Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Και κάτι ακόμα.... επειδή μάλλον παρεξηγήσατε μερικά από τα γραφόμενα μου.

ΔΕΝ πούλησα καμία μηχανή για να πάρω κινητό, μάλιστα έχω αποκτήσει κι άλλη μια , Fuji xpro 1, ακριβώς γιατί μ αρέσει η συγκεκριμένη πολύ.
Μ αρέσει να φωτογραφίζω μ αυτήν , περισσότερο σχεδόν από οποιαδήποτε άλλη!

Λόγω όμως κάποιων καταστάσεων, είτε δε μπορώ να τη κρατήσω, είτε δεν μπορώ να την έχω καθημερινά μαζί μου.

Γι αυτό, από το να χάνω δηλ. κάποιες στιγμές που δεν θα φωτογράφιζα καθόλου, τουλάχιστον θέλω να έχω ένα καλό κινητό, Φωτογραφικα, για να υποκαταστήσω (και όχι αντικαταστήσω) τη μηχανή μου.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Βρε Γιάννη δεν το έγραψα για να απολογηθείς για τις επιλογές σου, προφανώς και εχεις τους λόγους σου για τι εξοπλισμό εχεις κάθε στιγμή μαζί σου και είναι σεβαστοί. Απλά θυμίζω οτι μας διαβάζουν πολλοι και θέλοντας και μη τα γραφόμενα μας είναι οδηγός για κάποιους. Πρέπει λοιπόν μέσα από τις εμπειρίες μας να κρατάμε λίγο και τις ισσοροπιες σε τέτοιες συγκρίσεις και να τονίζουμε με βάση τις τεχνικές μας γνώσεις (που άλλοι ίσως να μην έχουν) τι κάνει πολύ καλά, τι μέτρια και τι καθόλου ένα κινητό. Και τι δεν πρόκειται να κάνει ποτέ. Έτσι νομίζω θα δώσουμε και κατευθύνσεις σε κάποιον κάτοχο μόνο κινητού ο οποίος αγαπησε την φωτογραφία και αναρωτιέται αν τελικά θα αναβαθμιστεί (και σε ποιο βαθμό) με μελλοντική αγορά μηχανής. Ελάχιστοι πραγματικά το σκέφτονται αλλά όταν φθάνουν να σκάνε χιλιάρικα αποκλειστικά για κινητό για να έχουν εξαιρετικες φωτογραφίες μήπως πρέπει να τους δείξουμε ότι υπάρχει και ο εναλλακτικός αλλά πιο δύσκολος δρόμος ώστε το χόμπι τους να γίνει πιο επικοδομητικό?

Δεν είναι άλλωστε και πολύ μακριά ο καιρός που οι περισσότερες ψεύτο τεχνικές των κινητών θα περασουν και στις μηχανές και δεν θα εντυπωσιάζουν τόσο. Ηδη υπαρχουν m43 μηχανές που στο χερι κάνουν σύνθεση 16καρε και δίνουν αρχείο πολύ μεγαλης ανάλυσης και χαμηλότερου θορύβου. Εκτός του μεγαλύτερου αισθητήρα είναι απεριόριστη η χρήση εστιακών και σαφώς ανώτερα τα οπτικά από το μικροσκοπικό γυαλάκι των κινητών. Και εκεί ψυριζουμε και τη μαϊμού για να δούμε που υστερούν γιατί και αυτές οι λειτουργίες έχουν περιορισμούς. Αυτα πρέπει να αναδυκνειουμε. Τις ικανότητες και τις αδυναμίες. Με το ίδια μέτρα και σταθμά.

Ο λόγος που το γράφω για μια ακόμη φορά δεν είναι να απαξιώσω τις τρομερές δυνατότητες των νέων κινητών αλλά να βοηθήσω να γίνει κατανοητό οτι υπάρχουν όρια απόδοσης σε ένα μικρό αισθητήρα και σε ένα μικρό φακουδακι σαν το νύχι μας που κανενα software δεν μπορεί να υπερβεί. Αυτά τα όρια ψάχνουμε και έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε εδώ όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα. Και να αφήσουμε τον καθένα να επιλέξει.

νομιζω οτι αυτο ειναι ξεκαθαρο Κωστα....μικρος αισθητηρας, μειωμενη αποδοση στις περισσοτερες περιπτωσεις.

Δεν μπορει σε απευθειας συγκριση να γινει ποτε το αντιθετο, τα τοπια ειναι ισως η μονη εξαιρεση , λογω μεγαλου βαθους πεδιου .

https://www.youtube.com/watch?v=Y42eY0bxx2A

ολο το ζουμί η παρατήρησή του ότι ανάλογα με το πού βλέπεις τα αποτελέσματα βγάζεις τελείως διαφορετικά συμπεράσματα

Μια χαρά τα λέει σε γενικές γραμμές.

του το εγραψα κι εγω.... αν τις βλεπεις σε κινητο - ταμπλετ και τηλεοραση , οι διαφορες ειναι μικρες.
Αν τις βλεπεις σε 4κ μονιτορ 100% οι διαφορες ειναι αισθητες.... ΑΛΛΑ , με το deep fusion (που δεν ειχε ο τυπος) η διαφορα και παλι ειναι μικροτερη.

του το εγραψα κι εγω.... αν τις βλεπεις σε κινητο - ταμπλετ και τηλεοραση , οι διαφορες ειναι μικρες.
Αν τις βλεπεις σε 4κ μονιτορ 100% οι διαφορες ειναι αισθητες.... ΑΛΛΑ , με το deep fusion (που δεν ειχε ο τυπος) η διαφορα και παλι ειναι μικροτερη.

Έχεις δίκιο για το deep fusion, στο μυαλό μου είχα την εντύπωση πως η σύγκριση ήταν με αυτό ενεργοποιημένο (αδύνατον, τώρα βγήκε η beta).

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

αυτο εδω τα λεει ολα... -bye-

Απο μια αγγελια στο Facebook παρμενο.

Φωτογραφική μηχανή Mirrorless Panasonic Lumix DMC-GF7 - Πλήρες πακέτο

270

Πωλείται η παραπάνω φωτογραφική μηχανή, με ελάχιστη χρήση.
Την πήρα, την έχω σπίτι και δεν χρησιμοποιείται. Βγάζω μόνο με το κινητό μου τηλέφωνο.

αυτο εδω τα λεει ολα... -bye-

Απο μια αγγελια στο Facebook παρμενο.

Φωτογραφική μηχανή Mirrorless Panasonic Lumix DMC-GF7 - Πλήρες πακέτο

270

Πωλείται η παραπάνω φωτογραφική μηχανή, με ελάχιστη χρήση.
Την πήρα, την έχω σπίτι και δεν χρησιμοποιείται. Βγάζω μόνο με το κινητό μου τηλέφωνο.

Είσαι λίγο Of topic...έπιασα εχτές το βράδυ και το super/duper iphone 11 pro, και από αύριο θα το έχω εταιρικό λογικά.....σαν πρώτη εντύπωση κακή, ο υπερευρυγώνιος φακός είναι άθλιος (χειρότερος από το p30 pro). Το βράδυ τα δείγματα ήταν τραγικά (η lx10 που είχα στην τσεπούλα μαζί μου μοίρασε πόνο), καλά η εργονομία είναι στο 0...η lx10 έμοιαζε η επιτομή της εργονομίας μπροστά του....απλά δεν, μόνο για μέρα και για Facebook....ίσως το μόνο που κάνει καλά να είναι το Πορτραίτο Και αυτό σε καλό φωτισμό και σε ακίνητα θέματα (δεν μιλάμε για παιδιά δεν κατάφερα να βγάλω ούτε μια που να μην είναι κουνημένη). Βίντεο δεν τράβηξα δεν με ενδιέφερε.....αύριο το μεσημέρι θα το δουλέψω αρκετά άλλα ήδη ξέρω που θα βρώ τα χρήματα να πάρω τον Fuji 16-80!!!!-bye-

Εγώ πάλι ακριβώς το αντίθετο...

Είχα για λίγες μέρες την Panasonic lx100...μου φάνηκε αρχαία!
Ούτε touch screen, ήχος κλείστρου έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε , κακό evf μέτριο βίντεο.
Έβαλα δίπλα δίπλα φωτό με κινητό και αμέσως αποφάσισα και την εδωσα.!
Κάτω από apsc ούτε να το σκέφτομαι πια, οριακά μάλιστα, για βασική κάμερα.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Τραγικά τα δείγματα το βράδυ;
Μάλλον κάτι λάθος έκανες (πχ είχες το night mode off).

Μια χαρά είχα το Night mode, για μένα δεν είναι καλά τα δείγματα, πολύ χαμηλό dynamic range και πολύ ''κομπακτίλα'' ενώ φυσικά αν έχει και την παραμικρή κίνηση το κάδρο σου το βράδυ βγαίνει κουνημένο, η Lx10 τα κατάφερε καλύτερα...βέβαια το πρόβλημα μου είναι κυρίως η εργονομία, πραγματικά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να φωτογραφίσω με κινητό και απορώ πως το κάνετε. Πραγματικά σας θαυμάζω, ούτε να το κρατήσω δεν μπορώ, μετά από 5-6 λήψεις ρίχνω καντίλια και το βάζω στην τσέπη, φωτογράφηση με κινητό είναι απλά extreme sport και μαζοχισμός ταυτόχρονα....μετά και το ''φιάσκο'' του Iphone θα πάρω το παρακάτω Nokia Να βρω την υγεία μου!!
https://www.skroutz.gr/s/11165603/Nokia-3310-2017.html

Υ.Γ. Πουλήστε όλοι τις μηχανές σας (για να πάρετε κινητά) για να τις πάρουμε εμείς μετά φτηνά!!!-bye-

Εγώ πάλι ακριβώς το αντίθετο...

Είχα για λίγες μέρες την Panasonic lx100...μου φάνηκε αρχαία!
Ούτε touch screen, ήχος κλείστρου έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε , κακό evf μέτριο βίντεο.
Έβαλα δίπλα δίπλα φωτό με κινητό και αμέσως αποφάσισα και την εδωσα.!
Κάτω από apsc ούτε να το σκέφτομαι πια, οριακά μάλιστα, για βασική κάμερα.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Το EVF και ο ήχος κλείστρου του κινητού πως ήταν??? Ουπς συγνώμη δεν έχει....Γιάννη απλά κουράστηκες με την φωτογραφία και φαίνεται από όλα όσα γράφεις, πάρε ένα καλό κινητό για να αποτοξινωθείς και με τον καιρό ίσως σου ξανάρθει, έχεις βγάλει από όσο θυμάμαι 250.000 λήψεις?? Ε λογικό είναι να έχεις κορεστεί και να μην θες να κουβαλάς τίποτα...συμβαίνει....

Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Μια χαρά είχα το Night mode, για μένα δεν είναι καλά τα δείγματα, πολύ χαμηλό dynamic range και πολύ ''κομπακτίλα'' ενώ φυσικά αν έχει και την παραμικρή κίνηση το κάδρο σου το βράδυ βγαίνει κουνημένο, η Lx10 τα κατάφερε καλύτερα...βέβαια το πρόβλημα μου είναι κυρίως η εργονομία, πραγματικά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να φωτογραφίσω με κινητό και απορώ πως το κάνετε. Πραγματικά σας θαυμάζω, ούτε να το κρατήσω δεν μπορώ, μετά από 5-6 λήψεις ρίχνω καντίλια και το βάζω στην τσέπη, φωτογράφηση με κινητό είναι απλά extreme sport και μαζοχισμός ταυτόχρονα....μετά και το ''φιάσκο'' του Iphone θα πάρω το παρακάτω Nokia Να βρω την υγεία μου!!
https://www.skroutz.gr/s/11165603/Nokia-3310-2017.html

Υ.Γ. Πουλήστε όλοι τις μηχανές σας (για να πάρετε κινητά) για να τις πάρουμε εμείς μετά φτηνά!!!-bye-

Η εργονομία προφανώς είναι πρόβλημα σε όλα τα κινητά. Άσε όμως τις κορώνες τύπου «τραγικά» δείγματα στα σκοτεινά, διότι αφενός είναι τελείως ανακριβής ο χαρακτηρισμός αφετέρου δείχνει προκατάληψη πριν καν πειραματιστείς έστω και λίγες ώρες.
Όσο για την λήψη φωτό στα σκοτεινά, το ακριβώς αντίθετο παρατηρώ: πολύ πιο εύκολα βγάζω μη κουνημένες χερατες φωτό με το night mode παρά με την Sony 6500. Αυτό φυσικά οφείλεται στους αλγόριθμους που επιλέγουν τα λιγότερο κουνημενα καρέ στην τελική φωτό.

Το EVF και ο ήχος κλείστρου του κινητού πως ήταν??? Ουπς συγνώμη δεν έχει....Γιάννη απλά κουράστηκες με την φωτογραφία και φαίνεται από όλα όσα γράφεις, πάρε ένα καλό κινητό για να αποτοξινωθείς και με τον καιρό ίσως σου ξανάρθει, έχεις βγάλει από όσο θυμάμαι 250.000 λήψεις?? Ε λογικό είναι να έχεις κορεστεί και να μην θες να κουβαλάς τίποτα...συμβαίνει....

Μα δεν οφείλει να έχει , γιατί είναι κινητό!
Η μηχανη πάλι που κάνει μόνο ένα πράγμα...οφείλει.

Κι έχω μηχανή αν το ξέχασες....και την παίρνω εκεί που θέλω.

ΥΓ...θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο ευγενικός , και να προσέχουμε λίγο τις εκφράσεις μας.
Δεν έχω κουραστεί από τη φωτογραφία, από το κουβαλήμα, ναι.

ΥΓ2...μάλλον το έχεις πάρει προσωπικά το θέμα, δεν εξηγείται αλλιώς.

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Ηρεμήστε γιατί δεν έχω ποπ κορν στο σπίτι...
Σήμερα πήγα σε εκδήλωση απονομής πτυχίων του Cambrige και είχα μαζί Χ-Τ20 για φωτογραφίες και για βίντεο Mi9T+Gimbal.
Μάλλον έγινε δουλίτσα με τη βοήθεια και μηχανής και κινητού.
Ακόμη ψάχνομαι με το θέμα αλλά η άτιμη η ευκολία του κινητού δεν παίζεται, όταν θέλω να το παίξω φωτογράφος υπάρχει η Fujara.

Μα δεν είπε κανείς ν αποχωριστεί τη Fuji (ούτε καμία άλλη σοβαρή μηχανή), ούτε εγώ το κάνω.
Εντελώς άλλο πράγμα.

Παραπάνω μίλησα για μηχανή compact/super compact , που εγώ τουλάχιστον δεν θα ξανασχοληθω...

Η εργονομία προφανώς είναι πρόβλημα σε όλα τα κινητά. Άσε όμως τις κορώνες τύπου «τραγικά» δείγματα στα σκοτεινά, διότι αφενός είναι τελείως ανακριβής ο χαρακτηρισμός αφετέρου δείχνει προκατάληψη πριν καν πειραματιστείς έστω και λίγες ώρες.
Όσο για την λήψη φωτό στα σκοτεινά, το ακριβώς αντίθετο παρατηρώ: πολύ πιο εύκολα βγάζω μη κουνημένες χερατες φωτό με το night mode παρά με την Sony 6500. Αυτό φυσικά οφείλεται στους αλγόριθμους που επιλέγουν τα λιγότερο κουνημενα καρέ στην τελική φωτό.

Κοίτα η Α6500 έχει μετριότατο IBIS και κάπως το καταλαβαίνω αυτό που λες, προσωπικά έχω την em1 που τραβάω χεράτες λήψεις 1-2 sec. και την Lx10 που έχει επίσης εξαιρετική σταθεροποίηση και φακό που ξεκινάει από f1,4 και αισθητήρα 1 ίντσας....δεν μπορεί κανένα κινητό να τις πλησιάσει ούτε στο ελάχιστο το βράδυ, εδικά αν έχει κινούμενο θέμα. Βάλε στην εξίσωση και το κράτημα που είναι πολύ πιο άνετο για μεγάλες λήψεις στο χέρι με την μηχανή. Και μιλάω για μηχανές με σχετικά μικρό αισθητήρα που να πας και σε FF δηλαδή....τέλος πάντων ο καθένας μας έχει άλλα μέτρα και σταθμά....πράγματι δεν πειραματίστηκα αρκετά απλά δεν μπορώ πραγματικά την ανύπαρκτη εργονομία και κράτημα, κυριολεκτικά νιώθω ότι κάνω αγγαρεία με το κινητό. Παρόλαυτα αυτό που με απογοήτευσε πιο πολύ στο Iphone 11 ήταν η υπερευρυγώνια κάμερα...καθόλου καλή και πολύ soft για τα δικά μου στάντραντ τουλάχιστον...περίμενα να είναι καλύτερη από το p30 άλλα δυστυχώς όχι....μάλλον στο iphone 12.

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω.
Σίγουρα δεν είναι φωτογραφική το κινητό αλλά δεν είναι και για πέταμα πια.

Κάτι έγραψες πριν επίσης, ότι κανένας εδώ δεν βάζει φωτό σε αντίστοιχες κατηγορίες από κινητά πχ σε street photo κλπ.

Δες λοιπόν ένα από τα δεκάδες ή και εκατοντάδες γκρουπ που υπάρχουν για κάτι αντίστοιχο ....προσωπικά δεν θα καταλάβαινα ότι είναι από κινητό και δεν μ ενδιαφέρει άλλωστε!

https://www.flickr.com/groups/649539@N20/pool/

The life we choose. by Aliff, on Flickr

It’s a trap! by Rob Pearson-Wright, on Flickr

Re: Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω.
Σίγουρα δεν είναι φωτογραφική το κινητό αλλά δεν είναι και για πέταμα πια.

Για πέταμα δεν είναι Παναγιώτη, άλλα με την τραγική εργονομία που έχει, προσωπικά δεν μπορώ να το πάρω και στα σοβαρά....για συμπλήρωμα ή όπως έκανες εσύ που τράβαγες φώτος με την μηχανή και βίντεο με το κινητό είναι οκ. άλλα μέχρι εκει.