Κινηματογράφος : Για πόσο ακόμη;

Καλα μη χτυπατε ρε παιδια. Μια ιδεα ηταν. Καπνισμα, ποτα φαγητα οτι θες, κλιματισμος αν δεν εχει δροσουλα και για ηχο αντι για εκεινο το μικροφωνακι που ειχαν παλια aux in καλωδιο ή bluetooth και ετσι ειναι στο χερι σου ποσο καλο ηχο θα εχεις. Οσο για τον γκουσγκουνη εγω νομιζα οτι τοτε σε κλειστες αιθουσες τα εδειχναν αυτα. Διορθωστε με αν κανω λαθος.
 
Πάντως για ποτα κ φαγητά, έχω φέρει pizza, ξυροκαρπι κ προφιτερολ σε χειμερινή αίθουσα :)
 
avpap εισαι θεος!!!Με κερδισες στο προφιτερολ! Εγω μονο cheeseburger goodys απο φαγητο σε χειμερινη αιθουσα αλλα στο θερινο ανοιγω το τσαντακι του Sport Billy χωρις ιχνος ντροπης και βγαζω απο μεσα την Αρτα και τα Γιαννενα!! Μεχρι φλασκι με ουισκι και θερμος με καφε φιλτρου εχω περασει απ τα συνορα.:party:
 
Ωχχ μολις εγινα Ανθυπολοχαγός! Αυτααα ειναι. Δεν θα ντρεπομαι πια.:grandpa:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ναι το μερακι θα με φαει.
 
Απάντηση: Re: Κινηματογράφος : Για πόσο ακόμη;

drive in?ευχαρίστως...αν βρώ αυτοκίνητο δανεικό..
Ωραία θα ήταν να δίνανε και πέντε ηχεία ( ένα στον μεσαίο καθρέφτη και από ένα κρεμασμένο σε κάθε παράθυρο).
Μην χάσουμε και το πολυκαναλο DD.
 
Πάντως για ποτα κ φαγητά, έχω φέρει pizza, ξυροκαρπι κ προφιτερολ σε χειμερινή αίθουσα :)

Eσυ θες καβα-πιτσαρια-καφεκοπτειο-ζαχαροπλαστειο εντος του κινηματογραφου.

Pas mal, pas mal ... :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραία θα ήταν να δίνανε και πέντε ηχεία ( ένα στον μεσαίο καθρέφτη και από ένα κρεμασμένο σε κάθε παράθυρο).
Μην χάσουμε και το πολυκαναλο DD.

Παρτε τον αγκαλια ... :laugh: ... τον πολυκαναλο !
 
Το Troy βλέπαμε καθημερινή μεσημερι.... Παλι καλά που δεν ψησαμε γουρουνοπουλα
 
Αν και πρόλαβα τις εποχές που τα σινεμά έπαιζαν καρτούν και χοντρό-λιγνό αντί για διαφημίσεις πριν την ταινία, ουσιαστικά άρχισα να γίνομαι τακτικός θαμώνας στις Αθηναϊκές αίθουσες την περίοδο της εφηβείας μου κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‛80 με αρχές τις δεκαετίας του ‛90. Σαν παιδί του κέντρου μεγάλωσα με τους κεντρικούς κινηματογράφους και με ιδιαίτερη προτίμηση στο τρίπτυχο των τότε πιο σύγχρονων και ανακαινισμένων αιθουσών: Απόλλων -Αττικόν-Ιντεάλ, αλλά και με άλλες αίθουσες στην Βουλιαγμένης, στους Αμπελόκηπους, στην Πατησίων, στο Παγκράτι κλπ.

Ποτέ δεν θεωρούσα τον εαυτό μου σινεφίλ, καθώς συγκριτικά με φίλους και γνωστούς μου που είναι πραγματικοί σινεφίλ και δεν χάνουν ταινία εγώ συνήθως πήγαινα ακόμα και μέχρι πρόσφατα 1-2 φορές τον μήνα σινεμά. Όμως τον κινηματογράφο τον αγαπάω, κυρίως για την ατμόσφαιρα που σου δίνει του να βλέπεις μια ταινία παρέα με μεγάλο με κοινό, να μοιράζεσαι συναισθήματα με άλλους πράγμα που δεν μπορεί να σου προσφέρει κανένα home cinema όσο τεχνολογικά προηγμένο και να είναι. Θυμάμαι εποχές την δεκαετία του 90 που φοράγαμε τα καλά μας για να πάμε σινεμά το βράδυ, που στεκόμασταν ακόμα και ώρες απέξω στις πρεμιέρες για να πιάσουμε μία καλή θέση και που η βραδυνή κινηματογραφική έξοδος συνήθως συνδυαζόταν με φαγητό στα Wendys, ή σε καμία πιτσαρία ή σουβλατζίδικο. Υπήρχαν και εποχές που πήγαινα κινηματογράφο σχεδόν κάθε εβδομάδα και οι λόγοι ήταν τόσο γιατί ήταν από τις λίγες διαθέσιμες εξόδους όταν είσαι ακόμα ανήλικος, όσο και γιατί ήταν ακόμα τότε μια οικονομικά αρκετά προσιτή έξοδος.

Μπαίνοντας στην ενηλικίωση και με την έλευση των Multiplex στην Ελλάδα, οι επισκέψεις μου στον κινηματογράφο αραίωσαν, κυρίως λόγω του ότι πολλαπλασιάστηκαν οι επιλογές εξόδου, αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν. Τα Multiplex παρείχαν κάποιες ανέσεις παραπάνω και συνήθως πρόσφεραν καλύτερες συνθήκες παρακολούθησης της ταινίας με καλύτερο ήχο, αλλά προσωπικά όποτε ήταν δυνατό προτιμούσα και πάλι τις κλασικές αίθουσες της Αθήνας. Εξάλλου πολλοί κινηματογράφοι του κέντρου προκειμένου να ανταγωνιστούν τα Multiplex ανακαινίστηκαν με άνετα καθίσματα και σύγχρονα συστήματα ήχου και εικόνας.

Την τελευταία όμως 5ετία θα έλεγα πως οι επισκέψεις μου στο σινεμά μειώθηκαν σημαντικά και ο λόγος δεν είναι πως ο οικιακός μου κινηματογράφος είναι ανώτερος ποιοτικά, που ως προς το θέμα του ήχου τουλάχιστο αλλά και της άνεσης σίγουρα είναι. Ο βασικός λόγος είναι πως το σινεμά έπαψε να είναι η προσιτή διασκέδαση που μπορείς να απολαμβάνεις κάθε σαββατοκύριακο ή ακόμα και στα μέσα της εβδομάδας. Θεωρώ πλέον το εισιτήριο του κινηματογράφου υπερβολικά ακριβό αλλά επίσης είναι και το ότι πολλά από τα πλέον καθιερωμένα Multiplex, με την έλλειψη διαλείμματος και με τις αρκετές μικρές αίθουσες που διαθέτουν υπολείπονται αυτής της κινηματογραφικής αίσθησης που περιγράφω πιο πάνω. Ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ πως εδώ στην Γερμανία που ζω τα τελευταία χρόνια η εικόνα στις αίθουσες των Multiplex με τις συγχρονίες ψηφιακές τεχνολογίες σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος προσφέρει σαφώς ανώτερη αίσθηση από την 50αρα plasma του σπιτιού μου και είναι ο βασικός λόγος που πηγαίνω ακόμα περιστασιακά στο σινεμά.

Δεν ξέρω πόσο μέλλον ακόμα έχει ο κινηματογράφος, ελπίζω πολύ. Όμως κατά την γνώμη μου προκειμένου να επιβιώσει θα πρέπει να εξελιχθεί, όχι τεχνολογικά αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να ξαναβρεί τον παλιό του χαρακτήρα, της προσιτής σχεδόν καθημερινής διασκέδασης για όλους μέσα ένα περιβάλλον στο οποίο ο θεατής νοιώθει οικεία ώστε η παρακολούθηση της ταινίας να αποτελεί παράλληλα μια μαζική κοινωνική δραστηριότητα και όχι ως ένα καταναλωτικό ποιόν όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
 
Last edited:
Παιδιά ο κινηματογράφος σαν μορφή διασκέδασης δεν έχει να πάει πουθενά, μην ανησυχείτε. Η χώρα είναι που περνάει περίεργη φάση. Όταν βγαίνει μια μέτρια ταινία σήμερα (πχ Jurassic World) και καθαρίζει μόνο μέσα στην πρώτη βδομάδα 500 μύρια δολλάρια, θα συνεχίσει μια χαρά να υπάρχει η κινηματογραφική βιομηχανία.

Αυτό που απειλείται είναι ο συνοικιακός κινηματογράφος. Όχι επειδή είναι συνοικιακός ή επειδή δεν έχει δίπλα του ΖΑRA, αλλά διότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους κάπως τους παράτησαν. Το σινεμά είναι μια εμπειρία ιδιαίτερη, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι ιεροτελεστία, θέλει μεράκι. Θέλει τέλεια εικόνα και ήχο, θέλει διακόσμηση στο φουαγιέ, θέλει happenings που και που απ'έξω, θέλει φυσικά φοιτητικά εισιτήρια και προσφορές τύπου Groupon (αν και μας άφησε χρόνους), θέλει προσωπικότητα ακόμα και στο ποπ-κορν που λέει ο λόγος. Θέλει σε κάθε κομμάτι της εμπειρίας να σου θυμίζει ότι κερδίζεις παραπάνω πράγματα από το να καθόσουν στον καναπέ σου. Δεν κοστίζουν τόσο πολύ τα παραπάνω, τουλάχιστον όχι όλα. Αλλά θέλουν χρόνο, αγάπη και όρεξη. Έτσι ξεχωρίζει ο συνοικιακός από την πολυκονσέρβα του MALL.

Η πειρατεία είναι μεγάλη πληγή, και αυτό δυστυχώς ο μέσος πολίτης δεν το καταλαβαίνει, ειδικά στην Ελλάδα έχουμε μια αντίληψη ότι κάνουμε και επανάσταση κατεβάζοντας, επειδή οι κινηματογραφικές εταιρίες είναι άπληστες. Ξαναλέω λοιπόν, με το κατέβασμα δε θίγεται η Warner (που όπως ανέφερα θα συνεχίσει να κάνει απόσβεση στις ταινίες της μέσα στην πρώτη μόνο βδομάδα, και μετά να κερδίζει αμύθητα), θίγεται μόνο το σινεμά της γωνίας.
 
Ιασωνα

Συμφωνω σε ολα (οπως και με τον Click) ....... αλλα αρχιζει να με πιανει oισοφαγικη παλινδρομηση με το παρον αβαταρ σου !

Κανε κατι .... pleaaaaaaaseeeeee ......
 
Θα διαφωνήσω μόνο σε ένα σημείο με τον φίλο Maestro. Η πειρατεία δεν είναι η πληγή του σινεμά, είναι η πληγή του βιντεοκλάμπ! Ο σινεφίλ και γενικά αυτός που πάει σινεμά δεν θα δει ποτέ ταινία πρώτης προβολής κατεβασμένη σε φορμάτ cam. Είτε θα παει σινεμά, είτε θα περιμένει να βγει η ταινία σε DVD/Blu-ray για να την νοικιάσει ή να την κατεβάσει νόμιμα ή παράνομα, αλλά πάντα στην ποιότητα ήχου και εικόνας με την οποία έγινε η παραγωγή, όπως την έφτιαξε ο σκηνοθέτης.

Θα έλεγα πως αντίθετα η πειρατεία ίσως και να ευνοεί το σινεμά σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα έχω δει πολλές παλιές κλασικές ταινίες κατεβασμένες σε ποιότητα HD οι οποίες δεν υπάρχουν στα βιντεοκλάμπ και τις οποίες μάλλον δεν θα έβλεπα ποτέ καθώς θα μου ήταν ασύμφορο να τις αγοράσω όλες αυτές π.χ. από Amazon απλώς για να τις δω, πόσο μάλιστα αν δεν γνωρίζω καν για τι ακριβώς πρόκειται. Χάρη στην πειρατεία γνώρισα πολλά κλασικά αριστουργήματα της 7ης τέχνης του 50 του 60 και του 70, απλά ψάχνοντας και κατεβάζοντας, τα οποία ευχαρίστως θα ξανά έβλεπα στο σινεμά όταν ξαναπαιχτούν σε κάποιες επετειακές προβολές. Επίσης χάρη στην πειρατεία γνώρισα και σύγχρονους σκηνοθέτες που οι ταινίες τους δεν είναι από τις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές που πολυδιαφημίζονται, και πλέον ευχαρίστως θα πληρώσω να δω μια νέα τους ταινία στο σινεμά, ενώ προηγουμένως τους αγνωούσα παντελώς.

Τέλος να πω πως εδώ στην Γερμανία η πειρατεία είναι πολύ περιορισμένη λόγω νομοθεσίας και λόγω κράτους. Αν κατεβάζεις συστηματικά σου έρχεται από απλή προειδοποίηση με γράμμα από τον internet provider, μέχρι και η ίδια η αστυνομία στην πόρτα σου και σου κατάσχουν τον υπολογιστή με πρόστιμο. Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν έχουν αλλάξει κάτι στο στάτους που επικρατεί στις κινηματογραφικές αίθουσες προς το καλύτερο, αυτό που έχουν αλλάξει έιναι κυρίως υπέρ των υπηρεσίων τύπου netflix και της συνδρομητικής τηλέορασης.