Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Το έχω ποστάρει ήδη , το ξαναβαζω επειδή αφορά το PocoX3 που γίνεται η σύγκριση του φίλου με παρομοια μηχανή.

Τι ακριβώς βλέπουμε σε αυτή την σύγκριση Κώστα??? Πήρε ένα κινητό της πλάκας με έλλειψη OIS, μικρό σχετικά αισθητήρα, σκοτεινό φακό, μέτριο επεξεργαστή και έκανε τι??? Γιατί δεν πήρε ένα καλό κινητό να κάνει συγκρίσεις π.χ. Xiaomi mi 10 Ultra, Huawei P40 pro κλπ?? ή δεν το συμφέρει εκεί??? Για την παλιά μηχανή που ανέφερες να προσθέσω ότι η Olympus ακόμα κυκλοφορεί μηχανές με τον 16αρη αισθητήρα και η νέα pl ακόμα έχει τον 16ρη....δημιουργία εντυπώσεων καθαρά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Βρε Νίκο το είδες καθόλου το βίντεο ? σου απαντησε ο ίδιος γιατι , ειναι το τηλέφωνό του και ανεφερε μάλιστα ότι υπάρχουν τηλέφωνα ναυαρχίδες πιο ακριβά που κάνουν πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα. Και ο μοναδικος λόγος που εγω εβαλα το βίντεο ξανα γραφτηκε, το κινητό του boxer1 είναι ακριβώς αυτό και έκανε ο ίδιος συγκριση με την lumix του.

Για το βίντεο τι βλέπουμε ή τι θέλουμε να δούμε ρωτάς ?

Εγώ βλέπω συγκριση καθαρά φωτογραφική δυο διαφορετικων λειτουργικά συσκευών αλλά παρόμοιων χρημάτων και αν μπορεις να το πεις παρόμοιων αρκετών δυνατοτητων θαλεγα στον φωτογραφικό τομεα (μηχανή με ελλειψη EVF, χωρις καλό γκριπ, με τον κιτ φακό και χωρις πολλά προγραμματα βελτίωσης σοφτουγουερικά). Κανένα λοιπον σκεπτικό ενυπωσιασμου δεν βλέπω εγω.

Ο παλιος ή νέος αισθητήρας πολυ μικρό ρόλο παιζει πλέον σε σχέση με τον επεξεργαστή/ες, εκει είναι συνήθως το ζουμί μιας και αυτός βελτιώνει κάθε μηχανή πολαπλάσσια ακομα και με τον ιδιο ακριβώς αισθητήρα. Η τεχνολογία των αισθητήρων έχει μεινει στάσιμη χρόνια τωρα. Η εξελιξη ειναι στους επεξεργαστές και στην υπολογιστική ισχύ που κρύβουν μέσα τους.

Πιο τρανό παράδειγμα ότι ο επεξεργαστής είναι το Νο1 το δίνουν τα κινητά που πλησιαζουν σε επιδοσεις (υπο συγκεκριμένες συνθήκες) συσκευες με μεγαλύτερους αισθητήρες.

Οι φωτογραφικές εταιρίες δεν ρίχνουν ακόμη το βάρος στην υπολοιγιστική ισχύ είτε γιατι δεν τους συμφέρει για να πουλουν και νεα προιοντα ειτε γιατι το κοστος αναπτυξης είναι τεραστιο. Εξαιρεση αποτέλεσε ίσως η Olympus που τα τελευταία χρονια επενδυσε στην computanational photography με ενα σωρό ΑΙ addon που καποια εξ αυτών οι αλλοι κατασκευαστές έτρεξαν να τα συμπεριλάβουν.

Το poco εχει σαφως μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ απο την παλιά Pen, γιαυτο και τραβαει και ενώνει και ριπή απο φωτό. Αν καποιος αδικείτε απο τη συγκριση ειναι η Πεν όχι το τηλέφωνο.

Αυτό που θέλω να γράψω είναι ότι στις μηχανές πράγματι δεν έχεις σημαντικές βελτιώσεις πλέον καθαρά στην ποιότητα φωτογραφίας, ακόμα και μια αρχαία Olympuis em5 ή μια Nikon D7000 στέκονται επάξια και πολύ κοντά σε οποιαδήποτε σύγχρονη crop μηχανή σε θέμα ποιότητας εικόνας. Στα κινητά όμως δεν είναι έτσι, ένα παλιό κινητό ή ένα φτηνό κινητό απέχει πολύ, πάρα πολύ από ένα ακριβό και νέο μοντέλο. Δες και στο DXO Που σχεδόν κάθε νέα ναυαρχίδα σκαρφαλώνει στην κορυφή και δημιουργεί νέα στάνταρντς, τα κινητά ακόμα βελτιώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ειχα και εγώ πριν λίγο καιρό το Xiaomi Note 8 pro με τον 64αρη αισθητήρα του poco που αναφέρεται, δεν ήταν κακό άλλα μέχρι εκει, δεν είναι τυχαίο ότι δεν έβαλα ούτε ένα δείγμα από αυτό εδώ στο forum, έχει τεράστια διαφορά σε ποιότητα εικόνας από π.χ. το Mi10 που έχω τώρα και δεν είναι μόνο ο επεξεργαστής και οι νέοι αλγόριθμοι, το Mi10 έχει μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο βασικό αισθητήρα, ois, πιο φωτεινό φακό με καλύτερα οπτικά και άλλες μικροδιαφορές. Ολα αυτά το κάνουν να είναι σε εντελώς διαφορετική κλίμακα και υπάρχουν και τηλέφωνα που είναι ακόμα καλύτερα.

Ξέρεις πια είναι η ένστασή μου με το συγκριτικό που έβαλες? Οτι στην μηχανή ακόμα και στην pl10 να πήγαινε ή ακόμα και στο τούμπανο em1III πέρα από ευκολίες κλπ. καθαρά σε ποιότητα εικόνας δεν θα είχε και μεγάλες διαφορές, στο κινητό όμως αν πήγαινε π.χ. στο mi10 Ultra της ίδια μάρκας θα είχε χαοτικές διαφορές από το poco σε όλους τους τομείς.

Και για να πάω στο poco πάλι, για μένα όχι το συγκεκριμένο τηλέφωνο και ο αισθητήρας του 64mb (έτσι σκέτος, με μέτριο και όχι ιδιαίτερα φωτεινό φακό, χωρίς ois κλπ.) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καμία μηχανή, ίσως υπό προϋποθέσεις σε μέρα και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα μέχρι εκει. Για μένα μόνο αν πάει κάποιος σε κινητά του στιλ Iphone 11pro, Iphone 12, Xiaomi mi10, Huawei p40, samsung galaxy s20 κλπ. μπορεί να δει τι κάνουν πραγματικά τα καλά φωτογραφικά κινητά και να μπει στην διαδικασία να αντικαταστήσει την μηχανή του με κιτ τον φακό. Αν κάποιος δουλεύει κυρίως με prime φακούς ή ακριβούς ζουμ προφανώς κανένα κινητό (ακόμα) δεν μπορεί να τις χτυπήσει. Στο μέλλον θα δούμε.

Προσωπικά έχοντας κάνει μπόλικες συγκρίσεις με το mi10 με όσες μηχανές είχα, δανείστηκα κλπ. (πάνω από 10 σε σύνολο), τις πούλησα όλες και απλά πήρα μια FF γιατί μόνο εκει είδα πραγματικά διαφορές χωρίς να δώσω μια περιουσία. Στα τις Olympus μιας και είσαι και γνώστης μόνο αν πήγαινα σε ακριβούς φακούς pro πράγματι έβλεπα διαφορές υπερ της μηχανής σε σχέση με το κινητό μου, απλά οι φακοί αυτοί είναι πανάκριβοι και δεν μπορώ να τους πάρω. Δοκίμασα τον Olympus 17mmf1,2 για 1 εβδομάδα, εκπληκτικός φακός άλλα όχι για τα λεφτά που ζητάει, αν μπορούσα να τον βρω μέχρι 300-400 ευρώ ποτέ δεν θα έδινα τον εξοπλισμό μου της Olympus.

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Η πρόοδος των κινητών στο DXO είναι αναμφισβήτητη , τα κινητά όμως θα τερματίσουν σε δυνατότητες καποια στιγμή από ρουτίνες και υπολογιστικη ισχυ (εκτός και αν καταλήξουν να γίνουν μεγαλύτερα απο τις μηχανές στην πορεία αυτή)

Για να απασχολήσει ευρύτερα τους φωτογράφους θα πρέπει να δώσουν πιο φυσικό αποτέλεσμα και για να γίνει αυτό πρέπει να φορέσουν πολύ πιο μεγάλους αισθητηρες, να έχουν OIS ολοι οι φακοί τους χωρίς περιορισμους και προβλήματα και να βρουν τρόπο να γεμίσουν την πλάτη ενος κινητού (σε μέγεθος tablet) με καμια δεκαριά φακους ή να τα συνοδέψουν με πτυσσομενα ασυρματα οπτικα για να αντικαταστήσουν όχι να υποκαταστήσουν τις φωτογραφικές μηχανές σε κάποια φωτογραφικά σενάρια και μόνο.

Αυτό που θέλω να γράψω είναι ότι στις μηχανές πράγματι δεν έχεις σημαντικές βελτιώσεις πλέον καθαρά στην ποιότητα φωτογραφίας, ακόμα και μια αρχαία Olympuis em5 ή μια Nikon D7000 στέκονται επάξια και πολύ κοντά σε οποιαδήποτε σύγχρονη crop μηχανή σε θέμα ποιότητας εικόνας. .

Ποτε δεν ηταν αυτο το ζητουμενο ομως .

Οι μηχανες συγκρινονται παντα με εκεινες της κατηγοριας τους. Δεν ειναι μονο η αποδοση του αισθητηρα το ζητουμενο αλλα τι φακους μπορουν να φορεσουν και να συνεργαστουν, τι παραμετροποιησεις σηκωνει κοκ.

Κανένα κινητό ποτέ δεν θα αντικαταστήσει πλήρως μια καλή μηχανή με καλούς φακούς, ειδικά για τους επαγγελματίες φωτογράφους και τους χομπίστες που ασχολούνται εντατικά. Αυτό που κάνει το κινητό είναι να λειτουργεί συμπληρωματικά και να αντικαθιστά μηχανές με κιτ φακούς υπό προϋποθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και έξω σπάνια πλέον βλέπεις κόσμος με μηχανές και κιτ φακούς, οι περισσότεροι από αυτούς το έχουν γυρίσει πλήρως σε κινητά.
Προφανώς η πρόοδός τους κάποια στιγμή θα πέσει άλλα έχουμε δουλειά ακόμα. Προς το παρών π.χ. ένα Huawei p40pro μπορεί να αντικαταστήσει μια μέση μηχανή με κιτ φακό, έχει και αξιοπρεπέστατο ultrawide και αξιοπρεπέστατο τηλεφακό. Σε 2-3 χρόνια από τώρα θα έχουμε κινητά που θα έχουν πολύ καλή εικόνα από Ultrawide έως ακόμα και 150-200mm...
Επίσης μην ξεχνάς ότι στα κινητά υπάρχει πολύ χρήμα, οπότε οι εταιρίες επενδύουν πολύ εκει για αυτό βλέπεις και τόσες αλλαγές/αναβαθμίσεις γενιά με την γενιά, θα το τραβήξουν όσο πάει....σκέψου ότι π.χ. σε βίντεο το κινητό μου των 500 ευρώ τραβάει βίντεο 4Κ60p και 8Κ30p με άψογα αποτελέσματα και άψογη εστίαση....πόσες μηχανές το κάνουν αυτό?? και όσες το κάνουν πόσο στοιχίζουν???

Τώρα αν έχει κάποιος συνηθίσει και τραβάει μόνο με φακούς όπως π.χ. ο Olympus 17mmf1,2 ή ο Sigma art 50mmf1,4 που είχα δοκιμάσει, ε προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να δεις ποτέ τέτοια εικόνα από κινητό, το θέμα είναι πόσοι έχουν τέτοιους φακούς??

Τώρα αν έχει κάποιος συνηθίσει και τραβάει μόνο με φακούς όπως π.χ. ο Olympus 17mmf1,2 ή ο Sigma art 50mmf1,4 που είχα δοκιμάσει, ε προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να δεις ποτέ τέτοια εικόνα από κινητό, το θέμα είναι πόσοι έχουν τέτοιους φακούς??

Να παρουν.

Αυτο ειναι η φωτογραφια. Ακραια καλη ποιοτητα μεσω ειδικου εξοπλισμου.

Αλλιως ειναι σαν να προτειναμε σε ολους την εποχη του φιλμ να μην προβαινουν σε αγορα καλης μηχανης (γιατι ποσοι ειχαν πριν ασχοληθουν) και να παρουν μια polaroid.

Ποτε δεν ηταν αυτο το ζητουμενο ομως .

Οι μηχανες συγκρινονται παντα με εκεινες της κατηγοριας τους. Δεν ειναι μονο η αποδοση του αισθητηρα το ζητουμενο αλλα τι φακους μπορουν να φορεσουν και να συνεργαστουν, τι παραμετροποιησεις σηκωνει κοκ.

Μα πλέον σε όλα τα συστήματα βρίσκεις και φοράς καλούς φακούς λεφτά να έχεις μόνο!!! Και ακριβώς αυτή η έλλειψη βελτίωσης στην απόδοση των αισθητήρων έχει φέρει σε μεγάλο βαθμό και το τέλμα στις πωλήσεις μηχανών (μαζί με άλλους λόγους). Ωραίες οι βελτιώσεις στα σκόπευτρα, στα κουμπάκια κλπ. άλλα όταν δεν έχεις πραγματική βελτίωση στην απόδοση εικόνας έχεις θέμα. Δεν βοηθάει και το γεγονός ότι όλες οι μηχανές έχουνε μείνει με αρχαίες και μικροσκοπικές οθόνες, ανύπαρκτο λειτουργικό που δεν σου δίνει την δυνατότητα να επεξεργάζεσαι εύκολα, να ανεβάζεις στα social media κλπ. Αυτά τα 2 είναι πολύ σημαντικά πλέον.

Εχω τώρα την Nikon D610 μηχανή που κοντεύει σχεδόν 8 χρόνια, αυτό που με απογοητεύει είναι το πόσο λίγα έχουν αλλάξει από τότε όσον αφορά την ποιότητα εικόνας. Αλλά ακόμα και σε άλλους τομείς ελάχιστα έχουν γίνει όπως π.χ. στην οθόνη, στο μενού, στην εργονομία κλπ. Ακόμα και η εστίαση από το σκόπευτρο είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με κάθε σύγχρονη μηχανή, ενώ σε κάποιους τομείς είναι αρκετά ανώτερη από πολλές νέες μηχανές εκει έξω (μπαταρία, κράτημα, βοηθητική οθόνη, 2 κάρτες μνήμης, ταχύτητα λειτουργίας κλπ.) .....κάποιος που δεν τον ενδιαφέρει το βίντεο ή δεν τον πειράζει να κουβαλάει πιο πολύ βάρος, μπορεί να καλυφτεί απόλυτα και πολύ πιο οικονομικά με μια παλιά μηχανή και παλιούς φακούς. Είναι τεράστιο θέμα αυτό και βασικός λόγος που έφτασαν οι πωλήσεις μηχανών εδώ που έφτασαν. Είναι αστείο, λυπηρό και άσχημο συνάμα να βγάζω το κινητό από την τσέπη μου και να βγάζει πιο άνετα και πιο ''καθαρά'' φώτο ακόμα και βράδυ από π.χ. την Fuji X-E3 με τον 18-55, ενώ σε βίντεο έχει και καλύτερη εικόνα, και καλύτερη εστίαση και καλύτερη σταθεροποίηση...κρίμα.

Να παρουν.

Αυτο ειναι η φωτογραφια. Ακραια καλη ποιοτητα μεσω ειδικου εξοπλισμου.

Αλλιως ειναι σαν να προτειναμε σε ολους την εποχη του φιλμ να μην προβαινουν σε αγορα καλης μηχανης (γιατι ποσοι ειχαν πριν ασχοληθουν) και να παρουν μια polaroid.

Μαζί σου να πάρουν, το θέμα είναι ότι αν δεν μπορούν να πάρουν τέτοιους φακούς?? Εκει τι κάνουν?? Εκει έρχονται τα κινητά, αγοράζουμε που αγοράζουμε κινητό, ε δίνουμε λίγα παραπάνω και παίρνουμε μια καλύτερη συσκευή που μπορεί υπό προϋποθέσεις να σε καλύψει και φωτογραφικά. Και για να το ξαναπώ κανένα κινητό δεν αντικαθιστά καμία μηχανή με καλούς φακούς, μηχανές με κιτ φακούς αντικαθιστούν, και αν ψάξεις και δεις τι συμβαίνει εκει έξω θα δεις ότι ο περισσότερος κόσμος που αγόραζε μηχανές δεν αγόραζε άλλον φακό πέρα από τον κιτ.

Last edited by a moderator:
Αυτό που θέλω να γράψω είναι ότι στις μηχανές πράγματι δεν έχεις σημαντικές βελτιώσεις πλέον καθαρά στην ποιότητα φωτογραφίας, ακόμα και μια αρχαία Olympuis em5 ή μια Nikon D7000 στέκονται επάξια και πολύ κοντά σε οποιαδήποτε σύγχρονη crop μηχανή σε θέμα ποιότητας εικόνας. Στα κινητά όμως δεν είναι έτσι, ένα παλιό κινητό ή ένα φτηνό κινητό απέχει πολύ, πάρα πολύ από ένα ακριβό και νέο μοντέλο. Δες και στο DXO Που σχεδόν κάθε νέα ναυαρχίδα σκαρφαλώνει στην κορυφή και δημιουργεί νέα στάνταρντς, τα κινητά ακόμα βελτιώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ειχα και εγώ πριν λίγο καιρό το Xiaomi Note 8 pro με τον 64αρη αισθητήρα του poco που αναφέρεται, δεν ήταν κακό άλλα μέχρι εκει, δεν είναι τυχαίο ότι δεν έβαλα ούτε ένα δείγμα από αυτό εδώ στο forum, έχει τεράστια διαφορά σε ποιότητα εικόνας από π.χ. το Mi10 που έχω τώρα και δεν είναι μόνο ο επεξεργαστής και οι νέοι αλγόριθμοι, το Mi10 έχει μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο βασικό αισθητήρα, ois, πιο φωτεινό φακό με καλύτερα οπτικά και άλλες μικροδιαφορές. Ολα αυτά το κάνουν να είναι σε εντελώς διαφορετική κλίμακα και υπάρχουν και τηλέφωνα που είναι ακόμα καλύτερα.

Ξέρεις πια είναι η ένστασή μου με το συγκριτικό που έβαλες? Οτι στην μηχανή ακόμα και στην pl10 να πήγαινε ή ακόμα και στο τούμπανο em1III πέρα από ευκολίες κλπ. καθαρά σε ποιότητα εικόνας δεν θα είχε και μεγάλες διαφορές, στο κινητό όμως αν πήγαινε π.χ. στο mi10 Ultra της ίδια μάρκας θα είχε χαοτικές διαφορές από το poco σε όλους τους τομείς.

Και για να πάω στο poco πάλι, για μένα όχι το συγκεκριμένο τηλέφωνο και ο αισθητήρας του 64mb (έτσι σκέτος, με μέτριο και όχι ιδιαίτερα φωτεινό φακό, χωρίς ois κλπ.) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καμία μηχανή, ίσως υπό προϋποθέσεις σε μέρα και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα μέχρι εκει. Για μένα μόνο αν πάει κάποιος σε κινητά του στιλ Iphone 11pro, Iphone 12, Xiaomi mi10, Huawei p40, samsung galaxy s20 κλπ. μπορεί να δει τι κάνουν πραγματικά τα καλά φωτογραφικά κινητά και να μπει στην διαδικασία να αντικαταστήσει την μηχανή του με κιτ τον φακό. Αν κάποιος δουλεύει κυρίως με prime φακούς ή ακριβούς ζουμ προφανώς κανένα κινητό (ακόμα) δεν μπορεί να τις χτυπήσει. Στο μέλλον θα δούμε.

Προσωπικά έχοντας κάνει μπόλικες συγκρίσεις με το mi10 με όσες μηχανές είχα, δανείστηκα κλπ. (πάνω από 10 σε σύνολο), τις πούλησα όλες και απλά πήρα μια FF γιατί μόνο εκει είδα πραγματικά διαφορές χωρίς να δώσω μια περιουσία. Στα τις Olympus μιας και είσαι και γνώστης μόνο αν πήγαινα σε ακριβούς φακούς pro πράγματι έβλεπα διαφορές υπερ της μηχανής σε σχέση με το κινητό μου, απλά οι φακοί αυτοί είναι πανάκριβοι και δεν μπορώ να τους πάρω. Δοκίμασα τον Olympus 17mmf1,2 για 1 εβδομάδα, εκπληκτικός φακός άλλα όχι για τα λεφτά που ζητάει, αν μπορούσα να τον βρω μέχρι 300-400 ευρώ ποτέ δεν θα έδινα τον εξοπλισμό μου της Olympus.

Πάλι δεν μας τα λες καθόλου καλά και σε βρίσκω εντελώς φάουλ να λες πράγματα που δεν ισχύουν. Λες έχουν τους ίδιους αισθητήρες note pro 8 me Poco X3.
Τελείως παραπληροφόρηση
Το Redmi note 8 pro, αυτό έχει αισθητήρα Samsung Bright S5KGW1
To Poco έχει αισθητήρα Sony IMX682 Exmor RS
Απενεργοτποιώντας απλά στο Poco X3 το Pro colour και το AI, έχεις φωτογραφίες πραγματικά με απίστευτη λεπτομέρεια και φυσικά χρώματα, στα χέρια ενός ψαγμένου γίνεται φοβερό όπλο αυτό το κινητάκι.

Για κοίταξε λιγάκι τα Μi 10T τι αισθητήρα φοράνε; τελικά φοβάμαι ότι δεν ξέρεις τι αισθητήρα έχεις και μας δίνεις και συμβουλές εδώ πέρα.

Τον karamela εγώ πλέον τον ακούω βερεσέ, σκέτη παραπληροφόρηση, γράψανε τα υπόλοιπα παιδιά κάποιες απόψεις, κάποιος έδειξε μια φωτογραφία από το Poco που είχε κάνει ψηφιακό ζουμ Χ10 στο απόλυτο σκοτάδι, εντάξει τι να καταλάβεις εκεί;
να πω λίγο για το Poco όπως το είδα μέχρι τώρα εγώ, τραβώντας με όσο το δυνατόν πιο φλατ ρυθμίσεις κλείνοντας AI και Pro που κάνουν τα χρώματα πολύ έντονα, με ελάχιστη επεξεργασία έχεις φανταστικά αποτελέσματα με ένα κινητό των 230 ευρώ! Για του λόγου το αληθές απο τον ίδιο τύπο που ανεβάσατε βίντεο πιο πριν, δείτε τι αποτελέσματα έχει στις δοκιμές του. Κοιτάξτε κάθε φωτογραφία που μάλιστα είναι χωρίς επεξεργασία. Φαντάσου λίγο αποθορυβοποίηση να κάνεις ή λίγο smart sharpening.
Δεν είμαι και χαζός αντιλαμβάνομαι ότι αν δώσεις 800-1000 ευρώ σήμερα σε κάποια ναυαρχίδα θα έχεις πραγματικά καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ακόμα και τα φτηνά κινητά γίνονται όπλα που σκοτώνουν στα χέρια κάποιου που ξέρει να βγάλει το max των δυνατοτήτων τους:
https://robinwong.blogspot.com/2020/10/xiaomis-poco-x3-nfc-photographers-review.html

Last edited by a moderator:
Επειδή μας διαβάζουν και κάποιοι με μικρή ή καθόλου εμπειρία στα φωτογραφικά, και μπορεί να φοβηθούν βλέποντας απόψεις περί εξωτικών φακών κ.λ.π., να πω ότι ΔΕΝ είναι απαραίτητο να πας σε τέτοιες λύσεις. Στην PL7 που χρησιμοποιεί ο Wong, φοράς έναν 45/1,8 που τον "βρίσκεις στα περίπτερα" με 100-120 (την μηχανή την έχω δει μέχρι και 90 ) και ΑΝ έχεις χέρι και μάτι κάνεις παπάδες...

Επειδή μας διαβάζουν και κάποιοι με μικρή ή καθόλου εμπειρία στα φωτογραφικά, και μπορεί να φοβηθούν βλέποντας απόψεις περί εξωτικών φακών κ.λ.π., να πω ότι ΔΕΝ είναι απαραίτητο να πας σε τέτοιες λύσεις. Στην PL7 που χρησιμοποιεί ο Wong, φοράς έναν 45/1,8 που τον "βρίσκεις στα περίπτερα" με 100-120 (την μηχανή την έχω δει μέχρι και 90 ) και ΑΝ έχεις χέρι και μάτι κάνεις παπάδες...

Προφανώς Δημήτρη απλά ο 45αρης γίνεται 90mm που είναι πολύ περιοριστικό και με συγκεκριμένες χρήσεις. Αν τον δώσεις σε έναν μέσο χρήστη να τον δουλέψει (το έχω κάνει!!) θα πάθει πλάκα με το πόσο στενό κάδρο έχει. Για δες πόσο κάνει ένας καλός prime σε ένα εστιακό μήκος πιο χρήσιμο για τους περισσότερους π.χ. 12mm (24mm σε FF).
https://www.skroutz.gr/s/446890/Olympus-M-Zuiko-Digital-ED-12mm-1-2-0-Micro-Four-Thirds-MFT-Silver.html?from=catspan

Αν προσθέσεις και άλλον έναν prime π.χ. 17mmf1,8 (που δεν είναι και κάτι τρομερό σαν φακός) θες άλλα σχεδόν 400 ευρώ....είναι ακριβό σπορ δυστυχώς.

Σε κάθε περίπτωση εννοείται αν δουλεύεις με prime φακούς στην μηχανή σου δεν το συζητάμε, καμία σχέση με τα κινητά, τα κινητά είναι για αυτού που δουλεύουν κυρίως με κιτ φακούς.

Υπάρχουν zoom που δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά σε ποιότητα σε σχέση με τους primes.

Εννοείται, το θέμα όμως είναι πόσο στοιχίζουν, τι φωτεινότητα έχουν σε σχέση με prime φακούς άλλα και τι βάρος/όγκο έχουν...για αυτό αναφέρθηκα σε κιτ φακούς και όχι προφανώς σε καλούς ζουμ φακούς.

Οι 17-50 f/2.8 VR των Tamron/Sigma είναι πολύ προσιτοί και καλής ποιότητας.
Αντίστοιχα οι υπερευρυγώνιοι 11-20 και 14-20 της Tokina.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

...είναι ακριβό σπορ δυστυχώς...

Ε γενικώς τα σπορ είναι ακριβά! Αλλά το να σκάω χιλιάρικο για κινητό με κριτήριο την φωτογραφική του αξία, είναι επίσης ακριβό - και ΔΕΝ είναι... σπόρ. Οπότε μια χαρά είναι το Poco ως κινητό που τραβάει και φωτογραφίες - αλλά ως εκεί...

Υ.Σ. Εκτός κι αν είμαι blogger/you tuber ή ότι άλλο σχετικό και ασκώ το επάγγελμά μου - "σπρώχνοντας" κινητά. Κι αυτό επάγγελμα είναι...

Eντάξει έτσι κι αλλιώς μιλάμε για jpeg αρχεία. δεν μιλάμε για εξοπλισμούς που μηχανές και φακοί και υπολογιστής μαζί για επεξεργασία raw φυσικά είναι άλλη κλάση.
Στα jpg άλλο ουρανό κάνουν οι Sony α 6xxxx, άλλο ουρανό oι lumix, άλλο ουρανό οι Olympus και άλλο ουρανό το κάθε κινητό, ανάλογα με τους αλγορίθμους για το jpg εννοώ αποχρώσεις του γαλάζιου, σκιάσεις στα σύννεφα κλπ. Kάθε μηχανή έχει τον δικό της χαρακτήρα.

Μην πας μακρυα.....πηρα τον tamron 17-35mm σε καλη τιμη απο το Αμαζον κοντα στα 350 και βαζει κατω φακους 3πλασιας τιμης.

Μιλαμε για FF φακο.

Τωρα αν θες να εχει και διαφραγμα f0,95 ε θα το πληρωσεις αν θες και σταθεροποιηση στον φακο επισης .

Αλλα με πολυ μικρους συμβιβασμους παιρνεις φακους διαμαντια αν ξερεις τι ψαχνεις και πως .

Μαζί σου και συμφωνώ απόλυτα!! Αντε πείσε βέβαια τον κόσμο να αγοράσει DSLR, ειδικά εδώ μέσα στο Forum δεινόσαυρους τις ανεβάζουμε μοσχάρια τις κατεβάζουμε!!χαχα