Κινηματογράφος : Για πόσο ακόμη;

teddy743

Supreme Member
16 August 2014
7,176
Θεσσαλονίκη
Κινηματογράφος : Για πόσο ακόμη;

Από το 1995 μέχρι και σήμερα η πωλήσεις εισιτήριων πέφτουν με ταχύτατους ρυθμούς σύμφωνα με στατιστικές μελέτες (σε Αμερική και φαντάζομαι το ίδιο και στην Ελλάδα).

Για πόσο ακόμα θα αντέξουν οι αγαπημένοι μας κινηματογράφοι;

Αν και νέος πρόλαβα εκείνη την πλέον ρομαντική εμπειρία του να παρακολουθείς μια ταινία σε μια αίθουσα που ήταν εκεί από τότε που πήγαινε σινεμά ο παππούς σου με την γιαγιά σου. Μπορεί η αίθουσα να μην είχε DTS - MA και Lay-Z Boy Recliner αλλά νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν ότι προσέφερε κάτι το ξεχωριστό. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι αίθουσες σιγά σιγά έκλεισαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και παρέδωσαν την σκυτάλη στα multiplex που έχουν άλλα πλεονεκτήματα (καινούργια formats ήχου, μεγαλύτερη και καλύτερης ανάλυσης οθόνη, πιο άνετες θέσεις, ευκολότερο parking κτλ.).Παρόλα αυτά όμως ο αριθμός των εισιτηρίων εξακολουθεί να πέφτει.

Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. Το downloading παράνομο και μη, τα Nova/OteTV, τα όλο και αυξανόμενα Home Cinemas και η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατά συνέπια με την αγορά από internet.

Προσωπικά ακόμη πηγαίνω στον κινηματογράφο αρκετά συχνά αλλά δεν σας κρύβω ότι όταν μια ταινία θέλω να την δω πιο πολύ με προσοχή παρά με ανυπομονησία, προτιμώ να περιμένω λίγους μήνες παραπάνω και να την παραγγείλω από amazon. Έτσι έχω καταφέρει να χτίσω μια αξιοσέβαστη ταινιοθήκη και επειδή είμαι απ αυτούς που βλέπουν μια ταινία πολλές φορές νιώθω ότι τα χρήματα που ξόδεψα έπιασαν τόπο. Στα τελευταία χρόνια όμως (2010 και έπειτα) οι ταινίες βγαίνουν στα διάφορα sites σχεδόν τον ίδιο μήνα που παίζονται στις αίθουσες. δεν μιλάω για τις ταινίες που όλοι έχουμε δει από δω και από κει σε μορφή avi στα 700mb, αναφέρομαι στα τεραστίων διαστάσεων αρχεία (25-35gb) σε μορφή m2ts που αν κάποιος βάλει ένα οποιοδήποτε δισκάκι Blu-ray στον υπολογιστή του θα δει ότι είναι το αυτούσιο αρχείο του δίσκου.

Για να μην πολυλογώ θα κλείσω με το εξής: Για πόσο ακόμη θα πηγαίνει ο κόσμος στον κινηματογράφο όταν σύντομα ο καθένας θα μπορεί να δει οποία ταινία θέλει σε original 4Κ ποιότητα 4-5 εβδομάδες αφού κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στην άνεση του σπιτιού του και δωρεάν.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Έως πότε αυτός που πληρώνει το αντίτιμο για το εισιτήριο θα νιώθει αδικημένος;

Υ.Γ. Απο μικρός ονειρευόμουν να γίνω κάποτε ιδιοκτήτης ενός μικρού κινηματογράφου. Έστω θερινού. Αλλά αυτό είναι θέμα για αλλο thread...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://www.slashfilm.com/box-office-attendance-hits-lowest-level-five-years/

http://www.quora.com/Are-movie-theaters-going-to-be-a-thing-of-the-past-in-5-more-years

http://mentalistmarkfletcher.com/fletchers-mind/2012/05/15/movie-theatres-a-thing-of-the-past/

και ένα λινκ απο κάποιον που προτείνει και καποιες λύσεις!
http://www.makeuseof.com/tag/cinema-dying-movie-theaters-ensure-survival/

Πολλα εχουν ειπωθει για το συγκεκριμενο θεμα. Θυμαμαι τη δεκαετια του '80 που τα βιντεοκλαμπ θα εφερναν το τελος των κινηματογραφων. Αυτο τελικα δεν εγινε. Σιγουρα η πληθωρα τροπων που μπορει να δει πλεον καποια ταινια μειωνει την σημασια των κινηματογραφων σαν σημειο διανομης. Επισης οι hdtvs (συνεχως αυξανομενου μεγεθους), blue ray players και πολυκαναλοι ενισχυτες μικραινουν την (χαοτικη) αποσταση της εμπειριας κινηματογραφος - σαλονι. Νομιζω ομως οτι αυτες οι πιεσεις απλα θα οδηγησουν σε αλλαγες, παρα σε πληρη καταργηση των κινηματογραφων. Βλεπουμε αλλωστε ηδη καποιες απο αυτες, αλλες καλες αλλα οχι και τοσο. Ta village gold class ειναι ενα καλο παραδειγμα, επισης 3D και συντομα 4D (αυτο με τις μυρωδιες και τα νερα που σε πιτσιλανε) αλλα και πολυθρονες που κινουνται.

Να μιλησω και λιγο προσωπικα. Παντα μου αρεσαν οι ταινιες, αλλα δεν πηγαινα σινεμα πολυ συχνα ενω ημουν σχολειο. Στο πανεπιστημιο ο τροπος διασκεδασης αλλαξε και ξαναβρηκα τον κινηματογραφο κοντα στα 30 μου. Ταυτοχρονα η ταινιοθηκη μου αυξανε με γοργους ρυθμους και ακουγα podcast με κριτικες ταινιων, κατι το οποιο με εκανε να αγαπησω ακομα πιο πολυ τον χωρο. Εχω hdtv και 5.1 ηχοσυστημα, αλλα και παλι η εκτος σπιτιου διασκεδαση με τη συζυγο ειναι 90% σινεμα. Το προβλημα ειναι η ελλειψη χρονου και η υπαρξη παιδιων :) . Το ξερω οτι σε 40 περιπου μερες απο την πρεμιερα μια ταινιας μπορω να την εχω σπιτι μου τη ταινια (τσαμπα και σε καλη ποιοτητα. Αν μαλιστα βολευομαι με cam ο χρονος σχεδον μηδενιζεται), αλλα και παλι προτιμω το σινεμα.

Στο makeuseof που αναφερει τι "λυσεις", μιλαει για private screening rooms. Εχει ενδιαφερον αυτο μιας και εδω http://avclub.gr/forum/showthread.php/144106-Multiplex-Home-Theater?p=1057450280#post1057450280 αναφερεται αυτο ακριβως το πραγμα και μαλιστα απο αλυσιδα βιντεο κλαμπ.

Παντως πιστευω οτι αυτα (βιντεο κλαμπ) βρισκονται σε πιο επικινδυνο σημειο, παρα τα σινεμα. Η πειρατεια και οι υπηρεσιες on demand/streaming πιο πολλοι αυτα χτυπανε, παρα τα σινεμα. Το σινεμα ειναι ολοκληρη εμπειρια, τα βιντεο κλαμπ δεν προσφερουν κατι καλυτερο. Ασε μαλιστα, που πρεπει να βγεις απο το σπιτι, να πας πληρωσεις, να δεις οτι η ταινια που θελεις ειναι διαθεσιμη, να ελπιζεις οτι το δισκακι δεν ειναι γρατζουνισμενο και να θυμηθεις να το επιστρεψεις. Ασε που πρεπει να δεις ολο το preroll και διαφημισεις που βαζουν οι εταιρειες στα δισκακια. Ειχα blue ray player (ενσωματωμενο σε home cinema) για 2 χρονια και δεν το δουλεψα ουτε μια φορα.

Όντως τα Videoclub δύσκολα θα επιβιώσουν. Συγνωμη αν εχει ξαναγινει αυτη η κουβεντα (δεν βρηκα αντιστοιχο νήμα). Ευχαριστω για το link δεν το είχα δει. Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι οταν εβλεπα βιντεοκασσετες και μετα πηγαινα σινεμα η ποιοτητα στο σινεμα ηταν με διαφορα καλυτερη. Στη Αθηνα για να ειμαι ειλικρινεις σινεμα δεν εχω παει ποτε, αλλα στην θεσσαλονικη 9/10 σινεμα δεν φτανουν ουτε κοντα στην ποιοτητα που εχεις σε ενα μετριο home cinema. Συμφωνω απολυτα με το οτι το σινεμα ειναι ολοκληρη εμπειρια και ελπιζω ο κόσμος να συνεχισει να το βλεπει ετσι το θέμα.

Δεν πιστευω οτι θα κλεισουν ποτε ολες οι αιθουσες αλλα τωρα με το 4κ το χασμα θα μεγαλωσει παραπανω. Αλλο 1080p ξεχειλωμένο στις 800" και αλλο 4Κ σε 65" στο σπιτι. Χρηματα για ανακαινισεις και αλλαγες μηχανηματων στα σινεμα δεν υπαρχουν λογω της καταστασης που επικρατει στη χωρα. Οι Gold Class στη θεσσαλονιικη ξεκινησαν δυναμικα προσφεροντας τοτε Asti Martini ή χυμό στην εισοδο και μεσα μπορουσες να παραγγειλεις φαγητο και ποτο αλκολουχο η μη. Μετα απο τρια χρονια κοπηκαν τα ποτα στην εισοδο και λιγο μετα απ αυτο και το φαγητο μαζι με το ποτο. Τωρα υπαρχει μια αιθουσα με πιο ανετες θεσεις και δεν παιζει συχνα την ταινια που θελεις.

Φοβαμαι οτι θα μεινουμε με 2 Multiplex ενα στην εισοδο της πολης και ενα στην εξοδο προς Χαλκιδικη. Ισως επιβιωσουν και 2 θερινα και αυτο ειναι ολο. Να αναφερω και οτι μεχρι το 1999 η Θεσσαλονικη ειχε περιπου 25 κινηματογραφους χωρις να μετραω τις αιθουσες των Vilage/Ster κτλ Επισης το 3d υπαρχει πλεον σχεδον αναγκαστηκα σε ολες τις τηλεορασεις οσο για το 4d πραγματικα δεν το βλεπω στον οριζοντα. Απο την αλλη ειμαι απαισιοδοξος γενικα οποτε μπορει και να κανω λάθος.

Επισκεπτομαι τις κινηματογραφικες αιθουσες απο το 1976.
Καποιοι αλλοι εδω μεσα (Supersonic) ισως απο παλαιοτερα.
Αγορασα επισης ενα mid-level home cinema απο το 2012.

Ενα πραγμα θα σου πω ...

Καθε φορα που εισερχομαι σε κινηματογραφικη αιθουσα, εισερχομαι σε εκκλησια !!!
Τι κανουμε (συνηθως) οταν μπαινουμε σε μια εκκλησια ? Σβηνουμε το κινητακι,
αφοσιωνομαστε στην μυσταγωγια των δρωμενων και ... δεν την διακοπτουμε
ακομα και αν οι νικοτινικοι υποδοχεις κραυγαζουν για τζουρα !!!
ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ! Ολα τα αλλα ερχονται δευτερα, τριτα, τεταρτα.

Εικονα, ηχος, σκοταδι, μοκετα, απομονωση.
Αυτο ειναι το πενταπτυχο της κινηματογραφικης εμπειριας.

Βλεπεις αυτο το πενταπτυχο να το προσφερει ενα home cinema (των οσων χιλιαδων ευρω),
η ενα laptop/PC (των οσων χιλιαδων ευρω), η ενα smartphone/ipad (των οσων εκατονταδων ευρω) ???
Μην βγαζεις συμπερασμα απο τους οικογενειαρχες του φορουμ που δεν μπορουν να βρουν δυο ωρες
να τρυπωσουν σε καποια μεγαλη αιθουσα. Η καποιους νεωτερους που μπορουν να ξεπεταξουν (χωρις
να βιωσουν) και τις εξι ταινιες του LOTR με συνεχη fast forward και ιδρωνοντας πανω σε καποια θερινη
παραλιακη ξαπλωστρα.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ .... ξερουν τι χανουν, αλλα εχουν ποιησει την αναγκη φιλοτιμια. Για τον αλφα η βητα λογο
(δεν θα το ψαξουμε, θα βατωσουμε).

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ! Δεν ειναι θεμα τεχνολογιας αλλα τελετουργιας.
Απαξ και ερθει σε επαφη ακομα και ο 15αρης ... ΔΕΝ εχει γυρισμο πισω. Γινεται εξαρτηση, εθισμος.
Για τους παλιοτερους ουτε που το συζηταω. Γνωριζουν ! ....

Last edited:
Ο κινηματογράφος είναι σαν την καφετέρια. Γιατί πας στην καφετέρια αφού μπορείς τον καφέ να τον φτιάξεις και σπίτι σου ?

Γιατί είναι διασκέδαση, βόλτα, βγαίνω από το σπίτι, βλέπω κόσμο, κάνω κάτι διαφορετικό....

Πάντως κάτι άσχετο...μιλώντας για τα video club...έχω μάθει ότι η Netflix εχει σκοπό να επεκταθεί σε πολλές χώρες τα επόμενα δυο χρόνια που μέχρι τωρα δεν δίνει επίσημα περιεχόμενο...το βλέπω σύντομα και στη χώρα μας ...

Εικονα, ηχος, σκοταδι, μοκετα, απομονωση.
Αυτο ειναι το πενταπτυχο της κινηματογραφικης εμπειριας.

Για τα πρώτα τέσσερα συμφωνώ. Αλλά απομόνωση;;;

Ποτέ δεν αισθάνθηκα απομονωμένος μέσα σ' ένα κινηματογράφο, όταν γύρο μου όλο και κάποιος θα στριφογύριζε στο κάθισμά του ή θα σχολίαζε...

Να πληροφορήσω ότι έχω να ξαναπατήσω σε κινηματογράφο από το 2000! Ήταν τόσο άσχημη η τελευταία μου κινηματογραφική εμπειρία, που τον έκοψα με το μαχαίρι!

Υπάρχει και κάτι άλλο. Οι σειρές. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υπάρξει σειρές που είναι καλύτερες από ταινίες. Δεν υπάρχουν αξιόλογες ταινίες που να συγκλονίζουν το κοινό. Πιό παλία Άρχοντας των δαχτυλιδιών, Tιτανικός, Pulp Fiction,... τώρα ένα επεισόδιο του Homeland φτάνει να είναι καλύτερο από το τελευταίο Terminator σε όλα τα επίπεδα.

Ναι ήθελα να το αναφερω αυτο αλλα το ξεχασα. Μεχρι πριν μερικα χρονια ασημοι ηθοποιοι εβγαιναν στις σειρες και ετσι μετα μπορουσαν να εχουν ελπιδα να τους δει καποιος υπευθυνος για το casting καποιας ταινιας και σιγα σιγα το αστρο τους αρχιζε να λαμπει. Απο το 2008 και μετα αρχισε να συμβαινει το αντιστροφο. Οταν δε ειδα τον Kevin Spacey στο House of cards εκει αρχισα να κατακλαβαινω οτι δεν ετυχε αλλα πετυχε. Σε λιγο θα δουμε τον Al Pacino να παιζει τον παππου σε κανενα Sitcom και θα γελάμε. Γενικα υπαρχει μεγαλη στροφη στην TV και οι σειρες εχουν πολυ μεγαλυτερο budget απο οτι παλαιοτερα.

Δειτε και αυτο το βιντεο, πραγματικα ετσι ακριβως εχει η κατασταση.
http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/the-big-story-is-television-the-new-cinema

Το παρακατω link αναφερει τα περι αξαπλωσης του Netflix
http://www.wsj.com/articles/netflix...ansion-into-less-connected-markets-1433687654

Αν ερθει το Netflix στην Eλλαδα τα OTETV/NOVA/pameodeon.gr θα πρεπει να μας προσφερουν και 1080p και οχι μονο 1080i/720p περιεχόμενο αν θελουν να επιβιωσουν. Οι απαραιτητες συνδεσεις υπαρχουν εδω και καιρο.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Οι σειρές. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υπάρξει σειρές που είναι καλύτερες από ταινίες. Δεν υπάρχουν αξιόλογες ταινίες που να συγκλονίζουν το κοινό. Πιό παλία Άρχοντας των δαχτυλιδιών, Tιτανικός, Pulp Fiction,... τώρα ένα επεισόδιο του Homeland φτάνει να είναι καλύτερο από το τελευταίο Terminator σε όλα τα επίπεδα.

Νομιζω εισαι αδικος! Σιγουρα τα κινηματογραφικα στουντιο στην προσπαθεια τους να πανε προς σιγουρες λυσεις τν εχουν ξεσκισει με τα sequels αλλα και γενικοτερα με ηδη γνωστες IPs (το ιδιο κανουν και τα video game studios). Αλλα δεν μπορω να διαννοηθω καποιον να βλεπει το dark knight, inception και mad max:fury road στο σαλονι του μονο. ΚΑΙ στο σαλονι του ισως. Λυπαμαι παρα πολυ που δεν εχουμε IMAX, το οποιο ειναι η μονη βελτιωση για την οποια θα πληρωνα παραπανω εισητηριο (σιχαινομαι το 3D). Απο την αλλη χαιρομαι παρα πολυ που οι σειρες που βλεπουμαι ειναι διαθεσιμες σε (τουλαχιστον) 720ρ και με 5.1 ηχο και πλησιαζουν την ποιοτητα παραγωγης των ταινιων.

Για εμένα προσωπικά το μεγάλο μειονέκτημα και αυτό που με απώθησε από τις κινηματογραφικές αίθουσες είναι η ποιότητα εικόνας. Στην τελευταία ταινία που είδα με φίλους σε μεγάλη αίθουσα στο mall (taken 3) ήθελα να ξεράσω από την εικόνα που έβλεπα, μια θολούρα με μηδενική αντίθεση και χρώματα. Στο σαλόνι μου διαθέτω απείρως καλύτερη εικόνα στις 50 (tv) άλλα και στις 100 (projector) ίντσες οπότε η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.
Φυσικά θα συμφωνήσω για την ατμόσφαιρα (ποπ κορν, μοκέτα, ήχοι, πριν μπεις αίθουσα, κ.τ.λ)..άλλα για εμένα δεν φτάνουν πλέον αυτά.
Επίσης θα συμφωνήσω και για το ότι δεν βγαίνουν πλέον καλές "κινηματογραφικές" ταινίες. Σε ποσοστά θα πω ότι πλέον το προσωπικό μου home cinema λειτουργεί κατά 70-80% με σειρές, οι οποίες πραγματικά έχουν αφήσει πίσω τις ταινίες. Είναι το ίδιο απολαυστικές σε σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μουσική, κ.τ.λ....και δεν τελειώνει!έχει και συνέχεια κάθε βδομάδα!

Απο την αλλη χαιρομαι παρα πολυ που οι σειρες που βλεπουμε ειναι διαθεσιμες σε (τουλαχιστον) 720ρ και με 5.1 ηχο και πλησιαζουν την ποιοτητα παραγωγης των ταινιων.

Εγω παλι νιωθω το λιγοτερο εξαπατημενος να πληρωνω 24ρα συνδεση στον οτε απο το 2006, να εχω αγορασει av receiver με υποστηριξη DTS-MA απο το 2010 και εν ετη 2016 τα OTETV/Νοva/pameodeon.gr να δινουν σειρες σε 720p με ηχο dd 5.1. Ειδικα οταν το netflix δινει σε χρηστες με αντιστοιχη συνδεση 4Κ περιεχομενο.(και παλι αυτος που κατεβαζει παρανομα εχει καλυτερη ποιοτητα δωρεαν). Πραγματικα δεν καταλαβαινω που κολαει το θεμα. Τεχνολογικα ξερω οτι γινεται. Οσο για χρεωσεις ας βγαλουν απλα και ενα extra πακετο εστω και καθυστερημενα με 1080p αναλυση και ας το χρεωσουν ενα 20ευρο/μηνα παραπανω. Δεν χρειαζεται καποια επιπλεον υποδομη απο τη μερια των εταιριων. Και οσο σκεφτομαι οτι ειναι απλα επιλογη των εταιριων να μας δινει χειροτερη αναλυση εκνευριζομαι. Εχει περασει μια δεκαετια απο τοτε που εμφανιστηκε το 1080p δεν ειναι αρκετη η αναμονη? Επιστροφη στο θεμα μας τωρα. Ναι στο IMAX OXI ΣΤΟ 3D οσο για τα sequels νομιζω ειναι λογικο. καπως πρεπει να βγουν τα χαμενα χρηματα απο την πτωση των πωλησεων.

Ποτέ δεν αισθάνθηκα απομονωμένος μέσα σ' ένα κινηματογράφο, όταν γύρο μου όλο και κάποιος θα στριφογύριζε στο κάθισμά του ή θα σχολίαζε...

Αυτό ακριβώς! ! !

Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας μου με έκανε να μην πηγαίνω πλέον στους κινηματογράφους και με έβαλε στην διαδικασία να φτιάξω οτι καλύτερο μπορούσα στο σπίτι μου ώστε να έχω την αντίστοιχη εμπειρία.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο παρατηρούσα οτι ο κόσμος που πηγαίνει στις αίθουσες γίνεται πιο θρασύς, αγενής και ενοχλητικός. Προσωπικά, όταν βλέπω ταινία, δεν θέλω να μου αποσπά τίποτα την προσοχή. Κλοτσιές στο κάθισμα, φαγητά και ειδικά ομιλίες μου τσιτώνουν τα νεύρα. Έχω σταμπάρει ακόμα και φίλους/συγγενείς που ξέρω οτι δεν το κλείνουν το στόμα τους, σε προβολή ταινίας, και αποφεύγω με κάθε τρόπο να παρακολουθήσω μια μαζί τους.

Επίσης, ανήκω και στην κατηγορία που είμαι κατά του διαλείμματος. Δεν μου αρέσει να διακόπτεται η προβολή.

Συνεπώς, home cinena (ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια με προτζέκτορα), και απολαμβάνω τις ταινίες μια χαρά.

Εγω παλι πειναω και χαιρομαι με το διαλειμμα:flipout:. Η ποιοτητα στο σπιτι ειναι πολυ καλυτερη εδω και αρκετα χρονια πλεον, αλλα το σινεμα δεν μπορω να το κοψω. Ο κοσμος δεν πιστευω οτι εγινε πιο θρασυς απλα εχω λιγοτερη υπομονη επειδη βλεπω συχνοτερα ταινιες στο σπιτι στην απολυτη απομονωση και η συγκριση ειναι αναποφευκτη. Καλη λυση ειναι να πηγαινει κανεις τελευταια προβολη ο κοσμος ειναι πιο κοσμιος.

Ποιότητα εικόνας και ήχου ελληνικού σινεμά... τι πράμα ?
Κάπου στο 2025 θα αναβαθμίσουνε και σε Dolby Atmos καμμιά αίθουσα λογικά :p

Και οι ταινίες δεν βοηθάνε, βγαίνει πολύ μούφα, πολύ παπάτζα.

- Για τις μικρες αιθουσες, εχετε απολυτο δικιο. Δεν ειναι ολες οι αιθουσες ισαξιες και αυτο ειναι κατι που θελει προσοχη. Στην αρχη τα εργα προβαλλονται στις μεγαλες και σιγα σιγα τις πανε στις μικρες.

- Για τον κοσμο, εχετε επισης απολυτο δικιο. Αλλα η ελλειψη ευγενειας παρατηρειται παντου και οχι μονο στο σινεμα. Καποιες κινησεις μπορουμε να κανουμε απο μονοι μας για να μειωσουμε τις πιθανοτητες "αποτυχιας". Αποφευγουμε σινεμα μεσα σε εμπορικα κεντρα και ειδικα το τρις-καταρατο athens mall, προβολες Σαββατα και πριν τις 22:00. Επισης, blockbuster δεν παμε την πρωτη εβδομαδα.

- Να ειμαι ειλικρινης, το διαλειμμα μου αρεσει και εμενα.. πιανομαι :) και θελω λιγο να ξεμουδιασω. Αλλος θελει να φαει, αλλος να παει τουαλετα και αλλος να παει για τσιγαρο. Βεβαιως καταλαβαινω και αυτους που δεν θελουν να διακοπει η εμπειρια. Το σιγουρο παντως ειναι οτι τα multiplex το εχουν καταργησει καθαρα για λογους κερδους, κοστους, αλλα και δικιας τους ευκολιας (που θα παει ο κοσμος απο τα υπογεια που ειναι χωμενος; θα πρεπει χρονισουν καταλληλα τα διαλειμματα των αιθουσων, να απασχολησουν προσωπικο να ασχοληθει με την εναρξη, διακοπη του προβολεα κτλπ).

- Η netflix προσφερει 4Κ μονο σε συγκεκριμενους παροχους αλλα και περιοχες στην αμερικη. Ο ηχος ομως δεν παει πανω απο DD5.1. Για κατι καλυτερο θα πρεπει να περιμενεις το blue ray.

- Καλως ή κακως, ο πειρατης εχει ακομα την καλυτερη εμπειρια στο σαλονι του. Σε ενα το πολυ δυο μηνες απο την προβολη, εχει βγει 1080p blue ray. Διαλεγεις την ποιοτητα που σε ενδιαφερει και το βαζεις στο σκληρο δισκο. Απο εκει και περα το κανεις ο,τι θελεις. Χωρις preroll, χωρις μενου και αγροποριες. Με ευχαριστο user interface (kodi, plex κτλπ) αλλα και ενα σωρο ευκολιες (sync σε φορητες συσκευες, remote playback). Ο,τι εχουν προσπαθησει να κανουν τα studio (π.χ. ultraviolet) δεν εχει φτασει κοντα στην ευκολια αυτη

- Το atmos ειναι κατι που οντως θα ειχε ενδιαφερον και ειδικα σε αιθουσα σινεμα με δεκαδες ηχεια στο ταβανι και οχι τα 2-4 που φανταζομαι θα εχει καποιο οικιακο home cinema. Ακομα και αυτος που θα στησει ενα "μικρο" atmos στο σπιτι του θα πρεπει να διαθεσει το αναλογο κεφαλαιο και κυριως να ειναι εργενης. Δεν μπορω να φανταστω συζυγο να δεχεται λογαριασμο 1000+ ευρω και "κατι μαυρα πραγματα που κρεμονται πανω απο τα κεφαλια μας".. και ολα αυτα για να λες, "μα μωρο μου, θα ακουμε το ελικοπτερο/πυραυλο/αεροπλανο οταν απογειωνεται και θα ειναι σαν να περναει πανω απο τα κεφαλια μας" :)

Avpap ειναι ετσι ακριβως οπως τα λες. Ακριβως ομως! Ακομα και αν εμενα μονος μου, ακομα και αν ειχα απειρο χρημα να διαθεσω για το Hobby μου, Atmos δεν θα μπει ποτε στο σπιτι μου. Θα παω σινεμα για το Αtmos ομως οποτε το βαλουν στις αιθουσες. Ειναι πολλα τα ηχεια και απλα δεν μπορω να τα βολεψω. Ισως αν υπηρχε dedicated δωματιο απο 40τμ και πανω. Να προσθεσω οτι καλο ειναι κανεις να αποφευγει και τις μερες που κανουν προσφορα τα δυο εισητηρια στην τιμη του ενος.

Να πληροφορήσω ότι έχω να ξαναπατήσω σε κινηματογράφο από το 2000! Ήταν τόσο άσχημη η τελευταία μου κινηματογραφική εμπειρία, που τον έκοψα με το μαχαίρι!

Τα ιδια μπορω να πω και για οσους βλεπουν μια ταινια <<ΠΑΡΕΑ>> στο οικιακο τους σινεμα.
Μαλιστα, εκει τα πραγματα ειναι πολλαπλασιως χειροτερα. Δεν υπαρχει κωδικας δεοντολογιας.

Απο το 1976, ειναι περισσοτερες οι φορες που ΔΕΝ ενοχληθηκα απο κανεναν (μα κανεναν)
παρα οσες ενοχληθηκα. Εχω αποκτησει εμπειρια ποτε ακριβως να πηγαινω (περιγραφηκε και
απο αλλους) και βοηθαει παρα πολυ το γεγονος οτι εχω μαθει να πηγαινω μονος. Δεν ξερω πως
αλλα τα κοριτσια στο ταμειο ξερουν που ακριβως να με τοποθετησουν απο την στιγμη που θα πω
"μια κρατηση μονο".

Στο σπιτι μου, το home cinema του Χατζ να στησω ... δεν θα το τιμησω. Δεν θα πειθαρχησω, θα σηκωθω
να παω να παρω κατι απ'το ψυγειο, θα ριξω μια ματια στο κινητο, θα ακουσω καποιο θορυβο απο την
πολυκατοικια, καποια κορνα απ'τον δρομο, καποιο καζανακι απ'τον πανω οροφο ... και θα θυμηθω οτι
δεν ξεφυγα απο καμια καθημερινοτητα, πραγματικοτητα, ρεαλισμο.

Στον κινηματογραφο παω ως συντομος επισκεπτης ενος παραλληλου συμπαντος. Σ'αυτο βοηθαει το
τεραστιο της αιθουσης αλλα και η πολυ καλυτερη ηχομονωση (απο ενα mid-level home cinema).
Περα απο τους αργοπορησαντες θεατες δεν υπαρχει αλλο distraction. Ακομα και οι αργοπορησαντες
πεφτουν πανω στις διαφημισεις και τα προσεχως. ΠΟΤΕ, ακομα και πριν απο εναν μηνα, δεν μπηκε
καποιος μπροστα μου την στιγμη που αρχιζε το εργο.

Δεν σ'αρεσει η λεξη απομονωση. Ουτε εμενα.
Ηθελα να βρω το αντιστοιχο της λεξης Immersion ... αλλα δεν μπορεσα.