Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Και εδώ η πρωτότυπη εκδοχή της μελωδίας, ως Lied,τραγουδισμένο από τον μεγάλο Heinrich Schlusnus.

http://www.youtube.com/watch?v=-VJXBrTQtd0

Υπέροχη ερμηνεία, Κώστα, ενός αγαπημένου μου τραγουδιού. Δεν τον γνώριζα τον Schlusnus, έχει πολύ εκφραστική φωνή και αποδίδει κατά γράμμα και νότα τη σύνθεση. Σ' ευχαριστώ για την παραπομπή. Είναι μια μελωδία ενός πρόωρα χαμένου, που θα μπορούσε να την αφιερώσει σε όσους φεύγουν πρόωρα...

Re: Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Υπέροχη ερμηνεία, Κώστα, ενός αγαπημένου μου τραγουδιού. Δεν τον γνώριζα τον Schlusnus, έχει πολύ εκφραστική φωνή και αποδίδει κατά γράμμα και νότα τη σύνθεση. Σ' ευχαριστώ για την παραπομπή. Είναι μια μελωδία ενός πρόωρα χαμένου, που θα μπορούσε να την αφιερώσει σε όσους φεύγουν πρόωρα...

Τον Schlusnus ανακάλυψα τυχαία αγοράζοντας βινύλια στη Γερμανία. Αγόραασα 8 δίσκους για 8 ευρώ και ο πωλητής μου έδωσε για μπόνους και 2 10ιντσα βινύλια του με προπολεμικές ηχογραφήσεις. Πλέον τα θεωρώ από τα πιό πολύτιμα αποκτήματα στη συλλογή μου. Όσον αφορά τη μελωδία η αλήθεια είναι ότι για μη γερμανόφωνους η διασκευή για βιολί είναι πιό προσβάσιμη και το δοξάρι του Elman είναι σα να έχει φωνή...

Θεωρώ πως οι -πλην Lied- εκδόσεις είναι κάπως τουριστικού χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενες την άφατη τελειότητα του βασικού μελωδικού θέματος ...

Κατ' εμέ η κορυφαία ερμηνεία είναι του Peter Schreier με τον Andras Scfiff στο πιάνο, από το σκόρπιο ''κύκλο'' των τελευταίων τραγουδιών που είθισται να αναφέρεται ως Schwanengesang... Ηχογράφηση της Decca ... μακρυά από τις συνήθεις βαρείς και ''τραγικές'' ερμηνείες στυλ Ντισκάου, αλλά αντίθετα πεταχτούλικο, αναστενάρικο και ονειροπαρμένο, είναι το ιδανικό αντικλείδι για την απελευθέρωση λογής λογής φτερουγισμάτων ... δυστυχώς δεν το έχει στο ΥΤ να σας το βάλω, και κάποια άλλη εκτέλεση του Schreier που υπάρχει είναι για μπάτσες ... οι Σουμπερτικοί ψάξτε το ... κυκλοφορεί και σαν πακέτο με την Μυλωνού και το χειμωνιάτικο ταξίδι, αλλά εκεί οι ερμηνείες υπολείπονται σαφώς του Ντισκάου και των εκάστοτε συνοδών του ...

Θεωρώ πως οι -πλην Lied- εκδόσεις είναι κάπως τουριστικού χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενες την άφατη τελειότητα του βασικού μελωδικού θέματος ...

Κατ' εμέ η κορυφαία ερμηνεία είναι του Peter Schreier με τον Andras Scfiff στο πιάνο, από το σκόρπιο ''κύκλο'' των τελευταίων τραγουδιών που είθισται να αναφέρεται ως Schwanengesang... Ηχογράφηση της Decca ... μακρυά από τις συνήθεις βαρείς και ''τραγικές'' ερμηνείες στυλ Ντισκάου, αλλά αντίθετα πεταχτούλικο, αναστενάρικο και ονειροπαρμένο, είναι το ιδανικό αντικλείδι για την απελευθέρωση λογής λογής φτερουγισμάτων ... δυστυχώς δεν το έχει στο ΥΤ να σας το βάλω, και κάποια άλλη εκτέλεση του Schreier που υπάρχει είναι για μπάτσες ... οι Σουμπερτικοί ψάξτε το ... κυκλοφορεί και σαν πακέτο με την Μυλωνού και το χειμωνιάτικο ταξίδι, αλλά εκεί οι ερμηνείες υπολείπονται σαφώς του Ντισκάου και των εκάστοτε συνοδών του ...

Schwanengesang στα γερμανικά: κύκνειο άσμα.

Προσωπικά μου αρέσει πολύ και ο Fritz Wunderlich, σπουδαία φωνή.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited by a moderator:
Η 4η μπαλάντα … ένα μουχλιασμένο πλην πολύτιμο πουγκί με μισόλογα, με ακίνητα γαλάζια κυριακάτικα απογεύματα … με πορείες για κατά μέτωπο σύγκρουση και την τελευταία στιγμή πανικόβλητα στριψίματα του τιμονιού … με στεντόρειες αγάπες και ανήμπορους εγωισμούς, υπερκινητικά θέλω, ματαιωμένα πλάνα… με την θέληση να κοροϊδέψεις τον χρόνο, καταμετρώντας τον βάσει των λίγων κοχλασμένων σμιξιμάτων, με την θέληση να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου ότι κάποτε το μόνο που ποθείς θα σου ανήκει ολοκληρωτικά …

εδώ ακούγεται πρώτη σε ένα πρόγραμμα του μεγάλου Μαγγάλωφ :

http://www.youtube.com/watch?v=0N04ruXN9GY

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

το "μέτρο"...:ernaehrung004:

Τι ωραίος χαρακτηρισμός! Αρχικά τον είχα ταυτίσει με τις σονάτες του Beethoven. Μετά, άπειρος ων και ακούγοντάς τον να παίζει σονάτες του Schubert, αναρρωτήθηκα ποια έργα του Beethoven ήταν αυτά. Μετά ένιωσα ότι αναδεικνύει με το παίξιμό του τα κοινά τους στοιχεία. Ο Schubert εργάστηκε εντατικά για να αποτινάξει την κληρονομιά του Β. και τα κατάφερε αφομοιώνοντάς τον, φέροντάς τον δηλ. μέσα στη μουσική του. Ποιος ξέρει τι θα είχε γίνει αυτός ο πρόωρα χαμένος συνθέτης αν είχε ζήσει τα χρόνια του Β! Ας είναι πάντως ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον συμπατριώτη μας από τη Βλάστη Κοζάνης Νικόλαο Δούμπα, ο οποίος αναγνώρισε έγκαιρα την αξία του παραγνωρισμένου θανόντος Schubert, μάζεψε τα χειρόγραφά του και τα πρόσφερε μετά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

http://www.youtube.com/watch?v=iK2BOho_kMQ

αχ βρε φίλε ... και μένα ασταθής είναι ο βηματισμός μου ... και θολοί οι στόχοι μου ... και ψάχνω τι μέσα θα παρατάξω για να τους πετύχω ... μου ρήμαξαν όμως το οπλοστάσιο ...

Μα, Σπύρο, πού είναι το ρημαγμένο οπλοστάσιο; Αν φυλλομετρήσουμε αυτό το εξαίσιο νήμα, διαρκώς αποκαλύπτεις τα όπλα σου, υψηλής στάθμης και διαχρονικά! Σ' ευχαριστώ και γι' αυτόν το Chopin, φιλτραρισμένο από χαρισματικό πιανίστα!

Να 'σαι καλά Αγαθοκλή ... πάντα ζεστός ο λόγος σου ...

Ελπίζω να μου επιτρέπεις να σου αφιερώσω κάτι που θεωρώ ότι προσομοιάζει στον χαρακτήρα σου :

http://www.youtube.com/watch?v=McnepOScHMc

Σ’ ευχαριστώ, Σπύρο! Νιώθω ότι διαβάζεις μέσα μου…
Σαν επιστέγασμα των δύο τελευταίων αναρτήσεών σου, παραθέτω ένα ποίημα που αναφέρεται (και) στη μουσική. Το έχει γράψει η κ. Νέλλη Ανδρικοπούλου. Στο πιάνο της έπαιζε ο Μάνος Χατζιδάκις τη δεκαετία του ’40. Αν θεωρηθεί εντελώς εκτός θέματος, θα μπορούσε να μεταφερθεί στο νήμα της ποίησης.

ΤΟ ΓΗΡΑΣ

Ανέκκλητο το γήρας·
κανείς δεν μπορεί να προβλέψει
την άφιξή του·
δεν έχει σχέση με το ημερολόγιο
μ’ ό,τι πιστεύεις ούτε καν
-φαντάσου- με τον τρόπο
που σε κοιτούν οι άλλοι·
δεν έχει σχέση με τον εαυτό σου·
μια ξαφνική επιλογή
στοιχείων που συγκέντρωσε η μοίρα
μέσ’ από μι-α-γνωστή σου εμπειρία