Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

μερικές παρατηρήσεις και από μένα,

αν θέλει κάποιος να βγάζει φωτος point and shoot, χωρίς να βάζει την παραμικρή σκέψη και χωρίς να γνωρίζει τι είναι το διάφραγμα και η ταχύτητα,
τότε το κινητό είναι νικητής, δίνει καλύτερες ρυθμίσεις στο αυτόματο στο 99% των περιπτώσεων,
όπως συνέβαινε παλιότερα μεταξύ φθηνών compact και ακριβών dSLR

αν κάποιος ασχολείται στοιχειωδώς με το άθλημα,
στο 80%-90% των περιπτώσεων, εύκολα θα πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα με φωτογραφική

για το υπόλοιπο χρειάζεται να βάλει λίγη σκέψη ( εάν είναι αρχάριος) έως ελάχιστη αν έχει εμπειρία

στις διακοπές που πάω με τα παιδιά μου που τραβάνε με κινητά, θα πρέπει να σκεφτώ ποιο διάφραγμα ή ποια ταχύτητα θα διαλέξω ή που θα φωτομετρήσω,
απλά βασικά πράματα, εύκολα τις περισσότερες φορές ακόμη και για έναν ψιλοαρχάρι σαν εμένα,
αν όμως δεν τα κάνω, θα έχω χειρότερες φωτος από τα κινητά των παιδιών μου , ειδικά σε πιο πολύπλοκες συνθήκες

--

HDR photos - πολλές φορές σώνουν την κατάσταση, αλλά γενικά δεν είμαι φαν, προτιμώ πιο ρεαλιστικές φωτος και ας έχουν και σκοτεινά σημεία, εφόσον δεν υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί

--

στα κινητά η εργονομία και εμπειρία χρήσης είναι απογοητευτική - όσες φορές προσπάθησα σε ταξίδια να βγάλω φωτος με το κινητό επειδή δεν είχα τη μηχανή, δυσανασχέτησα,
ίσως εν εμέρει και επειδή δεν γνωρίζω καλά την (φωτογραφική) χρήση του

--

μου κάνει εντύπωση που κάποιους τους πειράζει ένας μικρότερος αισθητήρα στις φωτογραφικές
και από την άλλη θεωρούν το κινητό ισάξιο με τις φωτογραφικές

Η gcam έχει κι αυτή άπειρες ρυθμίσεις, και παίρνει πολύ tweaking.
Σαφώς και είναι λίγο πιο σκληρή η εικόνας της, είναι αυτό που λέμε “έτοιμη για social media”

Από την άλλη, λόγω πολύ καλού hdr, δείχνει περισσότερο dr , ειδικά στον ουρανό.

Η Fuji είναι πιο μαλακή και αποτίνει περισσότερο πείραγμα.

Ενδιαφέρον θα έχει να τραβήξω και raw και να δούμε πως θα συμπεριφερθούν και οι 2....αλλά εκεί δεν ξέρω αν χάνεις κάτι από την πολύ καλή επεξεργασία στο κινητό, λόγω Google cam....

Τι αυτό λέω ότι δεν είναι εύκολη δουλειά αυτά τα συγκριτικά.

Ίσως πρέπει να γίνουν πολλές κατηγοριοποιήσεις....

Πχ jpg vs jpg, raw vs raw, τοπίο, πορτραίτο, night mode, macro, κλπ....έχει πολύ δουλειά το θέμα.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

μερικές παρατηρήσεις και από μένα,

αν θέλει κάποιος να βγάζει φωτος point and shoot, χωρίς να βάζει την παραμικρή σκέψη και χωρίς να γνωρίζει τι είναι το διάφραγμα και η ταχύτητα,
τότε το κινητό είναι νικητής, δίνει καλύτερες ρυθμίσεις στο αυτόματο στο 99% των περιπτώσεων,
όπως συνέβαινε παλιότερα μεταξύ φθηνών compact και ακριβών dSLR

αν κάποιος ασχολείται στοιχειωδώς με το άθλημα,
στο 80%-90% των περιπτώσεων, εύκολα θα πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα με φωτογραφική

για το υπόλοιπο χρειάζεται να βάλει λίγη σκέψη ( εάν είναι αρχάριος) έως ελάχιστη αν έχει εμπειρία

στις διακοπές που πάω με τα παιδιά μου που τραβάνε με κινητά, θα πρέπει να σκεφτώ ποιο διάφραγμα ή ποια ταχύτητα θα διαλέξω ή που θα φωτομετρήσω,
απλά βασικά πράματα, εύκολα τις περισσότερες φορές ακόμη και για έναν ψιλοαρχάρι σαν εμένα,
αν όμως δεν τα κάνω, θα έχω χειρότερες φωτος από τα κινητά των παιδιών μου , ειδικά σε πιο πολύπλοκες συνθήκες

--

HDR photos - πολλές φορές σώνουν την κατάσταση, αλλά γενικά δεν είμαι φαν, προτιμώ πιο ρεαλιστικές φωτος και ας έχουν και σκοτεινά σημεία, εφόσον δεν υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί

--

στα κινητά η εργονομία και εμπειρία χρήσης είναι απογοητευτική - όσες φορές προσπάθησα σε ταξίδια να βγάλω φωτος με το κινητό επειδή δεν είχα τη μηχανή, δυσανασχέτησα,
ίσως εν εμέρει και επειδή δεν γνωρίζω καλά την (φωτογραφική) χρήση του

--

μου κάνει εντύπωση που κάποιους τους πειράζει ένας μικρότερος αισθητήρα στις φωτογραφικές
και από την άλλη θεωρούν το κινητό ισάξιο με τις φωτογραφικές

Όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο.....

Μη σου κάνει εντύπωση, γιατί στα κινητά εφαρμόζονται πια πολύ προηγμένες τεχνικές , που δεν υπάρχουν στις πιο πολλές φωτογραφικές...μέχρι και τεχνητή νοημοσύνη και νευρωνικα δίκτυα αξιοποιούνται πια, ακριβώς για να εξισορροπήσουν τη κατάσταση.

Όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο.....

Μη σου κάνει εντύπωση, γιατί στα κινητά εφαρμόζονται πια πολύ προηγμένες τεχνικές , που δεν υπάρχουν στις πιο πολλές φωτογραφικές...μέχρι και τεχνητή νοημοσύνη και νευρωνικα δίκτυα αξιοποιούνται πια, ακριβώς για να εξισορροπήσουν τη κατάσταση.

ναι δε λέω,
αλλά τελικά είναι θέμα αισθητήρα και φωτός που θα πέσει,
για την εικόνα που θα πάρεις,

αν φωτομετρήσεις στοιχειωδώς και διαλέξεις και ένα σχετικό με το θέμα διάφραγμα, πόσα παραπάνω να κάνει η τεχνικήνοημοσύνη,

εκτός αν μιλάμε για postprocessing της εικόνας, οπότε πάλι έχοντας καλύτερο αρχικό αρχείο από τη μηχανή, έχεις και περισσότερο περιθώριο μετά σε έναν υπολογιστή

Τα κινητά πια δε τραβάνε μια Φωτο κι έξω....κάνουν πολλαπλές λήψεις, με διαφορετική έκθεση κάθε φορά, με διαφορετικά εστιακά μήκη, και από διαφορετικές θέσεις....και μετά συνθέτουν όλες αυτές τις φωτό για να βγάλουν το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως είδες παραπάνω, από ένα πολύ απλό κινητό, χωρις σταθεροποίηση, τα καταφέρνουν αρκετά καλά σε πολλά σημεία.
Όπως πχ στη δυναμική περιοχή , όπου ο ουρανός φαίνεται πολύ καλύτερα από τη Fuji (και κάθε άλλη φωτογραφική).
Αυτό φυσικά, όχι γιατί έχει καλύτερο αισθητήρα, αλλά γιατί παίρνει έως και 25 φωτό και τις συνθέτει ταχύτατα.

Σε κινητά όπως το iphone Kai pixel, εφαρμόζονται κι άλλοι αλγόριθμοι , που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την απόδοση.

Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, η κούρσα μολις άρχισε!

για την ώρα για μένα το κινητό είναι ταλαιπωρία από άποψη χρήσης
και η entry level κάμερα που έχω βγάζει σαφώς καλύτερες φωτογραφίες στο 95% ή και περισσότερο των περιπτώσεων,
από τη στιγμή που θα τις ανοίξω στην οθόνη του υπολογιστή η διαφορά υπάρχει και είναι σαφής

τώρα για τον πολύ κόσμο, είναι παραπάνω από ικανοποιητικό,
αλλά για εμάς που κοιτάμαι διαφορές σε αισθητήρες και φακούς δεν υπάρχει προς το παρόν θέμα σύγκρισης

δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα πάω διαοπές ή ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή, θέλω αυτό το παραπάνω που θα μου δώσει σε ποιότητα εικόνας και άνεση χρήσης

τα μόνα θετικά για μένα όσον αφορά κινητό και φωτογραφία, είναι δύο

1. είναι πάντα μαζί σου και δεν κουβαλάς τίποτε επιπλέον
2. περνάς απαρατήρητος

άμα πήγαινα διακοπές χωρίς τη μηχανή θα μου έλειπε κάτι, θέλω έστω αυτό το λίγο παραπάνω που θα μου δώσει σε ποιότητα εικόνας και άνεση χρήσης

καλα σε σχέση με το fuji το xiaomi δεν πιάνει μία, sorry κιολας... ψεύτικη εικόνα, υπερτονισμένα ολα απλά για να χαϊδεύει τα μάτια των instagramers

απο δυναμική περιοχή τι λέτε τώρα? ακόμα και με gcam τον ορισμό του computetiοnal photography εχει χάσει καθε τονο των blacks... Παράθυρα, σκιές τα φυλλα ,ολα εχουν γινει μαυρα.

Μην τρελαθούμε τωρα...καλη η φωτο του mi9 για instagram facebook αλλα μέχρι εκει.

1SwnqJv.jpg

C764eAh.jpg

και με 2 κλικ στο photolab, να και ο ουρανός απο την fuji:

YrqtPCg.jpg

ας δούμε τι γίνεται αν στα ιδια jpeg (που να ειχαμε και το raw απο την fuji)δώσουμε 2 στοπ exposure να δούμε τι εχει γράψει η κάμερα απο δυναμική περιοχη...

FUJI
2B7OZty.jpg

MI9
cphdyjt.jpg

plain simple physics...

Ο ουρανός δεν έρχεται το ίδιο...
Στην ουσία έχουμε παραπλήσια dr, αφού το ένα χάνει σε σκιές και το άλλο σε φωτεινά.

Και μιλάμε για κινητό 200 ευρώ...

Άλλωστε εδώ το βάζουμε για να δούμε ποσό καλά πάει κόντρα ένα κινητό μικρης αξίας , με μια καλή μηχανή.

Θα προσπαθήσω να βάλω κι αλλά δείγματα...

Επίσης raw μπορώ να πάρω και από το κινητό...αλλά εδώ κυρίως θελουμε ότι βγαίνει κατευθείαν.
Για αυτό άλλωστε γίνεται η κουβέντα, οι περισσότεροι δεν θέλουν να μπλέκουν με raw.

Σαφώς έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα με πολύ λιγότερη λάσπη στη fuji συν αν υπολογίσουμε τη τεράστια διαφορά iso τα κινητά είναι για ώρα ανάγκης κι μόνο & ποτέ φυσικά ως πρώτη ή κι 3τη κάμερα.

Παρακάτω φωτογραφία υπό το φως του λαμπατέρ 1/150 ΙΣΟ 2500 Φ5.6, στα μάτια μου ξεχώριζα φιγούρες κι μόνο ... στα 15 μέτρα δείτε το φύλλωμα ...ποιο κινητό μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα; Κανένα.

panic photo

Γβ€žΓŽΒ΅ΓΖ’Γβ€ž_DSC0671.jpg

εγω κανω το εξης....

Βαζω και τις 2 φωτο στο LR , ελαχιστη επεξεργασια-crop (ισα-ισα να ερθουν στα ιδια επιπεδα εκθεσης-κορεσμου χρωματος και ιδιο καδρο)

Παταω το F (full screen) και τις βλεπω εναλλαξ...με τα βελακια δεξια-αριστερα (σε αποσταση 0.5-1 μετρο).

Σε 40" και 55" 4Κ μονιτορ και OLED TV.... οι διαφορες που βλεπω ειναι ελαχιστες .... καντε το κι εσεις και πειτε μου.

Δεν θα τις δω ποτε και πουθενα 100% crop ....ακομα και αν τις εκτυπωσουμε σε νορμαλ μεγεθη, οι διαφορες θα ειναι μικρες ...

για οποιον βαριεται ή δεν θελει ή δεν μπορει να κανει τις μικροαλλαγες , ας κατεβασει τις ιδιες φωτο , ολες μαζι (4 συνολο) και ας τις βαλει να παιξουν στη τηλεοραση του - μονιτορ .
Μονο crop εχει γινει για να εχουν σχεδον ιδιο καδρο, κι ελαχιστες επεμβασεις , μονο εκθεση και κορεσμο.

https://drive.google.com/open?id=1pssEiWzINFbam9p9WSKbusOmIcROh63Z

ΥΓ... υπαρχει ανοιχτη προσκληση απο μενα, να τις δει οποιος θελει , σε καλιμπραρισμενη LG OLED TV 55".

Δεν ειναι μονο ενα στατικο πλάνο... ναι το gcam εχει λάβει 15 καρε στο night mode και εχει δωσει πραγματικά εξαιρετικο αποτελεσμα. Εχεις δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες τι γίνεται?

θα σου πω... οτιδήποτε στατικό θα βγει μια χαρα οπως δείχνεις. Για οτιδήποτε εχει την παραμικρή κίνηση, το cgam θα λάβει υποψιν του τα λίγα καρέ οπου μπόρεσε να κάνει combine, με αποτέλεσμα να εχεις μια φωτογραφία οπου πρακτικά οτιδήποτε κινείται εχει iso1600-3200, οσο ειναι και το κάθε καρέ που λαμβάνει και δεν εγινε denoise λογω combine.

πχ.

UtKdwEu.jpg

αν και φαινομενικά δεν είναι άσχημη, να λίγο ζουμάρεις στα πρόσωπα έχουν καταστραφεί εντελώς. Ουτε κάν λίγο ωραίο motion blur οπως θα περιμέναμε απο μια long exposure ληψη.

zHJjQNQ.jpg

ναι μία χαρά είναι για κάτι πρόχειρο, αλλα δεν κάνει για καμία σοβαρή δουλειά. Τα τρικ που γίνονται εχουν μειονεκτήματα τα οποία δυστυχώς δεν γίνεται να ξεπεραστούν. Μικρος αισθητήρας, μικρή δυναμική περιοχή...απλή φυσική...

για την ώρα για μένα το κινητό είναι ταλαιπωρία από άποψη χρήσης
και η entry level κάμερα που έχω βγάζει σαφώς καλύτερες φωτογραφίες στο 95% ή και περισσότερο των περιπτώσεων,
από τη στιγμή που θα τις ανοίξω στην οθόνη του υπολογιστή η διαφορά υπάρχει και είναι σαφής

τώρα για τον πολύ κόσμο, είναι παραπάνω από ικανοποιητικό,
αλλά για εμάς που κοιτάμαι διαφορές σε αισθητήρες και φακούς δεν υπάρχει προς το παρόν θέμα σύγκρισης

δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα πάω διαοπές ή ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή, θέλω αυτό το παραπάνω που θα μου δώσει σε ποιότητα εικόνας και άνεση χρήσης

τα μόνα θετικά για μένα όσον αφορά κινητό και φωτογραφία, είναι δύο

1. είναι πάντα μαζί σου και δεν κουβαλάς τίποτε επιπλέον
2. περνάς απαρατήρητος

άμα πήγαινα διακοπές χωρίς τη μηχανή θα μου έλειπε κάτι, θέλω έστω αυτό το λίγο παραπάνω που θα μου δώσει σε ποιότητα εικόνας και άνεση χρήσης

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο σε αυτά που λες...έχω 100% την ίδια άποψη.