Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Είναι υπέροχες και οι δύο,απλά η πρώτη είναι τελείως "συμπαντική".

Τελικά όποιος ασχολείται και αγαπά τήν Μουσική ,ανεξάρτητα από τό είδος πού αισθανεται πιό ''κοντά'' έχει και τό σωστό feeling.:a0210::a0210:

Oπως τά λές είναι Γιώργη.:2thumb22sup:
Ολόκληρο τό έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο σέ σύλληψη και ακόμα περισσότερο σέ ''οργάνωση''..
Πολλές εκτελέσεις τής 8ης είναι αποσπασματικές και δέν μπορούν νά συλλάβουν τό ''όλον''..
Αυτή τού Horenstein πού ονόμασες ''συμπαντική'' είναι αυτή πού μέ βοήθησε νά τό δώ σφαιρικά απ´τήν αρχή ως τό τέλος ,σάν μιά συνέχεια..
Αντίθετα άλλες ερμηνείες ,γοητευτικότερες ίσως αποσπασματικά δέν κατόρθωναν νά μεταδώσουν αυτό τό συναίσθημα,αλλά καί τό όλο νόημα.

Και μιά ελληνίδα Θεά. Η μεγάλη Τζίνα Μπαχάουερ (ξενικό όνομα αλλά γέννημα θρέμα Ελληνίδα). Από τις λίγες γυναίκες πιανίστριες που κατάφερναν έργα όπως τα τελευταία κοντσέρτα του Beethoven, το 3ο του Rachmaninoff ή το δεύτερο του Brahms που ακούμε εδώ.

http://www.youtube.com/watch?v=nhXMM2CjZsc

Θεά: Kathleen Ferrier
υπό την καθοδήγηση του Bruno Walter, 1952, με τη φιλαρμονική της Βιέννης

Αποχαιρετά, με το Τραγούδι της Γης

http://www.youtube.com/watch?v=5X_Ii0ymVRM

....Να μάθει ζήτησε για πού
πηγαίνει, κι ακόμη, αν δεν γινότανε αλλιώς.

Εκείνος μίλησε με πέπλο στη φωνή του:

Αχ, φίλε μου εσύ,

στον κόσμο αυτό δεν μου 'λαχε της τύχης ένα χάδι!

Για πού πηγαίνω; Ψηλά στα όρη φεύγω.

Γαλήνη αποζητώ για τη μοναχική καρδιά μου.

Στον τόπο μου πηγαίνω, στην πατρίδα.

Στα ξένα πια δεν θα γυρνώ.

Την ώρα της προσμένει η καρδιά μου σιωπηλή!

Η αγαπημένη γη παντού τριγύρω ανθίζει

την άνοιξη και πρασινίζει πάλι!

Παντού και πάντα μες στο φως ο γαλανός ορίζων!

Παντοτινά... για πάντα...

Αναλυτικότερα: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=1117

Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Ένα από τα συγκλονιστικότερα requiem της μουσικής φιλολογίας... (για μένα το top)

To πρώτο μέρος, στην πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία που βρήκα στο βιντεοχάος...

http://www.youtube.com/watch?v=RXHxKTtCMfg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=LDQZydqTU3o&feature=PlayList&p=49276B889B4DC701&index=0&playnext=1

Μιάς και τό ξεκίνησες..
Τό δεύτερο μέρος από Klemperer.
Γιά μένα,ακόμα τόχω στήν κορυφή..

Συμφωνώ ότι είναι τό σημαντικότερο όλων..Απλά τό κατάλαβα στά 40 καί μου,εσύ πολύ νεώτερος.:a0210::a0210:

http://www.youtube.com/watch?v=kL9S_RQHHTM

http://www.youtube.com/watch?v=fs69JKbKvXI&feature=related

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Ολόκληρο τό έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο σέ σύλληψη και ακόμα περισσότερο σέ ''οργάνωση''..
Πολλές εκτελέσεις τής 8ης είναι αποσπασματικές και δέν μπορούν νά συλλάβουν τό ''όλον''..
Αυτή τού Horenstein πού ονόμασες ''συμπαντική'' είναι αυτή πού μέ βοήθησε νά τό δώ σφαιρικά απ´τήν αρχή ως τό τέλος ,σάν μιά συνέχεια..
Αντίθετα άλλες ερμηνείες ,γοητευτικότερες ίσως αποσπασματικά δέν κατόρθωναν νά μεταδώσουν αυτό τό συναίσθημα,αλλά καί τό όλο νόημα.

To θέμα είναι Σπύρο, πως το συγκεκριμένο thread, έχει αρχίσει να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από ότι αρχικά πίστευα.
Επειδή δε, αντιλαμβάνομαι ότι το να ακούει κανείς μουσική από το youtube δεν είναι και το πιο ιδανικό, σήμερα επίσημα έκανα και την πρώτη μου αγορά.(λέω επίσημα γιατί στο σπίτι υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία όμως δεν έχω ακούσει ποτέ).
Ένα τριπλό βινύλιο που περιλαμβάνει την symphony No.1 in d major, symphony No.4 in g major και το Das lied von der erde(the song of the earth), από τον Bernstein και την New York Philharmonic.

Έχω ακούσει μέχρι στιγμής την symphony No.1, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι συγκεκριμένο .Έχω αρχικά σκεφθεί κάποια πράγματα , αλλά δεν μπορώ φυσικά να καταλάβω αν αυτά αφορούν τον Mahler, τον Bernstein, ή αν απλώς είναι η δική μου οπτική την δεδομένη χρονική στιγμή!

Θα τα πούμε και απο κοντά την Παρασκευή...

Πάντως υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός!

πιστεύω ότι η υπερ-συναισθηματική προσέγγιση του Μπερνστάιν είναι ότι πρέπει για σένα Γιώργο, και λόγω χαρακτήρα (από όσα μπορώ να καταλάβω από την διαδικτυακή (και συντομότατη φυσική ) γνωριμία μας ) αλλά και λόγω πρώτης επαφής με τα έργα ...

συνέχισε λοιπόν και μεις εδώ είμαστε για τα περαιτέρω ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

To θέμα είναι Σπύρο, πως το συγκεκριμένο thread, έχει αρχίσει να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από ότι αρχικά πίστευα.
Επειδή δε, αντιλαμβάνομαι ότι το να ακούει κανείς μουσική από το youtube δεν είναι και το πιο ιδανικό, σήμερα επίσημα έκανα και την πρώτη μου αγορά.(λέω επίσημα γιατί στο σπίτι υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία όμως δεν έχω ακούσει ποτέ).
Ένα τριπλό βινύλιο που περιλαμβάνει την symphony No.1 in d major, symphony No.4 in g major και το Das lied von der erde(the song of the earth), από τον Bernstein και την New York Philharmonic.

Έχω ακούσει μέχρι στιγμής την symphony No.1, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι συγκεκριμένο .Έχω αρχικά σκεφθεί κάποια πράγματα , αλλά δεν μπορώ φυσικά να καταλάβω αν αυτά αφορούν τον Mahler, τον Bernstein, ή αν απλώς είναι η δική μου οπτική την δεδομένη χρονική στιγμή!

Επίσης δοκίμασε και Schubert μιας και σου άρεσε το video πριν...

Welcome to the Club και επίσημα πλέον..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Καπως ετσι την "πατησα" και εγω Γιωργο....Απο τις Παρουσιασεις...Εδω και ενα χρονο περιπου αυτα που αγοραζω ειναι κατα 80% κλασσικη.Με εβαλαν στην πριζα τα "καλοπαιδα" εδω μεσα με τις παρουσιασεις.
A new world....

Και μιλωντας για Μαλερ αν και δεν τις εχω ακουσει ολες ακομα αυτη που μεχρι στιγμης με κερδιζει ειναι η 2η...
Αλλα εχει πολυ φαι ακομα o Mahler και σιγουρα θελει πολλες ακροασεις...

Last edited:
Οι παρουσιάσεις είναι η αφορμή.
Ο κρυμμένος θησαυρός είναι η αιτία. Κι αυτή η γοητευτική σχέση, που "ξεκλειδώνει" σιγά σιγά, αποδεικνύεται ουσιαστική και γεμάτη.

Re: Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Μιάς και τό ξεκίνησες..
Τό δεύτερο μέρος από Klemperer.
Γιά μένα,ακόμα τόχω στήν κορυφή..

Συμφωνώ ότι είναι τό σημαντικότερο όλων..Απλά τό κατάλαβα στά 40 καί μου,εσύ πολύ νεώτερος.:a0210::a0210:

Ωραίος κι εδώ ο Otto...:2thumb22sup::2thumb22sup:
Πρέπει να δεις μια συναυλία πρόσφατα, με τον Abbado και τoυς Βερολινέζους... ο ίδιος καταπονημένος από την ασθένειά του, δίνει μια απίστευτα εσωτερική ερμηνεία, με δύο εξαιρετικούς για τη σημερινή εποχή τραγουδιστές...

Έχεις ιδέα αν υπάρχει ερμηνεία με τον Discau ως βαρύτονο...???

Last edited:
Δεν ξέρω εσείς τι λέτε αλλά για μένα η πρωτιά ανήκει αλλού....(μέχρι την ηλικία του Σπύρου έχω ακόμα:flipout::flipout:)....

Αιμίλιε εννοείται ότι ο Μοzart παίζει δεν έρχεται σε καμία περίπτωση καταϊδρωμένος. Αλλά είναι τελείως διαφορετικά έργα... Πρέπει να το ακούσεις του Brahms, ολόκληρο, όχι αποσπασματικά, δώστου 80-90 λεπτά όσο διαρκεί, και θα με θυμηθείς. Αν θες μπορώ να σου πασάρω το dvd με τον Abbado που περιγράφω παραπάνω, είναι πολύ καλό για πρώτη επαφή...

Re: Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Και βέβαια υπάρχει, η κλασσική στουντιακή ηχογράφηση του Klemperer με την Ορχήστρα και τη Χωρωδία Philharmonia. Κοντράλτο ήταν η Christa Ludwig. Αν σε ενδιαφέρει το βινύλιο έχω ένα καλούτσικο αμερικάνικο που θέλω να ξεφορτωθώ ;)

Αιμίλιε εννοείται ότι ο Μοzart παίζει δεν έρχεται σε καμία περίπτωση καταϊδρωμένος. Αλλά είναι τελείως διαφορετικά έργα... Πρέπει να το ακούσεις του Brahms, ολόκληρο, όχι αποσπασματικά, δώστου 80-90 λεπτά όσο διαρκεί, και θα με θυμηθείς. Αν θες μπορώ να σου πασάρω το dvd με τον Abbado που περιγράφω παραπάνω, είναι πολύ καλό για πρώτη επαφή...

Οκ, θα σε πώ.....Thanx!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κλασική Μουσική - Θεοί και Δαίμονες

Πρέπει να δεις μια συναυλία πρόσφατα, με τον Abbado και τoυς Βερολινέζους... ο ίδιος καταπονημένος από την ασθένειά του, δίνει μια απίστευτα εσωτερική ερμηνεία, με δύο εξαιρετικούς για τη σημερινή εποχή τραγουδιστές...

Αυτή τού Klemperer πού έβαλα..:a0210:
Ο Αbbado ειδικά μετά την ασθενειά του είναι συγκλονιστικός..
Σάν νά φωτίστηκε εσωτερικά..
Καί μόνον πού τόν βλέπεις στό πόντιουμ νά υπερβαίνει τήν ιδια του τήν μοίρα υποκλίνεσαι..
Ο μεγαλύτερος εν ζωή Conductor αλλά και κάτι παραπάνω.:grinning-smiley-043