Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

αχ το 808, ακόμα το έχω και ακόμα σπέρνει τρόμο σε πάρα πολλά καινούρια κινητά, ενσωματωμένο ND φίλτρο, Xenon Flash, αισθητήρας σχεδόν 1 ίντσας, πραγματικό και αληθινό Bokeh, και σε Landscape τα 40mb αρχείο Raw που βγάζει, sharp ντροπιάζει ακόμα και πολλές φωτογραφικές μηχανές. Κινητό που για μένα θα έπρεπε να έχει σχεδόν κάθε fan της φωτογραφίας.

Υ.Γ. Και σε βίντεο ακόμα είναι εξαιρετικό, ενώ σε ήχο δεν έχω βρει ακόμα κινητό που να καταγράφει τέτοιο καθαρό ήχο με τα 5 μικρόφωνα που έχει πάνω.

το κινητα πλεον εχουν φτασει σε πολυ καλη αποδοση, οχι μονο σε ημερησια θεματα, αλλα και σε βραδυνα (με ελαχιστο φως).

Δειτε εδω ενα δειγμα απο μηχανη APSC με φωτεινο prime (canon 22mm f2) εναντιον κινητου με google camera port.

δυστυχως δεν εχω πια προσβαση στο flickr , οποτε οποιος θελει μπορει να κατεβασει απο εδω τα 2 δειγματα-συγκριτικα
https://www.dropbox.com/s/c1hf45q1a1ks3fg/phone_vs_camera_1.png?dl=0
https://www.dropbox.com/s/pu7ati9f5rudgf3/phone_vs_camera_2.png?dl=0

Full size

phone_vs_camera_1.jpg

100% crop

phone_vs_camera_2.jpg

στο πρωτο δειγμα που εβαλα, αριστερα ειναι το κινητο, και δεξια η Canon.

YΓ1 ....Στο χερι και οι 2 μηχανες και τα δειγματα σε jpg.

ΥΓ2... να τονισω οτι η canon ηταν με πολυ καλο prime f2.

Θέμα χρόνου είναι να φτάσουν στα ίδια επίπεδα. Η εξέλιξη στις κάμερες των κινητών πλέον είναι αδιανόητη, πριν 5 χρόνια κανένας δεν περιμενε ότι θα φτάσουν τόσο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο. Με ποιο κινητό είναι οι φοτο?

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

Πράγματι έτσι είναι Γιάννη, το παρατηρώ και εγώ προσωπικά ότι πολλές φορές δεν διακρίνεις διαφορές σε φώτο από ένα καλό κινητό σε σχέση με μια φωτογραφική μηχανή ακόμα και με prime φακό, πρέπει να το ψυρίσεις πολύ και να τραβάς raw αρχεία για να αρχίσεις να βλέπεις διαφορές ειδικά σε dynamic range κλπ.

Το θέμα για μένα προσωπικά είναι ότι δεν με ευχαριστεί η χρήση του κινητού όσον αφορά την φωτογράφηση, για μένα η φωτογραφία είναι χόμπι και όχι απλά αποτύπωση στιγμών και έτσι θέλω να κρατάω μια μηχανή που να με εμπνέει, να έχει καλό κράτημα, σκόπευτρο, εργονομία, ποικιλία φακών, αντοχή σε κακές καιρικές συνθήκες, πραγματικό bokeh και διάφορα άλλα που δεν τα προσφέρουν ούτε θα τα προσφέρουν ποτέ τα κινητά. Ακολουθώ τις εξελίξεις άλλα για μένα πάντα το κινητό θα είναι ένα συμπληρωματικό μέσο για όταν δεν έχω μαζί μου την φωτογραφική μηχανή.

Από τον μαρασμό της αγοράς των compact μηχανών βέβαια βλέπουμε ότι οι περισσότεροι ερασιτέχνες στράφηκαν στα κινητά και παράτησαν τις Compact, ενώ οι πιο ψαγμένοι χρήστες (dslr-Mirrorleless) παρόλο την εξέλιξη των κινητών συνεχίζουν να αγοράζουν κανονικά μηχανές με εναλλάξιμους φακούς.

Το γεγονός και μόνο ότι φτάσαμε στο σημείο να συγκρίνουμε κινητά με μηχανές λέει πολλά. Βέβαια αν δεν θέλουν να κατεβάσουν ρολά οι φωτογραφικές εταιρείες, θα αναγκαστούν να αναπτύξουν/ενσωματώσουν λογισμικό αντίστοιχο της google (ήδη βλέπουμε καλές υλοποιήσεις in camera HDR κ.λ.π.), και εκεί θα έχουμε πάλι άνοιγμα της ψαλίδας. Το θέμα είναι πόσους θα ενδιαφέρει τότε, κι αν θα αρκούν για να συνεχίσουν να υπάρχουν φωτογραφικές...

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εκτός του οτι όντως τα κινητα πλέον έχουν εκπληκτική απόδοση , πιστεύω η διαφορά μεταξύ τους στην συγκεκριμένη φώτο είναι η έλλειψη σταθεροποίησης στην canon που είναι κρίσιμη σε τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Προφανώς δε βάζω τα δείγματα για να πω.... πεταχτε τις μηχανες¨....κάθε άλλο.
Κι εγώ εραστης των φωτογραφικών είμαι, και η εμπειρία του να τραβάς με μια μηχανή είναι εντελώς διαφορετική, είναι μια εμπειρία ξεχωριστή.

Αλλά όπως καταλαβαίνετε, ο περισσότερος κόσμος δε το βλέπει έτσι. Το δείχνουν αλλωστε τα νούμερα, που έβαλε και ο Κώστας σε άλλο νήμα , για τη δραματική πτώση των πωλήσεων των φωτογραφικών, ειδικά των compact.

Σε λίγο καιρό , που τα περισσότερα κινητά θα έχουν τριπλές και τετραπλες κάμερες, με 10χ ζουμ και πολύ καλή απόδοση και στα νυχτερινά, οι περισσότεροι θα καλύπτονται εντελώς από τέτοιες λύσεις.

Οι παραπάνω φωτό είναι τραβηγμένες με galaxy note 8, αλλά τη δουλειά τη κάνει η gcam και το νέο night mode,όπως έχω ξαναπεί.
Δεν είναι η καλύτερη υλοποίηση στα Samsung, είχα καλύτερα αποτελέσματα σε xiaomi kai lg.

Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και το νέο pixel 3, αλλά είναι ακόμα πολύ ακριβό.

Οι διάφορες έχουν να κάνουν πιο πολύ σε δύσκολες βραδινές λήψεις. Σε πρωινές η με πολύ καλό φωτισμό δύσκολα κάποιος μη επαγγελματίας θα βρει διάφορες. Βέβαια αν οι εταιρείες στηρίζονται στο 5-10% που ψάχνει την τελειότητα δύσκολα θα επιβιώσουν. Ακόμη και τα μαγαζιά περισσότερο στηρίζονται σε εξαιρετικές στιγμές (γάμους, βαφτίσια) παρά σε οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα τα περισσότερα να κλείνουν

Sent from my iPhone xs max using Tapatalk

σε δυσκολες βραδυνες, ακομα και οι φωτογραφικες τα βρισκουν δυσκολα.

Σε θεματα βραδυνα με κινηση θελεις πολυ καλη μηχανη, με μεγαλο αισθητηρα (τουλαχιστον apsc) ,φωτεινο φακο και γρηγορη εστιαση.
Εγω πχ προσπαθησα προσφατα να τραβηξω σε κλειστο γυμναστηριο-κολυμβητηριο τον ανηψιο μου σε αθλητικες εκδηλωσεις και δεν τα καταφερα με τις μηχανες που εχω και τους φακους (πολυ σκοτεινοι).

Θελω τουλαχιστον εναν 70-200 φ2,8 που κοστιζει πολλα και το συστημα ειναι πολυ βαρυ και ογκωδες.
Ειχα στο παρελθον τετοιο συστημα , αλλα εφυγα κυροως λογω του βαρους-ογκου.

Για καθημερινη χρηση ειμαι απολυτα καλλυμενος με το κινητο και ειδικα με τα νεα που εχουν 3 4 καμερες, σε καλυπτουν απο πολυ ευρυγωνιο μεχρι μικρο τελε (16-82 mm περιπου).

Οι παραπάνω φωτό είναι τραβηγμένες με galaxy note 8, αλλά τη δουλειά τη κάνει η gcam και το νέο night mode,όπως έχω ξαναπεί.
Δεν είναι η καλύτερη υλοποίηση στα Samsung, είχα καλύτερα αποτελέσματα σε xiaomi kai lg.

Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και το νέο pixel 3, αλλά είναι ακόμα πολύ ακριβό.

Οι καλύτερες υλοποιήσεις σε κινητά κατά τη γνώμη μου , όσο αφορά το βίντεο είναι το Samsung Note 9 και όσο αφορά τη φωτογραφία το Huawei Mate 20 Pro. Κανουν απίστευτα πράγματα για κινητό.

στο βιντεο , το καλυτερο ηταν και παραμενει (για διαφορους λογους) το Iphone.

Στη φωτο ειναι το Pixel 3 , αλλα δεν εχει πολλαπλες καμερες και το note 9 - S9 , huawei mate 20 pro ειναι επισης πολυ καλα .

Αλλα το θεμα ειναι κυριως το software, ακομα και πολυ φτηνα κινητα (δες πιο πισω φωτο με το xiaomi mi a1 απο Λονδινο) με την gcam απο το pixel , κανουν θαυματα!

Αυτη τη στιγμη παντως το καλυτερο VFM κινητο για φωτογραφια , αλλα και σαν κινητο γενικα , ειναι το LG V30 που ειχα , και δεν του λειπει σχεδον τιποτα!

Εχει υπερ-ευρυγωνια καμερα 16mm , σταθεροποιηση στη κυρια καμερα, καταπληκτικη εφαρμογη για βιντεο, τρομερο port της gcam, το καλυτερο DAC της αγορας, αδιαβροχο, ασυρματη φορτιση, ραδιοφωνο FM, OLED οθονη υψηλης αναλυσης, ωραιο σχεδιασμο χωρις τρυπες και Notch, γρηγορο, και αξιοπιστο.
Το βρισκεις καινουργιο στα 350 και μεταχ/νο στα 300 ευρω , ισως και πιο κατω!!!

στο πρωτο δειγμα που εβαλα, αριστερα ειναι το κινητο, και δεξια η Canon.

ΥΓ2... να τονισω οτι η canon ηταν με πολυ καλο prime f2.

OK .. τί να συγκρίνουμε τώρα ? βλέπω 1/15 με την Canon vs 2.0sec με το κινητό .. αρα έχει πολύ καλή σταθεροποίηση το κινητό .. ??.

Πως βγαίνει το 2sec .. είναι πολλαπλές λήψεις ?.

Κανονικά όσον αφορά τον θόρυβο θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερη του κινητού γιατί είχε 40Χ μεγαλύτερη έκθεση ενώ ο αισθητήρας είναι 10-15Χ πιο μικρός

στο βιντεο , το καλυτερο ηταν και παραμενει (για διαφορους λογους) το Iphone.

Στη φωτο ειναι το Pixel 3 , αλλα δεν εχει πολλαπλες καμερες και το note 9 - S9 , huawei mate 20 pro ειναι επισης πολυ καλα .

Αλλα το θεμα ειναι κυριως το software, ακομα και πολυ φτηνα κινητα (δες πιο πισω φωτο με το xiaomi mi a1 απο Λονδινο) με την gcam απο το pixel , κανουν θαυματα!

Αυτη τη στιγμη παντως το καλυτερο VFM κινητο για φωτογραφια , αλλα και σαν κινητο γενικα , ειναι το LG V30 που ειχα , και δεν του λειπει σχεδον τιποτα!

Εχει υπερ-ευρυγωνια καμερα 16mm , σταθεροποιηση στη κυρια καμερα, καταπληκτικη εφαρμογη για βιντεο, τρομερο port της gcam, το καλυτερο DAC της αγορας, αδιαβροχο, ασυρματη φορτιση, ραδιοφωνο FM, OLED οθονη υψηλης αναλυσης, ωραιο σχεδιασμο χωρις τρυπες και Notch, γρηγορο, και αξιοπιστο.
Το βρισκεις καινουργιο στα 350 και μεταχ/νο στα 300 ευρω , ισως και πιο κατω!!!

Παίρνει την gcam χωρίς χακάρισμα;

OK .. τί να συγκρίνουμε τώρα ? βλέπω 1/15 με την Canon vs 2.0sec με το κινητό .. αρα έχει πολύ καλή σταθεροποίηση το κινητό .. ??.

Πως βγαίνει το 2sec .. είναι πολλαπλές λήψεις ?.

Κανονικά όσον αφορά τον θόρυβο θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερη του κινητού γιατί είχε 40Χ μεγαλύτερη έκθεση ενώ ο αισθητήρας είναι 10-15Χ πιο μικρός

οπως ειπα, δεν ειναι θεμα κινητου (ξεχνα το για λιγο), ειναι θεμα software, εχει την gcam (με οχι και πολυ καλη υλοποιηση) και προφανως τραβαει πολλες ληψεις γρηγορα και στακαρει.
Ειναι το καλυτερο που μπορεις να κανεις στο χερι (κοιταω απλες φωτο, οπως θα τις τραβαγε ο καθενας, jpg, με οσο μικροτερη ταχυτητα γινεται στη καθε μηχανη, χωρις να βγει κουνημενη η φωτο.)

Το SOFTWARE της google κανει θαυματα , ειδικα σε κινητα με σταθεροποιηση . αλλα για καλυτερη ακομα εικονα θελεις το original pixel 3 , εδω δεν εχει γινει optimised για samsung.

Παίρνει την gcam χωρίς χακάρισμα;

δεν ειναι η original εφαρμογη, αλλα καποιο γενικο Port, και μαλιστα δε δουλευει και πολυ καλα στα samsung.
Δεν θελει τιποτα , απλα κατεβαζεις την εφαρμογη και θελει καποιες ρυθμισεις.

Σε αλλα κινητα, οπως xiaomi kai lg δουλευει πολυ καλυτερα, γιατι εχει γινει optimise γι αυτα.

φυσικα τα καλυτερα αποτελεσματα τα παιρνεις με το πιχελ 3.