Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

δεν υπαρχει γυρισμος για το 90% του κοσμου.... αν εμεις εχουμε φτασει στο σημειο να το συζηταμε, φανταστειτε τι γινεται εκει εξω!

αλλωστε το βλεπω οπου παω, πχ το καλοκαιρι στις διακοπες , αντε να ειδα 1 2 ατομα με μηχανη, ολοι με κινητα και ταμπλετ ηταν στα χερια.

τις μηχανες θα τις εχουμε εμεις, μονο για ευχαριστηση, αντε και καμια ειδικη περιπτωση .

δεν υπαρχει γυρισμος για το 90% του κοσμου.... αν εμεις εχουμε φτασει στο σημειο να το συζηταμε, φανταστειτε τι γινεται εκει εξω!

αλλωστε το βλεπω οπου παω, πχ το καλοκαιρι στις διακοπες , αντε να ειδα 1 2 ατομα με μηχανη, ολοι με κινητα και ταμπλετ ηταν στα χερια.

τις μηχανες θα τις εχουμε εμεις, μονο για ευχαριστηση, αντε και καμια ειδικη περιπτωση .
Καλά με τα κινητά ...τα τάμπλετ που κολανε ...δεν υπάρχουν χειρότερα από αυτά για φωτογραφία ..

Μη ξεχνάμε και την ευκολία πλέον των κινητών με το night mode, που για να βγάλεις αντίστοιχο αποτέλεσμα φωτεινότητας με μηχανή χρειάζεσαι τρίποδο.

iPhone χωρίς night mode

by -NetRaider||-

iPhone 11, ίδιο σημείο ίδια ώρα

by -NetRaider||-

Σε μεγάλες οθόνες η ποιότητα πέφτει ανάλογα το σκοτάδι, αλλά σε οθόνες κινητών φαίνονται εντυπωσιακές. Μη λησμονούμε βέβαια ότι η lumix-GX9 μου θα έβγαζε αρκετά ποιοτικότερα, αρκεί να τη στερέωνες κάπου

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Καλά με τα κινητά ...τα τάμπλετ που κολανε ...δεν υπάρχουν χειρότερα από αυτά για φωτογραφία ..

ο κοσμος τα χρησιμοποιει.... τα τελευταια γενιας εχουν κι αυτα σχετικα καλες καμερες, και το κυυριοτερο... μεγαλες οθονες!

Σε μεγάλες οθόνες η ποιότητα πέφτει ανάλογα το σκοτάδι, αλλά σε οθόνες κινητών φαίνονται εντυπωσιακές. Μη λησμονούμε βέβαια ότι η lumix-GX9 μου θα έβγαζε αρκετά ποιοτικότερα, αρκεί να τη στερέωνες κάπου

μονο που ελαχιστοι πια εχουν την ορεξη, το χρονο και τη διαθεση να το κανουν !

Last edited by a moderator:
Αφου έχει τον αισθητήρα 108mp που έχουν και τα high end κινητά, κι εφοσον η εφαρμογή είναι η gcam, δε νομίζω να έχει διαφορα με αυτά.
Πάντα με gcam.
Ίδιο hw, ιδιο sw.
Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι συγκρίσιμο ασχέτως price range του κινητού σαν σύνολο.

Οι νυχτερινές φωτογραφίες από το iPhone 11 στο Flickr έχουν πάρα πολύ θόρυβο και ελάχιστη (έως καθόλου) λεπτομέρεια. Με την GX9 και κάποιον φακό f1,7 εύκολα τραβάς "χεράτες" που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ως έτοιμο jpeg, αν τις επεξεργαστείς και λίγο στο pc ή το tablet, παίρνεις άψογα αποτελέσματα.

Αν δεν έχεις όρεξη να το κάνεις ή/και κοιτάς τις φωτογραφίες σου μόνο σε κινητό, μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο άλλο χόμπυ που σε ενδιαφέρει περισσότερο...

Δημήτρη τά έχουν επισημάνει οί καλοί φωτογράφοι στόν κόσμο πού δέν έχουνε συμφέροντα άπό παρουσιάσεις τά λένε καί οί έπαγγελματίες στό φόρουμ άλλά δέν θέλουν νά χαλάσουν τίς καρδιές μέ άλλους φίλους τού φόρουμ καί αυτό είναι καλό άφού άποφεύγονται έντάσεις καί άσκοπες άντιπαραθέσεις.
Ποτέ δέν θά μπορέσουν τά κινητά νά φθάσουν τίς καλές μηχανές μέ τούς καλούς φακούς είναι θέμα φυσικής.
Εχω φίλους παλιούς πού έκθέτουν σέ μουσεία συλογές καί έργα σέ όλο τόν κόσμο καί μερικοί τραβάνε άπό άεροπλάνα διάφορες δουλειές μόνο μέ μεγάλα φορμά.
Κανείς δέν διανοείται νά άναφέρθεί γιά φωτογραφίες άπό κινητά καί πολλοί έχουνε iphone γιά λόγους άσφαλείας.

Και υπαρχει και μια παρεξηγηση γενικως.

Πολλοι μπερδευουν το χομπυ της φωτογραφιας με το χομπυ της γκατζετοαποκτησης.

Μα δεν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο, αυτό μας έλειπε! Απλά συζητάμε και επειδή τυχαίνει να έχω την συγκεκριμένη μηχανή με την οποία τις προάλλες έκανα ακριβώς αυτό - νυχτερινές στο χέρι με φακούς f1,7 - είπα να το αναφέρω...

Δημήτρη σέ έχω μεγάλη έκτίμηση καί μετά άπό τόσα χρόνια τό ξέρω ότι πάντοτε μιλάς προσεκτικά μέ άγάπη καί μελετημένα.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Οι νυχτερινές φωτογραφίες από το iPhone 11 στο Flickr έχουν πάρα πολύ θόρυβο και ελάχιστη (έως καθόλου) λεπτομέρεια. Με την GX9 και κάποιον φακό f1,7 εύκολα τραβάς "χεράτες" που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ως έτοιμο jpeg, αν τις επεξεργαστείς και λίγο στο pc ή το tablet, παίρνεις άψογα αποτελέσματα.

Αν δεν έχεις όρεξη να το κάνεις ή/και κοιτάς τις φωτογραφίες σου μόνο σε κινητό, μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο άλλο χόμπυ που σε ενδιαφέρει περισσότερο...

Δυστυχώς ο λόγος ποιότητα/φορητότητα καθώς και ο τρόπος οργάνωσης τους, με στέλνει μέχρι σήμερα στη mobile φωτογραφία, προσωπικά πάντα. Δε μπορώ να το κάνω χόμπυ, ποτέ δε θα βγω από το σπίτι να ψάξω σκηνή, αυτές θα με βρουν, κι αν μπορέσω να τις αποτυπώσω έστω στο ελάχιστο με το κινητό, έχει καλώς. Μερικά σενάρια που είδες στο Flickr, όπως και το παραπάνω, είναι ακραία, κι άλλα είναι με τον ultra wide που σηκώνει αρκετό θόρυβο εσωτερικά.

Επειδή όμως θα ήθελα να βάλω την GX9 περισσότερο στην καθημερινότητα μου, θα ήθελα ως πιο έμπειροι, να μου προτείνετε ενα τσαντάκι minimal, που να χωράει ένα πορτοφόλι, ένα κινητό και μια mirroless

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Εδώ μιλανε τα στοιχεία...έχουμε βάλει μερικά δειγματα, ο Τάκης και ο Παναγιώτης έχουν βάλει επίσης κάποια μίνι συγκριτικά, το ίδιο κι εγώ.

Αν καταφέρω να πάρω το 12 pro max , ίσως και o Τάκης κάποια στιγμή, θα ξαναβάλουμε νέα δείγματα συγκριτικά.

Sent from my SM-T970 using Tapatalk

Θαθελα να το δω το xperia 5 ΙΙ παντως τι ψαρια πιανει η καμερα του . Αλλα ποσοι το εχουν τωρα και ποσοι θα το παρουν σε τετοια τιμη....

Το iPhone 11 έχει μικρο αισθητήρα και ότι και αν κάνει δυσκολεύεται σε ένα βαθμό το βράδυ, έχω βάλει δείγματα και έχω κάνει και κάποιες συγκρίσεις με το Xiaomi Mi10 τόσο με την Olympus em1, με Panasonic G9 φίλου αλλά και με την Fuji x-e3. Το κινητό στέκεται παρά πολύ καλά το βράδυ και ειδικά με τους κιτ φακούς τις τρώει άνετα όλες, και το λέω με κάθε σιγουριά αυτο...ακόμα και με prime φακό οι μηχανές δυσκολεύονται να το ξεπεράσουν ειδικά η παλιά em1...Σε μέρα δε απλά είναι ανώτερο με την ανάλυση που δίνει....προσωπικα πλέον δεν έχω καν μηχανή, δεν δικαιολογείται με τίποτα για μένα πλέον η επένδυση τους βλέποντας τι κάνω με το mi10....μόνο σε κάποια FF ίσως πάω κάποια στιγμή. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην ποιοτητα εικόνας στις μηχανές και αν δεν βελτιώσουν επίσης δραματικά και το βίντεο, είναι πεθαμένες για μένα. Εδώ δεν μπορούν να τραβήξουν οι περισσότερες ακόμα 4Κ60p κάτι που κάνουν πλέον τα μισά κινητά της αγοράς...

Υ.Γ. Προφανώς δεν μιλάω για επαγγελματίες, αλλά ακόμα και εκεί λόγω προσωπικής επαφής με τον κλάδο δεν θα πιστέψετε πόσοι αρχίζουν δειλά δειλά να χρήσιμοποιουν το καλο κινητό τους ακόμα και για δουλειές που πληρώνονται....

Υ.Γ. Προφανώς δεν μιλάω για επαγγελματίες, αλλά ακόμα και εκεί λόγω προσωπικής επαφής με τον κλάδο δεν θα πιστέψετε πόσοι αρχίζουν δειλά δειλά να χρήσιμοποιουν το καλο κινητό τους ακόμα και για δουλειές που πληρώνονται....

Ψιτ στον ιδιο κλαδο ειμαστε :D

Για ρεπεραζ μπορει. Ποτε για γυρισμα.

Nίκο, χωρίς παρεξήγηση, για το υστερόγραφο.
Αμφιβάλλω ότι το χρησιμοποιούν για δουλειές που πληρώνονται και είναι και φωτογράφοι.
Εκτός εάν λένε ότι είναι φωτογράφοι, γνωρίζω πάρα πολλούς τέτοιους.

Ψιτ στον ιδιο κλαδο ειμαστε :D

Για ρεπεραζ μπορει. Ποτε για γυρισμα.

Καλά ναι, δεν ειπα παντού, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πλέον χρησιμοποιούν κινητά, ειδικά στο κομμάτι του βίντεο. Και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται η χρήση τους, τα κινητά έχουν τρομακτική βελτίωση γενιά με γενιά, ειδικά στο κομμάτι του βίντεο είναι τα καλά κινητά καλύτερες από πολλές μηχανές εκεί έξω.

Nίκο, χωρίς παρεξήγηση, για το υστερόγραφο.
Αμφιβάλλω ότι το χρησιμοποιούν για δουλειές που πληρώνονται και είναι και φωτογράφοι.
Εκτός εάν λένε ότι είναι φωτογράφοι, γνωρίζω πάρα πολλούς τέτοιους.

Σε βίντεο πλέον υπάρχει αρκετή χρήση αλλά και σε φωτογράφιση προϊόντων, το έχω δει με τα μάτια μου να χρησιμοποιείται π.χ. από επαγγελματία για παιδικό γιαούρτι το Huawei p40 pro με εξαιρετικά αποτελέσματα για καμπάνια που χρησιμοποιήθηκε σε banners σε διαφορά sites αλλά και σε social....

Last edited by a moderator:
Εχω δει ΕΝΑ σοβαρο διαφημιστικο που εχει γυριστει με κινητο στην ζωη μου επειδη ηταν θεμα "Αποψης" του σκηνοθετη.

Αυτο το ποσοστο χρησιμοποιησης του ως επαγγελματικο μεσο δεν το βαζει ουτε στον χαρτη καν. Ειναι σαν να χρησιμοποιησαν bullet time .

Δεν υπαρχει περιπτωση ουτε καν για crash camera. Δεν εχει τα εργαλεια που χρειαζομαστε πολυ απλα για να ελεγξουμε την ληψη σε ολες τις παραμετρους.

Τοσο απλα. Οποτε μην το αναφερεις καν δεν υπαρχει. Μπορει να ειναι ευσεβης ποθος, να το λενε για πλακα κοιτα να δεις που εφτασε η τεχνολογια οπου ναναι θα γινονται γυρισαματα με τετοια αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν γινεται αυτο. Γιατι οι επαγγελματιες εχουν μαθει να δουλευουν με πληρως ελεγχομενα μεσα.

Τα κινητα ειναι ακομα κατι αλλο. Σιγουρα οχι μεσο προς επαγγελματικη χρηση. Και αν ακουσεις καναν συναδελφο μου να λεει κατι τετοιο κατεταξε τον στους ΑΣΧΕΤΟΥΣ.

Παιδιά κανείς δε μίλησε για επαγγελματίες, για μας μιλάμε και για το πολύ κόσμο που θέλει να έχει πάντα μαζί του μια καλή μηχανή .
Ακόμα κι αν κάποιοι από μας είμαστε επαγγελματίες δεν θα πηγαίναμε ποτέ με κινητό για γύρισμα ή φωτογράφηση.

ΥΓ... αν και αυτό έχει αρχίζει ν αλλάζει σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν είναι της παρούσης!
Επαγγελματίες είναι αυτοί που βγάζουν χρήματα απ αυτό, και γι αυτό θα δείτε πολλούς yourubers, influencers, κλπ να τραβούν μόνο με κινητό!

Το έχω ξαναγράψει, όσοι με ρωτούν "τι μηχανή να πάρω", τους προτρέπω πάντα να πάρουν ένα καλό κινητό, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.
Το έχουν πάντα μαζί, ως κάμερα, τηλέφωνο, tablet.....
Από τότε που αντικατέστησε τις compact, έχω βρει την ησυχία μου πλέον.