Κινητό κάτοπτρο 1 ή 1,2 m

ctriant

Established Member
24 October 2006
145
Αθήνα, Γλυφάδα
Καλησπέρα σε όλους :a0210:

Ενδιαφέρομαι για την αγορά ενός κατόπτρου 1,2 μ Gibertini αλουμινίου με σκοπό να γίνει κινητό, με την βοήθεια ενός μοτερ diseqc (motec ή stabHH120).

Η απορεία μου είναι η εξής: Σε τρία διαφορετικά μαγαζιά /συνεργεία τοποθέτησης που τους ρώτησα για τον παραπάνω συνδιασμό, και τα τρία μου είπαν να προσανατολιστώ σε μικρότερο κάτοπτρο του ενός (1) μέτρου, για τους εξείς λόγους:
α) σταθερότητας της κατασκευής σε ανέμους και
β) για αδυναμία των μοτέρ να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στην κίνηση κάτοπτρου 1,2 (αν και αλουμινίου)

Οι γνώμη και η εμπειρία σας πάνω στο θέμα, θα μου ήταν πολύτιμες:grandpa: :ears:

Σας ευχαριστώ :a0210:

ένα πιο δυνατό μοτέρ , και μία καλή βάση ...

ΥΓ δεν έχω εμπειρία , αλλά με τον αέρα που τρώει το πιάτο μου που και που , μάλλον είναι θέμα βάσης ... σταθερό μεν , αλλά ψιλοέχασα κάτι τώρα τελευταία ...

Ξέρετε εάν υπάρχουν ποιό δυνατά μοτέρ ?

(μιλάμε πάντα για diseqc - λύση Actuator με positioner δυστυχώς δεν παίζει...)

Ευχαριστώ

Γενικα στα 120ρια μερικοι ερασιτεχνες δεν εχουν προβλημα, αλλοι σοβαροι τεχνικοι δεν εγγυουν να επιζησουν σε αλουμινενια ανω των 100-110εκ παρολο που οι κατασκευαστες των μοτερ τα διαφημιζουν για κεραιες ως 120εκ. Παντα παιζει ρολο ποσο μπορει να το πιασει ο ανεμος. Οι δυναμη σε καποια δυνατη ριπη ανεμου στο 120ρι ειναι σαφως πολυ πιο μεγαλη παρα σ ενα 100ρι.

Μια ενδιαμεση (36V ομως) λυση αν δεν χωραει ενα actuator ειναι το Jaeger SMR 1224: http://www.jaeger.com.tw/tvro/superjack/mount_superjack.htm. Πιο ογκωδης μεν αλλα οχι τοσο σαν το actuator και σταθεροτερη επαναφορα στις αποθυκευμενες μνημες θεσεων σε συγκριση με ενα Diseqc 1.2 motor.

Ευχαριστώ Χρήστο για την υπόδειξη :smile:

Ξέρεις εάν η συγκεκριμένη λύση χρειάζεται δεύτερο καλώδιο απο το κάτοπτρο προς τον δέκτη? (δυστυχώς υπάρχει μόνο ένα προεγκατεστημένο καλώδιο, και αποκλείεται η τοποθέτηση δεύτερου...για τον λόγο αυτό δεν "παίζει" και η λύση Actuator)

Έχω ακριβώς την εγκατάσταση που αναφέρεις. Δηλαδή gibertini 120x130 και μοτερ stab120. Το μοτέρ κινεί μια χαρά το κάτοπτρο (αν και σχετικά αργά). Επίσης η εγκατάσταση άντεξε ριπές ανέμου της τάξης των 110 km/H (με δεδομένα από ιστοσελίδες καιρού πραγματικού χρόνου). Το μόνο που πρέπει να γνωρίζεις, είναι ότι το Gibertini 120 για να "κάτσει" σε stab120 χρειάζεται ένα εξάρτημα (το αναφέρει το βιβλίο οδηγιών του stab) που δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να βρεις εδώ.

Re: Απάντηση: Κινητό κάτοπτρο 1 ή 1,2 m

Ευχαριστώ Χρήστο για την υπόδειξη :smile:

Ξέρεις εάν η συγκεκριμένη λύση χρειάζεται δεύτερο καλώδιο απο το κάτοπτρο προς τον δέκτη? (δυστυχώς υπάρχει μόνο ένα προεγκατεστημένο καλώδιο, και αποκλείεται η τοποθέτηση δεύτερου...για τον λόγο αυτό δεν "παίζει" και η λύση Actuator)

Διστυχως το SMR 1224 χρειαζεται ξεχωριστο καλωδιο τροφοδοσιας οποτε δεν λυνει το προβλημα σου.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά :smile:

Μήπως γνωρίζεις Kanenas εάν αυτό το εξάρτημα που χρειάζεται το stabHH120 για το Gibertini 1,2 υπάρχει στην Ελλάδα?

Ευχαριστώ

Δεν ξέρω φίλε μου. Εγώ το είχα παραγγείλει από Ιταλικό online κατάστημα (και δεν ήταν και πολύ φθηνό από όσο θυμάμαι). Αν το ψάξεις στις μηχανές αναζήτησης, ίσως σου βγάλει κάτι.

Re: Απάντηση: Κινητό κάτοπτρο 1 ή 1,2 m

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά :smile:

Μήπως γνωρίζεις Kanenas εάν αυτό το εξάρτημα που χρειάζεται το stabHH120 για το Gibertini 1,2 υπάρχει στην Ελλάδα?

Ευχαριστώ

Δεν θελει, κανενα εξτρα εξάρτημα ,το stabHH120 , το εχω το μοτερ αυτο τρια χρονια ειναι πολυ βολικο και ευκολο στην χρηση, η τοποθετηση ειναι λιγο μπελαλιδικη !! η βαση και ο σωληνας πρεπει να ειναι αλφαδιασμενα , και καθετα περασμενα .. την τοποθετηση μπορεις να την κανεις και εσυ ο ιδιος ,και μονο την ρυθμιση του πιατου να στην κανει, ο τεχνιτης !!!

Το εξάρτημα το χρειάζεται για το συγκεκριμένο πιάτο. Όχι για τα υπόλοιπα. Το αναφέρει ξεκάθαρα και στο βιβλίο οδηγιών του (σελ 13, κωδικός εξαρτήματος DS01).

Απ' ό,τι βλέπω είναι ένα είδος αποστάτη για την εγκατάσταση ακριβώς αυτών των κατόπτρων της Gibertini. Κόστος στα 24 (κλέψιμο στη κυριολεξία πάντως αν πάρεις υπόψη τι εξάρτημα είναι αυτό!!) στο συγκεκριμένο μαγαζί (αλλά η τιμή παίζει λίγο πάνω ή κάτω σε άλλα που πέτυχα).

g_stabds01.gif

http://www.campanasat.biz/store/scheda.asp?id=183

Προσωπικά έχω ένα moteck SG2100 εδώ και 3,5 χρόνια με ένα κάτοπτρο tecatel 1.10X1.20 χωρίς πρόβλημα. Πιστεύω ότι και το Gibertini 120 να είχα πάνω πάλι δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν η χρήση actuator για κάτοπτρο όπως αυτό.

Last edited:
το πιάτο της Gibertini έχει όλα τα απαραίτητα για την εγκατάσταση δεν χρειάζεται τίποτα άλλο , αλλα αν σου περισευουν αυτο ειναι αλλη ιστορια !!!οσο για την επιλογή του πιάτου το 1,2m είναι το 1.10X1.20 επειδή είναι Offset , αν θα
βάλεις μεγαλύτερο το αντέχει το μοτέρ αυτό δεν έχει ανάγκη !!! κατά την εγκατάσταση εγώ δεν υπολόγισα το μήκος στις πλαϊνές βίδες, με αποτέλεσμα να τις λυγίσει κατά την περιστροφή , τόσο δυνατό είναι το μοτέρ !!!!!

Last edited:
Παιδιά καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Θα προχωρήσω στην απόκτηση του Gibertini 1,245 - 1,335 καθώς και του μοτερ STABHH120 μαζί με το εξάρτημα-αποστάτη που υπόδειξατε.

Σας ευχαριστώ