Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Εχμ, μαζοχισμός λέγεται αυτό. 😂

Μαζοχιστές δεν είμαστε όλοι μας που κουβαλάμε 2-3 μηχανές και 10 φακούς για να τραβήξουμε 20 φώτος?? Αλλα αυτό μας αρέσει, για αυτό αγαπάμε την φωτογραφία και έτσι την βρίσκουμε, έτσι είναι τα χόμπι και οι αγάπες....προσωπικά και επιδόσεις MF να είχαν τα κινητά πάλι φωτογραφική μηχανή θα είχα μόνο και μόνο για την αίσθηση και την εμπειρία χρήσης....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Μαζοχιστές δεν είμαστε όλοι μας που κουβαλάμε 2-3 μηχανές και 10 φακούς για να τραβήξουμε 20 φώτος?? Αλλα αυτό μας αρέσει, για αυτό αγαπάμε την φωτογραφία και έτσι την βρίσκουμε, έτσι είναι τα χόμπι και οι αγάπες....προσωπικά και επιδόσεις MF να είχαν τα κινητά πάλι φωτογραφική μηχανή θα είχα μόνο και μόνο για την αίσθηση και την εμπειρία χρήσης....

Κοιτα, αν όντως φτάσει το κινητό να κάνει εξίσου καλα τα πάντα (βασικά λείπουν ακόμα shallow DOF, low light στο video), τότε ναι, θα είμαστε όλοι μαζοχιστές :p
Πάντως επειδή προσωπικά έχω και το τελευταίο iphone και sony 6500 με καλους φακούς, έχω εντυπωσιαστεί με το κλείσιμο της ψαλιδας, σε κάποια δε θέματα (HDR, color out of the box, video smoothness) το iphone είναι σαφώς καλύτερο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Κοιτα, αν όντως φτάσει το κινητό να κάνει εξίσου καλα τα πάντα (βασικά λείπουν ακόμα shallow DOF, low light στο video), τότε ναι, θα είμαστε όλοι μαζοχιστές :p
Πάντως επειδή προσωπικά έχω και το τελευταίο iphone και sony 6500 με καλους φακούς, έχω εντυπωσιαστεί με το κλείσιμο της ψαλιδας, σε κάποια δε θέματα (HDR, color out of the box, video smoothness) το iphone είναι σαφώς καλύτερο.

Για το HDR και video smoothness δεν διαφωνώ αν και δεν με τρελαίνει προσωπικά ούτε το HDR ούτε τραβάω πολύ βίντεο. Για Hdr όταν χρειαστεί, τραβάω σε bracketing και μετά στον υπολογιστή με το photomatrix κάνω ότι θέλω. Για το χρώμα θα διαφωνήσω, είναι θέμα μηχανής, η Sony που έχεις δεν φημίζεται για τα καλά της χρώματα. Με fuji και Olympus έχεις ανώτερα και πιο λαμπερά χρώματα από σχεδόν κάθε κινητό. Ακόμα και σε canon αν δεις το χρώμα που βγάζει σε skin δύσκολα θα καταφέρεις κάτι τέτοιο με κινητό.

Υ.Γ. Βασικά δεν υπάρχει μαζοχισμός, υπάρχει χόμπι και τι αρέσει στον καθένα, προσωπικά πιο πολύ μου αρέσει η διαδικασία φωτογράφησης παρά το τελικό αποτέλεσμα, και με ένα κινητό χάνω το πρώτο και σημαντικότερο σκέλος για μένα, οπότε μου καταστρέφει την όλη εμπειρία...για αυτό έγραψα ότι και επιδόσεις MF να είχαν τα κινητά πάλι μηχανή θα είχα σαν βασικό μέσο φωτογράφησης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Για το HDR και video smoothness δεν διαφωνώ αν και δεν με τρελαίνει προσωπικά ούτε το HDR ούτε τραβάω πολύ βίντεο. Για Hdr όταν χρειαστεί, τραβάω σε bracketing και μετά στον υπολογιστή με το photomatrix κάνω ότι θέλω. Για το χρώμα θα διαφωνήσω, είναι θέμα μηχανής, η Sony που έχεις δεν φημίζεται για τα καλά της χρώματα. Με fuji και Olympus έχεις ανώτερα και πιο λαμπερά χρώματα από σχεδόν κάθε κινητό. Ακόμα και σε canon αν δεις το χρώμα που βγάζει σε skin δύσκολα θα καταφέρεις κάτι τέτοιο με κινητό.

Υ.Γ. Βασικά δεν υπάρχει μαζοχισμός, υπάρχει χόμπι και τι αρέσει στον καθένα, προσωπικά πιο πολύ μου αρέσει η διαδικασία φωτογράφησης παρά το τελικό αποτέλεσμα, και με ένα κινητό χάνω το πρώτο και σημαντικότερο σκέλος για μένα, οπότε μου καταστρέφει την όλη εμπειρία...για αυτό έγραψα ότι και επιδόσεις MF να είχαν τα κινητά πάλι μηχανή θα είχα σαν βασικό μέσο φωτογράφησης.

Το ξέρω ότι τα χρώματα Jpg της sony δεν είναι καλα, γι'αυτο χρησιμοποιώ τα color profiles του EOSHD pro. Ασχέτως αυτού, το out of the box χρώμα του photo/video του iphone είναι εξαιρετικό και πολύ ισορροπημένο. Τώρα αν είσαι της σχολης Fuji κλπ σεβαστο, αλλα πλέον μιλάμε για προσωπική προτίμηση και όχι ακρίβεια χρώματος.

Εισαι ομως ο μονος που εχεις πει οτι η φωτογραφια στο p30 pro ειναι απογοητευση!!!
Δυστυχως δεν το εχω πια για να σου δειξω φωτογραφιες μεγαλης απογοητευσης....

Προφανώς και είναι λάθος η σκέψη και ο τίτλος του νήματος....

Δεν υπάρχει ακριβώς Dslr vs κινητά, και τα 2 έχουν θέση στο οπλοστάσιο μας.

Απλά , όσο πάει και η ψαλίδα μικραίνει, και όλο και λιγότερο κουβαλάμε πάνω μας βαρύ και ακριβό εξοπλισμο.
Όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιούμε το κινητό και λιγότερο την μηχανή μας.

Προσωπικά το κάνω αυτό ήδη....έχω την Fuji κυρίως για ευχαρίστηση. Ειδικά αν θέλω βραδινα video με μικρό dof

Παιδιά ειμαστε σε τεχνολογικό φορούμε, από δηλώσεις εκατερωθεν χορτάσαμε.

Φουλ δείγματα σε ενα άλμπουμ για κατέβασμα και από τη DSLR σας και από το κινητό σας, στις ιδιες πάντα συνθήκες (δεν κλέβουμε), ίδιο κάδρο, ίδια εστιακή (ευρυγώνια, νορμαλ, τηλεφακό) να τα δει ο καθένας και να αποφασίσει μόνος του ποσο καλύπτεται. Βαλτε ένα τοπίο με μπόλικο DR, μια νυχτερινή, ένα πορτρέτο και μιλάμε πιο συγκεκριμένα για κάθε φωτογραφική περίπτωση. Οποιος πειστεί για τα δικά του δεδομένα πάντα και πουλησει τη μηχανή του και τους φακούς του εννοείται ότι στέλνει και ένα τσεκ στο φίλο που θα του ανοίξει τα ματια και θα κλείσει την τσέπη του από μελλοντικά έξοδα :flipout:

Παιδιά ειμαστε σε τεχνολογικό φορούμε, από δηλώσεις εκατερωθεν χορτάσαμε.

Φουλ δείγματα σε ενα άλμπουμ για κατέβασμα και από τη DSLR σας και από το κινητό σας, στις ιδιες πάντα συνθήκες (δεν κλέβουμε), ίδιο κάδρο, να τα δει ο καθένας και να αποφασίσει μόνος του ποσο καλύπτεται. Βαλτε ένα τοπίο με μπόλικο DR, μια νυχτερινή, ένα πορτρέτο και μιλάμε πιο συγκεκριμένα για κάθε φωτογραφική περίπτωση. Οποιος πειστεί για τα δικά του δεδομένα πάντα και πουλησει τη μηχανή του και τους φακούς του εννοείται ότι στέλνει και ένα τσεκ στο φίλο που θα του ανοίξει τα ματια και θα κλείσει την τσέπη του από μελλοντικά έξοδα :flipout:

Ωραία ιδέα, απλα προυποθετει αρκετό χρόνο για να στηθεί σωστά. Στην πρωτη ευκαιρία, θα το κάνω.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Εισαι ομως ο μονος που εχεις πει οτι η φωτογραφια στο p30 pro ειναι απογοητευση!!!
Δυστυχως δεν το εχω πια για να σου δειξω φωτογραφιες μεγαλης απογοητευσης....

λίγο off-topic, αλλά με ενδιαφέρει πολύ η σύγκριση του p30 pro με το νέο iphone... όποτε μπορέσεις και αν δε σου κάνει κόπο, γράψε μας 2 λόγια στο κατάλληλο νήμα

Ωραία ιδέα, απλα προυποθετει αρκετό χρόνο για να στηθεί σωστά. Στην πρωτη ευκαιρία, θα το κάνω.

Τάκη δεν είναι ανάγκη να είναι ολα τέλεια. Δοκίμασε μια κάμερα του κινητού πρώτα που να εχεις και ανάλογο φακό . Κρατά κάποιες βασικές αρχές στην φωτομέτρηση . Αν θες δειξε μας δείγματα με και χωρίς βοηθήματα όπως το HDR που οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα. Στις φωτογραφικές πολλοι ούτε ξέρουν οτι υπάρχει ως επιλογή.

ΥΣ
εννοείται όταν βρεις χρόνο και υπάρχει διάθεση

Τάκη δεν είναι ανάγκη να είναι ολα τέλεια. Δοκίμασε μια κάμερα του κινητού πρώτα που να εχεις και ανάλογο φακό . Κρατά κάποιες βασικές αρχές στην φωτομέτρηση . Αν θες δειξε μας δείγματα με και χωρίς βοηθήματα όπως το HDR που οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα. Στις φωτογραφικές πολλοι ούτε ξέρουν οτι υπάρχει ως επιλογή.

ΥΣ
εννοείται όταν βρεις χρόνο και υπάρχει διάθεση

ΟΚ. Κατεβάζω και την 13.2 beta για να ενεργοποιήσω deep fusion ;)

μια πρωτη γευση μπορειτε να δειτε κατεβαζοντας απο εδω το αρχειο (2xJPG σε rar μορφη) , μεταξυ FUJI XH1+18-55 ΚΑΙ XIAOMI MI A9T (GCAM).

Αυτοματες ρυθμισεις , HDR ανοιχτο και στις 2, στο χερι (το xiaomi ΔΕΝ εχει σταθεροποιηση).

κατεβαστε και αποσυμπιεστε. Δειτε τες διπλα-διπλα με οποιο προγραμμα θελετε (εγω τις εβαλα στο LR).

αριστερα fuji , δεξια xiaomi

https://drive.google.com/file/d/1GpNTV7_KppIIX4UYWD_M_IBBU7pd9Ezh/view?usp=sharing

το συμπερασμα που βγαζω εγω, με τα δικα μου κριτηρια ειναι τα εξης...

Απο DR ειναι εξαιρετικα τα κινητα πλεον, μεσω των τεχνικων HDR που εχουν.
Καταφερνουν να αποδωσουν ολη σχεδον τη δυναμικη περιοχη που βλεπουμε , με ευκολια.

Το χρωμα δεν το κριινω , μιας και ειναι υποκειμενικο, ευχαριστα ειναιι και τα 2 στο ματι.

Η διαφορα που βλεπει κανειις σε οθονες κινητων-ταμπλετ και τηλεοραση (τα εβαλα διπλα διπλά σε TV OLED LG 55 ") ειναι αμελητεα, και μαλιστα προτιμω του κινητου λογω DR και contrast.

Εκει που χανει το κινητο , και δεν το ειχα συνηδειτοποιησει...ειναι στην αναλυση !

Εχοντας μονο 12 Mp , αν κανεις συγκριση σε 100% βλεπειςροφανως διαφορα στη λεπτομερεια.

Αν καταφερουν να βαλουν λιγο μεγαλυτερο αισθητηρα με 16-20 Mp, δε νομιζω πια να ασχοληθω με μηχανες για καθημερινη χρηση.

Aκομα και σε 4Κ μονμιτορ που εχω, οι διαφορες αν τις διις full screen ειναι μικρες .

YG... να πω φυσικα οτι και οι 2 εικονες "ερχονται" με μικρες ρυθμισεις , ειτε εντος μηχανης-κινητου, ειτε στο LR, εκει που θες... λιγο περισσοτερο contrast στη Fujι kai to αντιστροφο, λιγο να φερεις τα highlights κλπ
Αν ασχοληθεις 1-2 λεπτα οι εικονες μοιαζουν αρκετα και μονο σε 100% παραμενει η διαφορα λογω αναλυσης.

Άσε Ιωάννη δε τσιμπάμε κι οι δύο από κινητό είναι, αδύνατον να μη δίνει λεπτομέρεια πχ στα δέντρα ή στο κάτω μέρος στο μπαλκόνι η fuji.... ή κάτι έκανες λάθος.

δεν ειναι λαθος, απλα με διαφραγμα 5.6 δεν θα ειναι ολα εστιασμενα.

Η εστιαση στη fuji εγινε στο μεγαλο κτιριο απεναντι ακριβως , γι αυτο και κοιτα εκει κυριως.

Η μηχανη αρχικα ειχε διαλεξει φ2,8 κι εκει θα ηταν ακομα πιο soft λογω μικρου βαθους πεδιου...εγω την εβαλα στο 5.6.

ΥΓ... τα συγκριτικα αυτα, ειναι πολυ πιο περιπλοκα απ οτι φανταζεται κανεις, γιατι υπαρχουν πολλες παραμετροι να λαβεις υποψην.
Το κινητο σ αυτο το θεμα υπερεχει γιατι με τοσο μικρο αισθητηρα , τα παντα ειναι εστιιασμενα.

H εστίαση της fuji σωστά είδα ότι είναι στο κτίριο, επιμένω! είναι αδύνατον να βγει σχεδόν λάσπη κι ακόμη καλύτερα με f5.6.
...δεν έχω για μπάζο τη fuji

Όπως είπε κι ο Γιάννης, ο μικρός αισθητήρας έχει το πλεονέκτημα ότι όλα είναι εστιασμένα. Κατά τα λοιπά, η φωτογραφία από το κινητό είναι υπερβολικά σκληρή, κοιτάχτε τα σκοτεινά κάτω από τις τέντες και στις φυλλωσιές, μαύρη λάσπη - δεν φαίνεται τίποτα. Δεν δοκίμασα να τις κατεβάσω / επεξεργαστώ, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν θα είναι διαφορετικές από του mi note 3, ελάχιστα περιθώρια δηλαδή...