Απάντηση: Τελικά μήπως το κράνος ΔΕΝ σώζει ζωές;
Οδηγώ μηχανή γιά περισσότερο απο 30 χρόνια και νομίζω ότι ήδη έχω αποκτήσει το προνόμιο μιάς έμπειρης γνώμης σχετικά με το θέμα.
Βεβαίως στην μακρόχρονη αυτη οδιγική μου εμπειρεία, είχα και τις ανάλογες πτώσεις, ευτυχώς χωρίς προβλήματα.Στο σύνολο αυτων και με εξαίρεση των πρώτων χρόνων, σε όλλες φορούσα κράνος, αλά σε καμία απο αυτές τις πτώσεις δεν χρειάστηκε ευτυχώς να αποδειχτεί η χρησιμότητά του, αφού το κεφάλι δεν ήταν το σημείο σύγκρουσης άμεσης η έμεσης.
Λοιπόν το κράνος(και όχι μόνο..)είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και απορώ πως ακόμη υπάρχει φόρος πολυτελείας γιά την αγορά του.
Ακόμη θεωρώ ότι όπως τα αυτοκίνητα παραδίδονται απο τον κατασκευαστή με ζώνες ασφαλείας, έτσι θα πρέπει να παραδίδονται στην αγορά οι μηχανές με υποχρέωση των κατασκευαστών να περιλαμβάνουν κράνος.Θα έπρεπε δηλαδή να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανής κατά την αγορά και ένα κράνος αρίστης ποιότητας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εκάστοτε αγοραστή.Δεν κατάλαβα δηλαδή ποτέ μου γιατί οι ζώνες ασφαλείας περιλαμβάνονται πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα και το κράνος δεν δίνεται μαζί με την αγορά μιάς moto.
Απο την άλη θα πρέπει να τονίσω ,ότι εαν ο αναβάτης δεν μπορεί να αποκτήσει ένα σωστό και καλό κράνος γιά την προατασία του, ας μην κυκλοφορήσει καθόλου, η εαν είναι τόσο χοντροκέφαλος ας μην φορέσει τίποτα, αφού ένα κακό κράνος, μπορεί κάλιστα σε περίπτωση σύγκρουσης να αποτελέσει αντικείμενο αυτοκτονίας.
Στην μακρόχρονη αυτη πορεία μου, έχω επίσης διαπιστώσει ότι σε ποσοστό πάνω απο 80%(και είναι τραγικό αυτό...)οι μοτοσυκλετιστές δεν φορούν το κατάλληλο σύμφωνα με τα μέτρα τους κράνος, γιατί το σωστό νούμερο το θεωρούν σφιχτό και αποπνικτικό, ξεχνώντας βεβαίως ότι κράνος δεν φοράμε γιά να γλυτώσουμε την κλήση, ούτε γιά να καπνίζουμε στον δρόμο άνετα μέσα απο αυτό, ούτε για να περνάμε άνετα το χέρι μας ενδιάμεσα απο το πιγούνι-κράνος γιά να ξύσουμε την μύτη μας!!!
Πρόσφατα αγόρασα με την hayabousa ένα πανάκριβο κράνος στο σωστό νούμερο και μάλιστα με ημερομηνία λήξης(έτσι είναι τα σωστά κράνη..)και απο την πρώτη στιγμή που το φόρεσα ,έπαθα την πλάκα μου σχετικά με την συμπεριφορά του.....άψοξη αεροδυναμική...πολύ καλή ορατότητα...άψογη εφαρμογή...τέλειος εξαερισμός...και όλα αυτά ακόμη και σε ταχύτητες των 220+!!!
Πλέον δεν υπάρχει περίπτωση σε επόμενη αλλαγή κράνους να τσιγκουνευτώ χρήματα,αφού ένα σωστό κράνος είναι όλα τα λεφτά.
Περιττό βεβαίως να σας πω ,ότι πλέον δεν πάω ούτε για τσιγάρα στο περίπτερο χωρίς κράνος.