Αυτό που θέλω να γράψω είναι ότι στις μηχανές πράγματι δεν έχεις σημαντικές βελτιώσεις πλέον καθαρά στην ποιότητα φωτογραφίας, ακόμα και μια αρχαία Olympuis em5 ή μια Nikon D7000 στέκονται επάξια και πολύ κοντά σε οποιαδήποτε σύγχρονη crop μηχανή σε θέμα ποιότητας εικόνας. Στα κινητά όμως δεν είναι έτσι, ένα παλιό κινητό ή ένα φτηνό κινητό απέχει πολύ, πάρα πολύ από ένα ακριβό και νέο μοντέλο. Δες και στο DXO Που σχεδόν κάθε νέα ναυαρχίδα σκαρφαλώνει στην κορυφή και δημιουργεί νέα στάνταρντς, τα κινητά ακόμα βελτιώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ειχα και εγώ πριν λίγο καιρό το Xiaomi Note 8 pro με τον 64αρη αισθητήρα του poco που αναφέρεται, δεν ήταν κακό άλλα μέχρι εκει, δεν είναι τυχαίο ότι δεν έβαλα ούτε ένα δείγμα από αυτό εδώ στο forum, έχει τεράστια διαφορά σε ποιότητα εικόνας από π.χ. το Mi10 που έχω τώρα και δεν είναι μόνο ο επεξεργαστής και οι νέοι αλγόριθμοι, το Mi10 έχει μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο βασικό αισθητήρα, ois, πιο φωτεινό φακό με καλύτερα οπτικά και άλλες μικροδιαφορές. Ολα αυτά το κάνουν να είναι σε εντελώς διαφορετική κλίμακα και υπάρχουν και τηλέφωνα που είναι ακόμα καλύτερα.
Ξέρεις πια είναι η ένστασή μου με το συγκριτικό που έβαλες? Οτι στην μηχανή ακόμα και στην pl10 να πήγαινε ή ακόμα και στο τούμπανο em1III πέρα από ευκολίες κλπ. καθαρά σε ποιότητα εικόνας δεν θα είχε και μεγάλες διαφορές, στο κινητό όμως αν πήγαινε π.χ. στο mi10 Ultra της ίδια μάρκας θα είχε χαοτικές διαφορές από το poco σε όλους τους τομείς.
Και για να πάω στο poco πάλι, για μένα όχι το συγκεκριμένο τηλέφωνο και ο αισθητήρας του 64mb (έτσι σκέτος, με μέτριο και όχι ιδιαίτερα φωτεινό φακό, χωρίς ois κλπ.) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καμία μηχανή, ίσως υπό προϋποθέσεις σε μέρα και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα μέχρι εκει. Για μένα μόνο αν πάει κάποιος σε κινητά του στιλ Iphone 11pro, Iphone 12, Xiaomi mi10, Huawei p40, samsung galaxy s20 κλπ. μπορεί να δει τι κάνουν πραγματικά τα καλά φωτογραφικά κινητά και να μπει στην διαδικασία να αντικαταστήσει την μηχανή του με κιτ τον φακό. Αν κάποιος δουλεύει κυρίως με prime φακούς ή ακριβούς ζουμ προφανώς κανένα κινητό (ακόμα) δεν μπορεί να τις χτυπήσει. Στο μέλλον θα δούμε.
Προσωπικά έχοντας κάνει μπόλικες συγκρίσεις με το mi10 με όσες μηχανές είχα, δανείστηκα κλπ. (πάνω από 10 σε σύνολο), τις πούλησα όλες και απλά πήρα μια FF γιατί μόνο εκει είδα πραγματικά διαφορές χωρίς να δώσω μια περιουσία. Στα τις Olympus μιας και είσαι και γνώστης μόνο αν πήγαινα σε ακριβούς φακούς pro πράγματι έβλεπα διαφορές υπερ της μηχανής σε σχέση με το κινητό μου, απλά οι φακοί αυτοί είναι πανάκριβοι και δεν μπορώ να τους πάρω. Δοκίμασα τον Olympus 17mmf1,2 για 1 εβδομάδα, εκπληκτικός φακός άλλα όχι για τα λεφτά που ζητάει, αν μπορούσα να τον βρω μέχρι 300-400 ευρώ ποτέ δεν θα έδινα τον εξοπλισμό μου της Olympus.