Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Για να δούμε και το θέμα πιο σφαιρικά σκεφτείτε ότι εμείς εδώ που είμαστε και χομπίστες και αγαπάμε τις μηχανές και την όλη διαδικασία, έχουμε αρχίσει και σκεφτόμαστε σοβαρά τα κινητά και μας μπαίνουν δεύτερες σκέψεις κατά πόσο αξίζει πραγματικά να έχουμε μηχανές. Με λίγα λόγια σκεφτείτε αν συμβαίνει αυτό σε εμάς τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Προσωπικά όταν με ρωτάνε γνωστοί/φίλοι κλπ. για το αν αξίζει να πάρουν μηχανή με 500-600 ευρώ ή τι προτείνω, πλέον λέω όχι, προτείνω να δώσουν αυτά τα χρήματα να πάρουν ένα π.χ. Galaxy s10, Huawei p30 pro κλπ. Οι καιροί αλλάζουν, ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες αλλάζουν και δυστυχώς όσοι δεν προσαρμόζονται ή δεν ακολουθούν τις νέες τάσεις θα μείνουν πίσω και θα πελαγοδρομούν. Τα κινητά χτυπάνε δυνατά και συνεχώς, βελτιώνονται με σημαντικούς ρυθμούς και προσφέρουν πράγματα που πολλές φορές δεν τα βρίσκεις σε μηχανές, οι πωλήσεις μιλάνε από μόνες τους και οι κατασκευαστές μηχανών δεν μου δίνουν την εντύπωση ότι βάζουν μυαλό ή απλά δεν τους νοιάζει και έχουν αποδεχτεί την μοίρα τους.

Από τη κουβέντα που γίνεται έχω καταλήξει ότι όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον θα υπάρχουν οι ψαγμένοι φωτογράφοι που λατρεύουν να επεξεργάζονται ανάλογα τη τάση τη διάθεση κλπ ... το μάτι φωτογραφίζει η ψυχή επεξεργάζεται... και οι υπόλοιποι που επιθυμούν αναμνηστικές φωτογραφίες και μόνο.
Έτσι επιλέγουμε το μέσον φωτογράφισης.

Από τη κουβέντα που γίνεται έχω καταλήξει ότι όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον θα υπάρχουν οι ψαγμένοι φωτογράφοι που λατρεύουν να επεξεργάζονται ανάλογα τη τάση τη διάθεση κλπ ... το μάτι φωτογραφίζει η ψυχή επεξεργάζεται... και οι υπόλοιποι που επιθυμούν αναμνηστικές φωτογραφίες και μόνο.
Έτσι επιλέγουμε το μέσον φωτογράφισης.

Ετσι είναι Βασίλη, το θέμα είναι ότι το κοινό που αγοράζει μηχανές και επεξεργάζεται αρκετά τις φώτος όσο πάει συρρικνώνεται και φαίνεται και αυτό από τις πωλήσεις μηχανών που έχουν πιάσει πάτο. Τα κινητά καλός ή κακός έχουν καταστρέψει πάρα πολλούς κλάδους, από τα Mp3 players, τα gps, μέχρι τα laptops, tablets άλλα και τις μηχανές που μας ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο νήμα. Θεωρώ ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που θα δούμε κανόνι από κάποια ή κάποιες εταιρίες φωτογραφικών, με την Pentax να είναι πρώτος υποψήφιος. Η Samsung το προέβλεψε αυτό νωρίς και την έκανε με συνοπτικές διαδικασίες και δυστυχώς θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Η τεχνολογία είναι ταχύτατη και ακολουθούμε κάθε εξίλιξη και καινοτομία. Αλλίμονο.
Τα κινητά σε 1 χρόνο θα καταξιωθούν ως η ποιό δημοφιλής συσκευή φωτογράφισης, οι action/drone cameras ως καταγραφείς video δράσης και η SONY AXXXX IIIII και η Cannon Mark XXXX ως movie / cinema recorder.

Εδώ υπερβάλεις λίγο

καθολου.... εκει στηριζονται αλλωστε τα κινητα.

Παιρνουν πολλες φωτογραφιες με μια ληψη (απο 9 εως 25) και τις ενσωματωνουν ολες μαζι σε ενα τελικο αποτελεσμα, που εχει καλυτερη δυναμικη περιοχη, λιγοτερο θορυβο, καλυτερη λεπτομερεια.

Ενα απλο (μιας ληψη) RAW οτι και να κανει, δε μπορει να εχει ολη τη πληροφορια πχ οπως 10 φωτοαπο -5 EV εως +5 EV (ή και παραπανω).

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Φυσικά και μπορεί αν παραχθεί RAW από πολλαπλή λήψη.

ναι, μπορει , αλλα οι μηχανες δεν το εχουν (εκτος της olympus νομιζω).

Και φυσικα μιλαμε για μια (πολλαπλη ισως) ληψη, στο χερι , οχι με τριποδια κλπ

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Βρε Γιάννη οι μηχανές δεν το χρειάζονταν μέχρι τώρα ήταν κυρίαρχες , τα κινητά το χρειαζονται για να κάνουν step up,

To ίδιο και οι μικροί αισθητήρες στο m43 παιρνεις αρχείο στο χερι με δυναμικό εύρος και θόρυβο εφαμιλο και ίσως καλυτερο και από FF . Το κάνει όμως και η S1 , FF είναι απλά το κάνει σε τρίποδο, και μιλώ για συντεθιμενο RAW όχι Jpeg.

Ξαναγυρίσουμε στο τι είναι επαρκές στον καθένα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (γιατί οι ανάγκες συνεχώς αλλάζουν). Αν καλύπτεσαι στα φουλ με το computational των κινητών είσαι αρχηγός, αν εγώ καλύπτομαι με το m43 έχοντας τα συν και πλην και μιας φωτογραφικης και της λεγόμενης ΑΙ τεχνολογίας είμαι καπετάνιος στο δικό μου καράβι , αν ο Βασίλης (τυχαίο το όνομα) σουτάρει με FF ως χομπίστας και θέλει να ξύνει τον πάτο του RAW αρχείου σε επεξεργασία από μεράκι και αγάπη δεν θα τον βγαλουμε και προβληματικό γιατί τα κινητά κατάφεραν να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο.

Η τεχνολογία είναι ταχύτατη και ακολουθούμε κάθε εξίλιξη και καινοτομία. Αλλίμονο.
Τα κινητά σε 1 χρόνο θα καταξιωθούν ως η ποιό δημοφιλής συσκευή φωτογράφισης, οι action/drone cameras ως καταγραφείς video δράσης και η SONY AXXXX IIIII και η Cannon Mark XXXX ως movie / cinema recorder.

Τα κινητά είναι ήδη η πιο δημοφιλής συσκευή φωτογράφησης και όσο βελτιώνονται και προσφέρουν νέες και καλύτερες δυνατότητες τόσο θα αυξάνεται και το μερίδιό τους...σε 2-3 χρόνια που θα έχουμε και κινητά με 4-5 φακούς με απόδοση όπως ο βασικός φακός σήμερα στα κινητά νομίζω ότι εκει πέρα, πέρα από φωτογράφους και κάποιους χομπίστες, τα κινητά θα είναι μονόδρομος για σχεδόν όλους τους υπόλοιπους.

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Βρε Γιάννη οι μηχανές δεν το χρειάζονταν μέχρι τώρα ήταν κυρίαρχες , τα κινητά το χρειαζονται για να κάνουν step up,

To ίδιο και οι μικροί αισθητήρες στο m43 παιρνεις αρχείο στο χερι με δυναμικό εύρος και θόρυβο εφαμιλο και ίσως καλυτερο και από FF . Το κάνει όμως και η S1 , FF είναι απλά το κάνει σε τρίποδο, και μιλώ για συντεθιμενο RAW όχι Jpeg.

Ξαναγυρίσουμε στο τι είναι επαρκές στον καθένα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (γιατί οι ανάγκες συνεχώς αλλάζουν). Αν καλύπτεσαι στα φουλ με το computational των κινητών είσαι αρχηγός, αν εγώ καλύπτομαι με το m43 έχοντας τα συν και πλην και μιας φωτογραφικης και της λεγόμενης ΑΙ τεχνολογίας είμαι καπετάνιος στο δικό μου καράβι , αν ο Βασίλης (τυχαίο το όνομα) σουτάρει με FF ως χομπίστας και θέλει να ξύνει τον πάτο του RAW αρχείου σε επεξεργασία από μεράκι και αγάπη δεν θα τον βγαλουμε και προβληματικό γιατί τα κινητά κατάφεραν να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο.

Κωστα δε καταλαβαινω το λογο εκνευρισμου.... ειλικρινα !
Δεν θα ηθελα να βαζεις στο στομα μου εκφρασεις που δεν ειπα ποτε.

Ποτε ειπα προβληματικο καποιον που ασχολειται με RAW σε μηχανες ?

Ποτε ειπα οτι προτιμω το κινητο απο μια μηχανη σε ολες τις περιπτωσεις ?

Εγω δεν ειμαι αυτος που λεω για την αναγκαιοτητα των RAW στις μηχανες , και οτι πχ μονο ετσι μπορεις να φερεις το χρωμα εκει που θες, να εχεις το maximum της αποδοσης σε μια μηχανη κλπ ?

Η σωστη εκφραση Κωστα ειναι.... "οι μηχανες δεν το χρειαονταν, μεχρι τωρα !!!"

Απλα τωρα με τα κινητα ολα αυτα αλλαζουν, πως να το κανουμε...και οι μηχανες αν δε θελουν αν πεθανουν (εχουν ηδη πεθανει σε μεγαλο βαθμο) πρεπει να αναπροσαρμωστουν.

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ξαναγυρίσουμε τι είναι επαρκές στον καθένα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (γιατί οι ανάγκες συνεχώς αλλάζουν). Αν καλύπτεσαι στα φουλ με το computational των κινητών είσαι αρχηγός, αν εγώ καλύπτομαι με το m43 έχοντας τα συν και πλην και μιας φωτογραφικης και της λεγόμενης ΑΙ τεχνολογίας είμαι καπετάνιος στο δικό μου καράβι , αν ο Βασίλης (τυχαίο το όνομα) σουτάρει με FF ως χομπίστας και θέλει να ξύνει τον πάτο του RAW αρχείου σε επεξεργασία από μεράκι και αγάπη δεν θα τον βγαλουμε και προβληματικό γιατί τα κινητά κατάφεραν να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο.

Σωστά Κώστα, απλά μένουμε λίγοι εκει είναι το θέμα, όλο και περισσότερος κόσμος πάει στα κινητά ως αποκλειστικό μέσο φωτογράφησης και ακόμα και άτομα που είχαν και έχουν μηχανές τις αφήνουν σιγά σιγά ή περιορίζουν την χρήση τους λόγω κινητών...το πρόβλημα λοιπόν υπάρχει και οι κατασκευαστές μηχανών είτε δεν το βλέπουν, είτε αδιαφορούν είτε το πιο πιθανό δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το άλμα της τεχνολογίας. Το καράβι βουλιάζει σιγά σιγά για όλους και αυτοί κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Εδώ φτάσαμε το 2020 και ακόμα παλεύουν να βάλουν μια οθόνη της προκοπής, ένα βίντεο της προκοπής χωρίς crop και με 60p Και φυσικά για πολλαπλές λήψεις πάλι καλά που έκανε κάτι η Olympus με το χεράτο High resolution. Οι αισθητήρες καλός ή κακός έχουν τερματιστεί σε επιδόσεις, πρέπει λοιπόν να κάνεις άλλα πράγματα για να πας παρακάτω, κινήσεις και έρευνες που δεν τις κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.

Υπάρχει και μεγάλο θέμα στο ότι οι εταιρίες κινητών είναι κολοσσοί με τεράστια Budget που δεν μπορούν να τα ακολουθήσουν οι αμιγώς φωτογραφικές εταιρίες, τι μπορεί να κάνει η Fuji ή η Olympus (τυχαία παραδείγματα) μπροστά στα χρήματα που ρίχνουν για εξέλιξη των φωτογραφικών δυνατοτήτων των κινητών τους εταιρίες σαν την Apple, Google, Samsung, Huawei, Xiaomi κλπ? Δυστυχώς όχι πολλά.

οπως ξερουν οι περισσοτεροι εδω μεσα, μιλαω παντα με παραδειγματα.

Σαν κι αυτο εδω.... η καλυτερη FF μηχανη της αγορας σε DR (απο τις καλυτερες εστω) εχει ισοδυναμη δυναμικη περιοχη με ενα "κινεζικο" κινητο !

Αν αυτο δεν ξεκουνησει τις φωτογραφικες εταιρειες...τοτε asta la vista baby !

ΥΓ... θα ελεγα καλυτερη δυναμικη περιοχη το κινητο , αλλα πολλοι εδω θα παθαιναν εμφραγμα :p

W6vAROA.jpg

Γιάννη τι ρύθμιση DRO/AutoHDR έχεις στη a7iii;

τραβάς RAW+JPEG με ενεργοποιημένο το d-range optimizer (level 5 πχ) ή έχεις jpeg only με Auto HDR στο αυτόματο;

Γιάννη επειδή όλοι μας έχουμε κινητά και όσοι γράφουμε εδώ έχουμε και μηχανές, λίγο πολύ ξέρουμε τι κάνουν τα κινητά, δεν γράφεις κάτι που δεν το γνωρίζουμε ήδη, έχουμε γράψει πολλές φορές τους λόγους που έχουμε μηχανές, και εκτός κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ποιότητα εικόνας δεν είναι ένας από τους βασικούς λόγους πλέον (ειδικά με καλά κινητά). Στο βίντεο δε τα είπαμε, μάλλον τα κινητά είναι καλύτερα εκει από τις περισσότερες μηχανές.

Υ.Γ. Γιάννη και προσωπικά να το πάρω, λόγω του τέλματος που έχουν πέσει οι μηχανές και λόγω της εξέλιξης των κινητών, εδώ και σχεδόν 1 χρόνο έχω αγοράσει ελάχιστα πράγματα σε φωτογραφικά, το αντίθετο θα έλεγα έχω ξεφορτωθεί σχεδόν τους μισούς φακούς που είχα και έχω ρίξει την αξία του εξοπλισμού μου στο μισό....

H sony ηταν με RAW προφανως για να παρω το maximum του DR.

Μαλιστα δοκιμασα πολλες ρυθμισεις για να μην την αδικησω!
Πηρα δηλ. πολλες ληψεις, με 0 EV εως -3 EV και διαλεξα τη καλυτερη , αυτη δηλ. που δεν εκαιγε καθολου τα highlights.

Ηταν το καλυτερο που μπορω να παρω με τη μηχανη απο ληψη RAW.

αλλο ενα τετοιο δειγμα.... μεσα σκοταδι, εξω νταλα ηλιος!

Να πω οτι παιδευτηκα αρκετα με τη σονυ, αρκετα δειγματα για να βρω το βελτιστο, αρκετη επεξεργασια μετα κλπ
Με το κινητο ενα απλο κλικ, χωρις καμια ρυθμιση ...κι ετοιμο το αποτελεσμα!

YEW8niQ.jpg

H sony ηταν με RAW προφανως για να παρω το maximum του DR.

Μαλιστα δοκιμασα πολλες ρυθμισεις για να μην την αδικησω!
Πηρα δηλ. πολλες ληψεις, με 0 EV εως -3 EV και διαλεξα τη καλυτερη , αυτη δηλ. που δεν εκαιγε καθολου τα highlights.

Ηταν το καλυτερο που μπορω να παρω με τη μηχανη απο ληψη RAW.

αλλο ενα τετοιο δειγμα.... μεσα σκοταδι, εξω νταλα ηλιος!

YEW8niQ.jpg

Μάλιστα, λήψη raw Και ψάξιμο και το κινητό με το καλήμερα φτάνει την FF σε dynamic range.....μμμμ σκούρα τα πράγματαααααα για τις μηχανές!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Κωστα δε καταλαβαινω το λογο εκνευρισμου.... ειλικρινα !
Δεν θα ηθελα να βαζεις στο στομα μου εκφρασεις που δεν ειπα ποτε.

Ποτε ειπα προβληματικο καποιον που ασχολειται με RAW σε μηχανες ?

Ποτε ειπα οτι προτιμω το κινητο απο μια μηχανη σε ολες τις περιπτωσεις ?

Εγω δεν ειμαι αυτος που λεω για την αναγκαιοτητα των RAW στις μηχανες , και οτι πχ μονο ετσι μπορεις να φερεις το χρωμα εκει που θες, να εχεις το maximum της αποδοσης σε μια μηχανη κλπ ?

Η σωστη εκφραση Κωστα ειναι.... "οι μηχανες δεν το χρειαονταν, μεχρι τωρα !!!"

Απλα τωρα με τα κινητα ολα αυτα αλλαζουν, πως να το κανουμε...και οι μηχανες αν δε θελουν αν πεθανουν (εχουν ηδη πεθανει σε μεγαλο βαθμο) πρεπει να αναπροσαρμωστουν.

Δεν εκνευρίστηκα βρε ούτε είπα οτι εσυ έβγαλες προβληματικό αυτόν που θα ασχοληθεί με το RAW, η κουβέντα από μόνη της τον βγάζει, αν ενοχλεί ο χαρακτηρισμός τον λέω ρομαντικό, ονειροπόλο, οπισθοδρομικό , κολλημένο κλπ οτι θέλει ο καθένας βάζει στην πρόταση

Όσοι αγόραζαν μηχανή pocket ή σώμα με ένα δυο φακούς κιτ και τραβούσαν οικογενειακές και ταξιδιωτικές φωτό είναι με ένα κινητό στο χερι εδώ και καιρό και χάρισαν την μηχανή τους. Οι κατασκευαστές μηχανων δεν μπορούν να αντιπαραθέσουν κάτι σε αυτή την κατηγορία χρηστών. Κανεις δεν πρόκειται να γυρίσει σε φωτογραφική μηχανή από αυτό το κοινό.

Οι υπολοιποι θα χρησιμοποιούμε παραλληλα τα κινητά και τις φωτογραφικές ανάλογα με την στιγμή και τις απαιτήσεις μας.
Εγώ ως χρήστης κυρίως φωτογραφικών μηχανών χαίρομαι που τα κινητά πρεσάρουν τους κατασκευαστές μηχανών έστω και βασισμένα στο software. Είναι η ώρα τους να κάνουν και αυτή stepup εκεί που μειονεκτούν τα προϊόντα τους. Και πιστευω ότι δεν ειναι ο τομέας της ποιότητας που θέλει τόσο βελτίωση για να γίνουν πιο δημοφιλείς οι φωτογραφικές.

Αρκεί να καταλάβουν τι τους λείπει για να μπορούν να παρουσιάσουν πολύ πιο ολοκληρωμένο φωτογραφικό / βιντεοληπτικά προϊόντα. Ήδη κάποιες μικρότερες εταιρίες το προσπαθούν με τεχνολογίες ΑΙ, computation, έτοιμα φιλτρα κλπ. Εγώ αν είχα λόγο θα τους πρότεινα να ξεκινησουν από το κομμάτι της άμεσης και εύκολης διασύνδεσης με τα social.

καλά καληνύχτα, νόμιζα ότι πήρες έτοιμο jpeg με την a7 και χάρηκα, διότι μου φαίνεται πολύ καλύτερο σαν αποτέλεσμα, πολύ πιο φυσικό (ανεξαρτήτως dynamic range) και σκεφτόμουν ρε συ κοίτα να δεις την έχω παρεξηγήσει τη sony το HDR/DRΟ της δεν είναι τόσο πρωτόγονο τελικά.... :flipout:

αν χρειάστηκε επεξεργασία προφανώς αλλάζει το πράγμα...

προσωπικά με την a7iii έχω κλείσει και δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με φωτογραφικές μηχανές

αν και όταν βάλουν μυαλό και δώσουν αυτά που πρέπει, θα το ξανασκεφτώ

προφανως και η olympus, βλεποντας οτι δεν μπορει να κοντραριστει στα ισια το FF, επενδυει (και καλα κανει) σε αυτο ακριβως... περισσοτερα features που πολλες φορες υποσκελιζουν τους αντιπαλους.
Αν βελτιωθει κι αλλο στο βιντεο, επενδυσει ακομα περισσοτερο στο AI και στο τρομερο IBIS , θα εχει πιστευω καλη εξελιξη .

Η σονυ, κανον , νικον, πανασονικ πρεπει επειγοντως να ξυπλνησουν πριν ειναι αργα (αν δεν ειναι ηδη)

καλά καληνύχτα, νόμιζα ότι πήρες έτοιμο jpeg με την a7 και χάρηκα, διότι μου φαίνεται πολύ καλύτερο σαν αποτέλεσμα, πολύ πιο φυσικό (ανεξαρτήτως dynamic range) και σκεφτόμουν ρε συ κοίτα να δεις την έχω παρεξηγήσει τη sony το HDR/DRΟ της δεν είναι τόσο πρωτόγονο τελικά.... :flipout:

αν χρειάστηκε επεξεργασία προφανώς αλλάζει το πράγμα...

προσωπικά με την a7iii έχω κλείσει και δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με φωτογραφικές μηχανές

αν και όταν βάλουν μυαλό και δώσουν αυτά που πρέπει, θα το ξανασκεφτώ

μη κοιτας τα υπολοιπα (χρωματα , θορυβο κλπ), το δειγμα μπηκε μονο για το DR.

Ενα δειγμα , απλα για να δειξω τη τρομερη εξελιξη των κινητων , σε επιπεδο αισθητηρων αλλα και software.

Να θυμισω οτι το συγκεκριμενο κινητο εχει το μεγαλυτερο αισθητηρα σε μεγεθος (μαζι με τα αλλα 2 που εχω αναφερει) ...και ισως δεν αργησει η ωρα που θα δουμε και αισθητηρα 1" .
εκει να δεις τι εχει να γινει !