Kλείδωμα στα 24p και Black Levels?

Alexandros_Wallace

Supreme Member
3 June 2007
4,106
Dystopia
Διαβαζα αυτό το άρθρο*.
The Secrets Blu-ray Player HDMI Benchmark - Part 2


Λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα (ασχετα βέβαια με τα ΗΤPC) αλλά εγώ κόλησα με μια άσχετη επισήμανση που κάνει εδώ :

24p mode was disabled on the players as well as the display (24p mode can cause a change in black levels on many displays

Πάντα όταν κλείδωνα την κάρτα στα 23,976 τα έβλεπα όλα λίγο πιο θαμπά, λίγο πιο γκρί αλλά έλεγα μάλλον εντύπωση μου είναι
λόγω του χαμηλόύ refresh rate.
Δεν ξέρω αν τώρα ανακαλύπτω την Αμερική και εσείς το έχετε παρατηρήσει πολλά χρόνια τώρα,
άλλα θα 'θελα να μου πείτε αν είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο, αν είναι ελάχιστη η απόκλιση, ή λάθος του αρθρογράφου
ή εγώ έχω μεταφράσει κάτι λάθος.

Για την ιστορία ο συγκεκριμένος τίπος είναι ο Smackrabbit του AVSforum και με είχε βοηθήσει πολύ όταν ψάχναμε τα black levels
και τα colorspace στα HTPC (την εποχή που παίζαμε με MAdVR) και αυτός με είχε βάλλει στην "μπρίζα" γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιάσει ένα HTPC
τα επίπεδα εικόνας ενός κορυφαίου standalone Οπως του Oppo. Τα λέω αυτά για να πω ότι δεν έιναι κανένας "Mικιμάους
κομπιουτεράς" που γράφει ό,τι θέλει.

*προφανώς το θέμα μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε
 
Last edited:
Πιστεύω ότι ο Smackrabbit αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ video levels και PC levels.

Όντως, πολλές συσκευές απεικόνισης θεωρούν ότι τη στιγμή που οδηγούνται με σήμα 24p, αυτό θα έχει video levels ενώ αν μιλάμε για 60Hz θα έχει PC levels.

Δεν είναι παράλογος ο συλλογισμός.. αν και προσωπικά θα προτιμούσα να μην παίρνουν οι συσκευές μου τέτοιες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα ο BenQ μου έχει διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε refresh rate που βλέπει στην είσοδό του, οπότε τις ρύθμισα μια φορά και καθάρισα.

Τώρα, όσο αφορά συγκεκριμένα τα black levels στην έξοδο ενός HTPC, γίνεται το μπάχαλο.. Τα πράγματα συνήθως αλλάζουν ανάλογα τον renderer, ανάλογα το codec (π.χ. AVC vs. VC-1) και πολλές φορές και το υλικό (λάθος κωδικοποιημένα αρχεία ή flags).

Θέλει προσοχή και τακτική ρύθμιση των brightness / contrast (τουλάχιστον).
 
Ακομα κι αν επιλεγουμε εμεις το black level στην tv αν υπαρχει ρυθμιση στο μενου, τελικα τι πρεπει να κανουμε. ? Να κραταμε σε ολη την αλυσιδα 0-255. ? (renderer, καρτα γραφικων, tv)
Εγω π.χ. εχω στον madvr 0-255, το ιδιο στην καρτα γραφικων, στην τηλεοραση ομως το αφηνω normal και οχι low (αρα 16-235) γιατι ολα σκοτεινιαζουν σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο αν το κανω.
Αρα εχει νοημα να γυρισω την tv σε 0-255 (ή να με απασχολει αν αυτοματα θα το εκανε) αφου ετσι κι αλλιως δεν βλεπω σχεδον τιποτα. ? (με gamma στο 2.2 απο τον madvr).
 
Να βάλεις κάποιο test pattern ώστε να δεις τι συμβαίνει και τι είναι το σωστό.

Κατά κανόνα δεν κάνουμε ρυθμίσεις του gamma στην πηγή.. μόνο τα brightness / contrast του μέσου προβολής (και τα levels φυσικά..) ώστε να βλέπουμε σωστά σύμφωνα με τα patterns.
 
Νομίζω ότι το "black levels" στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφέρεται σε pc και video levels αλλά καθαρά στο επίπεδο του μαύρου (την ελάχιστη φωτεινότητα) που μπορεί να δώσει η τηλεόραση και η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μια πλάσμα της Samsung. Οι διακυμάνσεις της φωτεινότητας ανάλογα με τον ρυθμό ανανέωσης είναι δεδομένη στις πλάσμα και έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά στις Samsung είναι λίγο πιο έντονο. Εδώ για παράδειγμα μετρήσεις μαύρου φετινής πλάσμα Samsung που κυμαίνονται από 0.04 εως 0.07 nits ανάλογα με το σήμα στην είσοδο.

Επίσης 1080/24 σήμα δεν σημαίνει αυτομάτως και μικρότερο refresh rate στο μέσο προβολής από ότι 1080/60. Μικρότερο "sampling rate" σίγουρα, αλλά το πραγματικό refresh rate το οποίο θα χρησιμοποιήσει το μέσο προβολής ανάλογα με το σήμα που παίρνει στην είσοδο του είναι άλλο θέμα. Μπορεί για παράδειγμα το 1080/60 να το προβάλλει στα 60Hz και το 1080/24 στα 96Hz.

Τα pc και video levels τα αφήνω σε εσάς που παλεύεται να γεφυρώσετε το χάσμα των δύο κόσμων :ernaehrung004:

Υ.Γ Δημήτρη μην ξεχνάς ότι τα τα 60Ηz είναι το στάνταρ του NTSC για μεταδόσεις την Αμερική. Δεν πιστεύω ότι οι συσκευές εκεί από default θα χειρίζονται σήμα 1080/60 σε pc levels.
 
Κατά πάσα πιθανότητα Γιώργο έχεις δίκιο για το black level όπως το θέτει ο φίλος μας.. αν και προσωπικά αν όντως είναι εμφανής η διαφορά στο black level στις Sammy θα το θεωρούσα ελάττωμα και δεν θα τις προτιμούσα.
 
Να βάλεις κάποιο test pattern ώστε να δεις τι συμβαίνει και τι είναι το σωστό.

Κατά κανόνα δεν κάνουμε ρυθμίσεις του gamma στην πηγή.. μόνο τα brightness / contrast του μέσου προβολής (και τα levels φυσικά..) ώστε να βλέπουμε σωστά σύμφωνα με τα patterns.

εχοντας τρεξει patterns black/white clipping, βαζοντας το level στο 0-255 στον madvr, και στην καρτα γραφικων, αλλα στην samsung 16-235, εμφανιζονται σωστα.

Αντιθετως, αν τα ορισω ολα 16-235. τοτε στα patterns δεν βλεπω τις μπαρες να αναβοσβηνουν (π.χ. μεχρι το 17 που λεει το pattern οτι πρεπει) αλλα σε ολη την κλιμακα και εχω ''ομιχλη'' στην εικονα.

Επισης, βαζοντας τα ολα στο 0-255, οι μπαρες στα pattern δεν καταφερνουν να κατεβουν μεχρι το 17 (δεν φαινονται)

Οποτε συμπερασματικα, εχω αφησει τον madvr στο 0-255 οπως οριζει ο δημιουργος του, την καρτα γραφικων στο 0-255 rgb και την samsung στο normal (16-235). Oσον αφορα το gamma εχω την εντυπωση οτι εξ'ορισμου ειναι στο 2.2.

Βεβαια ακομα και με αυτη τη ρυθμιση, δεν βλεπω στα pattern να πηγαινουν στο 17 (αλλα σταματουν στο 18) και επισης αντι να βλεπω να πηγαινουν μεχρι το 234 (τα βλεπω αχνα μεχρι το 231-232 περιπου) αλλα πιστευω οτι εχει να κανει η tv σε αυτο.

Πιστευω οτι και εσεις με htpc την ιδια ρυθμιση εχετε κανει. (0-255, στον madvr αλλα και στην καρτα γραφικων)

Ειμαι καπου λαθος στις ρυθμισεις ? :hmmmm2:

edit: μιας και χρησιμοποιω F.I δεν εχω κοιταξει τι γινεται στα 24p.
Θα τρεξω τα patterns και ετσι για να δω αν οντως ισχυουν τα παραπανω που αναφερθηκαν.
 
Last edited:
Παρόμοιο πρόβλημα έχω με το XBMC: σε 2-3 αρχεία που είναι στα 24fps (και όχι σε 23.976) τα χρώματα είναι ξεπλυμένα. Στην αρχή πίστευα οτι φταίει κάποια παράμετρος συμπίεσης αλλά τις προάλλες είδα μια ταινία 24fps με εντελώς διαφορετικά codec, ανάλυση κτλ, αλλά πάλι το μαύρο δεν ήταν αυτό που δίνει η Panasonic όταν παίζω ταινίες σε 23.976.

Με MPC ή PotPlayer το πρόβλημα δεν εμφανίζεται, αν θυμάμαι καλά. Με αυτά βέβαια μπορώ να κάνω πολύ περισσότερες ρυθμίσεις.
 
εγω που μολις τωρα δοκιμασα τα patterns (black/white clipping) σε 24p δεν διαπιστωσα καμια διαφορα. Ισως εχει να κανει οτι στην τηλεοραση μου δεν αλλαζει αυτοματα το level.
 
Κατά πάσα πιθανότητα Γιώργο έχεις δίκιο για το black level όπως το θέτει ο φίλος μας.. αν και προσωπικά αν όντως είναι εμφανής η διαφορά στο black level στις Sammy θα το θεωρούσα ελάττωμα και δεν θα τις προτιμούσα.

Δυστυχώς, Δημήτρη, αυτό το κουσούρι φαίνεται να ισχύει για όλες τις Plasma, απλώς στις Samsung γίνεται πιο εμφανές.

Οι αναλογίες του επιπέδου μαύρου στις Plasma της Samsung, είναι 96/100/60, για σήματα 24/50/60Ηz (καλύτερο μαύρο με σήμα 60Hz, διαφορά καλύτερης με χειρότερη τιμή 67%), ενώ οι αναλογίες του επιπέδου μαύρου στις Plasma της Panasonic, είναι 96/100/120 για σήματα 24/50/60Ηz (καλύτερο μαύρο με σήμα 24Hz, διαφορά καλύτερης με χειρότερη τιμή 25%).

Για τις LG δεν έχω κάποια στοιχεία για τις ακριβείς αναλογίες, ενώ στις KURO, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής του μαύρου, η όποια διαφορά δεν γίνεται ούτως ή άλλως αντιληπτή...