Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εγώ δεν βλέπω καμιά διαφορά μεταξύ jpeg και raw και γι' αυτό δεν έχω καταλάβει ποτέ γιατί τόσο εμμονή σε raw και τεράστια αρχεία.
Όταν βλέπετε μια φωτογραφία την βλέπετε κάνοντας 1000Χ ζουμ ή την βλέπετε ολόκληρη;

Προσωπικά κρατάω μόνο το raw αρχείο για τις ιδιότητες που είπε και ο Γιάννης και επιπλέον της μεγαλύτερης λεπτομέρειας...
Με ενδιαφέρει η καλύτερη δυνατή ποιότητα του αρχείου και ναι είμαι pixel peeper και βλέπω τι πραγματικά έχω τραβήξει μόνο στην 32αρα οθόνη υπολογιστή, οπότε εκεί όλα μετράνε.
Επίσης το raw αρχείο έχει πιο φυσικό look ενώ το επεξεργασμένο από το κινητό μου φαίνεται "ψηφιακό" . Αν ανέβαζα για ομάδες τύπου Instagram και τέτοια που τα βλέπει κάποιος κυρίως από κινητό, εκεί δεν θα έκανε καμία διαφορά η ποιότητα των αρχείων οπότε θα είχες απόλυτο δίκιο , τώρα που ψαχνομαι για κάτι αισθητά καλύτερο , παίζω μπάλα μόνο με raw.

Παρόλο που είμαι ευχαριστημένος από τα jpeg που παίρνω από τα κινητά που έχω, σχεδόν πάντα τραβάω και RAW, ετσι μπορείς να σώσεις μια κακή φώτο, να την βελτιώσεις και γενικά να την πας σε άλλο επίπεδο, όχι φυσικά για να την δείξω σε άλλους άλλα για μένα, με ευχαριστεί.

Αλλα και γενικότερα αν δουλέψεις σωστά ένα raw αρχείο κινητού μπορείς να το πας σε άλλο επίπεδο σε όλους τους τομείς, από το contrast, τον θόρυβο, το χρώμα, τις παραμορφώσεις, το sharpen...κλπ. Φυσικά επειδή τραβώ χιλιάδες φώτος ειδικά σε ταξίδια δεν επεξεργάζομαι όλα τα αρχεία άλλα όσα μου κάνουν κλικ και θεωρώ ότι μπορώ να βγάλω κάτι καλύτερο από εκει. Με το κόστος των σκληρών δίσκων να είναι σχετικά χαμηλό, δεν μου είναι βάρος να αποθηκευω και τα raw αρχεία για ασφάλεια και μελλοντικές επεξεργασίες.

Βλέποντας πάντως και τις φωτογραφίες από τα iPhone Photography Awards, θα έλεγα ότι είναι αυτό που λέμε πάντα, το ταλέντο, το μεράκι και το μάτι του φωτογράφου είναι πάνω από οποιαδήποτε τεχνολογία και εξοπλισμό, αν θέλει κάποιος μπορεί να κάνει παπάδες ακόμα και με ένα μετριοκαλό κινητό.

Στα σχόλια κάτω από το άρθρο που έβαλες είναι ένα ακόμη avclub κάποιοι είναι λάτρεις των μηχανών και κάποιοι αποθεώνουν τα κινητά. Κάνεις όμως δε μένει στην ουσία που είναι η φωτογραφία και όπως είπες στα σωστά χέρια κάθε φωτογραφικό μέσο βγάζει αριστουργήματα.

• Like
Reactions: karamela
Στα σχόλια κάτω από το άρθρο που έβαλες είναι ένα ακόμη avclub κάποιοι είναι λάτρεις των μηχανών και κάποιοι αποθεώνουν τα κινητά. Κάνεις όμως δε μένει στην ουσία που είναι η φωτογραφία και όπως είπες στα σωστά χέρια κάθε φωτογραφικό μέσο βγάζει αριστουργήματα.
Πάντα έτσι είναι όμως δυστυχώς, ο νέος νομίζει ότι τα ξέρει όλα και τα μπορεί όλα και ο παλιός δεν δέχεται εύκολα την αλλαγή και ότι υπάρχει και κάτι νέο πλέον στην πόλη!!

Είδα σε διπλανό νήμα ότι τα νέα Pixel σαρώνουν στο DXO.
Ευχάριστο αυτό γιατί ανεβαίνει ο ανταγωνισμός και οι επιλογές.

Ίσως η μπαταρία αλλά 900 ευρώ για το 12/512 ούτε για πλάκα.

Γενικά τα κινητά είναι πανάκριβα ,αλλά δεν το λες και ακριβό για αυτά που προσφέρει . Flagship είναι και μάλιστα με 7 χρόνια αναβαθμίσεις .

Sent from my iPhone using Tapatalk

Παράκληση η κουβέντα να αφορά κυρίως τα φωτογραφικά προσόντα - βέβαια μια καλή μπαταρία είναι εκ των ουκ άνευ, αφού δεν μας παίρνει για δεύτερη ... :ROFLMAO:

Για να επανέλθω στο 13Τ, κάποια πρώτα πειράματα έδειξαν τα εξής:

- Η κύρια κάμερα "24mm" είναι αξιοπρεπέστατη
- Η "50mm" σχεδόν στα ίδια επίπεδα
- Η υπερευρυγώνια ~"18mm" είναι ξεκάθαρα δυο κλάσεις κάτω, αλλά οι κινεζογερμανοί έχουν κάνει ένα κολπάκι - ενώ ο αισθητήρας είναι 13mp, τον κροπάρουν στα 12mp, προφανώς στο περίγραμμα ώστε να μην φαίνεται πολύ χάλια στις γωνίες.
- Παραμένει η σοβαρή αδυναμία (όλων των κινητών) κόντρα στο φως
- Η σταθεροποίηση είναι από άλλο πλανήτη - ειδικά στο βίντεο χοροπηδάς για πλάκα
- Τα jpeg πολύ καλά - ακόμα κι από την 18mm, ενώ τα raw διαβάζονται ΚΑΙ από το LR classic το οποίο διαθέτει σχετικό προφίλ (!) - προφανώς copy-paste από το mobile, αλλά το NR καθυστερεί πολύ.
Η miui camera τραβάει raw μόνο σε pro mode και με προφιλ Leica vibrant. Βρέθηκε και μια πλήρως λειτουργική gcam με το σχετικό xml, που συνεργάζεται με app για Lut κ.λ.π. αλλά που χρόνος...

Περισσότερα σε επόμενο επεισόδιο...