Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Το HDR, εάν δεν είναι υπερβολικό, δίνει πολύ σε μια φωτογραφία (ειδικά τοπίου).
Λίγο άτυχη η σύγκριση με 3D κατά τη γνώμη μου.

Πιστεύω ότι ανέφερε το HDR σαν διάδοχο του 3D, γιατί οι εταιρείες το πλασαραν έτσι, σαν το next big thing, ασχέτως που ήταν τελείως διαφορετικά πράγματα.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

το σωστο φως ειναι απειρως προτιμοτερο απο το HDR.

Αυτην την ελλειψη εχει βγει για να "διορθωσει"

Και για να μεινουμε στο θεμα του νηματος τα κινητα οντως το κανουν πολυ καλυτερα απο τις φωτογραφικες.

Κυριως γιατι απο οσες φορες το τσεκαρα βγαζουν αποτελεσμα jpeg ως συνισταμενη των αλλεπαλληλων ληψεων και η δυνατοτητα επεμβασης μετα ειναι πολυ ισχνη.

Το ιδιο κανουν και τα κινητα ? Βγαζουν δηλαδη RAW μεσω HDR ή δεν γινεται αυτο λογω της τεχνολογιας της ληψης αυτης ?

Από όσο γνωρίζω, το HDR έρχεται να λύσει το πρόβλημα του πεπερασμένου dynamic range που ταλανίζει όλες τις φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και τις καλύτερες και να προσομοιάσει το εξαιρετικά ευρύ DR των ματιών μας.
Οπως ξερεις, στα κινητά (οπως και στις φωτογραφικές) γίνεται με πολλαπλές λήψεις σε υποέκθεσή και υπερέκθεση και ένα stacked τελικο αρχείο το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί ο επεξεργαστής του κινητού/φωτογραφικής. Η διαφορά στα κινητά είναι πως χρησιμοποιείται Machine learning και ανώτεροι αλγόριθμοι λόγω της πολύ καλύτερης επεξεργαστικής ισχύος. Στα iPhone που ξέρω, μέχρι πρότινος μπορούσες να λάβεις το τελικό αρχείο jpeg η heic. Πλέον υπάρχει και το νέα φόρμα ProRaw (12-bit RAW DNG με 14-stops dynamic range) που κρατάει τα hdr metadata και είναι πολύ πιο εύκολο στο manipulation.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Πιστεύω ότι ανέφερε το HDR σαν διάδοχο του 3D, γιατί οι εταιρείες το πλασαραν έτσι, σαν το next big thing, ασχέτως που ήταν τελείως διαφορετικά πράγματα.

Το κατάλαβα, αλλά this is not the case.

Να σας πω την αλήθεια, ανέκαθεν θεωρούσα πως το σημαντικό είναι να μπορείς να βγάλεις το θέμα που σε ενδιαφέρει, γρήγορα, με καλό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως φωτός. Δεν μας έχει τύχει ποτέ να θέλουμε να βγάλουμε ένα πορτρέτο με τη πηγή φωτός από πίσω του; Ωστόσο ταυτόχρονα να ειναι και το θέμα που μας ενδιαφέρει και να μην είναι αποδεκτό ούτε να βγεί καμμένο το background ούτε μαύρο το πρόσωπο ως επί το πλείστον θέλει καλό HDR για να επιτευχθεί.

Τι θέλω να πω, το θέμα είναι να παίρνουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως -σε λογικά πλαίσια- συνθηκών. Τον συνδυασμό ενός καλού φωτογράφου με καλό σώμα, καλύτερο φακό, τρίποδο και άπειρο χρόνο, ότι και να κάνεις, δεν τον κερδίζεις, σίγουρα όχι με ένα κινητό. Ωστόσο στο point and shoot στο θέμα που σε ενδιαφέρει, τουλάχιστον κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία, πολλές φορές το S20U τα πάει πολύ καλύτερα από την A7.

Συμφωνώ σε αυτά που λέτε, σε πρώτη φάση κανένα κινητό προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια καλή μηχανή, τρίποδο, φωτογράφο κλπ. το θέμα όμως είναι ότι δεν είναι πάντα αυτό το ζητούμενο. Ειχα πριν μερικές μέρες δανικό έναν Sigma art 50mmf1,4 για την Nikon D610 που έχω τώρα, μαγική εικόνα, ζωγραφίζει και πραγματικά ρίχνει σαγόνια η ποιότητα εικόνας. Αλλα θεόβαρος, ακριβός και τεράστιος σε συνδυασμό με την μηχανή κάνει ένα τεράστιο σε όγκο/βάρος πακέτο, με λίγα λόγια δεν είναι να το κουβαλάς και πολύ έξω...εκει έρχεται το κινητό, το έχεις πάντα μαζί σου, τραβάει αξιοπρεπέστατες φώτος, άριστο σε πολλές περιπτώσεις Hdr και γενικά βγάζει πιο έτοιμες φώτος για χρήση από ότι οι μηχανές που πολλές φορές πρέπει να τις επεξεργαστείς για να βγάλεις αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Το κλειδί για μένα είναι ότι πλέον με τα κινητά παίρνεις απολύτως αποδεκτά αποτελέσματα και εκει έρχεται η καμπή και το ζόρι για τις μηχανές για αυτό και όλο και λιγότεροι χρήστες τις προτιμάνε πλέον. Προσωπικά έχω γλιτώσει ουκ ολίγες ώρες σε επεξεργασία με τα έτοιμα αρχεία/hdr των κινητών που όσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνονται και άλλο. Για μένα πλέον το μεγαλύτερο budget μου για φωτογράφηση θα το ρίχνω στο μέλλον σε κινητά και σε φωτογραφικές μηχανές ψωνίζω μόνο σε προσφορές, εκπτώσεις και μεταχειρισμένα σε τιμές χώμα.

Ενταξει τωρα κι εσυ πηγες σε εναν απο τους βαριους prime της αγορας που οχι μονον δεν εχει αντιπαλο απο κανενα κινητο αλλα δεν ειναι και για ολους τους χρηστες.

Ειπαμε να συγκρινουμε αυτα που ειναι ας πουμε σχετικα κοντα για να εχει νοημα και η κουβεντα γιατι αν ο καθενας δινει παραδειγματα καθ' υπερβολην δεν βγαινει ακρη.

Ενταξει τωρα κι εσυ πηγες σε εναν απο τους βαριους prime της αγορας που οχι μονον δεν εχει αντιπαλο απο κανενα κινητο αλλα δεν ειναι και για ολους τους χρηστες.

Ειπαμε να συγκρινουμε αυτα που ειναι ας πουμε σχετικα κοντα για να εχει νοημα και η κουβεντα γιατι αν ο καθενας δινει παραδειγματα καθ' υπερβολην δεν βγαινει ακρη.

Έχεις δίκιο, ακραίο παράδειγμα, βέβαια να πω την αλήθεια όμως μόνο με αυτό τον φακό κατάφερα πράγματι να δω σημαντικές διαφορές σε σχέση με το κινητό, π.χ. με τον Nikon 50mmf1,8G που έχω ναι μεν έχει σαφώς καλύτερο Bokeh άλλα σε ποιότητα εικόνας πρέπει να τον πάς τουλάχιστον f2,8 για να έχεις sharp εικόνα.....Στο m4/3 που έχω μεγαλύτερη εμπειρία έχω δουλέψει ένα σκασμό φακούς (μέχρι και 3-4 Pro), ποτέ δεν είδα αποτέλεσμα σαν αυτό που πήρα με τον 50αρη art και την FF D610 (προσωπική γνώμη φυσικά) ...τέλοςπάντων. Το θέμα είναι ότι πλέον με τα κινητά με κάποιες παραχωρήσεις εδώ και εκει μπορεί κάποιος άνετα να αντικαταστήσει μια μέση μηχανή με κιτ φακό.

Το θέμα με τα κινητά εκτός από την εμπειρία χρήσης, είναι αυτό που έγραψε ένας φίλος πιο πάνω, τα αρχεία τους επειδή είναι ζορισμένα μόλις τα πειράξεις λίγο σοβαρά "καταρρέουν". Όταν (και αν) ξεπεραστεί αυτό, θα μπορεί κανείς να ασχοληθεί κάπως σοβαρά. Προς το παρόν μόνο για σημειώσεις, αναμνήσεις και απλή καταγραφή.

μονο τετοια συστηματα μηχανων/φακων εχουν νοημα και για μενα πια.
Οτιδηποτε αλλο, ειναι απλα λιγο.... αλλιως εχω κι εγω το κινητο μου.

Ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα, και για μένα έχει νόημα μόνο π.χ. μια Mirrorless FF με καλούς και ακριβούς prime φακούς, άλλο αν δεν μπορώ να τα σηκώσω οικονομικά και πήγα σε Dslr....έκανα μπόλικα τεστάκια εδώ και 3-4 μήνες με το Xiaomi Mi10 σε σύγκριση με την Olympus em1, Fuji X-E3, Fuji XF10, Nikon D610, Panasonic G9, Nikon Z6 Και μπόλικους φακούς, μερικούς μάλιστα πολύ ακριβούς, το γενικά συμπέρασμα που έβγαλα είναι απλό, μόνο μηχανή με μεγάλο αισθητήρα και με καλό φακό θα δεις πράγματι αισθητή διαφορά με το κινητό (και αφού επεξεργαστείς τα αρχεία), οτιδήποτε άλλο δυστυχώς είναι απλά τόσο κοντά στην απόδοση του κινητού που νιώθω ότι δεν αξίζει να το κουβαλάς πάνω σου συνεχώς, φυσικά από την εξίσωση βγάζω κράτημα, εμπειρία χρήσης, σκόπευτρο κλπ. μιλάω καθαρά για ποιότητα φωτογραφίας και φυσικά ο καθένας μας έχει άλλα γούστα και μέτρα σύγκρισης.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Το θέμα με τα κινητά εκτός από την εμπειρία χρήσης, είναι αυτό που έγραψε ένας φίλος πιο πάνω, τα αρχεία τους επειδή είναι ζορισμένα μόλις τα πειράξεις λίγο σοβαρά "καταρρέουν". Όταν (και αν) ξεπεραστεί αυτό, θα μπορεί κανείς να ασχοληθεί κάπως σοβαρά. Προς το παρόν μόνο για σημειώσεις, αναμνήσεις και απλή καταγραφή.

Διαφωνώ κάθετα Δημήτρη, εξαρτάται το κινητό πρώτον και δεύτερον τα κινητά τραβάνε και αρχεία raw. Επίσης δεν θέλουν όλοι να πειράζουν ή να τεντώνουν τα αρχεία, μια χαρά κάνεις επεξεργασία σε αρχείο από κινητό μέχρι ένα βαθμό. Μιλάω βέβαια για καλό κινητό με καλό βασικό αισθητήρα. Εχουν και πιο έτοιμα αρχεία, τραβάνε Hdr με dynamic range που μόνο σε FF το βρίσκεις και και όπως είπα έχω κάνει πάρα μα πάρα πολλές συγκρίσεις, και όχι απλά στέκονται μια χαρά τα κινητά τα καλά πλέον άλλα σε πολλές περιπτώσεις ντροπιάζουν πολλές μηχανές, ακόμα και σε βράδυ έχω βάλει δείγματα νυχτερινά που κυριολεκτικά δεν μπορούσα να τα πάρω με σχεδόν καμία μηχανή με κιτ φακό. Ακόμα και με την Nikon D610 που έχω τώρα και είναι FF Με πολύ καλό αισθητήρα δυσκολεύομαι να βγάλω καλύτερες φώτος με τον φακό ζουμ, μόνο αν βάλω πάνω καλό prime φακό παίρνει κεφάλι η μηχανή.

Υ.Γ. Τώρα αν το μέτρο σύγκρισης είναι κανένα κινητό παλιό, των 150 ευρώ κλπ. ε τότε φυσικά δεν κάνει και είναι μόνο για σημειώσεις. Το μέλλον μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι τα κινητά όσον αφορά την φωτογραφία, αν το ψάξεις θα δεις ότι είχε βάλει και ένα άρθρο το Dpreview παλιότερα που έδειχνε ότι ακόμα και επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν αρχίσει δειλά δειλά να χρησιμοποιούν σοβαρά κινητά.

Υ.Γ. Αν θες μπορώ να σου στείλω αρχείο raw από τον σχεδόν 1 ίντσας αισθητήρα του mi10 και θα δεις πόσο επεξεργασία αντέχει σε σημείο που θα απορείς, σαφώς λιγότερο από μηχανή, άλλα καμία σχέση με κατάρρευση που ακούστηκε.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Υ.Γ. Αν θες μπορώ να σου στείλω αρχείο raw από τον σχεδόν 1 ίντσας αισθητήρα του mi10 και θα δεις πόσο επεξεργασία αντέχει σε σημείο που θα απορείς, σαφώς λιγότερο από μηχανή, άλλα καμία σχέση με κατάρρευση που ακούστηκε.

Σκετο αρχειο δεν εχει νοημα. Καντε εσεις που εχετε καλα κινητα με με καλη καμερα ενα συγκριτικο με οποια καμερα σας βρισκεται και να στειλετε τα RAW και των δυο να δουμε ποσο αντεχουν. Ακριβως ιδιο καδρο εννοειται αυτα ειναι αυτονοητα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Σκετο αρχειο δεν εχει νοημα. Καντε εσεις που εχετε καλα κινητα με με καλη καμερα ενα συγκριτικο με οποια καμερα σας βρισκεται και να στειλετε τα RAW και των δυο να δουμε ποσο αντεχουν. Ακριβως ιδιο καδρο εννοειται αυτα ειναι αυτονοητα.

Δεν είναι ακριβώς τόσο απλό. Καταρχήν πχ το ProRaw της Apple μπορείς να το επεξεργαστείς μόνο σε macOS η iOS (https://www.cnet.com/how-to/apple-proraw-photos-new-picture-file-iphone-12-pro-everything-to-know/).
Αλλιώς ένα ξερό raw χωρίς τα hdr metadata από ένα μικροσκοπικό σενσορα, τι να σου κάνει; Στα κινητά, όλα τα λεφτά είναι το computational photography.

Τακη, αν μπορείς ανέβασε ή δωσε κανενα λινκ με τετοιο raw ..

απότι διάβασα πρόκειται για στανταρ Linear DNG 12bit και απλά για HDR απεικόνιση πρέπει να εφαρμοστούν και κάποια metadata που κυρίως αφορούν PQ/HLD καμπύλες και μαλλον και κάποιον αλγόριθμο tone mapping .. αυτα μπορούν να γίνουν και χειροκίνητα (με προσπάθεια/δοκιμές και μαντεψιά .. αλλά νομίζω γίνεται σε μεγάλο βαθμό) χωρις την ανάγκη να μπορεί να διαβαστούν τα metadata.

Ανεβάστε κάποια αρχεία να δούμε τι παίζει - κατά προτίμηση νυχτερινά ή με σκληρό φως να προσπαθήσω να ανοίξω σκιές. Έτσι κι αλλιώς κλειδαμπαρωμένοι είμαστε... :bigcry::flipout:

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα, και για μένα έχει νόημα μόνο π.χ. μια Mirrorless FF με καλούς και ακριβούς prime φακούς, άλλο αν δεν μπορώ να τα σηκώσω οικονομικά και πήγα σε Dslr....έκανα μπόλικα τεστάκια εδώ και 3-4 μήνες με το Xiaomi Mi10 σε σύγκριση με την Olympus em1, Fuji X-E3, Fuji XF10, Nikon D610, Panasonic G9, Nikon Z6 Και μπόλικους φακούς, μερικούς μάλιστα πολύ ακριβούς, το γενικά συμπέρασμα που έβγαλα είναι απλό, μόνο μηχανή με μεγάλο αισθητήρα και με καλό φακό θα δεις πράγματι αισθητή διαφορά με το κινητό (και αφού επεξεργαστείς τα αρχεία), οτιδήποτε άλλο δυστυχώς είναι απλά τόσο κοντά στην απόδοση του κινητού που νιώθω ότι δεν αξίζει να το κουβαλάς πάνω σου συνεχώς, φυσικά από την εξίσωση βγάζω κράτημα, εμπειρία χρήσης, σκόπευτρο κλπ. μιλάω καθαρά για ποιότητα φωτογραφίας και φυσικά ο καθένας μας έχει άλλα γούστα και μέτρα σύγκρισης.

Για μια ακομη φορα Νικο με βρισκεις σε ολα συμφωνο! Εχω κανει κι εγω πολλα τεστ κι εχω καταληξει στα ιδια πανω κατω συμπερασματα. Για να δω διαφορά απο το Note 20 ultra, αυτο συμβαινει μονο με FF και μαλιστα με καλο φακο, και αυτος ειναι λογος που εχω κρατησει μονο την RX1R. Την sony την εχω για συγκεκριμενα πραγματα (χαμηλος φωτισμος - εσωτερικοι χωροι - βαθος πεδιου κλπ), και κατα τη γνωμη μου η κυρια μηχανη πλεον μπορει να ειναι ανετα ενα high end smartphone, αν μαθεις να το χειριζεσαι σωστα καλυπτοντας τις οποιες αδυναμιες του.
Και τωρα που εχουν απο υπερευρυγωνιο μεχρι και super tele εχεις τα παντα διαθεσιμα στην τσεπη σου, τις προαλλες τραβαγα κατι φωτο απο τεραστια αποσταση σε ενα βουνο που ηθελα με 10-20x zoom και δε μπορουσα να πιστεψω το αποτελεσμα - λαμβανοντας παντα υποψην οτι προκειται για ενα smartphone που το εχεις παντα στην τσεπη.

vamvakoulas έχω ένα έρώτημα πέρα άπό τό έντυπωσιακό τελε έχει μεγάλες διαφορές άπό τό note10plus?άναρωτιέμαι έάν άξίζει ή άγορά του άκόμη.
Υπόψιν έχω ff καί τελε φακό άλλά σήμερα βοηθάει καί ή ευκολία σκέφτηκα καί τό mi 10 τού νικου πού έχει τελε
αλλά χάνω πολλά άλλα άναφερόμενος στό note 10plus.