Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

για οποιον θελει να δει πως δουλευει η gcam τη νυχτα , ας δει εδω....
https://www.androidauthority.com/how-does-night-sight-google-pixel-3-work-926333/

Το καταπληκτικο με αυτη την εφαρμογη, δεν ειναι οτι κανει απλα stacking πολλων φωτο (μεχρι και 36 σε μερικες περιπτωσεις) αλλα οτι καταφερνει αρκετα καλα να τραβαει βραδυνες φωτο με ζωντανα θεματα, πχ πορτραιτο , παντα με ηπια κινηση .

Κατι που δεν μπορεις μεχρι τωρα σε καμια κλασσικη φωτογραφικη να το κανεις.
Ακομα και το καλυτρεο Ibis να εχεις (βλ. OLYMPUS) , αν εχεις ελαφρια κινηση το θεμα χαλαει αρκετα και το ibis δεν βοηθαει.

ΥΓ... η μονη που εχει "χερατο " stacking ειναι η νεα olympus em1x , αλλα κι εκει εχουμε τον ιδιο περιορισμο... αν υπαρχει εστω κι ελαφρια κινηση υπαρχουν εντονα artifacts.

Όταν θα αποκτήσουν και αξιοπρεπες DR, τότε θα εκλείψουν οριστικά οι compact/pocket κτλ.

Μα ήδη οι compact/pocket μηχανές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, πουλάνε πλέον μόλις το 5%-10% σε σύνολο πωλήσεων από όσο πουλούσαν παλιότερα και αυτό κυρίως λόγω κάποιον premium μηχανών rx100, gx7, lx100 κλπ.
Πάντως σε αυτό με το DR έχεις δίκιο, αν πας να πειράξεις φώτο από κινητό στον υπολογιστή έχουν σχεδόν 0 ανοχή και ελάχιστο ''τέντωμα''.

με το software της google εχουν καλυτερο απο πολλες dslr !

Δεν συζηταμε για αισθητηρες εδω, σ αυτο το τομεα θα εχουν θεμα παντα τα κινητα , λογω μεγεθους.
Τραβοντας ομως πολλες ληψεις ακαριαια (μπορει και 35 σε ελαχιστο χρονο) αυξανουν κατακορυφα το DR και μειωνουν στο ελαχιστο το θορυβο.

επισης, το θεμα ειναι να μη χρειαζεται υπολογιστης κι επεξεργασια, και δεν χρειαζεται πια, σχεδον καθολου.

Δεν ασχολειται σχεδον κανεις με αυτο σε καηθμερινη βαση.

εμεις ειμαστε απλα η εξαιρεση.

Εγω παντως οσο περναει ο καιρος, δυσκολευομαι να δικαιολογησω τις μηχανες μου σε καθημερινη χρηση...μονο σε ακραιες συνθηκες που περιεγραψα παραπανω, αλλα κι κει θελεις ακριβο εξοπλισμο και τρομερο ογκο - βαρος.

Τελος, δυσκολευομαι να ξεχωρισω τα αρχεια ακομα και σε βραδυνες, με εξαιρεση το βαθος πεδιου, που ακομα ειναι "προβληματικο" το software στα κινητα.

Ισως να ειναι και ο μονος λογος που δικαιολογω να εχω μαζι μου μια καλη μηχανη .

με το software της google εχουν καλυτερο απο πολλες dslr !

Δεν συζηταμε για αισθητηρες εδω, σ αυτο το τομεα θα εχουν θεμα παντα τα κινητα , λογω μεγεθους.
Τραβοντας ομως πολλες ληψεις ακαριαια (μπορει και 35 σε ελαχιστο χρονο) αυξανουν κατακορυφα το DR και μειωνουν στο ελαχιστο το θορυβο.

επισης, το θεμα ειναι να μη χρειαζεται υπολογιστης κι επεξεργασια, και δεν χρειαζεται πια, σχεδον καθολου.

Δεν ασχολειται σχεδον κανεις με αυτο σε καηθμερινη βαση.

εμεις ειμαστε απλα η εξαιρεση.

Εγω παντως οσο περναει ο καιρος, δυσκολευομαι να δικαιολογησω τις μηχανες μου σε καθημερινη χρηση...μονο σε ακραιες συνθηκες που περιεγραψα παραπανω, αλλα κι κει θελεις ακριβο εξοπλισμο και τρομερο ογκο - βαρος.

Τελος, δυσκολευομαι να ξεχωρισω τα αρχεια ακομα και σε βραδυνες, με εξαιρεση το βαθος πεδιου, που ακομα ειναι "προβληματικο" το software στα κινητα.

Ισως να ειναι και ο μονος λογος που δικαιολογω να εχω μαζι μου μια καλη μηχανη .

Σε ποιότητα εικόνας δεν απέχουν πολύ, άλλα είπαμε εμείς εδώ δεν μας αρκεί μόνο η ποιότητα εικόνας, θέλουμε όλο το πακέτο ''εμπειρίας'' με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτό και έχουμε τις μηχανές!!!

Υ.Γ. και με ένα smartaki μπορείς να πας ταξίδι μέσω Εθνικής οδού, άλλα δεν είναι η ίδια εμπειρία με αυτή ενός δυνατού και μεγάλου αυτοκινήτου, κάπως έτσι είναι και στα κινητά vs φωτογραφικές μηχανές.

Μου μπαίνουν διάφορες ιδέες για όταν (αν) κυκλοφορήσει η κάμερα της yongnuo https://www.yongnuorumors.com/yongnuo-mirrorless-camera-yn450/

Android λειτουργικό θα έχει οπότε...

Υ.Σ. Σσσττ... μην το πάρουν χαμπάρι οι smart phone addicted θα φτάσουν μέχρι την Κίνα οι λίστες αναμονής... :flipout:

κι επειδη αναφερθηκε το DR...να πω οτι με το κινητο και μηχανη σε jpg , εχω καλυτερο DR στο κινητο! (παντα μεσω software της google)

δειτε εδω μια φωτο με σκοταδι σχεδον μεσα στο σπιτι και εξω με φως (αυτη τη στιγμη μεσημερι με συνεφια).

Το κινητο αριστερα, η canon δεξια (κι αυτη με ρυθμιση για μεγιστο DR σε jpg).

YG... να πω παλι, οτι η Gcam σε samsung δε δουλευει πολυ καλα.

dr1.jpg

Μπράβο στο Γιάννη που ασχολείται και συνεχίζει τα τεστ που είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Στο παρών τοπικ νομίζω δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια όσον αφορά την χρήση μιας dedicated φωτ. μηχανής κι ενος smartphone. Εννοείται ότι είναι μεγαλύτερη απόλαυση να τραβάς με μια κανονική μηχανη όπως και η εμπειρία χρήσης, ευκολία με διακόπτες κλπ κλπ είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήθει αφού εκ των πραγμάτων μιλάμε για συσκευες παχους 8mm που αποτελούνται απο μια οθόνη και τιποτα αλλο.
Οπότε δεν εχει ιδιαίτερο νόημα να λέμε τα ίδια και να επαναλαμβανομαστε. Νόημα έχουν οι συκρισεις όπως αυτές που κάνει ο φιλος Γιάννης που ουσιαστικά φαίνεται η εξέλιξη και καινοτομία που δείχνει το μέλλον. Καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, εάν οι κατασκευαστές φωτ. μηχανών δεν αλλάξουν κάτι ριζικά στο άμεσο μελλον, τότε θα πουλάνε μόνο σε επαγγελματίες ή σε εξεζητημενους ερασιτέχνες, "παλιομοδιτες" κτλ.

Όπως φαίνεται, πλέον ο "μεγαλος" αισθητήρας και ο "φωτεινός και πανακριβος" φακός δεν θα αποτελούν πανάκεια, όταν η μικρή συσκευουλα τσέπης, πέρνοντας πχ 100 λήψεις και με την χρήση της απεριόριστης υπολογιστικής ισχυς σε συνδυασμό με τα πολύ καλογραμμένα λογισμικά θα φτάνουν σε σημείο να έχουμε παραπλήσια αποτέλεσματα.

Προσωπική εκτίμηση ότι σε μια 5τια το πολύ αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, δεν θα μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει με τι μέσο έχει τραβηχτεί μια φωτο αλλά και ταυτόχρονα οι περισσότεροι δεν θα χρησιμοποιούμε φωτογραφικές μηχανές. Εκτός πάντα από τις εξαιρέσεις που ανέφερα βέβαια!

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

Ήδη δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποια μηχανή τράβηξε ποια φωτό!
Φυσικά , αν εμπλέκεται το βάθος πεδίου, είναι σχετικά εύκολο, γιατί σε αυτή τη φάση, το software θολωμα δεν πετυχαίνει τις περισσότερες φορές.

Επίσης, έχουν λίγο απότομο highlight rolloff...αλλά αυτό διορθώνεται (ίσως στο pixel 3 να είναι ήδη διορθωμένο)

Μακάρι να μπορούσα να πιάσω ένα pixel 3 στα χέρια μου, θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Ήδη η ίδια τεχνολογία μεταφέρεται και στις φωτογραφικές. Τα κινητά έχουν καλύψει την γενική κατηγορία των compact αλλά δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη τις superzoom. Θα καλύψουν και τις crop φωτογραφικές με κιτ φακό. Δεν μπορούν να καλύψουν ειδικές εφαρμογές που απαιτούν ανώτερα οπτικά. Γιαυτο και οι εταιρίες φωτογραφικών αφήνουν τις χαμηλές κατηγορίες προϊόντων και προχωρούν στις πιο ακριβές κατηγορίες.

Προφανώς δε μπορούν να καλύψουν τα πάντα.

Αλλά για βασική , καθημερινή χρήση, κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Σε λίγο που το έστω και μικρό ζουμ χ3 έως χ5 θα είναι κοινός τόπος, ελάχιστοι πια θα παίρνουν απλές μηχανές ,compact, και μηχανές με κιτ φακούς, όπως λες.

Σύντροφοι για τον χαμό που γίνεται με αυτό το Redmi 7 με τα και καλά 48 ΜP τι λέτε.; Αν καταλαβα καλά πρόκεται για μια 12ΜP την οποια κάνει Χ4 αλλά δεν ασχοληθήκα και πολύ . Για κινητά παίζω κατηγορία <200 και έτοιμος να πάρω mi a2 lite . Ξέρω στην κατηγορία αυτή ότι και να πάρω φωτογραφικά θα είναι ψιλομέτριο . Λέτε το 7 να εχει κάμερα καλύτερη απο τα δεδομένα της κατηγορίας ;

Δε θα θέλατε Night Sight σε dSLR?

Ολα αυτα τα νέα κολπα είναι κρίμα που δεν υπάρχουν και σε ακριβές μηχανές.

τα λέμε εδώ και καιρό αλλά δε φαίνεται να ακούει κανείς

με το hardware που έχουν (αισθητήρες+φακοί) θα έπρεπε να κάνουν παπάδες, αλλά το software είναι....

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

τα λέμε εδώ και καιρό αλλά δε φαίνεται να ακούει κανείς

με το hardware που έχουν (αισθητήρες+φακοί) θα έπρεπε να κάνουν παπάδες, αλλά το software είναι....

Έχουν ανάγκη και από processing power κάτι που είναι δεδομένο για τα smartphones. Φαντάσου cpu από την apple, software από την google και αισθητηρες/φακους από sony τι θα βλέπαμε...

Τάκη δε δέχομαι ότι το πρόβλημά τους είναι η επεξεργαστική ισχύς διότι είναι προφανές πως δε χρειάζονται τη cpu του νέου ipad pro για να κάνουν σωστά κάποια από αυτά που κάνουν τα σύγχρονα κινητά. Εδώ η τελευταία γενιά mirrorless επεξεργάζεται δεκάδες καρέ το δευτερόλεπτο άρα οι cpu's είναι δυνατές... σίγουρα όμως δεν είναι βελτιστοποιημένες για computational photography.

Χρειάζονται πάνω απ'ολα καλό software, αλλά για διάφορους λόγους φαίνεται ότι αυτό και δεν το έχουν και ίσως και δεν το αποκτήσουν ποτέ

είμαστε λίγο εκτός θέματος όμως...

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Τάκη δε δέχομαι ότι το πρόβλημά τους είναι η επεξεργαστική ισχύς διότι είναι προφανές πως δε χρειάζονται τη cpu του νέου ipad pro για να κάνουν σωστά κάποια από αυτά που κάνουν τα σύγχρονα κινητά. Εδώ η τελευταία γενιά mirrorless επεξεργάζεται δεκάδες καρέ το δευτερόλεπτο άρα οι cpu's είναι δυνατές... σίγουρα όμως δεν είναι βελτιστοποιημένες για computational photography.

Χρειάζονται πάνω απ'ολα καλό software, αλλά για διάφορους λόγους φαίνεται ότι αυτό και δεν το έχουν και ίσως και δεν το αποκτήσουν ποτέ

είμαστε λίγο εκτός θέματος όμως...

Δεν χρειάζεται την CPU του νέου ipad pro αλλα είμαι σίγουρος ότι έχουν πολύ πιο αργές cpu από ένα πχ Google Pixel. Προφανώς θέλουν και customization αλλα πιθανολογώ ότι θέλουν και μεγαλύτερο processing power.

επειδη μιλαμε για εξελιξη στα κινητα, ειδικα στο θεμα software, θα ηταν αδικο να μην αναφερω οτι και στις μηχανες υπαρχει καποια εξελιξη και αρκετα "καλουδια" που τα ξεχναμε ή δεν τα γνωριζουμε.

Πχ ολες σχεδον οι μηχανες εχουν το intelligent Auto (ή με αλλες ονομασιες η καθε εταιρεια) και ειναι αυτο που λενε σημερα AI στις ληψεις.

Η μηχανη δηλ. συγκρινει τη φωτο που τραβαμε με χιλιαδες αλλες παρομοιες και αποφασιζει ( σ αυτο το Mode λειτουργιας) τις παραμετρους γιασ τη σωστη αποτυπωση.
Μπορει καποιος να δει δηλ. την ωρα που ¨σκοπευει¨ενα θεμα, τη μηχανη ν αλλαζει το εικονιδιο (και τις παραμετρους) στην οθονη της μηχανης .

αν πχ δει προσωπο, βαζει portrait mode, αν δει κινηση το σπορ mode, αν καταλαβει οτι υπαρχει λιγο φως βαζει Night mode, κλπ

Δεν ειναι δηλ. προνομια μονο των κινητω, ουτε ανακαλυψαν το τροχο.

ΚΑι κατι ακομα , εξισου σημαντικο... θα μιλησω για τη sony , γιατι αυτη εχω τωρα , για τις υπολοιπες υπαρχει κατι αντιστοιχο επισης.

Μιλαμε για τα Night mode των κινητων (ειδικα της google) και το exposure stacking που κανουν...υπαρχει ΚΑΙ αυτο σε πολλες μηχανες!

Δειτε εδω με το αντιστοιχο mode της sony , φωτο τραβηγμενη στο χερι, με ελαχιστο φωτισμο, σε stacked ISO 6400 ποσο καλη-καθαρη φωτο βγαζει.... το mode ειναι το Multi Frame NR

Eπισης, εχουν και hires mode, που αυξανουν και την αναλυση της εικονας, αλλα προς το παρον δουλευι καλα μονο με τριποδι), με αξαιρεση τη νεα Olympus που δουλευει και στο χερι!

Πολύ σωστά, απλά σπάνια νοιώθω αρκετά άνετος για να παίξω σε jpeg only όπου δουλεύουν τα περισσότερα από αυτά τα "καλούδια". Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε και να "ξεκολλήσουμε" από την ασφάλεια του .raw+.jpeg!