Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Να θυμηθήτε να κάνετε και κάποιο τέστ με κίνηση σε μέρος του κάδρου .. π.χ. τοπίο + κάποιον να κινείται στο τοπίο .. εκεί την πατάνε τα κινητά που βασίζονται στις πολλαπλές λήψεις .. ή θα βγάλουν θολό/παραμορφωμένο το κινούμενο μέρος ή θα το απομονώσουν απο μιά μόνο λήψη αλλά θα έχει θόρυβο ειδικά αν είναι στην σκιά ..
Αν μπορέσω να το βρώ θα ανεβάσω σχετικό παράδειγμα με Mi Note 10 + Gcam ..

Αβανταδόρικο κάδρο για το κόλπο των πολλαπλών λήψεων είναι ένα κάδρο σε χαμηλά φωτισμένο δωμάτιο όπου παίζει η TV .. με τις πολλαπλές λήψεις και η TV θα φαίνεται "σωστά" και το υπολοιπο δωματιο επίσης .. η slr θα ζοριστεί πολύ με μονή λήψη .. είναι σημαντική η δυναμική περιοχή τέτοιας σκηνής και αναγκαστικά η λήψη πρέπει να γίνει σε 1/50 για να παγώσει το κάδρο της TV και σε χαμηλό ISO για να μην την κάψει οπότε οσα απο τα υπόλοιπα είναι σχετικά σκοτεινά θα έχουν θόρυβο

Υ.Γ. τα εισαγωγικά στο "σωστά" τα έβαλα γιατί με ζορίζει πολύ να έχω σωστό (οπως το βλέπω με τα μάτια μου δηλαδή) WB και στην TV και στον χώρο όπου έχω θερμή λάμπα .. στις φωτό ή η TV θα βγεί καλά ή ο χώρος και τα δύο μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις

Στη μηχανή και στους φακούς θα διαλέξεις το καλύτερο διάφραγμα, μάλλον 5.6 με 8 για καλύτερα αποτελέσματα.
Στο κινητό φυσικά δεν έχεις επιλογή.

Στο τρίποδο θα ρυθμίσεις τη μηχανή στο καλυτερο διάφραγμα και μικρότερο iso (100) και θ αφήσεις το κινητό να διαλέξει ταχύτητα (πρόγραμμα A)

Στο κινητό πάλι δε μπορείς να κανείς κάτι.

Και τα 2 με timer φυσικά .

Στο χέρι βέβαια αλλάζουν τα πράγματα, εκεί το καλύτερο δυνατό για να βγει sharp η εικόνα, θα χρειαστούν ίσως μερικές δοκιμές, ειδικά στην μηχανή.

Στη μηχανή και στους φακούς θα διαλέξεις το καλύτερο διάφραγμα, μάλλον 5.6 με 8 για καλύτερα αποτελέσματα.
Στο κινητό φυσικά δεν έχεις επιλογή.

Στο τρίποδο θα ρυθμίσεις τη μηχανή στο καλυτερο διάφραγμα και μικρότερο iso (100) και θ αφήσεις το κινητό να διαλέξει ταχύτητα (πρόγραμμα A)

Στο κινητό πάλι δε μπορείς να κανείς κάτι.

Και τα 2 με timer φυσικά .

Στο χέρι βέβαια αλλάζουν τα πράγματα, εκεί το καλύτερο δυνατό για να βγει sharp η εικόνα, θα χρειαστούν ίσως μερικές δοκιμές, ειδικά στην μηχανή.

Ναι, αυτα ειχα κανει και την προηγουμενη φορα.
Θα αρχισω απο αυριο να πειραματιζομαι.

Έχω ήδη τραβήξει κάποια δείγματα και θα τα ανεβάσω τις ερχόμενες μέρες σε νέο thread.
Ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή όμως: Για να διαβαστεί σωστά το ProRaw format με όλα τα computational metadata, χρειάζεται το πρόγραμμα επεξεργασίας να είναι updated. Πχ το Lightroom στο Mac μόλις το έκανε στην έκδοση 10.1. Πριν αυτή, το DMG αρχείο εμφανιζόταν κρασαρισμενο.

Sent from my iPad using Tapatalk

υπαρχουν "κρυμμενα" metadata στα αρχεια proraw, που ειναι περιπου οσα και το πραγματικο αρχειο!

Το κανονικο μεγεθος ενος raw αρχειου στο iphone ανερχεται στα 12 MB , ενω το pro RAW ειναι περιπου το διπλασιο!
εκει κρυβονται δεδομενα βαθους, LTM (local tone mapping κλπ)

Το θεμα ειναι οτι λιγα προγραμματα μπορουν να εκμεταλλευτουν αλλα και να αλλαξουν αυτα τα metadata.
Το LR (δεν εχω δυστυχως τωρα mac) δεν ξερω αν μπορει να αλλαξει καποια απ αυτα, μπορει να τα δει ομως .
Υπαρχουν εφαρμογες οπως το rawpower που μπορουν και να αλλαξουν αυτα τα metadta ακι να τα διαχειριστουν αναλογα.

Ειναι αρχη ακομα γι αυτο το φορματ και θα χρειαστει χρονος μεχρι να εχουμε πληρη στοιχεια και σωστα αποτελεσματα ....

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

https://youtu.be/idW2ZGcHbaE

Μάλλον πλάκα μας κάνουν! δεν εξηγείται αλλιώς!! Μάτι βγάζουν οι φωτό! οχι οτι το iphone ειναι κακό -κάθε άλλο- απλά οι διαφορές ειναι εμφανείς.

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως χωρίς να ξέρεις ποιά είναι ποιά, στην πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνεις σημαντική διαφορά.
Προφανώς και θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Και εγώ την canon προτίμησα σε όλες, ωστόσο μετά από Pause και pixel peeping.

Σε social media επί παραδείγματι, η διαφορά μπορεί να μην ήταν καν ορατή.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

......

Ορθη διαπίστωση, ισχυει από την πρώτη μέρα και είναι ανάλογη με το που απευθύνεται το κάθε προϊόν !

Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Μάλλον πλάκα μας κάνουν! δεν εξηγείται αλλιώς!! Μάτι βγάζουν οι φωτό! οχι οτι το iphone ειναι κακό -κάθε άλλο- απλά οι διαφορές ειναι εμφανείς.

Η ουσια είναι το ποσό καλές φωτό μπορείς να βγάλεις πλέον με τα καλά smartphones.

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Ορθη διαπίστωση, ισχυει από την πρώτη μέρα και είναι ανάλογη με το που απευθύνεται το κάθε προϊόν !

Από το ~2017 η ποιότητα που βγαίνει από τα κινητά άρχισε να είναι εξαιρετικά αποδεκτή, πιο πριν, δεν υπήρχε σύγκριση, ειδικά σε απαιτητικές συνθήκες.
Πλέον, τα επιμέρους χαρακτηριστικά της φωτογραφίας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Μένει η λεπτομέρεια -κυρίως σε δύσκολες συνθήκες.

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως χωρίς να ξέρεις ποιά είναι ποιά, στην πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνεις σημαντική διαφορά.
Προφανώς και θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Και εγώ την canon προτίμησα σε όλες, ωστόσο μετά από Pause και pixel peeping.

Δεν το πολύ έψαξα εγώ. Επέλεγα αυτή που μου ήταν αρεστή σε βάθος πεδίου, χρώμα δέρματος και ουρανού.
Αλλα σε σχεση τιμής το iphone είναι ευκαιρία κόντρα στην r5 στο τελικό αποτέλεσμα.