κληση τροχαίας

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,347
Bratislava
Ήρθε σήμερα το μεσημέρι ο πολισμάνος και άφησε στο γραμματοκιβώτιο ένα χαρτάκι (όχι γράμμα) να πάρω τηλέφωνο στο οικείο αστυνομικό τμήμα για τροχαία παράβαση (radar troxaias) όπως αναφέρει.

Θα πάω και θα δω καμμιά φωτογραφία, είναι κάτι άλλο, κανείς καμμιά εμπειρία?

Κοίτα 99% είναι φωτογραφικό, αλλιώς δεν υπάρχει απόδειξη για την παράβαση. Πάντως ψάξε το με ένα δικηγόρο γιατί μπορείς να ισχύριστείς 2 πράγματα
1. Αν φαίνεται το πρόσωπό σου στην φωτογραφία (πράγμα σχεδόν αδύνατο) η κλήση διαγράφεται γιατί απαγορεύεται να σου φωτογραφίσουν το πρόσωπο χωρίς την άδειά σου
2. Αν δεν φαίνεσαι μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν οδηγούσες εσύ το αυτοκίνητό σου εκείνη την ημέρα, αλλά ότι το οδηγούσε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού. Σε προστατεύει το σύνταγμα σε αυτή την περίπτωση και δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανείς να πεις ποιος ήταν.
Πρέπει να υπάρχει δεδικασμένο πάντως.
Επίσης ψάξε το γιατί πριν λίγο καιρό άλλαξε ο ΚΟΚ και ίσως να έχουν αλλάξει οι διατάξεις του...

Γιώργος Κυριακαράκος said:
2. Αν δεν φαίνεσαι μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν οδηγούσες εσύ το αυτοκίνητό σου εκείνη την ημέρα, αλλά ότι το οδηγούσε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού. Σε προστατεύει το σύνταγμα σε αυτή την περίπτωση και δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανείς να πεις ποιος ήταν.

Που ακριβώς τεκμηριώνεται αυτο βάσει συντάγματος;
Με ενδιαφέρει σχετικά άμεσα και εμένα γιατί εκκρεμει μια υποόθεση στον αδερφό μου..

Το σύνταγμα σου δίνει το δικαίωμα να προστατεύσεις κάποιον συγγενή σου πρώτου βαθμού αν το θέλεις. Δεν θυμάμαι το άρθρο αλλά με λίγο ψάξιμο μπορεί να βρεθεί.
Όσο για τις κλήσεις, για υπερβολική ταχύτητα μία έχω φάει που την πλήρωσα κανονικά (ευτυχώς μου έκοψε 3 km/h και γλίτωσα το αυτόφορο) και άλλη μια για παράνομη στάθμευση πριν από χρόνια που πήγα και είπα ότι είμαι φοιτητής και αδυνατώ να την πληρώσω και μου την έσβησαν...:P

Από τα λίγα που έμαθα είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις την πάπια ότι δεν έλαβες την ειδοποιηση γιατί την καταχωρούν ως θυροκολημένη... μόνο κάτι δικαστίνες και κάτι άλλους διάσημους που είναι όλη την ώρα στα παράθυρα της τηλεόρασης δεν μπορούν να βρουν όταν ψάχνουν για να τους παραδώσουν τις κλήσεις 'η ότι άλλο......

Για το θέμα του ισχυρισμού ότι οδηγούσε συγγενικό πρόσωπο μάλλον έχει να κάνει με τη βαρύτητα της παράβασης, αν είναι πλημέλημα ή κακουργηματική πράξη ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων τότε δεν είσαι υποχρεωμένος να καταδώσεις συγγενικό πρόσωπο 1ου βαθμού.... τρέχα γύρευε δηλαδή....

Δε με βλέπω να γλιτώνω.... Με βλέπω να πληρώνω μια λάμπα συν το σέρβις...

Re: Απάντηση: κληση τροχαίας

Νίκος Κωστίμπας said:
Έτρεχες πολύ?

Δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν ξέρω ούτε σε ποιά περιοχή ήταν το ραντάρ ούτε πότε.... Αν και συνηθως δεν πάω πάνω από 120-130 (λόγω αυτοκινήτου) αν το ραντάρ είναι σε καμμιά διασταύρωση με όριο 50 τότε........

Ανάλογα με το κατά πόσο υπερέβης το όριο ταχύτητας, ενδέχεται ή να σου ζητήσουν τα στοιχεία ταυτότητας, άδειας κυκλοφορίας κλπ., είτε να σου ζητήσουν να καταθέσεις ενόρκως (αυτό σε περίπτωση που είναι πλημμέλημα και όχι πταίσμα. Πλημμέλημα είναι πλέον οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στις εθνικές οδούς και υπέρβαση πλέον των 40χλμ. του ορίου στις υπόλοιπες οδούς - με κάποια επιφύλαξη, καθώς πάνε 5 χρόνια από όταν υπηρετούσα σε τροχαία-).
Η φωτογραφία αποκλείεται να δείχνει το πρόσωπό σου. Θα είναι πίσω από το αυτοκίνητο και θα φαίνεται λογικά μόνο ο αριθμός κυκλοφορίας.
Δικαιολογίες που μπορείς να επικαλεστείς (ανάλογα με το σημείο και λοιπές συνθήκες, όπως ώρα της ημέρας, ημερομηνία κλπ) είναι είτε ότι υπήρχε λόγος ανωτέρας βίας (π.χ. συγγενικό πρόσωπο στο νοσοκομείο κλπ), είτε ότι επιχειρούσες προσπέραση την ώρα εκείνη, σε όχημα που δε φαίνεται στη φωτογραφία. Εκ πείρας, πρόκειται για δικαιολογίες που μπορεί να σταθούν στο δικαστήριο.

Έβαλα μια πλαστική πινακίδα πάνω από την κανονική που είναι η μισή πολωμένη οριζόντια και η άλλη μισή κάθετα. Από πλάγια φαίνεται πάντα μόνο η μισή. Είτε τα γράμματα είτε τα νούμερα. Πωλείται 49 ευρώ και δεν μπορεί να σε φωτογραφίσει ραντάρ. Τα ραντάρ είναι πάντα στην άκρη του δρόμου δηλ. πλάγια. Τώρα το αν είναι νόμιμη ή παράνομη είναι άλλο θέμα. Πάντως το να στήνουν ραντάρ σε δρόμους με όριο 50 που κανένας δεν πάει με τόσο βέβαια, ειδικά σε μεγάλες ευθείες,είναι κάτι που δείχνει ότι είναι καθαρά εισπρακτικό μέτρο. Γι´αυτό και το αντίμετρο.

Μιχάλη αν σε πιάσουν σε μπλόκο με πολύ απλά λόγια θα σου κόψουν τον ποπό, το λέω εκ πείρας από φίλο (δικαστήριο για παραποίηση κλπ κλπ) και δεν γλιτώνεις με τίποτα.
Αριστομένη τα +40 km ισχύουν για όλους τους δρόμους εκτός των αυτοκινητοδρόμων. Εκεί το όριο για αυτόφορο είναι τα 140 km και όχι τα 120+40=160 km.
Πάντως το ότι είναι φοροεισπράκτορες είναι στάνταρ...σε επαρχειακό δρόμο στη Λακωνία πήγαινα με 120 (ευθεία πάνω από 3-4Km με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς κάθετους αγροτικούς δρόμους, τους βλέπω να με πιστολίζουν πέφτω σαν τρελός στα φρένα και τελικά το δεύτερο πιστόλισμα έδειξε 93. Όταν μου είπε 93 ησύχασα γιατί λέω οκ δεν πήγαινα και με πολλά και το βλαχοστρούμφ (ίδιος με τον τύπο στη φώτο που έχεις Αριστομένη) μου κάνει πως πάω αυτόφορο γιατί το όριο ήταν 50 λόγω κατοικημένης περιοχής. Μετά από ένα διάλογο ότι δεν υπάρχει ούτε στάβλος ως εκεί που έφτανε το μάτι και ότι λόγω έλλειψης σήμανσης (ΔΕΝ υπήρχε ταμπέλα πουθενά) το όριο έπρεπε να θεωρηθεί υψηλότερο γιατί ΔΕΝ ήταν κατοικημένη περιοχή συνειδητοποίησε ότι είμαι από τη Μάνη και μου έκανε την τρελή χάρη να γράψει 89 και να γλυτώσω το αυτόφορο κλπ. Φυσικά την ίδια ώρα πέρασε ΚΤΕΛ με 90 και κάτι ψηλά και ο άλλος αστυνομικός (2 ήταν στο μπλόκο) έκανε στον δικό μου κάτι του στυλ "Ρε το μπαγάσα το Μήτσο πάλι τρέχει" γελώντας...
Φταίμε εμείς μετά που τους λέμε φοροεισπράκτορες?

Μιχάλη, αν σε σταματήσουν και δουν την πινακίδα ή να σου βρουν αντιραντάρ, θα έχεις πολύ άσχημα ξεμπερδέματα. Εννοείται ότι συλλαμβάνεσαι και οδηγείσαι με χειροπέδες στο πιο κοντινό ΑΤ. Ενημερώνεται με τον ασύρματο το ΑΤ και ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον Διευθυντή Τροχαίας του Νομού, ο οποίος θα βεβαιώσει προσωπικά την παράβαση (είναι υποχρεωμένος), και φυσικά μια δικογραφία με τέτοια μαρτυρία στο δικαστήριο δεν θα σου βγει σε καλό.

Εχω παραβρεθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας.

Μερικες παρατηρησεις:

Tο radar JAMMER (αυτο που μλποκαρει το ρανταρ της τροχαιας και δεν μπορει να σε μετρησει, ειναι ΚΑΡΑΠΑΡΑΝΟΜΟ και πας για παρακωλυση δικαιοσυνης

Tο radar DETECTOR (αυτο που δηλαδη απλα σε ειδοποιει για υπαρξη ρανταρ αλλα δεν παρεμβαλλει το ρανταρ της τροχαιας) μεχρι προσφατα ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟ και δεν επαιζε να σου κοψουν τιποτα. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ειναι και αυτο παρανομο αλλα οχι βασει ΚΟΚ αλλα βασει νεου νομου για τις τηλεπικοινωνιες.

Βασει Συνταγματος, ευρωπαικου δικαιου και τωρα πια ΚΑΙ αποφασης Αρειου Παγου, ειναι παρανομο να σε ρωτησουν ποιος οδηγουσε το ταδε αυτοκινητο οταν εκανε την ταδε παραβαση, γιατι δεν μπορουν οι αρχες να σε υποχρεωνουν να δινει ενοχοποιητικα στοιχεια εις βαρος σου ή συγγενων σου. Οποτε οταν θα πας στο τμημα οι δυο πιθανες απαντησεις ειναι

ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΜΕΡΑ/ΩΡΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΚΩΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ

ή

ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΩ ΚΑΙ ΣΚΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΜΕΡΑ/ΩΡΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΚΩΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ(και φυσικα δεν υπογραφεις τιποτα...).

Το τι αποτελεσμα εχει αυτο στο δικαστηριο μετα, δεν το γνωριζω γιατι δεν μου εχει τυχει. Τυπικα, δεν γνωριζουν ποιος εκανε την παραβαση και ΔΕΝ μπορουν να θεωρησουν οτι ντε και καλα την εκανες εσυ, ειδικα απο την στιγμη που ο μονος ενορκος μαρτυρας (εσυ) λεει οτι ΔΕΝ ησουν εσυ μεσα στο αυτοκινητο. Το τι σημαινει αυτο για τον δικαστη και τι μπορει να κανει, αγνωστο...

ΥΓ Στην αγγλια που οι νομοι γενικα δουλευουν, υπαρχουν παραθυρακια που καθιστουν τις καμερες αχρηστες (απο την αποψη οτι μπορεις να βγαλεις αχρηστη την κληση που βγηκε με βαση το τι εδειξε η καμερα). Αρα σιγουρα θα υπαρχουν και εδω.

Last edited:
Το ωραίο είναι ότι στην συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Γιαννιτσών στο Ν. Σταθμό (Θεσ/νίκη) με έχουν σταματήσει το τελευταίο διάστημα περίπου 7 - 8 φορές γιατί το συνηθίζουν να κάνουν μπλόκο κυρίως για αλλοδαπούς.
Πάντα όταν φεύγω από το μαγαζί μου να πάω σπίτι πέφτω επάνω τους. Δεν με σταματάνε πάντα είναι πως θα τους βρεις εκείνη τη στιγμή.
Όταν με σταματάνε μερικοί δεν δίνουν σημασία, άλλοι λένε " το ξέρεις ότι είναι παράνομο να έχεις καλύψει την πινακίδα;) λέω "ναι" και αφού διαπιστώσουν ότι δεν κουβαλάω αλβανούς, δεν είμαι μεθυσμένος και έχω όλα τα χαρτιά μου εντάξει μου εύχονται καληνύχτα και φεύγω !

λοιπόν πήγα σήμερα από την τροχαία, μου έδειξαν μια ώραία φωτογραφία εγχρωμη λίγο μικρότερη απο Α4 τυπωμένη από εκτυπωτή και η παράβαση αφορα λεωφορειόδρομο, 83 Ε. Είμαι ο μισός μέσα.

Εκει που έχω τώρα ένσταση και θα πρέπει να σκεφτώ λίγο είναι για την ημέρα και την ώρα που αναφέρει η φωτογραφία καθ'ότι δεν μπορω να σκεφτώ ότι ήμουν εκεί που αναφέρει..... και αρχίζω να πιστεύω ότι το ρολόι/ημερολόγιο της κάμερας είναι λάθος... δεν είμαι και σίγουρος αλλά η παράβαση είναι πριν από ένα μήνα και θα το θυμηθώ.

Έχει ακούσει κανείς κάτι ανάλογο? να έχει δηλαδή λάθος ημερομηνίες η κάμερα? υπάρχει τέτοια περίπτωση?

τι ο μισός?
άνθρωπος ή αυτοκίνητο?
Αν είναι το δεύτερο είναι απλό ....με στρίμωξε κάποιος και γιά να αποφύγω τη σύγκρουση έκανα δεξιά...
Αν είναι το πρώτο και δεν φαίνεσαι τότε υποθέτω λες ότι δεν είσαι εσύ...ή επιφυλάσσεσαι αν δεν θυμάσαι...
άντε να θυμάσαι τώρα....

Απάντηση: Re: κληση τροχαίας

Δ. Παναγιωτίδης said:
τι ο μισός?
άνθρωπος ή αυτοκίνητο?
Αν είναι το δεύτερο είναι απλό ....με στρίμωξε κάποιος και γιά να αποφύγω τη σύγκρουση έκανα δεξιά...
Ή ότι ετοιμαζόσουν να στρίψεις δεξιά γι'αυτό πάτησες της λεωφορειολωρίδα μισός.

H παράβαση ήταν Δευτέρα 12 Ιουνίου 2006 , Ημέρα του Αγίου Πνεύματος, Αργία, που νομίζω και στη Θεσσαλονίκη με εντολή Νομάρχη η αγορά είναι κλειστή.

¨Εχω και την εντύπωση ότι αργίες, σαβ/κα κτλ. οι λεωφορειολωρίδες δεν ισχύουν, ή κάνω λάθος....????

Το software της κάμερας είναι προγραμματισμένο για το ποιες ώρες και μέρες θα λειτουργεί? Προφανως δεν του έχουν βάλει τις Αργίες ή κάποιες άλλες μέρες....
Θέλει αναβάθμιση?

Κι εγώ τι κάνω τώρα? Τι δικαιολογίες μπορεί να μου πούνε άραγε?