Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Παίρνοντας θάρρος από ορισμένα θέματα στην εκτός και εδώ να ομολογήσω ότι μέχρι τώρα και μετά από το θέμα με το καζανάκι κάπου "σκάλωνα" να το ανοίξω, θεωρώ ότι το σπίτι και ο γύρω χώρος από αυτό είναι προέκταση των μηχανημάτων (hi ή low end).

θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με αυτόματο πότισμα.

Λοιπόν : μιλάμε για 300 m2 με γκαζόν (ενίοτε παίζουμε και μπαλίτσα) σε εξοχική κατοικία.

Τι χρειάζομαι για έχω αυτόματο πότισμα, μηχανισμοί, βάνες, ποτιστήρια, σωλήνες κλπ....

Τη συμβουλή σας παρακαλώ :grandpa:

εχεις 300 m2 γκαζον και θες τσαμπα συμβουλες ρε συ Αντωνη?? οι επαγγελματιες κλεφτες θα γινουν??

υπάρχουν επαγγελματίες στην αγορά ????

δε νομίζω, έπειτα από αυτά που μου έχουν πει όσοι πέρασαν εδώ και δύο εβδομάδες !!!!!!!

Απάντηση: Re: Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

εχεις 300 m2 γκαζον και θες τσαμπα συμβουλες ρε συ Αντωνη?? οι επαγγελματιες κλεφτες θα γινουν??

Μ αρέσει που του απαντάς κι όλας...:BDBDG54::BDGBGDB55:

μην εισαι κακος ρε....

αμα το στησει θα μας το δινει καμμια εβδομαδα να κανουμε κανα παρτακι εσει περα στον αντιποδα της Πισινας.

ξερεις τωρα μπαρμπεκιου, muse, madonna και καλεσμενους χυμα....

Re: Απάντηση: Re: Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

Μ αρέσει που του απαντάς κι όλας...:BDBDG54::BDGBGDB55:

εσένα δεν θα σε καλέσω στα εγκαίνια !!!!!!!:7SFGSFG:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

εσένα δεν θα σε καλέσω στα εγκαίνια !!!!!!!:7SFGSFG:

Συνηθίζω να..μπουκάρω απρόσκλητος ...:Banane0:

Υ.Γ. Στριμμένε άνθρωπε.Ολα τοις μετρητοίς τα παίρνεις..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

Συνηθίζω να..μπουκάρω απρόσκλητος ...:Banane0:

Υ.Γ. Στριμμένε άνθρωπε.Ολα τοις μετρητοίς τα παίρνεις..

μπαααα, μετρητά τέλος. Επέστρεψα στις δόσεις !!!!!

Θα σε φτιαξει ο Σωκρατιδης. Ειναι "μανουλα" σε κατι τετοια....!

Το πρώτο και καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις μια γεώτρηση, ώστε να έχεις το δικό σου νερό. Για τα τετραγωνικά που έχεις πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ειδικό για να σου πει πόσες ίντσες διατομή σωλήνα θα χρειαστείς για να καλύπτει η πίεση του νερού ολόκληρη την έκταση.
Μετά, εάν δεν μπορείς να περάσεις υπόγειους σωλήνες, θα πρέπει να βάλεις από πάνω και κάθε φορά να τους μαζεύεις αφού ποτίσεις. Ομως έτσι θα είναι κουραστικό πολύ. Μετά ξέρεις, τα κλασικά, μπεκάκια...

Μια γενική παρατήρηση. Επαγγελματίες υπάρχουν, γνωρίζω όμως ότι οι συνάδελφοι γεωπόνοι που ασχολούνται με κήπους και γνωρίζουν το αντικείμενο και θεωρητικά και πρακτικά συνήθως ζητάνε περισσότερα χρήματα από "κηπουρούς" εμπειρικούς κάθε είδους που τελικά προτιμώνται λόγω μικρότερου κοστολογίου.
Από εκεί και πέρα ξεκινάς πρώτα από την τοποθεσία του κήπου καθώς και τα είδη που έχεις φυτέψει (έχεις αποκλειστικά γκαζόν?τι είδος?κλπ) φτιάχνεις μετά ένα πρόγραμμα άρδευσης για τις ανάγκες του και υλοποιείς ένα αρδευτικό σύστημα που να μπορεί να καλύψει αυτό το πρόγραμμα άρδευσης αυτοματοποιημένα.
300 τετραγωνικά δεν είναι εύκολο να σου πούμε έτσι απλά βάλε τα τάδε και τάδε και είσαι έτοιμος, όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε με 20-30 τετραγωνικά κήπο ή ενά μεγάλο μπαλκόνι. Αν από μεράκι θέλεις να ασχοληθείς να προσπαθήσω να σου βρω κάποιες σημειώσεις γενικότερα, να διαβάσεις και να αρχίσεις σιγά σιγά να υλοποιείς. Αλλά θα χρειαστεί διάβασμα...

Το πρώτο και καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις μια γεώτρηση, ώστε να έχεις το δικό σου νερό.

επειδή το είχα κάνει εγώ αυτό, σε πληροφορώ ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε τα έχω ξηλώσει όλα. Μόνο η τρύπα έμενε στην γεώτρηση. Ακου πιθανα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις:
1) Επειδή το πιθανότερο είναι το νερό μπορεί να μην φτάνει για Real time πότισμα, χρειάζεσαι να πάρεις αποθηκευτικά ντεπόζιτα που θα γεμίζουν π.χ. το βράδυ και από εκεί με πιεστικό να ποτίζεις.
2) Επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα έχει περισσότερα άλατα το νερό από το νερό της ΕΥΔΑΠ χρειάζεται να βάλεις φίλτρο όπου θα πρέπει να το καθαρίζεις/αλλάζεις τακτικά γιατί περιττό να σου πω για πότε θα βουλώσουν τα μπεκ.

Από την άλλη έτσι και δεν έχεις δικό σου νερό, ετοιμάσου για τρελούς λογαριασμούς από την ΕΥΔΑΠ για 300 τετρ. γκαζόν.....

Τάσο, χωρίς γεώτρηση, καλύτερα να το τσιμεντώσει όλο να γλυτώσει τα έξοδα από τους λογαριασμούς του νερού.
Για την γεώτρηση νομίζω ότι κανονικά πρέπει να πάρει άδεια όμως, αλλά δεν είμαι σίγουρος...

Σαφώς και χρειάζεται να βγάλει άδεια για γεώτρηση, απο δήμο και νομαρχία η οποία ΑΝ εκδοθεί τελικά, θα έχει περάσει κανας χρόνος το λιγότερο. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να μη του δοθεί άδεια, μιας και (ανάλογα με την περιοχή αλλάζει ο κανονισμός) δεν επιτρέπεται να υπάρχει άλλη γεώτρηση σε ακτίνα 300 μέτρων γύρω απο το σημείο που θα κάνει ο ίδιος.

Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι "η δουλειά να γίνει νύχτα" όπως κάνουν οι περισσότεροι με τις γεωτρήσεις...

Για 300μέτρα γκαζόν και περιμετρικά δεντράκια, θα χρειαστείς σίγουρα 2 τεπόζιτα των 2 κυβικών και 1 πιεστικό. Κόστος περίπου 180-200 ευρώ το κάθε τεπόζιτο και άλλα 250-450 ευρώ το πιεστικό (ανάλογα αν θα πάρεις ενα πολύ καλό και πολύ αθόρυβο Grundfos ή κάποιο αντίστοιχο "αθόρυβο" άλλης φθηνότερης μάρκας. Πρόσεξε να μην πάρεις πιεστικό όμως με φούσκα γιατί θα σηκώνεται η γειτονιά στο ποδάρι και θα σε καρφώσουν για τη γεώτρηση...).

Κόστος λοιπόν 610-850 ευρώ για αγορά πιεστικού-τεπόζιτα, και κανα 1500άρι η γεώτρηση, και κανα 800άρι οι βάνες και μπεκ, πας δλδ περίπου 3500 χιλιάρικα με το καλημέρα. Αν όμως δεν κάνεις γεώτρηση και ποτίζεις απο το δίκτυο, ετοιμάσου για λογαριασμό καλοκαιρινό τουλάχιστον 1000 ευρώ!!! Αυτά τα γλυτώνεις με το συνολικό κόστος των 2500 ευρώ της γεώτρησης...

Υ.Γ. δεν προτρέπω κανέναν να κάνει παράνομη γεώτρηση μιας και αν όλοι κάναμε απο μια γεώτρηση θα δημιουργούσαμε τεράστιο πρόβλημα στον υδροφόρο...

Re: Απάντηση: Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

Το πρώτο και καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις μια γεώτρηση, ώστε να έχεις το δικό σου νερό. Για τα τετραγωνικά που έχεις πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ειδικό για να σου πει πόσες ίντσες διατομή σωλήνα θα χρειαστείς για να καλύπτει η πίεση του νερού ολόκληρη την έκταση.
Μετά, εάν δεν μπορείς να περάσεις υπόγειους σωλήνες, θα πρέπει να βάλεις από πάνω και κάθε φορά να τους μαζεύεις αφού ποτίσεις. Ομως έτσι θα είναι κουραστικό πολύ. Μετά ξέρεις, τα κλασικά, μπεκάκια...

+1 (γενικα)

Το σημαντικό ειναι να εξασφαλίσεις το νερό.. Επειδή σκεφτομαι να κανω κατι ανάλογο φέτος στο εξοχικό στην Τήνο, ψάχνομαι και εγώ για ανάλογες λύσεις.. (Το νερο το έχω γιατί εχουμε πηγάδι μεσα στο οικόπεδο απλά πρέπει να βάλω αντλιες και σωληνώσεις για να το μεταφέρω παντου)

Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

1. Τσιμέντωμα δεν παίζει, με το πράσινο παίζουμε και λίγη μπαλίτσα στα γεράματα.
2. Γεώτρηση δεν παίζει, κάναμε (το κρουστικό της μπουλντόζας) 1 μήνα να "ανόιξει" χώρο για τα θεμέλια, όλο το βουνό είναι βράχος.
3. Λογαριασμός εξαμήνου της κοινότητας 300 ευρά......

οπότε νεράκι ουλεν και ο θεός βοηθός...

ενδεικτικές τιμές προσφορών που μου έδωσαν για μηχανισμό αυτόματου σωληνώσεις και μπεκ, από 2.000 έως 3.200 !!!!!

Η γεώτρηση δεν έχει καμία σχέση με θεμέλια....Μια τρύπα 20 πόντους διάμετρο ανοίγει.

Ξαναλέω, ετοιμαστείτε για τρελούς λογαριασμούς διότι ανεβαίνεις κατανάλωση κυβικών και αλλάζεις κλίμακα με εκθετική πρόοδο!

Re: Απάντηση: Κήπος και αυτόματο πότισμα, χρειάζομαι συμβουλές....

Η γεώτρηση δεν έχει καμία σχέση με θεμέλια....Μια τρύπα 20 πόντους διάμετρο ανοίγει.

Ξαναλέω, ετοιμαστείτε για τρελούς λογαριασμούς διότι ανεβαίνεις κατανάλωση κυβικών και αλλάζεις κλίμακα με εκθετική πρόοδο!

δεν κατάλαβες τη σημασία αυτού που έγραψα Τάσο, είναι όλο βράχος και δεν ξεκινάω καν διαδικασία για γεώτρηση...

σου έγραψα πιο πάνω τον μέχρι τώρα λογαριασμό, ο κήπος υπάρχει, το γκαζόν υπάρχει, απλά το πότισμα γίνεται manual...

και πάλι ευχαριστώ για τον κόπο σας .....