου και του Μελενικιτσίου Σερρών, αντιδρώντας στην απόφαση του δήμου Ηράκλειας για τη δοκιμαστική λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή Νεράιδα Παλαιοκάστρου.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 9 το πρωί στην είσοδο του χωριού Παλαιοκάστρου, που οδηγεί στο ΧΥΤΥ, με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο των φορτηγών του δήμου Ηράκλειας και του ανάδοχου εργολάβου του έργου στον χώρο της υγειονομικής ταφής.

Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής αναβλήθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Σερρών.

«Δεν μπορεί να γίνει καμία δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την ολοκληρωμένη διαχείριση του έργου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου Δ. Κυριακίδης.

Εξάλλου, τη Δευτέρα ο νομικός σύμβουλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου Ιωάννης Γιάντσιος πρόκειται να επιδώσει στον δήμαρχο Ηράκλειας Κλ. Κοτσακιαχίδη και στον ανάδοχο εργολάβο του έργου του ΧΥΤΥ Ι. Ταϊρη την αίτηση για την αναστολή και ακύρωση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΥ, που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, διεκδικώντας παράλληλα και ασφαλιστικά μέτρα.

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε την υγεία των κατοίκων της περιοχής, μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο το κύτταρο, ενώ θα έπρεπε πρώτα να γίνει η μονάδα επεξεργασίας υπολειμμάτων» επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης.
 
Τους στρώνουν κόκκινο χαλί



ΠΗΓΗ: Το Ποντίκι

Θα γίνουμε μάρτυρες της σύγκρουσης «γιγάντων» ή μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά «ντιλ» για τα σκουπίδια της Αττικής και το τζογάρισμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ;
Το ερώτημα αφορά τους Κόκκαλη και Μπόμπολα, τους δυο πανίσχυρους επιχειρηματίες που «πρακτορεύουν» διαφορετικές τεχνολογίες καύσης και αναμένεται να είναι οι δυνατοί «παίκτες» στον διαγωνισμό για τη διαχείριση των 1.350.000 τόνων σκουπιδιών της Αττικής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΥΠΕΚΑ έχει στρώσει το κόκκινο χαλί, έχει κάνει, δηλαδή, όλη την κατάλληλη προεργασία ώστε η καύση να παίζει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον επιχειρηματία ή και με τους δυο μαζί.

Η πρεμούρα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι πώς θα κάνει πιο ελκυστική για τους εργολάβους της καύσης την προοπτική να αναλάβουν για τα επόμενα 20-25 χρόνια τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αφού τα μηνύματα που στέλνουν τράπεζες και αγορά είναι αρνητικά.

http://topontiki.gr/article/29593