Κι αλλος σκληρος κτυπησε. Ειναι οι WD AV GP λυση;

ΠΑΝΟΣ ΚΤΕΝΙΔΗΣ

Established Member
8 July 2006
292
Οι σκληροι πεφτουν σαν τις μυγες τον αυγουστο.

Επειδη βαρεθηκα να παιρνω WD green και να ψαχνω για καινουργιο μετα απο κανα 8 μηνο, ειπα να δοκιμασω κανα WD AV GP μηπως σωθω.

Απ' οτι λενε, ειναι στοχευμενοι κατασκευαστικα για εγγραφη βιντεο και μαλιστα απο πολλες πηγες ταυτοχρονα (κατι που εγω δεν το χρειαζομαι αλλα αν μπορει ενα αμαξι να πηγαινει με 200 μπορει και με 50).

Σε ενα review στο Tech ARP που διαβασα ισχυριζονται οτι δεν κανει για desktop. Στο Amazon πολλοι χρηστες λενε οτι αυτα ειναι ανοησιες και οτι τους εχουν καιρο στα δικα τους desktop χωρις κανενα προβλημα. Μαλιστα επικρινουν (κραζουν) αυτον που εγραψε κατι αντιστοιχο, λεγοντας του οτι κανει εσκεμμενα δυσφημιση.

Να πω τη μαυρη αληθεια πιο πολυ εμπιστοσυνη στους πολλους του Amazon που τον εχουν αγορασει και ζουν καθημερινα μαζι του, παρα σ' ενα review κρατα 2-3 μερες το πολυ. Απ' την αλλη οι περισσοτεροι τους χρησιμοποιουν για τα TiVo τους, media player, καμερες παρακολουθησης, κλπ.

Τον χρειαζομαι μονο για αρχεια βιντεο και μουσικης σε desktop.

Ειναι λυση;

Κανενας green δεν μου χτυπησε ποτε. Πριν χρησιμοποιουσα και seagate αλλα μετα το θεμα με τους 1.5 δεν ξαναπηρα. Και μιλαμε για πανω απο 15 κομματια green (1tb, 2tb, 3tb) .

Απάντηση: Re: Κι αλλος σκληρος κτυπησε. Ειναι οι WD AV GP λυση;

Κανενας green δεν μου χτυπησε ποτε. Πριν χρησιμοποιουσα και seagate αλλα μετα το θεμα με τους 1.5 δεν ξαναπηρα. Και μιλαμε για πανω απο 15 κομματια green (1tb, 2tb, 3tb) .

Παρομοίως... Πάνο, μήπως τους έχεις για download και σιντάρισμα;

Κι εμενα ενας που δεν τον εχω ανοιξει απο τη συσκευασια δεν χτυπησε ποτε. Ειναι δηλαδη ειδικων προδιαγραφων;

Ελεγα να παρω και μια Φεραρι που εδιναν φτηνα αλλα πηγαινε μονο νοτια και αλλαξα γνωμη.

Περα απ τη πλακα δεν κανει να τους χρησιμοποιεις για τα προαναφερθεντα; Δεν το ηξερα.

Αλλα παρολα αυτα πριν κανα διμηνο εφαγε χωμα και ενας black που τον ειχα για C.

Να κανω κανα ευχελαιο;

Π@π@ρια μάντολες τα περι αξιοπιστίας κλπ της (καθε) ''GP'' σειράς κλπ.

Τα ιδια μηχανακια ειναι, με ελαφρως διαφορετικό firm (το οποίο ομως δεν επηρεάζει, σε στοιχειωδως σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, την αξιοπιστία).

Το μονο που έχουν (και πληρώνεις) ειναι η μεγαλύτερη εγγυηση (κάποια μοντέλα - πχ ''RAID EDITION'' - ΟΚ, αυτα ισως εχουν και λιγο βελτιστοποιημενο (και καλά) firm για RAID).

Τα υπολοιπα ειναι θεμα marketing.

Τα υπολοιπα (για μάρκες κλπ) ειναι λίγο πολύ λόττο. Όλες οι εταιρίες είχαν / έχουν / θα έχουν προβληματικές παρτίδες.

Τελευταία, μετά τα πολλά προβληματα με Seagate, το γυρισα κι εγω σε WD (GP κατα προτιμηση - για ψυχολογικους και μονο λόγους). Αλλα αυτο μπορει να αλλαξει παλι σε λιγο καιρο.

Οι green παρκαρουν τις κεφαλες τους επειτα απο 8" sec αδρανειας. Κι αυτο ειναι που τους οδηγει στο προβλημα.
Παρκαρε-ξεπαρκαρε τοσο συχνα.
Εγω με ενα utility. αλλαξα τη ρυθμιση να μην παρκαρουν καθολου την κεφαλη. (υπαρχει και ρυθμιση να παρκαρει αν θυμαμαι υστερα απο 300 sec αντι για 8)

Περισσοτερα και η λυση του προβληματος εδω: http://www.insomnia.gr/topic/476593-wd-green-πως-να-μην-χαλάσει-σε-2-χρόνια-μόνο/

Last edited:
Οι green παρκαρουν τις κεφαλες τους επειτα απο 8" sec αδρανειας. Κι αυτο ειναι που τους οδηγει στο προβλημα.
Παρκαρε-ξεπαρκαρε τοσο συχνα.
Εγω με ενα utility. αλλαξα τη ρυθμιση να μην παρκαρουν καθολου την κεφαλη. (υπαρχει και ρυθμιση να παρκαρει αν θυμαμαι υστερα απο 300 sec αντι για 8)

Περισσοτερα και η λυση του προβληματος εδω: http://www.insomnia.gr/topic/476593-wd-green-πως-να-μην-χαλάσει-σε-2-χρόνια-μόνο/

Εχω 2 green απο το 2011 για ταινιες. Θορυβηθηκα με το circle load και τους τσεκαρα. Ο ενας ειχε 1800 circle count και ο αλλος 19500. Δεν νομιζω οτι ισχυει το προβλημα για ολους τους green παρα μονο για μια παρτιδα.

Εχω 2 green απο το 2011 για ταινιες. Θορυβηθηκα με το circle load και τους τσεκαρα. Ο ενας ειχε 1800 circle count και ο αλλος 19500. Δεν νομιζω οτι ισχυει το προβλημα για ολους τους green παρα μονο για μια παρτιδα.

Δεν ειναι "αστοχια υλικου" καποιας παρτιδας. Ετσι κατασκευαστηκαν. Μαλιστα απο οσο ειχα ακουσει, αφορουσε και τους scorpio blue. Η WD που γνωριζει το προβλημα, εβγαλε το παραπανω επισημο utility που αφορα τους:

WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0.
Δεν γνωριζω αν αυτο σημαινει οτι αφορα ολους, ή μετεγενεστερα αλλαξαν αυτοι τον χρονο παρκαρισματος.

Ενδεχεται απο τους 2 σκληρους σου, ο ενας να μπαινει συχνοτερα σε λειτουργια (αρα και να παρκαρει πιο συχνα)

Προσωπικα δεν μπηκα καν στον κοπο να βγαλω το σκληρο μου να δω ποιον εχω, ή να κοιταξω τo circle count. Απλα κατεβασα το utility και το ετρεξα απο ενα δισκακι.

Last edited:
Με αυτο το σκεπτικο δεν παιρνω καλυτερα κανα λαχειο. Αυτο τουλαχιστον αν μου κατσει θα πα να παρω καμμια 20αρια σκληρους. Να τους παρκαρω και να τους ξεπαρκαρω εγω. Εχω και καλη αρχειοθετηση... απ' το μπαλκονι.

Αρα Συριε εισαι υπερ του GP.

Με τα νευρα που εχω σημερα λιγη ψυχολογικη στηριξη δεν κανει κακο.

Re: Απάντηση: Κι αλλος σκληρος κτυπησε. Ειναι οι WD AV GP λυση;

Δεν ειναι "αστοχια υλικου" καποιας παρτιδας. Ετσι κατασκευαστηκαν. Μαλιστα απο οσο ειχα ακουσει, αφορουσε και τους scorpio blue. Η WD που γνωριζει το προβλημα, εβγαλε το παραπανω επισημο utility που αφορα τους:

WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0.
Δεν γνωριζω αν αυτο σημαινει οτι αφορα ολους, ή μετεγενεστερα αλλαξαν αυτοι τον χρονο παρκαρισματος.

Ενδεχεται απο τους 2 σκληρους σου, ο ενας να μπαινει συχνοτερα σε λειτουργια (αρα και να παρκαρει πιο συχνα)

Προσωπικα δεν μπηκα καν στον κοπο να βγαλω το σκληρο μου να δω ποιον εχω, ή να κοιταξω τo circle count. Απλα κατεβασα το utility και το ετρεξα απο ενα δισκακι.

Έχω τους WD20EARX, που επίσημα η WD δεν τους είχε στη λίστα, αλλά ανεπίσημα στα διάφορα sites τους έψαχναν και αυτούς γιατί είναι "γενικό το κακό"!! Η διαφορά στα δυο counts είναι γιατί ο δεύτερος με τα λίγα μπήκε μόλις άρχισε να γεμίζει ο πρώτος και είχε λιγότερες "ώρες πτήσεις". Εν πάσει περιπτώσει αν είναι για ταινιες κλπ καλά κάνουν και παρκάρουν γιατί ή θα έχουν stream όταν παίζω μια ταινία οπότε δεν παρκάρουν αναγκαστικά, ή δεν θα έχουν γιατί βλέπω μια σειρά από τον άλλο δίσκο. Κάποτε έδωσα ένα κάρο λεφτά και πήρα δισκους με 1.000.000 mtf για το nas, και τώρα καθομαι και τους κοιτάω γιατί είναι 250 gb. Η τεχνολογία προχωράει και δεν έχουμε λόγο να παντρευόμαστε δίσκους. GP, GTI, Turbo whatever, δεν τους τα χαρίζω.

"GP, GTI, Turbo whatever, δεν τους τα χαρίζω."

Αγαπητε φιλε συμφωνω απολυτα. Αλλα και τα νευρα νευρα :)

Το θεμα ειναι οτι βρισκεις τους WD AV GP 2TB στο skroutz κατω απο τα 100 ευρω και τους green λιγο πανω απο 90.

Γι' αυτο το συζηταω.

Μηπως γλυτωσω με κανα ταληρο παραπανω.

Παρομοίως... Πάνο, μήπως τους έχεις για download και σιντάρισμα;

Και εγω τα ιδια, αλλα δεν τους εχω για σινταρισμα..

Kι εγω τα ιδια. Μιλαμε για καμμια 15αρια δισκους απο το 2007.

δεν ξερω αν σε βοηθησω στην επιλογη σου αλλα εγω εχω 3 500gb black που εχουν δουλεψει 19282 ,37599, 28325 ωρες ο καθενας με βδομαδες ανοιχτο το pc να seedaroun να μεταφερονται αρχεια κτλπ. χωρις να εχουν παθει τπτ! ακομα εχω 2 green απλους του 1Τb που ακομα ειναι μια χαρα!ολοι αυτοι δουλευουν μαζι στο ιδιο pc o ενας κατω απο τον αλλο με μεγιστη θερμοκρασια σε full load 42 με 45 το πολυ βαθμους! Σε λιγο καιρο θα εχω ετοιμο ενα htpc στο οποιο θα βαλω 5 x 3TB WD GREEN AV-GP!
Ελπιζω να σε κατατοπησα και αν οχι απο την εμπειρια μου μου εχει χτυπησει και black και green και red που ηταν ειτε σε server ειτε σε dvr αλλα σε δυσκολες συνθικες και μετα απο χρονια! τελειωνοντασ να πω πως πρεπει να εχει και ενα καλο αερισμο στο κουτακι σου και ενα ups και θα ξεχασεις να τους αλλαξεις για πολλα χρονια.

7200 καρφωτά λέμε. Τι green και πράσινα άλογα.
Μπορεί να είναι και θέμα λαχείου αλλά γενικώς δεν προτείνονται οι green για heavy duty . Και φυσικά ούτε κατά διάννοια δεν προτείνονται για servers, σοβαρές εγκαταστάσεις κλπ.

Άλλο που εμείς κοιτάμε τον παράγοντα κόστος. Αλλά δεν νομίζω ότι ένας δίσκος ίδιας χωρητικότητας που έχει τα διπλάσια και τριπλάσια λεφτά να είναι μόνο για marketing. Ολο και κάτι θα έχει διαφορετικό.

Πάντως για το NAS προτίμησα Baracuda 3T και για έναν άλλο λόγο: 5 χρόνια εγγύηση κατευθείαν από την "μαμά". Τα κάνεις και register και επίσημα στο site και είσαι κύριος. Δεν ασχολείσαι με κανένα μαγαζί που θα σου λέει το μακρύ και το κοντό του. Ποιός άλλος δίνει 5 χρόνια εγγύηση;

Εάν "σκάσει" και κανά δίσκος μετά από 5 χρόνια ε χαλάλι του.

Και green 1TB χτυπημένοι έχουν περάσει από τα χέρια μου, και Scorpio blue (κάπου έχω εάν 250 χτυπημένο ακόμα), και Hitachi, και μπόλικοι 2,5 Toshiba….
Από την άλλη έχω ακόμα δίσκους 10 15 χρόνων που δεν έχουν χτυπήσει – αλλά τώρα πια είναι μικροί αργοί και ata.

Όλοι οι δίσκοι χτυπάνε
Οι δίσκοι είναι φθηνοί
Η αξιοπιστία (raid arrays) είναι που κοστίζει.
Και φυσικά το να μην έχεις καν backup, είναι συνταγή καταστροφής.

Είναι πάντα δύσκολη η επιλογή λ.χ.
τρείς black ακριβούς με εγγύηση και κορδελάκια, χωρίς να έχουν array/raid/redundancy
ή 4-5 πιο φθηνούς δίσκους σε array ή για να έχετε έστω κάτι backup στη ντουλάπα?

Σημερινές τιμές amazon.co.uk
3TB Seagate 98 λίρες
2ΤΒ WD Black 112 λίρες

Και green 1TB χτυπημένοι έχουν περάσει από τα χέρια μου, και Scorpio blue (κάπου έχω εάν 250 χτυπημένο ακόμα), και Hitachi, και μπόλικοι 2,5 Toshiba….
Από την άλλη έχω ακόμα δίσκους 10 15 χρόνων που δεν έχουν χτυπήσει – αλλά τώρα πια είναι μικροί αργοί και ata.

Όλοι οι δίσκοι χτυπάνε
Οι δίσκοι είναι φθηνοί
Η αξιοπιστία (raid arrays) είναι που κοστίζει.
Και φυσικά το να μην έχεις καν backup, είναι συνταγή καταστροφής.

Είναι πάντα δύσκολη η επιλογή λ.χ.
τρείς black ακριβούς με εγγύηση και κορδελάκια, χωρίς να έχουν array/raid/redundancy
ή 4-5 πιο φθηνούς δίσκους σε array ή για να έχετε έστω κάτι backup στη ντουλάπα?

Σημερινές τιμές amazon.co.uk
3TB Seagate 98 λίρες
2ΤΒ WD Black 112 λίρες

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα,είναι και θέμα τύχης.
3χ Samsung F4 2TB και 2x Seagate BArracuda 1TB δουλεύουν απροβλημάτιστα εδώ και μήνες.
Τώρα ενδιαφέρομαι για έναν 3ΤΒ (τείνω προς Seagate μεριά, μιας και δεν βλέπω πια Samsung) για ταινίες στο NAS.
Προσωπικά δεν με απασχολεί αν σκάσει ο δίσκος και χάσω τις ταινίες. Όπως τις απέκτησα θα τις ξανα-αποκτήσω αφού αντικαταστήσω τον δίσκο.
Η αξιοπιστία όμως σε αυτά τα μηχανήματα μετράει ρε γαμώτο.
Ας λάβουμε όμως υπ'όψιν και αυτό που λέει πιο πάνω ο φίλος phocaea : "Κάποτε έδωσα ένα κάρο λεφτά και πήρα δισκους με 1.000.000 mtf για το nas, και τώρα καθομαι και τους κοιτάω γιατί είναι 250 gb. Η τεχνολογία προχωράει και δεν έχουμε λόγο να παντρευόμαστε δίσκους. GP, GTI, Turbo whatever, δεν τους τα χαρίζω. "

Βρε παιδιά ανεμιστήρα έχετε στους δίσκους; Μόλις ο δίσκος ξεπεράσει τους 50 Κελσίου το ρολόι αρχίζει να χτυπάει. Τικ τακ. Εδώ είχαν βγεί κάτι θήκες που κάνεις τον σκληρό εξωτερικό και ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ δισκο να έβαζες μέσα σε 2 μέρες είχε κλατάρει.

Υπάρχουν πολλά utilitakia για να τσεκάρεις την θερμοκρασία του δίσκου (πχ speedfan).

Τόσα χρόνια (15+) θυμάμαι μου έχει σκάσει ένας δίσκος παλιά και πρόσφατα ένας raptor 150 (από μαμακία δική μου που του έβαλα δίπλα κάτι μαγνητάκια νεοδυμίου), που φυσικά αντικαταστάθηκε από την μαμα wd με velociraptor 300 (πολύ καλή η συμβουλή για register τους δίσκους στην μαμά και αντικατάσταση μέσω αυτής, άσε που αν έχει εξαντληθεί το μοντέλο σου δίνουν μεγαλύτερο).

ΥΓ Καλοί είναι οι Green και οι 5400 σαλ εαν θέλεις copy με 60 MB/s.
yabb_grin.gif

Last edited: