Απο έρευνα που είχα κάνει η Omega Plus σε συνδυασμό με ροζέτα ασφαλειας και πλάκα μαγγανίου θεωρείται απαραβίαστη και δεν ανοίγει χωρίς να διαλυθεί η πόρτα.
Υπάρχει ένα βίντεο στο youtube που δείχνει και καλά διάρρηξη της αλλά είναι μούφα καθώς έχει αφαιρεθεί ο εσωτερικός μηχανισμός.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αν με κάποιο τρόπο καταφέρεις να χάσεις τα κλειδιά (5+1 είναι νομίζω) η τα ξεχάσεις απο μέσα, πας για νέα πόρτα καθώς δεν μπορεί να την ανοίξει κλειδαράς χωρίς να σου την αχρηστέψει.
Μιας και σήμερα προχώρησα κι εγώ σε αντικατάσταση της κλειδαριάς στην θωρακισμένη πόρτα της εισόδου του διαμερίσματός μου, ας πω τι αποκόμισα από τις συζητήσεις με τους επαγγελματίες του χώρου.
Εκτός από το κατάστημα που είχα αγοράσει την θωρακισμένη πόρτα, ρώτησα ακόμη σε άλλα δύο. Ομολογώ πως ενώ πήγα με φόρα για Omega Plus, και οι τρεις μου την έκοψαν.
Το βασικό επιχείρημά τους ήταν πως πλέον οι Omega είναι ξεπερασμένες μιας και πρόκειται ουσιαστικά για μοντέλο κλειδαριάς του 2005, ενώ δεν επιδέχονται και καμία αναβάθμιση (αλλαγή οφαλού, κλειδιών κ.λ.π.) όπως οι νέες. Μάλιστα και στους τρεις οι Omega Plus είχαν την χαμηλότερη τιμή. Οι δύο μου είπαν 220 ευρώ με την τοποθέτηση, και το κατάστημα που είχα αγοράσει την πόρτα μου την άφηνε στα 200 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τοποθέτησης).
Στα δύο καταστήματα μου πρότειναν σαν κορυφαίο μοντέλο αυτήν της Γερμανικής DOM, με τιμή αν θυμάμαι καλά στα 450 ευρώ:
http://www.dom-sicherheitstechnik.com/DOM-diamant.668.0.html
Ακολούθως το αμέσως επόμενο μοντέλο της ίδιας εταιρείας, αυτό, στα 320 ευρώ:
http://www.dom-sicherheitstechnik.com/DOM-ix-Saturn.667.0.html
Ο τρίτος μου πρότεινε μια Ιταλική Mottura στα 250 ευρώ.
http://www.siamo.gr/487/giati-oi-kleidaries-mottura-einai-oi-pio-aksiopistes
Κατέληξα να τοποθετήσω την DOM ix Saturn, αφού μου έκοψαν 20 ευρώ απ' την αρχική τιμή, στα 300 ευρώ με την τοποθέτηση.
Το κλειδί είναι αυτής της μορφής, με εγκοπές και στις τέσσερις πλευρές του:
Παραδίδονται 3 κλειδιά σε σφραγισμένο (με κάποιου είδους ταινία ασφαλείας) από την εταιρεία κουτί, το οποίο μου έδωσαν να αποσφραγίσω εγώ. Μέσα στο κουτί υπάρχουν 3 κλειδιά, και μία κάρτα η οποία αναγράφει έναν κωδικό, και είναι απαραίτητη για να βγάλεις νέο κλειδί. Νέο κλειδί βγαίνει μόνο απ' τον dealer της εταιρείας και 2-3 εξουσιοδοτημένα καταστήματα ακόμη.
Η τοποθέτηση διήρκεσε περίπου 1 ώρα, αφού χρειάστηκε να βγει η μέσα πλάτη της πόρτας, και να γίνουν κάποια κοψίματα με τροχό στην λαμαρίνα.
Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του τεχνικού, η κλειδαριά έχει όλες εκείνες τις σύγχρονες προστασίες από σπάσιμο, διάτρηση, αντιγραφή κλειδιών κ.λ.π. και πως ακόμη και οι κλειδαράδες για να την ανοίξουν χωρίς το κλειδί θα πρέπει να την καταστρέψουν.